من شنیدم که نمازها به صورت 2 رکعتی نازل شده است ولی به دلیل مثلا ولادت امام حسین(ع) یه رکعت پیامبر(ص) به آن اضافه کرده است آیا این درست است؟ میشه روایت کامل رو شرح بدهید و بگید منبعش کجاست و اصلا این که نمازها 4 رکعتی و 2 و 3 رکعتی است و چرا نماز وتیره را نشسته می خوانند؟
در خصوص رکعات نماز باید گفت که دو رکعت اول نماز فرض الله هستند و دو رکعت دوم فرض النبی. برخی احکام فرض الله هستند و برخی فرض النبی هستند فرض الله به احکامی گفته می شود که خدای متعال خود بر بندگان فرض کرده و امر به انجام آن کرده است. اما فرض النبی احکامی هستند که پیامبر اکرم (ص) به اذن خدای متعال بر مسلمانان تکلیف کرده است.
دو رکعت اول نماز با دو رکعت دوم سه فرق دارد.
یک فرق این است که حمد در دو رکعت اول تعیینی است و اختیاری نیست؛ اما در دو رکعت دوم، نمازگذار مختار است که بین خواندن حمد و تسبیحات اربعه انتخاب کند. دوم اینکه دو رکعت اول نماز در سفر هم باید خوانده شود اما دو رکعت دوم در سفر حذف می گردد و نماز به صورت شکسته خوانده می شود و فرق سوم این است که شک در دو رکعت اول موجب بطلان نماز است. اما شک در دو رکعت دوم صحیح است.
این فرقهائی که بین دو رکعت اول و دو رکعت دوم نمازهای 4 رکعتی هست، به خاطر این است که دو رکعت اول را خدا فرض و واجب کرده و دست نمی خورد؛ اما دورکعت دوم چون فرض النبی هست و پیامبر آن را وضع کرده، در آن تسهیلاتی هست.
در رابطه با نماز مغرب که دو رکعتی هست هم دو نقل آمده است: یکی اینکه نماز مغرب هم چهار رکعتی شد و بعد به مصلحتهائی یک رکعت آن حذف شد و قول دوم اینکه نماز مغرب دو رکعتی ماند اما بعد به میمنت ولادت حضرت زهراء سلام الله علیها1رکعت به مغرب اضافه شد. <
همه نمازهای نافله را هم می شود به صورت نشسته خواند و هم به صورت ایستاده. ولی اگر نشسته خوانده شود ثوابش نصف می شود و هر 2 رکعت نشسته ثواب 1 رکعت ایستاده را دارد. نماز نافله عشاء را هم می شود ایستاده خواند. اما با توجه به اینکه مجموع نمازهای فریضه و نافله باید 51 رکعت گردد، این نماز را معمولاً نشسته می خوانند. (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد رهبري، كد: 47/200943)