چگونه يک دختر 9 ساله مي تواند در انتخاب دينش نقش داشته باشد؟ آيا مي توان گفت دين پدر و مادرش براي او نيز تعيين کننده است؟
در ابتدا بايد خاطر نشان كرد كه اسلام ديني فطري و شكل يافته بر اساس فطرت است. هنگامي كه مي گوييم دين فطري است ، يعني مايه ها و ريشه هاي دين در نهاد هر بشري نهفته است . اصول و فروع دين ، اخلاق و معارف و مباني دين با خلقت و فطرت انسان هماهنگ است .
انسان ها در هر سن و سالي كه باشند و در هر زمان و مكاني كه زندگي كنند، مي خواهند بدانند سرچشمه هستي كجاست ؟ اين ، همان ريشه توحيد است .
انسان مي خواهد كسي او را راهنمايي كند، حقّ و باطل را براي او بگويد، او در درون احساس مي كند به راهنما نياز دارد، و اين ريشه نبوّت و امامت است.
پاداش دادن و كيفر كردن ، همچنين انتظار پاداش و كيفر در برابر خوبي ها و بدي ها در درون هر انساني وجود دارد. اگر شما گلي به كودكي داديد، لبخند مي زند و اگر او را اذيّت كرديد، اخم مي كند و مي گريد. آن لبخند و اين اخم ، پاداش وكيفر عمل شماست واين عكس العمل فطري ، ريشه اعتقاد به معاد است.
تشكّر از وليّ نعمت و اظهار خضوع در مقابل كسي كه به انسان خدمتي كرده ، ريشه عبادات و نماز است .
توجّه به محرومان و مستمندان و علاقه به رفع مشكلات همنوعان ، ريشه خمس و زكات و انفاق است .
توجّه به نجات يك انسان گرفتار و كسي كه در خطر است و علاقه به سعادت ديگران ريشه امر به معروف و نهي از منكر است .
البتّه نحوه انجام عبادات و اينكه مثلا نماز را چگونه و چند ركعت بخوانيم و با چه زبان و شيوه اي انجام دهيم ، تعبّدي است و بايد ببينيم راهنمايان و رهبران ديني چه شيوه اي را براي ما بيان كرده اند.
آموزه هاي دين اسلام به گونه اي است كه هر فردي چون بي هيچ پيش داوري بدان نظر افكند در پذيرش آن لحظه اي ترديد به خود را نمي دهد.از اين رو اگر فردي (مثلا دختري 9 ساله ) با فكري آزاد و رها از هجوم شبهات و ترديدها با دين اسلام مواجهه گردد آن را خواهد پذيرفت.ما نيز در اين مجال سعي مي كنيم تا مطلب مذكور ثابت و محكم گردد.
برای نمـونه بطـور خلاصـه نگـاهی میکنیـم بـه ریشه هـای معارف اسلام.
اصول دین (توحید – نبوت – معاد )
1- توحیــد: توحید امري فطری است ، انسان فطرتاً احساس تنهایی مي کند ، احسـاس وابستـگی می کنـد بدنبال تکیـه گـاه و مونس میگردد ، انسان فطرتـاً جستجوگـر است می خواهد عوامل و اسباب عالم را بشناسد نان از کجـا بـوجود آمـده از گندم ، گندم از دانه ، دانه از . . . بالاخره می خواهد بفهمد سرچشمه هستی کجاست ؟
2- نبــوت: نبوت فطری است چون انسان درمسیر زندگی به دوراهی، سه راهی ، و چند راهی میـرسد ، متحیّـر میمانـد ، نمـی تواند تشخیص دهـد ، او آینـده را نمی بینـد و احســاس نیـاز بـه راهنـمای مطمئـن دارد.
3- معــــاد: انسان فطرتاً دوست دارد همیشه بماند از نـابـودی تنفـر دارد انسـان فطـرتـاً خوب و بد را یکسان نمیداند با تمام وجـود میگـویـد مجـرم بـایـد تنبیـه و محسـن بـاید تشویق شود، از اين رو ، بـاید دادگاهی در کار باشد.
بنابراين دختري 9 ساله كه هنوز ذهنش مورد هجوم شبهات و ترديدها نگشته است و فكرش صاف و پيراسته از شبهات است بافطرت خدادي اش دين اسلام را بسيار سريع مي پذيرد. هرچند كه ممكن است از دلايل عقلي آن بطور دقيق آگاهي نداشته باشد.البته اعتقاد و باور پدر و مادرش نيز به عنوان تسريع كننده فرايند آگاهي وي از دين اسلام نيز امري قابل توجه است اما وجود چنين امري هرگز بدين معنا نيست كه دين اسلام تنها بخار وجود چنين اموري براي همگان قابل پذيرش است. به هر حال اين خود اوست كه با رجوع به فطرت خويش بي درنك از حقانيت آن دفاع مي كند. به هر حال در پذيرش اسلام نبايد هيچ گونه تقليدي در كار باشد ؛ از اين فرد يا بايد از ابتدا با توجه به فطرت خويش آن را بپذيرد و يا اينكه با گوش فرا دادن به دلايل عقلي حقانيت اين دين دست به پذيرش آن بزند.