نابودی
۰.امام علی علیه السلام:
ثَلاثٌ مُهلِكاتٌ: طاعَةُ النِّساءِ، وطاعَةُ الغَضَبِ، وطاعَةُ الشَّهوَةِ.۱
۰.سه چيز نابود كنندهاند: فرمانبرى از زنان، فرمانبرى از خشم، و فرمانبرى از شهوت.
۰.امام علی علیه السلام:
دَعِ الحَسَدَ و الكِذبَ و الحِقدَ؛ فإنَّهُنَّ ثَلاثَةٌ تَشينُ الدِّينَ و تُهلِكُ الرّجُلَ.۲
۰.حسادت و دروغ و كينه را رها كن كه اين سه، دين [انسان] را لكّه دار میكنند و آدمى را به نابودى میكشانند.
۰.امام علی علیه السلام:
لا يَزالُ النّاسُ بخَيرٍ ما تَفاوَتُوا، فإذا استَوَوا هَلَكُوا.۳
۰.مردم تا زمانى كه متفاوت باشند، همواره در خير و خوبى هستند و همين كه يكسان شدند نابود شوند.
۰.امام علی علیه السلام:
خِدمَةُ الجَسَدِ إعطاؤه ما يَستَدعيهِ مِن المَلاذِّ و الشَّهَواتِ و المُقتَنَياتِ، و في ذلكَ هَلاكُ النَّفسِ.۴
۰.خدمت تن به اين است كه آنچه از خوشىها و خواهشها و مال و منال میخواهد به او بدهى و اين مايه نابودى جان است.
۰.امام علی علیه السلام:
مَنِ استَبَدَّ برَأيهِ هَلَكَ.۵
۰.هر كه خود رأى باشد، نابود شود.
۰.امام علی علیه السلام:
إنّ اللهَ بَعَثَ رَسولاً هادِيا بكِتابٍ ناطِقٍ، و أمرٍ قائمٍ، لا يَهلِكُ عَنهُ إلاّ هالِكٌ.۶
۰.خداوند پيامبرى هدايتگر با كتابى گويا و فرمانى برپا فرستاد كه به واسطه آن به هلاكت نيفتد، مگر كسى كه [ذاتاً] هلاك شدنى است.
۰.امام علی علیه السلام:
ـ في ذِكرِ المَلاحِمِ ـ: و لا تَقتَحِموا ما استَقبَلتُم مِن فَورِ نارِ الفِتنَةِ، و أمِيطُوا عَن سَنَنِها، و خَلُّوا قَصدَ السَّبيلِ لَها، فَقد ـ لَعَمري ـ يَهلِكُ فيلَهَبِها المُؤمنُ، و يَسلَمُ فيها غَيرُ المُسلمِ.۷
۰.ـ در بيان پيشامدهاى آينده ـ فرمود: خود را بى باكانه در ميان شعلههاى فروزان آتش فتنهاى كه با آن رو به رو مىشويد، ميندازيد و از سر راهِ آن كنار رويد و ميان راه را برايش باز بگذاريد؛ زيرا به جان خودم سوگند كه در زبانه آتشِ آن فتنه، مؤمن نابود میشود و نامسلمان در آن به سلامت میماند.
۰.امام حسن علیه السلام:
هَلاكُ النّاسِ في ثَلاثٍ: الكِبرُ و الحِرصُ و الحَسَدُ؛ فالكِبرُ هَلاكُ الدِّينِ و بهِ لُعِنَ إبليسُ، و الحِرصُ عَدُوُّ النَّفسِ و بهِ اُخرِجَ آدَمُ مِن الجَنَّةِ، و الحَسَدُ رائدُ السُّوءِ و مِنهُ قَتَلَ قابِيلُ هابِيلَ.۸
۰.نابودى مردم در سه چيز است: تكبّر و حرص و حسادت؛ زيرا تكبّر، باعث نابودى دين است و ابليس به سبب همين خصلت لعنت شد، آزمندى دشمن جان است و به واسطه همين خوىْ آدم از بهشت رانده شد، و حسادت، راهنماى به سوى بدى و نابكارى است و بر اثر همين حسادت بود كه قابيل، هابيل را كشت.
۰.امام صادق علیه السلام:
يُهلِكُ اللهُ سِتّا بِسِتٍّ: الاُمَراءَ بِالجَورِ، و العَربَ بِالعَصَبيَّةِ، و الدَّهاقِينَ بِالكِبرِ، و التُّجّارَ بِالخِيانَةِ، و أهلَ الرُّستاقِ بِالجَهلِ، و الفُقَهاءَ بِالحَسَدِ.۹
۰.خداوند شش گروه را به سبب شش خصلت نابود مىكند: فرمانروايان را به سبب ستمگرى، عربها را به سبب تعصّب، ملاّكان را به سبب كبر، بازرگانان را به سبب خيانت، روستاييان را به سبب نادانى و فقيهان را به سبب حسادت.
۰.بحار الأنوار:
الإمام الصّادق علیه السلام ـ في وصيَّتِهِ لعبدِ اللهِ بنِ جُندَبٍ ـ: يا بنَ جُندَبٍ، يَهلِكُ المُتَّكِلُ على عَمَلِهِ، و لا يَنجو المُجتَرئُ علَى الذُّنوبِ الواثِقُ برَحمَةِ اللهِ.
قالَ: قلتُ: فمَن يَنجو؟ قالَ: الّذينَ هُم بَينَ الرَّجاءِ و الخَوفِ، كأنَّ قُلوبَهُم في مِخلَبِ طائرٍ شَوقا إلَى الثَّواب و خَوفا مِن العَذابِ.۱۰
۰.امام صادق علیه السلام در سفارش به عبد الله بن جندب فرمود: اى پسر جندب! آنكه به عمل [خوبِ] خويش تكيه كند، هلاك شود و آنكه در گناهان بى باك شود و به رحمت خدا اميدوار باشد، نجات نيابد.
عرض كردم: پس چه كسى نجات میيابد؟ فرمود: آنان كه در بيم و اميد به سر میبرند، از شوق بهشت و ترس از عذاب، گويى دلهايشان در چنگال پرندهای است.
۱.۱. غرر الحكم: ۴۶۶۵
۲.۲. غرر الحكم: ۵۱۳۷
۳.۳. عيون أخبارالرِّضا: ۲/۵۳/۲۰۴
۴.۴. غرر الحكم: ۵۰۹۷
۵.۵. نهج البلاغة: الحكمة ۱۶۱
۶.۶. نهج البلاغة: الخطبة ۱۶۹
۷.۷. نهج البلاغة: الخطبة ۱۸۷
۸.۸. بحارالأنوار: ۷۸ / ۱۱۱/۶
۹.۹. بحارالأنوار: ۷۸ / ۲۰۷/۶۷
۱۰.۱۰. بحارالأنوار: ۷۸/ ۲۸۰/۱