شنبه 3 آذر 1403

                                                                                                                        


                                   

                                                                                                                                                                                                                                 

 

 

منو سخنرانی مکتوب

ابزار و وسایل امتحان 3

دشوارترين ابتلا كدام است؟

درباره چیستی معیار شدّت بلا و ابتلا،‌ چند نظر وجود دارد. برخی به نمونه‌هایی که در نصوص اشاره شده بسنده کرده‌اند و موارد ذیل را جزء سخت‌ترین‌ها شمرده‌اند: «املا و استدراج، انفاق، فقر، مواسات، انصاف، ذکر الله علی کل حال.»

دشوارترین ابتلا کدام است؟

درباره چیستی معیار شدّت بلا و ابتلا،‌ چند نظر وجود دارد. برخی به نمونه‌هایی که در نصوص اشاره شده بسنده کرده‌اند و موارد ذیل را جزء سخت‌ترین‌ها شمرده‌اند: «املا و استدراج، انفاق، فقر، مواسات، انصاف، ذکر الله علی کل حال.»[1]

مرحوم كليني (ره) در کافی، بحث ابتلا را با عنوان «شِدَّةُ ابْتِلَاءِ الْمُؤْمِنِ» آورده و نوع احادیثش نیز درباره شدید بودن امتحانات خوبان است؛ اعم از انبیا، اوصیا و مؤمن،‌ یعنی شیعه و بندگان خالص. بنابراین، شدت و ضعف آن به اندازه ایمان و به‌طور نسبی است.[2]

مرحوم امام راحل (ره) مي: «... در ذیل حدیث شریف که می‌فرماید: وَ مَنْ سَخُفَ دِینُهُ وَ ضَعُفَ عَمَلُهُ قَلَّ بَلَاؤُهُ؛[3]چنین ظاهر می‌شود که بلیّات اعم از جسمانیه و روحانیه است.»

زیرا افراد ضعیف العقل و کم ادراک به مقدار ضعف عقل و ادراک خود از بلیّات روحانیّه و ناملایمات عقلیه درامان‌اند، به خلافِ کسانی که عقلشان کامل و ادراکشان شدید است، که به مقدارِ کمالِ عقل و شدّتِ ادراکِ خود، بلیّات روحانی آنها زیاد می‌شود و هر چه اداراکات، کامل‌تر و روحانیّت،‌ قوی‌تر باشد،‌ بلیّات،‌ بیش‌تر و ادراک ناملایمات افزون می‌شود.

دراین‌باره می‌توان به سخن پیامبر (صلی‌الله علیه و اله) اشاره کرد که می‌فرماید: «مَا أوذِیَ نَبِیٌّ مِثْلَ مَا أوذِیتُ؛[4]‌ هیچ پیامبری آن‌چنان‌که من آزرده شدم،‌ اذیت نشد.» توضیح اینکه هر کس عظمت و جلالتِ ربوبیّت را بیش‌تر درک کند و مقام مقدّس حق (جلّ و علا)‌ را زیادتر بشناسد، از عصیان بندگان و هتک حرمت آنها، بیش‌تر متأثر و متألّم شود و نیز هر کس رحمتش و عنایت و لطفش به بندگان خدا بیش‌تر باشد از اعوجاج و شقاوت آنها بیش‌تر اذیت می‌شود.

و البته خاتم النبيين (صلی‌الله علیه و آله) در این مقامات و سایر مدارج کمالیه از انبیا و اولیا و سایر بنی الانسان کامل‌تر بوده پس اذیتش بیش‌تر و تأثّرش بالاتر بوده است.[5]

بزم مقربان

هر که در این بزم مقرب‌تر است

جام بلا بیش‌ترش می‌دهند

بر اساس روایات، هر شخصیتی که ایمانش بیش‌تر باشد میزان ابتلای او نیز زیادتر خواهد بود. بنابراین، شدیدترین بلاها برای انبیا است سپس کسانی که یک درجه پایین‌ترند و به همین صورت هر چه درجه افراد پایین‌تر باشد، ابتلایشان کم‌تر خواهد بود.

در محضر حضرت صادق (علیه‌السلام) موضوع بلاها و مشکلات و اینکه خدا مؤمنان را مبتلا می‌کند، مطرح شد. آن حضرت فرمود: از پيامبر (صلی‌الله علیه و آله) پرسيدند:‌ شدیدترین بلاها در دنیا از آن کیست؟ حضرت رسول اكرم (صلی‌الله علیه و آله) فرمود: «النَّبِیُّونَ ثُمَّ الْأَمْثَلُ فَالْأَمْثَلُ وَ یُبْتَلَی الْمُؤْمِنُ بَعْدُ عَلَی قَدْرِ إِیمَانِهِ وَ حُسْنِ أَعْمَالِهِ فَمَنْ صَحَّ إِیمَانُهُ وَ حَسُنَ عَمَلُهُ اشْتَدَّ بَلَاؤُهُ وَ مَنْ سَخُفَ إِیمَانُهُ وَ ضَعُفَ عَمَلُهُ قَلَّ بَلَاؤُهُ؛[6][بیش‌ترین ابتلاها] برای انبیا است، سپس هر که یک مرحله پایین‌تر و پایین‌تر است. شخص مؤمن هم در مرحله بعدی قرار دارد که به اندازه ایمانش و اعمال نیکش امتحان می‌شود؛ بنابراین، هر که ایمانش درست و اعمالش نیکو باشد بلایش شدید و هر که ایمانش سبک و اعمالش ضعیف باشد بلایش اندک خواهد بود.»

دوستی و دفاع از اهل‌بیت (علیهم‌السلام)

هنگامی که مردی به امام باقر (علیه‌السلام) عرض کرد: به خدا سوگند واقعاً شما اهل‌بیت را دوست می‌دارم، حضرت فرمود: «فَاتَّخِذْلِلْبَلاءِ جَلْباباً فَوَ اللَّهِ إِنَّهُ لَأَسْرَعُ إِلَیْنَا وَ إِلَی شِیعَتِنَا مِنَ السَّیْلِ فِی الْوَادِی وَ بِنَا یُبْدَأُ الْبَلَاءُ ثُمَّ بِکُمْ وَ بِنَا یُبْدَأُ الرَّخَاءُ ثُمَّ بِکُمْ؛[7] [حال که چنین است] روپوشی از بلا برای خود در نظر بگیر؛ زیرا به خدا سوگند بلا برای ما و شیعیانمان از جاری شدن سیل در وادی و درّه، سریع‌تر است و بلا از ما آغاز می‌شود و به شما می‌رسد. راحتی هم [شاید هنگام ظهور حضرت مهدي (عج)] از ما پدید می‌آید و به شما سرایت می‌کند.»

پی‌نوشت:

[1]. ر.ك: دانش‌نامه قرآن و حديث، ج‏16، ص‏85 ـ‌ 78.

[2]. ر.ك: اصول كافي، كتاب الايمان و الكفر، باب «شدّة ابتلاء المؤمن»، كافي با ترجمه كمره‌اي، ج‏5، ص‏80.

[3]. هر کس که دینش سست باشد و دینش (عملش) اندک باشد، بلایش کم‏تر خواهد بود. بحار الأنوار، ج64، ص‏222، باب 12.

[4]. بحار الأنوار، ج‏39، ص‏55.

[5]. چهل حديث، امام خمینی(ره)، ح 14.

[6]. الكافي، ج‏5، ص‏252، ح 2.

[7]. بحار الأنوار، ج‏67، ص‏238، ح 55.

منبع: ماهنامه اطلاع‌رسانی، پژوهشی، آموزشی مبلغان شماره 178

اطلاعات تماس

 

روابط عمومی گروه :  09174009011

 

آیدی همه پیام رسانها :     @shiaquest

 

آدرس : استان قم شهر قم گروه پژوهشی تبارک

 

پست الکترونیک :    [email protected]

 

 

 

درباره گروه تبارک

گروه تحقیقی تبارک با درک اهميت اطلاع رسـاني در فضاي وب در سال 88 اقدام به راه اندازي www.shiaquest.net نموده است. اين پايگاه با داشتن بخشهای مختلف هزاران مطلب و مقاله ی علمي را در خود جاي داده که به لحاظ کمي و کيفي يکي از برترين پايگاه ها و دارا بودن بهترین مطالب محسوب مي گردد.ارائه محتوای کاربردی تبلیغ برای طلاب و مبلغان،ارائه مقالات متنوع کاربردی پاسخگویی به سئوالات و شبهات کاربران,دین شناسی،جهان شناسی،معاد شناسی، مهدویت و امام شناسی و دیگر مباحث اعتقادی،آشنایی با فرق و ادیان و فرقه های نو ظهور، آشنایی با احکام در موضوعات مختلف و خانواده و... از بخشهای مختلف این سایت است.اطلاعات موجود در این سایت بر اساس نياز جامعه و مخاطبين توسط محققين از منابع موثق تهيه و در اختيار كاربران قرار مى گيرد.

Template Design:Dima Group