فلسفه نماز
چون نماز انسان را از فحشا و منكر باز مي دارد پس كسي كه فحشا و منكر را مرتكب نمي شود، نيازي به نماز خواندن ندارد؟
جهت پاسخ باید چند نکته را مد نظر داشت :
1 – ترک نماز چون معصیت است در نتیجه خودش یک منکر است پس چگونه انسان بی نماز می تواند مدعی باشد که از منکر دوری کرده است ؟
2 – فردی را تصور کنید که مبتلا به درد عضلانی است و پزشک برای رفع این درد وی را ملزم کرده هر روز ورزش کند . از طرف دیگر یکی از نتایج ورزش این است که افکار پراکنده و خیالات را از انسان دور می کند . حال اگر این فرد بتواند برافکار خود مسلط باشد و جلوی خیالات باطل را بگیرد ایا از ورزش بی نیاز شده است ؟
در مورد نماز هم باید گفت یکی از اثار نماز ( نه تمام اثار ) جلو گیری از فحشاء است حال ایا انسان میتواند از تمامی اثار و برکات نماز چشم پوشی کند با این توجیه که یکی از این اثار الان حاصل است ؟ و بعلاوه کسی که اهل نماز است از اراده قویتری و انگیزه بالاتری برای دوری کردن از فحشاء برخوردار است تا کسی که معلوم نیست با کدام انگیزه و با چه هدفی از فحشاء دوری می کند !
3 – نماز راهی است که خداوند برای کسی که ادعای بندگی داردو خواهان قرب خداست قرار داده است ( دقت شود ! ) .به عبارت دیگر اسلام و قرآن داراى سيستمى تربیتى جهت نيل آدمى به مراتب كمال است كه از جمله آنها اقامه نماز مىباشد. محور تربيت و تعالى انسان در مكتب اسلام، با توجه به خداوند و در نظر گرفتن موقعيت او و نيز جايگاه خود انسان ميسّر است. اين توجه با نماز حاصل مىشود. نماز و نه هيچ عبادت ديگرى، براى خداوند سودى به همراه ندارد و اگر هيچ كس در تمامى هستى سر بر آستان او نسايد، بر دامن كبريايى او گردى نمىنشيند. ولى غفلت انسان از خداوند، زمينه سقوط وى به پستترين درجات را فراهم مىكند .
آثار مهم ديگرى برای نماز وجود دارد . نماز کار خانه انسان سازي است روح توحيد، شکر گذاری, اعلان بندگي خدا، نظم، بهداشت و نظافت، اتحاد و همبستگي، بي نيازي از مردم، استمداد خدا، ارتباط با شهدا و ... همه در همه در نماز است و مقصود از نماز در اسلام نمازي نيست که هنگام خواندن آن چيزي بگويد و بعد از نماز خلاف آن را عمل کند نماز خوان هاي درست و حسابي هماهنگي کاملي در همه اعمال و رفتار و گفتار دارند.
بنابراين، نماز داراي آثار گرانبهاي فردي و اجتماعي است و در حقيقت از عالي ترين مکتب هاي تربيتي و اخلاقي مي باشد.
بايد دانست که همين نمازهاي بي روح و دست و پا شکسته ما نيز خالي از آثار مختلف تربيتي و رواني و اجتماعي نمي باشد.
جهت مطالعه بيشتر در اين زمينه ر.ك:
1- اسرار نماز، شهيد ثانى، ترجمه مهدىپور
2- اسرار الصلاة، ميرزا جواد ملكى تبريزى
3- آداب نماز، امام خمينى
4- پرتوى از اسرار نماز، محسن قرائتى