پنجشنبه 1 آذر 1403

                                                                                                                        


                                   

                                                                                                                                                                                                                                 

 

 


پایگاه جامع فرق، ادیان و مذاهب_ موبدان زرتشتی در گذر تاریخ اصرار داشته اند که بگویند، زرتشت در راه آرمان‌های خود به قتل رسید. در حقیقت تلاش رهبران زرتشتی‌گری این بود که از زرتشت یک «شهید» بسازند. در حالی که زرتشتِ پاک -با این پیش‌فرض که پیامبر بوده باشد- نیازی به افسانه‌بافی و فضیلت‌تراشی ندارد.
مدتی پس از اینکه کی‌گشتاسپ به زرتشت گروید، زرتشت از او خواست تا عهدنامه‌ای که با خیونان (تورانیان) دارند تا زیرپا بگذارد. گشتاسپ نیز تحت تأثیر سخنان زرتشت چنین کرد. این رخداد سبب وقوع جنگ‌هایی خونین میان دو سرزمین شد که صدهاه هزار و بنا بر قول موبدان زرتشتی، میلیون‌ها کشته برجای گذاشت.[۱] در مکتوبات موبدان زرتشتی می‌خوانیم که زرتشت در ۷۷ سالگی (در حالی که ۴۷ سال از آغاز رسالتش می‌گذشت) در روز ۱۱ دی‌ماه یا ۱۱ اردیبهشت‌ماه، توسط شخصی به نام تورِبرادروُریش کشته شد.[۲]
 
داستانی که برای کشته شدنِ زرتشت نقل شده است، بسیار جالب است. گشتاسپ در ابتدا به هیچ روی حاضر نبود که به زرتشت ایمان آورد، چندین بار هم اطرافیان مانع از گرویدن گشتاسپ‌شاه به زرتشت شدند. بر اساس روایات پهلوی، به خواست اهورامزدا چند تن از ایزدان به خانه‌ی گشتاسپ رفتند و او را تهدید کردند که اگر ایمان نیاوری، کرکس‌ها را امر خواهیم کرد که گوشتت را بخورند و استخوانت را بر زمین بیندازند. گشتاسپ باز هم ایمان نیاورد. پس اهورامزدا ایزد نریوسنگ را فرستاد تا به گشتاسپ، بنگ خوراند، پس گشتاسپ در حال مستی جایگاه و ارزش دین زرتشتی را دید و حاضر شد که ایمان بیاورد. پس حیوانات و آتش‌ها از شنیدن خبر ایمانِ گشتاسپ شاد شدند. گشتاسپ هم زرتشت را به عنوان موبدِ موبدان گماشت. سال‌ها پس از اینکه زرتشت پیام خود را بیان کرد، شخصی از تورانیان به صورت گرگی درآمد و زرتشت را کشت و خودش نیز همان‌جا کشته شد.[۳] این داستان به روشنی جلوه‌ای افسانه‌ای و بیشتر به یک تخیل شبیه است. به هر روی، برخی از پژوهشگران معتقدند که سرنوشت زرتشت این چنین بود و وی در حالی که در آتشکده بلخ به عبادت مشغول بود، توسط یک تورانی کشته شد.[۴]
 
وقتی در تاریخ و متون پژوهشی بیشتر مطالعه می‌کنیم، درمی‌یابیم که در کنار این داستان‌ تخیّلی، دیدگاهی دیگر نیز درباره چگونگی مرگ زرتشت، بیان شده است و آن مردنِ، به مرگ طبیعی است.[۴] مری بویس (Mary Boyce)، ایران‌شناس نامدار و استاد مطالعات ایرانی دانشگاه لندن، که بیش از ۶۰ سال از عمر خود را صرف پژوهش پیرامون دین و جامعه زرتشتی نمود، در جدیدترین اصلاحیه‌ای که بر کتاب پژوهشی خود وارد کرد، به صراحت اعلام نمود که داستانِ به قتل رسیدن زرتشت، جعلی و ساختگی است که البته با حسنِ نیتِ (موبدان)، ساخته شد.[۵] گذشته از موارد فوق، اصل اختلاف در این امر، خود دلیلی بر عدم استحکام متون و سنّت زرتشتی است.
 
پی‌نوشت:
 
[۱]. بنگرید به «جنایات اشَوَنان زرتشتی در تازش به ترکستان» و «نقد و بررسی یادگار زریران».
[۲]. ژاله آموزگار و احمد تفضّلی، اسطوره زندگی زردشت، تهران: نشر چشمه، ۱۳۸۶. ص ۴۱-۴۵ و ۱۱۲ و ۱۴۳.
[۳]. ژاله آموزگار و احمد تفضّلی، همان، ص ۱۴۹.
[۴]. ابراهیم پورداود، گاتها کهن‌ترین بخش اوستا، تهران: انتشارات اساطیر، ۱۳۷۸. ص ۴۹-۵۳
سرپرسى سايكس، تاريخ ايران‏، ترجمه سيد محمد تقى فخر داعى گيلانى‏، تهران: نشر افسون، ۱۳۸۰. ج ۱، ص ۱۳۷
[۴]. سرپرسى سايكس، همان، ج ۱، ص ۱۳۷
[۵]. مری بویس، زرتشتیان، باورها و آداب دینی آن‌ها، ترجمه ع.بهرامی، تهران: انتشارات ققنوس، ۱۳۹۱ (ویراست دوم)، ص ۲۰.

اطلاعات تماس

 

روابط عمومی گروه :  09174009011

 

آیدی همه پیام رسانها :     @shiaquest

 

آدرس : استان قم شهر قم گروه پژوهشی تبارک

 

پست الکترونیک :    [email protected]

 

 

 

درباره گروه تبارک

گروه تحقیقی تبارک با درک اهميت اطلاع رسـاني در فضاي وب در سال 88 اقدام به راه اندازي www.shiaquest.net نموده است. اين پايگاه با داشتن بخشهای مختلف هزاران مطلب و مقاله ی علمي را در خود جاي داده که به لحاظ کمي و کيفي يکي از برترين پايگاه ها و دارا بودن بهترین مطالب محسوب مي گردد.ارائه محتوای کاربردی تبلیغ برای طلاب و مبلغان،ارائه مقالات متنوع کاربردی پاسخگویی به سئوالات و شبهات کاربران,دین شناسی،جهان شناسی،معاد شناسی، مهدویت و امام شناسی و دیگر مباحث اعتقادی،آشنایی با فرق و ادیان و فرقه های نو ظهور، آشنایی با احکام در موضوعات مختلف و خانواده و... از بخشهای مختلف این سایت است.اطلاعات موجود در این سایت بر اساس نياز جامعه و مخاطبين توسط محققين از منابع موثق تهيه و در اختيار كاربران قرار مى گيرد.

Template Design:Dima Group