اگر پدر خانم ، عمو یا دایی باشد . ما می توانیم آنها را پدر خطاب کنیم ؟
•سوال کرده بودند، پدرخانم و مادر خانم را چطور خطاب کنیم ؟ توصیه کردیم این تعبیر را به کار ببرید پدر ، مادر ، مامان ، بابا . بعضی ها میگویند چه فرقی میکند که پدر خانم را چه صدا بزنی ؟ این چه اصراری است . نکته اش این است که این واژگان ، بر خلاف فامیلی طرف یا علی آقا ، بار عاطفی دارد و این خیلی فرق میکند . این کلمات بار عاطفی دارند . قرآن این درس را به ما داده است . وقتی حضرت موسی از میقات برگشتند ، دیدند که قومشان ، گوساله پرست شده اند و موهای هارون را می کشیدند ، نام برادرش را اینگونه بکاربرد . گفت : فرزند مادر، این بار عاطفی زیادی دارد . حضرت ابراهیم که می خواست ، اشتباه عمویش را بگوید و ایشان را از بت پرستی به خدا پرستی بکشانند ، گفتند: ابت ، بابا جان . در حالیکه نام عمویش آذر بود . اینکه ما اصرار داریم ، این است که بار عاطفی دارد . دایی خودش بار عاطفی دارد و واژه جان را به آن اضافه کنید . پدر صدا بزنید تا محبت بین اعضاء خانواده بیشتر شود و محبت بین آقا و خانم هم ، بیشتر شود.
•
می خواستم بپرسم زوج ها ی جوان چگونه همدیگر را خطاب کنند تا محبتشان بیشترشود . آیا اشکال دارد با لفظ تو خطاب کنند.
•ببینید ، خودشان چه میخواهند و چه جوری دوست دارند . ما چقدر روایت داریم در این زمینه حضرت رسول فرمودند : ابراز محبت به دیگر به سه صورت خالص میشود مورد سوم این است که او را همان جوری صدا کنند که دوست دارد :و یدعوه باحب اسماءالیه ...
فرموده اند : از طرف مقابل بپرسد دوست داری شما را چه جوری صدا بزنم . مثلا دو تا همکار در مورد خانم و آقایان هم صادق است ممکن است همسر دوست داشته باشند شما با لفظ شما ، او را صدا کنید یا عزیز صدا کنید و ... جوانان خودشان آنقدر درایت دارند که من به دو سه مورد اکتفا میکنم . البته توجه داشته باشید آقایان دوست دارند نوع عاطفی و صدازدنشان بین خودشان و بین فامیل فرق داشته باشد .این راهم توجه کنید . وقتی شما خودتان هستید ممکن است کلمات جالبی بکار ببرید مثل امید. ولی د رجمع خانواده و دوست رسمی تر باشید و خانم هم همین جور جلوی غریبه ها آقا را با اسم فامیل صدا بزنند و دوست دارند جایگاهشان در مقابل اجتماع حفظ شود . اشکالی ندارد . من توصیه ام این است که خانم و آقا اگر به اسم کوچک صدا می کنید بهتر است یک پسوند جان یا آقا اضافه کنید . خیلی بهتر است البته بعضی ها می گویند وقتی همان علی را میگوییم با تمام جان و عشق میگویم . چون خیلی با هم مهربان هستیم این جوری همدیگر را صدا می کنیم . درمورد تو یا شما ، سلیقه شخصی خودم تو را نمیپسندم . من از اول زندگی به همسرم تو نگفتم و شما خطاب میکنم . احساس میکنم شأن زن و مرد بالاتر از این است که ما این جوری خطاب کنیم البته که بعضی ها سختشان است که این جوری شما بگویند. اگر گمان می کنند قابل جمع نیست اشتباه میکنند یعنی اگر من به همسرم گفتم شما ، یعنی ما با هم مهربان نیستیم . کی این راگفته است . امام عاشق همسرش بود و به همسرش شما میگفت حضرت علی (ع) و فاطمه که محبوب هم بودند وعاشق به معنای واقعی بودند . و کنا کزوجه حمامه فی ایکه:ما مثل دو تا کبوتر توی آشیانه بودیم . ببینید چطور با هم برخورد میکردند . می گفتند : بن ابی طالب یا شهرت ابوطالب را بکار می بردند یا اباحسن خطاب میکردند نه علی و حضرت علی(ع) هم می گفتند : بنت رسول اله . نمیفرمودند : فاطمه . یا میفرمودند : ام الحسن یا حبیبی زهرا این ها تعبیرهایی بوده که بکار می بردند . من این نکته را عرض کنم ، زوج های جوان می گویند اگر ما خودمان دو تا هستیم اگر محترمانه صحبت کنیم سخت است . بله ، تا خودشان هستند مشکلی نیست ولی خداوند که به آنها فرزندی بدهد ، دوست دارند فرزندتان آنها را شما خطاب کنند . شما همدیگر را تو خطاب میکنید و به بچه میگویید ، شما بگو. این یک بام و دو هوا میشود . روش تربیت ما الگویی است . هر جور که ما مشي می کنیم بچه همان طور تربیت میشود . نکته دیگر اینکه ، زن و مرد در زندگی تنش هایی دارند ، اختلاف دارند ، اختلاف سلیقه دارند ، البته باید باشد و گرنه زندگی یکنواخت میشود .بک فایده دیگر که ما محترمانه با همسرمان صحبت کنیم مثلا با ضمیر جمع این است : آنجایی که به اوج عصبانیت برسید با ضمیرمفرد خطاب میکنید . من مواردی دیدمی وقتی عصبانی میشوند تو خطاب میکنند ولی کسانی که تو میگویند موقع عصبانیت باید یک جورهایی بی ادبی خطاب کنند این زشت است .
• آیا بابا و مامان صدا کردن پدر و مادر همسر ، میتواند باعث محبت بین زوجین شود ؟
بله خیلی موثر است . بویژه خانم گله میکند که شوهر من پدر و مادرمن را ، پدر ومادر صدا نمیکند ومن رنج می برم و خانم خیلی حساس هست . آقا هم همین جور است . این کار دو تا فایده دارد اولا باعث خشنودی دو طرف میشود و خوشایند است و دوم اینکه احساس پدر فرزندی ، مادرفرزندی را ایجاد میکند . بنابر این را بگویید و بسیار موثر است . حالا ممکن است کسانی نپسندند آن بحث دیگری دارد . ممکن است علتی دارد اگر ازدواجی صورت گرفته و مسئله حاشیه ای وجود نداشته باشد گمان نمی کنم کسی دوست نداشته باشد که آنها را با لفظ مامان و بابا خطاب کنند . ممکن است یک موقع ازدواج اجباری بوده که مادر شوهر دوست ندارد عروس او را مادر صدا کند . پس پدر ومادر را راضی کنید . چون ممکن است چنین مشکلی در زندگی پیش بیاید . هنوز اصل عروس خانم را به رسمیت نشناخته اند و حالا عروس خانم می خواهد مامان بگوید که دخترش تلقی بشود یا بالعکس پدری داماد را به رسمیت نشناخته . البته داریم کسانی که دو تا بچه دارند و مادر شوهر هنوز عروس را به رسمیت نمی شناسد . فعلا سعی کنید در ایجاد فضای مسالمت ، خودتان را در دلشان جای بدهید بعد مدتی که گذشت می توانید این الفاظ را بکار ببرید . در مورد پدر و مادر همسر میتوانید از همسرتان بپرسید که به چه اسمی صدا کنند چون آنها پدر ومادر شان را بهتر می شناسند .