پنجشنبه 1 آذر 1403

                                                                                                                        


                                   

                                                                                                                                                                                                                                 

 

 

 

پایگاه جامع فرق، ادیان و مذاهب _ "دست‌اندازي گروهي ناشناس به پير نارستانه"

"تجاوز افرادی ناشناس به حریم پیر نارستانه"

این‌ها تیتر سایت‌های خبری زرتشتیان است که در تاریخ ۹ بهمن ۱۳۹۲ به روی سایت‌ ها منتشر شد. در این بحث ، ابتدا راجع به پیرنارستانه و اعتقاد و دید زرتشتیان در مورد این مکان مطلبی را بیان می‌کنیم و در ادامه علت پیدایش این مکان و دیگر زیارتگاه‌ها و در آخر در مورد علت اینکه چرا افرادی به این مکان تجاوز و اقدام به حفاری کردند، نتیجه‌گیری را بیان می‌کنیم.

پیرنارستانه: پیر نارستانه در ۳۱ کیلومتری شرق یزد و در پشت کوه دربید قرار گرفته است. زرتشتیان سراسر جهان، همه ساله به مدت ۵ روز از روز سپندارمذ تا روز آذر از تیر ماه یعنی ۲ تا ۶ تیرماه خورشیدی در این مکان گردهم آمده و آداب و رسوم نیایش اهورامزدا و برپایی سنت‌های شاد را به جا می‌آورند. «لازم به یادآوری است که زیارت این محل امروزه تنها یک روز انجام می‌شود»

روایت است که کتایون (همسر یزدگرد) به سبب علاقه‌ای که به پسر کوچک‌تر خود (اردشیر) داشته با هم به سمت شرقی یزد گریختند. اردشیر پس از جدا شدن از مادر، به شرق و به سوی کوه و دشت گریخت و سرانجام در کوهی که هم‌اکنون نارستانه نامیده می‌شود، پنهان شد. این مکان مقدس، شاهزاده اردشیر را برای در امان ماندن از دست دشمنان در خود گرفته است. شاهزاده اردشیر بر شکارچی روشن بینی نمایان شده و شکارچی بنا به خواست و فرمان شاهزاده اردشیر، پیر نارستانه را بنیان می‌نهد.«نمونه این داستان برای دیگر زیارتگاههای زرتشتیان نیز بیان می‌شود»

علل پیدایش: در مورد پیدایش این مکان و دیگر اماکن از این قبیل که در شهر یزد و کرمان و دیگر نقاط ایران فراوان است نظریات گوناگونی وجود دارد:

۱-نظریه‌ای که زرتشتیان باور دارند این است که این اماکن محل پناه دختران یزدگرد سوم از دست اعراب می‌باشد. که بعد از حمله اعراب به ایران و کشته شدن یزدگرد، فرزندان او فرار و به این محل‌ها پناه آوردند.

در مورد این نظریه باید دانست که این مورد نه عقلا و نه منطقا درست نمی‌باشد چون اولا یزدگرد سوم طبق نقل تاریخ و آقای موبد کوروش نیکنام در سنی بوده است که وجود فرزند برای او رد می‌شود و دوما بر فرض یزدگرد را دارای فرزندانی بدانیم، از محل کشته شدن یزدگرد تا این منطقه در یزد فاصله بسیار است و بدون هیچ وسیله‌ای به این منطقه آمدن محال می‌باشد.

۲-شورش‌گران داخلی که مانند مورد اول است ولی به جای اعراب شورش‌گران داخلی به دنبال دختران یزدگرد سوم بوده‌اند که این مورد هم به دلیل موارد بالا رد می‌شود.

۳-نقش پناهگاه و محل مهاجرت که احتمال می‌رود این اماکن محلی برای مهاجرت کنندگان و پناهگاه برای افرادی بوده باشد.

۴-معبد آناهیتا و مهر که این مورد در نظر مورخین و برخی از موبدان مانند: آقای موبد نیکنام خیلی قوی می‌باشد.

۵- دفن شدن گنجینه های ساسانی و غیره در این مکان، ريشه پيدايش اين اماکن را مسئله اقتصادي مي داند. بنابر اين ديدگاه اين اماکن مقدس و يا زمين‌هاي اطراف آنها، جاي دفن شدن گنجينه‌هاي ساسانيان مي‌باشند. در زمان فرار خاندان يزدگرد از دست اعراب يا از چنگ شورشيان داخلي، مشکل حمل ذخاير طلا و جواهرات که به احتمال زياد بسيار سنگين بوده است، سرعت حرکت و شانس نجات کاروان شاهي را در راه‌هاي پرت و دورافتاده‌اي که جهت گريز انتخاب کرده بودند بسيار کم مي‌کرد. اين مشکل به ويژه در صورت گرماي هوا و نيز کمبود دسترسي به آب در مسيرهاي دور از دسترس، بيشتر مسئله ساز مي‌شد. در نتيجه بر طبق اين نظر، براي اينکه بار حيوانات خود را کم کنند، ناچار بوده‌اند که به نحوي از شر محموله گران‌بها ولي خطرناکي که به همراه داشتند خلاص شوند. اين وضعيت به ويژه زماني قابل لمس است که بيان داريم که افراد کاروان، تعدادي از اسبان يا قاطران و شتران خود را به دليل حفظ محموله سنگين و نيز کمبود آب از دست داده باشند و به ناچار مجبور شوند که بين حفظ جان خويش و گنجينه، يکي را برگزينند. در نتيجه، آنها با عجله آن ذخاير را در جاهايي به طور پراکنده و در طول مسير دفن کرده‌اند و کم و بيش يک اثر يا نشانه اي را نيز براي آنها در نظر گرفته بوده‌اند. تقدس اين مکان‌ها به هر حال بعدها، هم براي مشخص ماندن موقعيت محل دفن آنها و هم جهت حفظ و دست نخورده ماندن آنها ساخته شده است. مي‌توان تصور کرد که افرادي از خاندان شاهي و يا بازماندگان آنها اميدوار بودند که بعدها و در زماني مناسب بازگردند و دفينه‌ها را بازيابي کنند و مورد استفاده قرار دهند.

نتیجه، بررسی خبر و علل پیدایش این اماکن: به نقل از خبرگزاری برساد، آنچه در اخبار زرتشتیان آمده این است: گروهی ناشناس آدینه گذشته به صورت مخفیانه و شبانه به بخشی از پیر نارستانه تجاوز کردند. ظاهرا این افراد به قصد یافتن اشیای گران‌قیمت و عتیقه وارد این زیارت‌گاه شده و اقدام به حفر چاله ای در بخش قدیمی روشن کردن چراغ پیر کرده‌ اند.

به نقل از خبرگزاری امرداد، گروهي از افراد ناشناس، شب هنگام آدينه ٤ بهمن‌ماه به گستر‌ه‌ي پير نارستانه، يكي از زيارت‌گاه‌هاي زرتشتيان در يزد دست‌درازي كردند. احتمال داده مي‌شود اين افراد براي يافتن گنج يا عتيقه اقدام به كندن زمين اين زيارتگاه كرده‌اند.

نسبت به آنچه در خبر آمده است و مواردی که در بالا ذکر شد، مورد پنجم یعنی این اماکن محلی برای دفن گنج های ساسانیان بوده باشد، تایید می‌شود.

حال سوالاتی که باقی می ماند این است که: چرا وقتی عدّه‌ای برای دیدن این محل می‌روند، افراد متصدی این اماکن به دروغ وجود این اماکن را محل مظلومیت دختران یزدگرد و ساسانیان می‌دانند و واقعیت برای مردم بیان نمی‌شود؟

بانیان و موبدان دین زرتشت که دم از پندار و گفتار و کردار نیک می‌زند ، چرا تفکر نادرستی را قوم عرب نسبت می‌‌دهند و این فلسفه چینی را به دروغ برای مردم زرتشتی و غیر زرتشتی بیان می‌دارند؟

چرا خود زرتشتیان با دیدن این رویدادها به واقعیت این محل‌های پی‌نبرده و هنوز هم به دید زیارت‌گاه و محل دفن دختران یزدگرد سوم به این اماکن نگاه می‌کنند؟

------------------------------------------------------------------

منابع:

کتاب ایران در زمان ساسانیان نوشته کریستین سن

مقاله آقای داریوش مهرشاهی با نام بررسي علل پيدايش و اهميت زيارتگاه هاي زرتشتيان در يزد

مقاله بی بی شهربانو بی بی پارس بانو نوشته خانم مری بویس ترجمه حسن جوادی

سایت انجمن موبدان تهران

سایت آقای موبد کوروش نیکنام

سایت امرداد

سایت برساد

 

اطلاعات تماس

 

روابط عمومی گروه :  09174009011

 

آیدی همه پیام رسانها :     @shiaquest

 

آدرس : استان قم شهر قم گروه پژوهشی تبارک

 

پست الکترونیک :    [email protected]

 

 

 

درباره گروه تبارک

گروه تحقیقی تبارک با درک اهميت اطلاع رسـاني در فضاي وب در سال 88 اقدام به راه اندازي www.shiaquest.net نموده است. اين پايگاه با داشتن بخشهای مختلف هزاران مطلب و مقاله ی علمي را در خود جاي داده که به لحاظ کمي و کيفي يکي از برترين پايگاه ها و دارا بودن بهترین مطالب محسوب مي گردد.ارائه محتوای کاربردی تبلیغ برای طلاب و مبلغان،ارائه مقالات متنوع کاربردی پاسخگویی به سئوالات و شبهات کاربران,دین شناسی،جهان شناسی،معاد شناسی، مهدویت و امام شناسی و دیگر مباحث اعتقادی،آشنایی با فرق و ادیان و فرقه های نو ظهور، آشنایی با احکام در موضوعات مختلف و خانواده و... از بخشهای مختلف این سایت است.اطلاعات موجود در این سایت بر اساس نياز جامعه و مخاطبين توسط محققين از منابع موثق تهيه و در اختيار كاربران قرار مى گيرد.

Template Design:Dima Group