شنبه 3 آذر 1403

                                                                                                                        


                                   

                                                                                                                                                                                                                                 

 

 

 

برادرم امسال سال دوم دبيرستان رشته كامپيوتر مى‏خواند. رفتار ايشان طبق پرس و جوهايى كه از دوستانش داشتم، بسيار خوب است ؛ در حالى كه اخلاق او در خانه بسيار بد است، زيرا در مقابل كوچك‏ترين بى‏توجهى نسبت به خودش، بسيار ناراحت مى‏شود و حتى از حرف‏هاى بسيار ركيك استفاده مى‏كند، مثلاً وقتى پدر يا مادرم براى يكى از ماها لباسى مى‏خرد، او دعوا راه مى‏اندازد كه چرا براى من نخريده‏ايد يا بهانه الكى مى‏گيرد! گاهى با پدرم به جر و بحث مى‏پردازد، مثلاً وقتى كار بدى مى‏كند و پدر به او گوشزد مى‏كند، او زير بار نمى‏رود. حتى شده گاهى اوقات پدرم با او شوخى مى‏كند، او به قضيه جدى نگاه مى‏كند و پدرم را به عنوان دشمن خود مى‏داند! خواهشمند است مرا راهنمايى كنيد. كه چگونه مى‏توانم او را از اين وضع نجات دهيم؟ رفتار ما در مقابل او چگونه بايد باشد؟
 
پاسخ:
در رابطه با وضعيت برادرتان، توجه شما و خانواده به چند نكته مهم جلب مى‏شود:
برادر شما در سن نوجوانى قرار دارد و نوجوان ويژگى‏هاى خاصى دارد كه اگر در برخورد با او به اين ويژگى‏ها توجه نشود، ممكن است مشكلات و بحران‏هايى براى وى و خانواده به وجود آيد.
از جمله ويژگى‏هاى مهم نوجوان، روحيه استقلال طلبى او و جدا شدن از وابستگى‏هاى قبلى است. نوجوان مى‏خواهد پا به دنياى بزرگ‏سالان بگذارد و خود را از قيد و بند تقليد و پيروى از ديگران آزاد كند. از اين رو از دستورات و برخوردهاى آمرانه ديگران - حتى پدر و مادر و افراد بزرگ‏تر - بيزار است و نمى‏تواند بپذيرد ديگران با او آمرانه برخورد مى‏كنند. البته اين روحيه، كاملاً طبيعى است؛ چه اينكه نوجوان در حال گذار از مرحله كودكى و پا گذاشتن در دنياى بزرگ‏سالى است و لازمه آن شكستن تقيّدات، محدوديت‏ها و وابستگى‏ها است. در عين حال روحيه نوجوان بسيار لطيف، تحريك‏پذير و از نظر روانى بسيار حساس است. از سوى ديگر به دليل رشد عقلى و شناختى، از توانمندى‏هاى قابل توجهى برخوردار است؛ از اين رو مى‏خواهد خود تصميم بگيرد و خود انتخاب كند و نهايتاً مى‏خواهد مسائلش را خود حل كند. لازمه چنين ويژگى و روحيه‏اى، اين است كه نوجوان با خانواده مخالفت‏هايى دارد و حتى ممكن است درگيرى و نزاع‏هايى نيز داشته باشد. بنابراين خانواده در برخورد با نوجوان، بايد روش خود را تغيير دهد و الاّ با بحران‏هاى جدى مواجه خواهد شد و چه بسا او از خانواده طرد شود و يا اينكه خود تصميم به جدايى از خانواده بگيرد؛ نتيجه اين طرد يا جدايى، افتادن در دام شيادان و فرصت طلبان خواهد بود. بنابراين بسيارى از اين رفتارهاى نابهنجار و مشكل زا، مقتضاى اين دوره است و يا به دليل عدم برخورد مناسب اطرافيان با نوجوان است. از اين رو رعايت راه‏كارهاى زير، ضرورى است و تا حدود زيادى به حل مشكل كمك مى‏كند:
1. از برخورد آمرانه با نوجوان بپرهيزيد.
2. مخالفت‏هاى او را امرى طبيعى تلقى كنيد.
3. در تصميم‏گيرى‏ها او را مشاركت دهيد و با او مشورت كنيد و به نظرش احترام بگذاريد.
4. با او رابطه دوستانه برقرار كنيد (به ويژه والدين) ؛ اگر با او دوست شويد، بسيارى از مشكلات و تعارضات حل خواهد شد و احتمال اينكه در بيرون خانه جذب افراد ناباب خانه شود، بسيار كاهش مى‏يابد.
5. به والدين يادآورى كنيد تا در تأمين نيازمندى‏هاى اعضاى خانواده، مديريتى صحيح اتخاذ كنند ؛ به اين صورت كه وقتى مى‏خواهند وسايل مورد نياز فرزندان را تهيه كنند، زمان‏هاى خاصى را متناسب به نيازهاى فرزندان در آن فصل براى همه آنها خريد كنند براى مثال اگر تابستان است و مى‏خواهن لباس تابستانى بگيرند، براى همه فرزندان بگيرند و همين طور در فصل زمستان... اين كار باعث ايجاد هماهنگى متناسب با نيازهاى فرزندان در خانواده مى‏شود و ثانياً از خريدهاى ناگهانى - كه موجب تنش بين فرزندان مى‏شود - جلوگيرى مى‏كند.
6. از برخوردهاى ناعادلانه پرهيز شود ؛ افراد با يكديگر فرق كنند و ممكن است محبوبيت آنها در دل‏ها متفاوت باشد. در ابراز عواطف و احساسات، بايد فرقى بين افراد گذاشته نشود، زيرا بسيارى از اين نابهنجارى‏ها و تعارضات ناشى از رفتارهاى نسنجيده والدين است. آنان بايد با تدبير محبت‏هاى خود را عادلانه ميان فرزندان تقسيم كنند تا جلوى حسادت بين آنها گرفته شود.
7. به روابط او بيرون از خانه توجه بيشترى داشته باشيد و در صورت نامناسب بودن دوستانش، افراد بهترى را جايگزين كنيد يا از طريق معاشرت با خانواده‏هاى سالم - كه فرزندان پسر هم سن و سال او دارند - بيشتر رفت و آمد كنيد تا آنها با هم دوست شوند و خلأ دوستان سالم پر شود.
9. از سختگيرى‏هاى بى‏مورد نسبت به او بپرهيزيد.
10. او را سرزنش نكنيد، زيرا سرزنش زياد، آتش لجاجت او را شعله‏ورتر مى‏كند.
 
 

 

اطلاعات تماس

 

روابط عمومی گروه :  09174009011

 

آیدی همه پیام رسانها :     @shiaquest

 

آدرس : استان قم شهر قم گروه پژوهشی تبارک

 

پست الکترونیک :    [email protected]

 

 

 

درباره گروه تبارک

گروه تحقیقی تبارک با درک اهميت اطلاع رسـاني در فضاي وب در سال 88 اقدام به راه اندازي www.shiaquest.net نموده است. اين پايگاه با داشتن بخشهای مختلف هزاران مطلب و مقاله ی علمي را در خود جاي داده که به لحاظ کمي و کيفي يکي از برترين پايگاه ها و دارا بودن بهترین مطالب محسوب مي گردد.ارائه محتوای کاربردی تبلیغ برای طلاب و مبلغان،ارائه مقالات متنوع کاربردی پاسخگویی به سئوالات و شبهات کاربران,دین شناسی،جهان شناسی،معاد شناسی، مهدویت و امام شناسی و دیگر مباحث اعتقادی،آشنایی با فرق و ادیان و فرقه های نو ظهور، آشنایی با احکام در موضوعات مختلف و خانواده و... از بخشهای مختلف این سایت است.اطلاعات موجود در این سایت بر اساس نياز جامعه و مخاطبين توسط محققين از منابع موثق تهيه و در اختيار كاربران قرار مى گيرد.

Template Design:Dima Group