شنبه 3 آذر 1403

                                                                                                                        


                                   

                                                                                                                                                                                                                                 

 

 

منو سخنرانی مکتوب

منبر ۵ دقیقه ای فاطمیه

?زهد و ساده‏ زیستى

ساده زیستی شرطى است که خداوند با پیامبران خویش مطرح نموده است؛ همان‏گونه که در دعاى ندبه مى‏خوانیم: «وَشَرَطْتَ عَلَیهِمُ الزُّهْدَ فِى دَرَجاتِ هذِهِ الدُّنْیا الدَّنِیةِ؛ و با آنها در درجه‏هاى این دنیاى پست زهد را شرط نمودى.‌» ساده‏زیستى و بى‏رغبتى نسبت به جاذبه‏هاى دنیوى، افزون بر آنکه آدمى را از بسیارى از لغزشها و گناهان باز مى‏دارد، رمز اصلى آرامش قلبى و شادابى روحى نیز مى‏باشد.
استاد شهید مطهرى درباره آثار مثبت و سازنده ساده‏زیستى مى‏گویند: «به هر اندازه که انسان بیشتر به اشیاء عادت داشته باشد، بیشتر به آنها بسته است و اسیر آنهاست. و به هر اندازه که انسان اسیر باشد، آزادى ندارد. انسانهایى که آرزو دارند آزاد زندگى کنند و به آزادى علاقمندند، همیشه کوشش مى‏کنند زنجیرها را تا آنجا که ممکن است از دست و پاى خودشان برگیرند.... و لهذا زندگى پیامبران عظام و رهبران بزرگ اجتماع، همواره زندگى ساده‏اى بود. ما در شرح حال رسول اکرم‏صلى‏الله‏علیه‏وآله مى‏خوانیم: «کانَ رَسُولُ اللَّه خَفِیفَ الْمَؤُونَةِ.‌» اوّلین چیزى که در سیره پیغمبر اکرم‏صلى‏الله‏علیه‏وآله به چشم مى‏خورد، این است که مردى بود سبک خرج. لباس و خوراکش و همچنین در نشست و برخاست و مسافرت، بسیار ساده بود.... گاندى، این مرد هندو، وقتى مى‏خواهد هند را رهبرى کند و جمعیت هندوستان را از چنگال استعمار رها کند، چاره‏اى ندارد جز اینکه راه پیامبران را در پیش گیرد، یک زندگى ساده براى خودش انتخاب کند، پارچه ساده‏اى روى دوشش بیندازد و تمام دارایى‏اش یک بز باشد و بگوید من با همین مى‏توانم زندگى کنم. روزى پیغمبر اکرم‏صلى‏الله‏علیه‏وآله به خانه دخترش زهراعلیهاالسلام وارد مى‏شود و مى‏بیند که او یک دستبند نقره در دست دارد و پرده الوانى را از در آویخته است؛ به علامت اعتراض برمى‏گردد. حضرت زهرا که از خلق و خوى پدر بزرگوارش آگاه بود، فوراً دستبند را از دست درآورد و پرده را هم از در کند و آنها را خدمت پدر بزرگوارش فرستاد و پیغام داد که در هر راه که خودتان صلاح مى‏دانید، مصرف فرمایید. پیامبر اکرم‏صلى‏الله‏علیه‏وآله نیز فوراً همه آنها را به اصحاب صفّه بخشید.‌» (1)
مقام معظم رهبرى از وانهادن ساده‏زیستى و روى آوردن به مصرف‏گرایى با عنوان «بلاى جامعه» یاد کرده و مى‏فرماید: «براى جامعه بلاى بزرگى است که میل به مصرف، روز به روز در آن زیاد شود، و همه به بیشتر مصرف کردن، بیشتر خوردن، متنوّع خوردن، متنوّع پوشیدن و دنبال نشانه‏هاى مد و هر چیز تازه براى وسایل زندگى و تجملات آن رفتن، تشویق بشوند.‌» (2) باید اذعان داشت که در عصر حاضر، نقش الگویى حضرت زهراعلیهاالسلام درباره زهد و ساده‏زیستى بیش از هر زمان دیگر آشکارتر است و ما بیش از پیش به تأثیرپذیرى از این الگوى مبارک نیازمندیم؛ چرا که در هیچ روزگارى به اندازه روزگار ما، انسانها در برابر انواع جاذبه‏هاى رنگارنگ دنیا و انبوه کالاهاى مصرفى آن قرار نگرفته‏اند؛ در نتیجه، در هیچ زمانى همانند این عصر و زمان، دلهاى آدمیان - به واسطه تعلّق به این دستاوردهاى تمدّن مادّى و تکنولوژى - گرفتار اضطراب و دلهره و تشویش نشده است. پیام ساده‏زیستى حضرت زهراعلیهاالسلام، پیام آسودگى خاطر، آرامش و صفاى روحى است که امروزه مى‏تواند به عنوان یکى از عوامل نجات آدمیان از این گرداب دل بستگیها به شمار آید.
از سلمان فارسى چنین نقل شده است که مى‏گوید: «روزى حضرت فاطمه‏علیهاالسلام را دیدم که چادرى وصله‏دار و ساده بر سر داشت. در شگفتى ماندم و گفتم: عجبا! دختران پادشاهان ایران و قیصر روم بر تختهاى طلا مى‏نشینند و پارچه‏هاى زربافت به تن مى‏کنند؛ وه که این دختر رسول خداست! نه چادرهاى گران قیمت بر سر دارد و نه لباسهاى زیبا! فاطمه‏علیهاالسلام پاسخ داد: «اى سلمان! خداوند بزرگ، لباسهاى زینتى وتختهاى طلا را براى ما در روز قیامت ذخیره کرده است.‌» حضرت زهراعلیهاالسلام سپس خدمت پدر رفت و شگفتى سلمان را مطرح کرد و فرمود: «اى رسول خدا! سلمان از سادگى لباس من تعجب نمود. سوگند به خدایى که تو را مبعوث فرمود، مدت پنج سال است فرش خانه ما پوست گوسفندى است که روزها بر روى آن شترمان علف مى‏خورد و شبها بر روى آن مى‏خوابیم. و بالش ما چرمى است که از لیف خرما پر شده است.‌» (3) ناگفته نماند که گرچه در عصر حاضر نمى‏توان همانند حضرت زهراعلیهاالسلام زندگى کرد و ساختار ساده زیستى را براساس ساده‏زیستى ایشان پى‏ریزى نمود، اما در این زمان نیز مى‏توان ساده‏زیستى را متناسب با مقتضیات روز تبیین نمود و براساس آن، زندگى پاکیزه‏اى بنا کرد؛ زندگى‏اى که در آن از زیاده‏روى در مصرف و انباشتن کالاهاى غیر ضرورى و پرورش نیازهاى کاذب خبرى نیست و تنها براساس نیازمندیهاى راستین انسان استوار است.
پی نوشت :
1- احیاى تفکر اسلامى، شهید مطهرى، صدرا، تهران، چاپ بیست و یکم، 1383، برگرفته از صفحات: 90، 91، 95، 97 و 98.
2- خطبه‏هاى عید فطر، 15 آذر 1381، به نقل از باربى،اکبر مظفرى، شاکر، قم، 1384، چاپ اوّل، ص 114 و 115.
3- بحار الانوار، ج 8، ص 303؛ به نقل از: نهج الحیاة، ص 144 و 145.

اطلاعات تماس

 

روابط عمومی گروه :  09174009011

 

آیدی همه پیام رسانها :     @shiaquest

 

آدرس : استان قم شهر قم گروه پژوهشی تبارک

 

پست الکترونیک :    [email protected]

 

 

 

درباره گروه تبارک

گروه تحقیقی تبارک با درک اهميت اطلاع رسـاني در فضاي وب در سال 88 اقدام به راه اندازي www.shiaquest.net نموده است. اين پايگاه با داشتن بخشهای مختلف هزاران مطلب و مقاله ی علمي را در خود جاي داده که به لحاظ کمي و کيفي يکي از برترين پايگاه ها و دارا بودن بهترین مطالب محسوب مي گردد.ارائه محتوای کاربردی تبلیغ برای طلاب و مبلغان،ارائه مقالات متنوع کاربردی پاسخگویی به سئوالات و شبهات کاربران,دین شناسی،جهان شناسی،معاد شناسی، مهدویت و امام شناسی و دیگر مباحث اعتقادی،آشنایی با فرق و ادیان و فرقه های نو ظهور، آشنایی با احکام در موضوعات مختلف و خانواده و... از بخشهای مختلف این سایت است.اطلاعات موجود در این سایت بر اساس نياز جامعه و مخاطبين توسط محققين از منابع موثق تهيه و در اختيار كاربران قرار مى گيرد.

Template Design:Dima Group