سه شنبه 4 دي 1403

                                                                                                                        


                                   

                                                                                                                                                                                                                                 

 

 

 

آئين مهر از كهن‌ترين آئين‌های ايران باستان است. پيروان اين دين در جايگاهی به نام مهرابه به نيايش با خدايانشان می‌پرداختند. خدايان يا ايزد بانوان در اين آئين نام‌های گوناگونی داشتند كه «آناهيتا» از شناخته‌ترين آن‌ها بود. در آن زمان ايرانيان خدای ديگری به نام سروش داشتند كه خدای عدالت بود و برابر گفته اوستا دارای هزار چشم و ده هزارگوش داشت و خواهر اين خدا، آشی (ashy) بوده كه بعدها به آناهيتا الهه آبادانی و بركت و فراوانی و بارداری مبدل شده است[۱].
الهه آناهيتا را فرشته موكل بر آب، باران، فراوانی، بركت، باروی، زناشويی، عشق، مادری، زايش و پيروزی نيز می‌گفتند. و نام‌های ديگر او آناهيد، آناهيت و ناهيد می‌باشد. و ايرانيان به نام اين الهه عبادت گاه می‌ساختند كه معبد آناهيتا در كنگاور استان كرمانشاه از مشهورترين معبدهاست و امروزه آثاری از آن باقی مانده است و معابدی ديگر همانند معبد ناهيد در همدان و شوش و ديگر جاها بنا كرده بودند كه در كتيبه ميخی برای اولين بار شاهنشاه هخامنشی از آناهيتا و ميترا در كنار اهورا مزدا نام برده و گويد:‌
من اردشير شاه بزرگ پسر داريوش هخامنشی به خواست اهورا مزدا اين كاخی است كه من در زندگی چون آسايشگاهی بنا كردم. اهورا مزدا، آناهيتا (ناهيد( و ميترا (مهر) مرا و آنچه را كه بوسيله من انجام شده از تمام بلايا بپايند. (شبيه اين مطالب در پايه ستون معبد همدان نيز آمده است)[۲].
در كيش زرتشت آناهيتا همان فرشته آب است كه در اوستا مورد ستايش قرار گرفته و پرستش از او در ميان ايرانيان از زمان اردشير دوم رواج بيشتری يافته كه حوزه و قلمرو و پرستش الهه ناهيد (آناهيتا) در غرب و جنوب غربی ايران بيش از ساير مناطق بود. الهه آناهيتا در آبان يشت زرتشتی‌ها چنين وصف شده است: زن جوان، خوش اندام، بلند بالا، برومند، زيبا چهره، آزاده، نيكو سرشت و ... بعد آماده:
اهورا مزدا در كره خورشيد مقام آناهيتا را برقرار نموده است. به فرمان پروردگار ناهيد (آناهيتا) از فراز آسمان باران و تگرگ و برف و ژاله فرو بارد. و از اثر استغاثه پرهيزكاران از فلك ستارگان يا از بلندترين قله كوه به سوی نشيب می‌شتابد[۳].
در خدايان سه گانه ايرانيان نيز آناهيتا قبل از اهورا مزدا و ميترا جای داشته و در زمان پارتيان به الهه آناهيتا سوگند ياد می‌كردند و در زمان اردشير دوم هخامنشی، خدايان سه گانه به عنوان دين رسمی اعلان گرديد به طوری كه هخامنشی‌ها به جز آتش و ميترا به بانوی‌ ديگری اعتقاد داشته و او را پرستش می‌كردند كه او منشأ حيات، زندگی و شادابی بود و نام اين بانو آناهيتا بوده كه از فراز كوه‌های بلند و صخره‌ها، چشمه‌ها را ظاهر می‌نمود و آب‌ها روان می‌كرد تا دشت و بيابان سرسبز گردد[۴]. ولی اهميت الهه آناهيتا در زمان ساسانيان معتبر‌تر گشته به نحوی كه در مراسم مذهبی و سياسی به طور كامل آشكار بود و در كتیبه كعبه زرتشت، شاه ساسان به عنوان شكرگزاری در پيروزی از ايزد آناهيتا، به پيوند اين ايزد بانو با همسر خود توسل جست[۵].

پی نوشت:

[۱]. رومن گيرشمن. ماد هخامنشی، ترجمه: عيسی بهنام، ص ۴۱، بی‌جا، بی‌نا، ۱۳۴۶.
[۲]. رلف، نارمن، شارپ، فرمان‌های شاهنشاهان هخامنشی، ص ۱۳۹، شيراز، دانشگاه شيراز، ۱۳۴۶.
[۳]. پور داود، ادبيات مزديسنا (يشت ها)، ج ۱، ص ۱۶۷، بی‌جا، بی‌نا
[۴]. اومستد، تاريخ شاهنشاهی هخامنشی، ترجمه: محمد مقدم، ص ۳۸، تهران، انتشارات فرانكلين.
[۵]. كامبخش فرد، سيف الله، معبد آناهيتا در كنگاور، ص ۲۵ و ۱۵۴، تهران، سازمان ميراث فرهنگی، اول، ۱۳۷۴.

منبع: نرم افزار پاسخ، مرکز مطالعات و پاسخ گویی به شبهات

اطلاعات تماس

 

روابط عمومی گروه :  09174009011

 

 شماره نوبت استخاره: 09102506002

 

آیدی همه پیام رسانها :     @shiaquest

 

پاسخگویی سوالات شرعی: 09102506002

آدرس : استان قم شهر قم گروه پژوهشی تبارک

 

پست الکترونیک :    [email protected]

 

 

 

درباره گروه تبارک

گروه تحقیقی تبارک با درک اهميت اطلاع رسـاني در فضاي وب در سال 88 اقدام به راه اندازي www.shiaquest.net نموده است. اين پايگاه با داشتن بخشهای مختلف هزاران مطلب و مقاله ی علمي را در خود جاي داده که به لحاظ کمي و کيفي يکي از برترين پايگاه ها و دارا بودن بهترین مطالب محسوب مي گردد.ارائه محتوای کاربردی تبلیغ برای طلاب و مبلغان،ارائه مقالات متنوع کاربردی پاسخگویی به سئوالات و شبهات کاربران,دین شناسی،جهان شناسی،معاد شناسی، مهدویت و امام شناسی و دیگر مباحث اعتقادی،آشنایی با فرق و ادیان و فرقه های نو ظهور، آشنایی با احکام در موضوعات مختلف و خانواده و... از بخشهای مختلف این سایت است.اطلاعات موجود در این سایت بر اساس نياز جامعه و مخاطبين توسط محققين از منابع موثق تهيه و در اختيار كاربران قرار مى گيرد.

Template Design:Dima Group