شنبه 3 آذر 1403

                                                                                                                        


                                   

                                                                                                                                                                                                                                 

 

 

منو سخنرانی مکتوب

آیات مرتبط با رخدادها 5

تفسیر آياتی مربوط به حضرت علی (علیه السلام)

در اين كه منظوراز «نبأ عظيم» چيست؟ مفسران قرآن، پاسخ های مختلف گفته‌اند: از جمله آنها؛ قيامت، قرآن، تمام اصول عقايد دينی اعم از مبدأ و معاد و...؛ ولی قرائن موجود در مجموعه آيات اين سوره نشان می دهد كه تفسير آن به «قيامت» از همه بهتر است.

. سوره نبأ، آيه 1 ـ 4 مي‌فرمايد: ]عَمَّ يَتَساءَلُونَ * عَنِ النَّبَإِ الْعَظيمِ * الَّذي هُمْ فيهِ مُخْتَلِفُونَ * كَلاَّ سَيَعْلَمُونَ * ثُمَّ كَلاَّ سَيَعْلَمُونَ[؛ «آنها از چه چيز از يكديگر سؤال مي‌كنند؟ از خبر بزرگ و پراهميت! همان خبري كه پيوسته در آن اختلاف دارند، چنين نيست كه آنها فكر مي‌كنند بزدوي مي‌فهمند، باز هم چنين نيست كه آنها مي‌پندارند بزودي مي‌فهمند.»

. سوره نبأ، آیه 1 ـ 4 می‌فرماید: ]عَمَّ یَتَساءَلُونَ * عَنِ النَّبَإِ الْعَظیمِ * الَّذی هُمْ فیهِ مُخْتَلِفُونَ * کَلاَّ سَیَعْلَمُونَ * ثُمَّ کَلاَّ سَیَعْلَمُونَ[؛ «آنها از چه چیز از یکدیگر سؤال می‌کنند؟

از خبر بزرگ و پراهمیت! همان خبری که پیوسته در آن اختلاف دارند، چنین نیست که آنها فکر می‌کنند بزدوی می‌فهمند، بازهم چنین نیست که آنها می‌پندارند به‌زودی می‌فهمند.»

در این که منظوراز «نبأ عظیم» چیست؟ مفسران قرآن، پاسخ‌های مختلف گفته‌اند: ازجمله آنها؛ قیامت، قرآن، تمام اصول عقاید دینی اعم از مبدأ و معاد و...؛ ولی قرائن موجود در مجموعه آیات این سوره نشان می‌دهد که تفسیر آن به «قیامت» از همه بهتر است.[1]

در روایات زیادی که از طرق اهل‌بیت ( (علیهم السلامو بعضی از طرق اهل سنت نقل‌شده، «نبأ عظیم» خبر بزرگ به مسئله ولایت و امامت امیر مؤمنان علی (علیه‌السلام) كه مورد اختلاف و گفتگو از سوی جمعی بود، یا به مسئله «ولایت به‌طور اعم» تفسیر شده است که چند مورد از آنها به‌عنوان نمونه نقل می‌شود:

الف) امام رضا (علیه‌السلام) از طریق پدرانش نقل کرده که: رسول خدا-به علی (علیه‌السلام) فرمود: «یَا عَلِیُّ أَنْتَ حُجَّةُ اللَّهِ وَ أَنْتَ بَابُ اللَّهِ وَ أَنْتَ الطَّرِیقُ إِلَی اللَّهِ وَ أَنْتَ النَّبَأُ الْعَظِیمُ وَ أَنْتَ الصِّرَاطُ الْمُسْتَقِیمُ وَ أَنْتَ الْمَثَلُ الْأَعْلَی؛[2]‌ یا علی! تو حجّت خدا و دروازه الهی هستی، تو راه به‌سوی خدایی، تو نبأ عظیم هستی، و تو صراط مستقیم و نمونه برتر هستی.»

ب) اصبغ بن نباته روایت کرده که: علی (علیه‌السلام) فرمود: «وَ اللَّهِ أَنَا النَّبَأُ الْعَظِیمُ الَّذِی هُمْ فِیهِ مُخْتَلِفُونَ کلّاً سَیَعْلَمُونَ ثُمَّ کلّاً سَیَعْلَمُونَ حِینَ أَقِفُ بَیْنَ الْجَنَّةِ وَ النَّارِ وَ أَقُولُ: هَذَا لِی وَ هَذَا لَکَ؛[3] من همان خبر بزرگی هستم که پیوسته در آن اختلاف دارند، چنین نیست که آنها فکر می‌کنند، به‌زودی می‌فهمند، بازهم چنین نیست (که آنها می‌پندارند) به‌زودی می‌فهمند، هنگامی که میان بهشت و دوزخ می‌ایستم و (مؤمن و غیر مؤمن را جدا می‌کنم و به دوزخ)‌ می‌گویم: این برای من و این برای تو.»

ج) شخصی به نام «علقمه» می‌گوید: در جنگ صفین مردی از لشکر شام در حالی که سلاح بر تن پوشیده،‌ و قرآنی حمایل کرده بود، وارد میدان شد،‌ و سوره ]عَمَّ یَتَساءَلُونَ * عَنِ النَّبَإِ الْعَظیمِ[؛ را تلاوت می‌کرد، من خواستم به مبارزه او بروم، علی (علیه‌السلام)‌ به من فرمود: تو بمان، و خودش شخصاً به میدان رفت و به او فرمود: «أَ تَعْرِفُ النَّبَأَ الْعَظِیمَ الَّذِی هُمْ فِیهِ مُخْتَلِفُونَ؛ آیا می‌دانی نبأ عظیمی که در آن اختلاف دارند چیست»؟! آن مرد گفت: نه، نمی‌دانم! امام فرمود: «أَنَا وَ اللَّهِ النَّبَأُ الْعَظِیمُ الَّذِی فِیهِ اخْتَلَفْتُمْ وَ عَلَی وَلَایَتِی تَنَازَعْتُمْ وَ عَنْ وَلَایَتِی رَجَعْتُمْ بَعْدَ مَا قَبِلْتُمْ وَ بِبَغْیِکُمْ هَلَکْتُمْ بَعْدَ مَا به سیفی نَجَوْتُمْ وَ یَوْمَ الْغَدِیرِ قَدْ عَلِمْتُمْ وَ یَوْمَ الْقِیَامَةِ تَعْلَمُونَ مَا عَمِلْتُم؛‌ به خدا سوگند، منم آن نبأ عظیم که درباره آن اختلاف دارید! شما در ولایت من به نزاع برخاستید و بعدازآن که ولایتم را پذیرفتید از آن برگشتید و بعدازآن که به برکت شمشیر من نجات‌یافته بودید در اثر دشمنی خود هلاک شدید، و در روز غدیر دانستید (ولایتم را) بار دیگر در قیامت آنچه را که قبلاً دانسته‌اید خواهید دانست.» پس‌ازاین اتمام‌حجت وقتی که آن مرد هدایت نشد، حضرت شمشیر کشید و دست و سر او را از بدن جدا نمود.[4]

د)‌ یکی از علمای اهل سنت (محمد بن مؤمن) نقل کرده که رسول خدا-در تفسیر ]عَمَّ یَتَساءَلُونَ * عَنِ النَّبَإِ الْعَظیمِ[فرموده است: «منظور از «نبأ عظیم» ولایت علی است که درباره آن در قبر سؤال می‌شود، و هیچ کس در شرق و غرب عالم، در برّ و بحر از دنیا نمی‌رود، مگر این‌که فرشتگان از او درباره ولایت امیر مؤمنان علی (علیه‌السلام) بعد از مرگ سؤال می‌کنند، و به او می‌گویند: دینت چیست؟ پیامبرت کیست؟ و امامت کیست؟[5]

هـ.) از امام صادق (علیه‌السلام) روايت شده است: «النَّبَأُ الْعَظِیمُ الْوَلَایَةُ؛[6] نبأ عظیم، همان ولایت است.»

علامه مجلسی)پس از نقل یازده روایت در این زمینه، می‌گوید: این روایاتی که از طرق شیعه و سنّی نقل‌شده است، دلالت بر خلافت، امامت و عظمت شأن علی (علیه‌السلام) دارد، و نیازمند توضیح و بیان نمی‌باشد.[7]

علامه طباطبایی پس از اشاره به تفسیر «نبأ عظیم» به علی (علیه‌السلام)، می‌گوید: «وَ هُوَ مِنَ الْبَطْنِ؛[8]آن از معانی باطن قرآن است.»


پی‌نوشت:

[1]. الميزان، محمدحسين طباطبايي، ج‏20، ص‏256؛ تفسير نمونه، ج‏26، ص‏23.

[2]. تفسير نور الثقلين، حويزي، ج‏5، ص‏491، ح 8؛ البرهان، بحراني، ج‏5، ص‏565، ح 7؛ بحار الانوار، ج36، ص‏4،‌ ح 11.

[3]. البرهان، بحراني، ج‏5، ص‏566، ح 10؛ بحارالانوار، ج‏36، ص‏3، ح 6.

[4]. البرهان، بحراني، ج‏5، ص‏566، ح 9؛ بحار الانوار، علامه مجلسي، ج‏36، ص‏2 و 3.

[5]. رسالة الاعتقاد، ابو بكر محمد بن مؤمن شيرازي، طبق نقل احقاق الحق و تفسير نمونه، مكارم شيرازي و همكاران، ج‏26، ص‏24.

[6]. البرهان، بحراني، ج‏5، ص‏564، ح 3.

[7]. بحار الانوار، ج‏36، ص‏4.

[8]. الميزان، ج‏20، ص‏261.

اطلاعات تماس

 

روابط عمومی گروه :  09174009011

 

آیدی همه پیام رسانها :     @shiaquest

 

آدرس : استان قم شهر قم گروه پژوهشی تبارک

 

پست الکترونیک :    [email protected]

 

 

 

درباره گروه تبارک

گروه تحقیقی تبارک با درک اهميت اطلاع رسـاني در فضاي وب در سال 88 اقدام به راه اندازي www.shiaquest.net نموده است. اين پايگاه با داشتن بخشهای مختلف هزاران مطلب و مقاله ی علمي را در خود جاي داده که به لحاظ کمي و کيفي يکي از برترين پايگاه ها و دارا بودن بهترین مطالب محسوب مي گردد.ارائه محتوای کاربردی تبلیغ برای طلاب و مبلغان،ارائه مقالات متنوع کاربردی پاسخگویی به سئوالات و شبهات کاربران,دین شناسی،جهان شناسی،معاد شناسی، مهدویت و امام شناسی و دیگر مباحث اعتقادی،آشنایی با فرق و ادیان و فرقه های نو ظهور، آشنایی با احکام در موضوعات مختلف و خانواده و... از بخشهای مختلف این سایت است.اطلاعات موجود در این سایت بر اساس نياز جامعه و مخاطبين توسط محققين از منابع موثق تهيه و در اختيار كاربران قرار مى گيرد.

Template Design:Dima Group