سه شنبه 4 دي 1403

                                                                                                                        


                                   

                                                                                                                                                                                                                                 

 

 

آیا با رفتن به آتشکده می توان به خدا رسید؟

تکریم آتش

 بعضی افراد بر اين باورند كه  با رفتن به آتشکده، وانجام بعضي از كارهايي( كه آباء و اجداشان انجام مي داند،و از طرف خداوند نيست)خداوند را عبادت كرده و باعث خشنودي و رضايت خداوند از ايشان مي شود.

حال باید بر آن شد كه آيا عبادت كردن خداوند،ملاك و مشخصه اي دارد يا اينكه هر گروهي كه براي خود يك كار هايي را انجام دهند اين عبادت خداوند و مورد قبول ايشان  مي شود ؟

ابتدا بايد ديد كه عبادت كردن خداوند به چه معنا مي باشد!

عبادت در لغت به معنای انجام فرائض (واجبات) دینی به قصد قرب الهی و انجام دستور او و پرستش و بندگی است.( فرهنگ لاروس، ص ۱۴۱۷)

واجبات ديني منظور اموري كه خداوند آن را براي ما واجب كرده نه اينكه ما خودمان براي خودمان واجب كرده باشيم!حال بايد بررسي كرد كه چگونه مي توان  فهميد كه خدا چه كار هايي را براي ما واجب كرده و از ما خواسته است!

از آن جايي كه علم خدا با علم ما فرق دارد و به عبارتي ديگر سنخيت وجودي ما با خداوند متعال فرق مي كند،بنابراين خودمان نمي توانيم بفهميم كه خدا از ما چه چيزي مي خواهد و چگونه او را عبادت كنيم لذا تنها دو راه وجود دارد:

۱:خود خداوند متعال به ما بگويد

۲. افرادي را به عنوان نماينده خود معين كند وكارهايي كه از بندگان خود مي خواهد را به آن ها بگويد وآنها نيز مردم را تعليم دهند.

از آنجا که خداوند با ماصحبت نمی کند (وحی نمی فرستد)تنهاراه دوم مي ماندكه همان فرستادن نماينده باشد.

نكته كه بايد به آن توجه داشت اين است كه خداوند بايد  نشانه هايي به نماينده خودش داده بدهد(معجزه ) كه مردم بتوان آن را از بقيه مردم تشخيص داده و افراد شيطان صفت نتوانند سوء استفاده كرده و خود را به عنوان نماينده خدا معرفي كرده ،مردم به هلاكت نكشانند.

نتيجه بحث ما اين شد كه تنها راه عبادت و انجام دستورات خداوند اين است كه ما بايد رجوع كنيم به نماينده هاي خداوند و هرعملي  كه آن ها بيان كردند آن عمل عبادت خداوند محسوب مي شود و ما اطمينان داريم كه دستورات خداوند را درست انجام داده ايم .

حال بايد ديد كه با توجه به ملاكي كه بيان شد(دستور خداوند و رجوع به نماينده خدا) آيا رفتن به آتشكده يا جشن هاي و مراسماتي كه در دين زرتشتيت هست عبادت خداوند مي باشديا خير؟

باتوجه به ملاك ما بايد ديد نماينده خداوند در دين زرتشتيت كه ادعا مي شود زرتشت است،او چه گفته و راه عبادت خداوند را چگونه بيان داشته است.خود ايشان كه وجود ندارند پس بايد رجوع كرد به نوشته يا كتابي كه از ايشان به جامانده است.

کتاب مقدس اشو(حضرت) زرتشت اوستا نام دارد که شامل ۵ بخش(کتاب) است:

۱) یسنا :  مجموعه ی تکالیف مذهبی که قسمتی از آن شامل گاتها«سرودهای مذهبی»است.

۲) ویسپرد : راجع به عادات عبادت.

۳) وَندیداد : راجع به خلقت عالم.( دانش پزشکی و ستاره شناسی و قوانین حاکم بر جامعه )

بخش قوانین شامل قوانین بسیار سختی است که در زمان ساسانیان اضافه گردیده است و مورد تایید جامعه زرتشتی نیست.

۴) یشتها : ستایش آفریدگار و نیایش امشاسپندان

۵) خُردَه اوستا(اوستای کوچک) :  کتاب کوچک و مقدسی است که شامل قطعاتی چون دعاها ، نیایشها و نمازهایی از اوستـای بزرگ است که بهدینان زرتـشتـی همواره در زندگی روزمره جهت انجام تکالیف مذهبی به آن نیاز دارند . این کتاب ارزشمند توسط موبـد موبـدان آذرپاد مهراسپندان  در زمان شاهنشاهی شاهپور دوم ساسانی از قسمتهای مختلف اوستای بزرگ جهت انجام مراسم مذهبی عامه مردم از جمله سدره پوشی ، ازدواج ، گرامیداشت درگذشتگان ، برگزاری جشنها و همچنین خواندن نماز و نیایشهای روزانه که مورد استفاده قرار میگرفت تهیه و استخراج شد و به شکل کتاب کوچکی که مورد استفاده همگان باشد دسته بندی گردیدکه شامل سروده های مقدس اشم وهو ، یتااهو ، سروش باج ، اوستای کشتی ، تندرستی ، پیمان دین ، ستایش یکتا خداوند ، صدویک نام خدا و نیایشهای خورشید نیایش ، مهـرنیایش ، ماه نیایش ، آتـش نیایش و نمازهای گاه هاون ، گاه رفتون ، ازیرن گاه ، ایوه سریترم گاه و اشهـن گاه و قطعاتی همچون  اورمـزد یـشت ، هفتـن یشت ، اردیبهشـت یشت ، سروش یشت هادخت ، سروش یشت سر شب ، ورهـرام یشت ، آبـزور ، آفرینگان دهمان ، کرده سـروش ، همازور دهمان و آفرینگان گهنبار ، آفرینگان پنجه ، همازور ، فروردینگان و پتت و  . . . می باشد . همانگونه که گفته شد هر کدام از این نیایشها به گونه ای ویژه توسط زرتـشتیـان در مراسم ، جشـن ها و یا  نمـازها و نیـایشهای روزانـه مـورد استفاده قرار می گیرد ....

سرودهای گاتها از خود زرتشت است و قسمتهای دیگر را نویسندگان اوستایی در دوره های مختلف تنظیم کرده اند از آن جمله یشتها که شامل مقالاتی است در وصف طبیعت مانند خورشید،ماه،آتش،آب و قوای ماورا طبیعت مانند امشاسپندان و ایزدان.اوستا در عهد باستان دارای ۲۱ نسک(کتاب) بوده و هر نسک درباره ی موضوع ویژه ای نوشته شده بود،هنگام حمله ی اسکندر مقدونی به ایران علاوه بر نسخه هایی از اوستا که در میان مردم بود دو نسخه یکامل اوستا یکی در تخت جمشيد پایتخت شاهان هخامنشی و دیگری در گنج شیزگان در آتشكده  آذرگشسب(نزدیک دریاچه ی ارومیه) وجود داشت.نسخه تخت جمشید هنگامی که اسکندر کاخ پادشاهان هخامنشی را آتش زد طعمه ی حریق گردید و نسخه ی دیگر را هم یونانی ها به غارت بردند.

 

باتوجه به كتاب اوستا تنها گات ها خود قسمتي از يك بخش اوستا مي باشد منسوب به زرتشت مي باشد كه در آن در مورد چگونگي عبادت خداوند يا مراسمات و آئيني كه در اين زمان زرتشتيان انجام ميدهند در آن نيست!يعني هيچ كدام منشا الهي ندارد بلكه خود زرتشتيان آن را نوشته و تدوين كرده اند نه طبق دستور خداوند است نه طبق دستور زرتشت !

نتيجه اين كه رفتن به آتشكده و مراسماتي كه در دين زرتشتيت وجود دارد چون از طرف خداوند و طبق دستور او نيست عبادت  و پرستش خداوند متعال محسوب نمي شود!

 

منابع:

اوستا، گزارش و پژوهش جلیل دوستخواه،

اوستای کهن (متن کامل)، گزارش و پژوهش رضا مرادی غیاث آبادی،

كتاب زبان فارسي  و سرگذشت آن، نوشتهٔ دکترمحسن ابوالقاسمي

اوستا، جلیل دوستخواه(از گزارش ابراهیم پورداوود،

اطلاعات تماس

 

روابط عمومی گروه :  09174009011

 

 شماره نوبت استخاره: 09102506002

 

آیدی همه پیام رسانها :     @shiaquest

 

پاسخگویی سوالات شرعی: 09102506002

آدرس : استان قم شهر قم گروه پژوهشی تبارک

 

پست الکترونیک :    [email protected]

 

 

 

درباره گروه تبارک

گروه تحقیقی تبارک با درک اهميت اطلاع رسـاني در فضاي وب در سال 88 اقدام به راه اندازي www.shiaquest.net نموده است. اين پايگاه با داشتن بخشهای مختلف هزاران مطلب و مقاله ی علمي را در خود جاي داده که به لحاظ کمي و کيفي يکي از برترين پايگاه ها و دارا بودن بهترین مطالب محسوب مي گردد.ارائه محتوای کاربردی تبلیغ برای طلاب و مبلغان،ارائه مقالات متنوع کاربردی پاسخگویی به سئوالات و شبهات کاربران,دین شناسی،جهان شناسی،معاد شناسی، مهدویت و امام شناسی و دیگر مباحث اعتقادی،آشنایی با فرق و ادیان و فرقه های نو ظهور، آشنایی با احکام در موضوعات مختلف و خانواده و... از بخشهای مختلف این سایت است.اطلاعات موجود در این سایت بر اساس نياز جامعه و مخاطبين توسط محققين از منابع موثق تهيه و در اختيار كاربران قرار مى گيرد.

Template Design:Dima Group