پدرم فرد بسيار فحاش و بددهني است، به من، به مادرم فحش مي دهد، من چه رفتاري بايد با او داشته باشم؟ هرچه نصيحتش مي كنم، گوش نمي دهد،جلوش وايسم؟
در ابتدا نکاتي را درباره نظر اسلام درباره والدين عرض مي کنيم و سپس راهکارهايي را جهت تغيير رفتار پدرتان به عرض ميرسانيم.
اسلام از نظر حقوقى حساب ويژهاى براى پدر و مادر بازكرده همان گونه كه در جنبههاى عاطفى نيز حساب جداگانهاى براى آنها در نظر گرفته است لذا در روايات آمده كه اگر پدر و مادرى از فرزندانشان راضى باشند موجب خير و بركت و سعادت فرزند مىشود، اگر در حق فرزندان خود دعا كنند خداوند به اين دعا توجه خاصى مىنمايد همچنان که اگر والدين از فرزندان ناراضى باشند و خداى ناكرده آنها را، نفرين كنند ممكن است، خداوند بر چنين فرزندانى كه موجب ناراحتى والدين ميشوند قهر و غضب نمايد. حتى از نظر حقوقى در بخش قصاص و ديات آمده كه اگر پدرى خداى ناكرده فرزند خود را به قتل برساند قصاص نمىشود مگر در يك شرايط استثنايى با تشخيص حاكم شرع، همچنين از نظر شرعى پدر و مادر مىتوانند به اندازه نيازشان از اموال فرزند خود بردارند و مسائلى از اين قبيل در فقه اسلامى زياد وجود دارد يا در روايات آمده «نيكى كردن به والدين بزرگترين فريضه است» و يا اينكه مىفرمايد «بهشت زير پاى مادران است» اين همه آيه و روايت كه در اين زمينه وارد شده حاكى از اهميتى است كه خداوند براى والدين قائل شده است و اينها بدون حكمت نيست چه اينكه اينها در مقابل زحماتى كه والدين براى فرزندان متحمل مىشوند ناچيز است. آنها از لحظه انعقاد نطفه تا هنگام تولد و همچنين بعد از تولد دوران شيرخوارگى و بعد كودكى مشكلاتى بسيار زيادى را متحمل شدهاند، بنابراين خداوند نيز در مقابل زحمات آنها حقوق ويژهاي را براى آنها قائل شده است. از اين رو بايد در هر شرايطى احترام آنها را نگه داشت، هر چند در بعضى اوقات دربرخورد با فرزندان خود دچار اشتباه شوند، البته توجه به اين نكته لازم است كه خداوند همه انسانها را در مقابل اعمال و رفتارى كه انجام مىدهند مورد سؤال قرار مىدهد و والدين نيز بايد پاسخگوى اعمال و رفتار خود باشند، بنابراين در همه حال ما وظيفه داريم به والدين خود احترام بگذاريم حتى اگر آنها به ما بى احترامى كنند، فقط اگر آنها بخواهند ما را به كار حرامى وادار كنند يا از انجام تكليف واجبى باز بدارند، اطاعت از آنها لازم و صحيح نيست چه اينكه اطاعت خداوند بر هر كس ديگر حتى والدين نيز مقدم است.
نکات و راهکارهایی که باید در جهت تغییر رفتار پدرتان مورد توجه قرار گیرد :
1· چون رفتار و روحيه پدرتان با گذر عمر به صورت يک صفت ثابت شخصيتي در آمده است، سخت تغيير مي پذيرد و متحول ساختن چنين افرادي دشوار مي نمايد اما امري ممکن است، لذا نيازمند صبر و حوصله و همين طور تدبير و هوشياري و ظرافت هاي رفتاري خاص از طرف همسر و فرزندان می باشد. لذا هرگز سعي در ايجاد تغيير ناگهاني و برخوردهاي تند و عصباني و جبهه گیری در مقابل او را نداشته باشيد ، زیرا اين شکل رفتار نه تنها وي را به سوي مخالفت مي کشاند، بلکه ناسازگاري را به صورت لجاجت آميز در ايشان تشديد مي نمايد،لذا بر همه اعضاء خانواده لازم است با متانت و صبر رفتار نمایند،تا از هرگونه تنش بیشتری جلوگیری شود.
2· احترام گذاردن به والدين چه پدر و چه مادر يک ضرورت تغيير ناپذير است و هيچ پديده اي نمي تواند مجوز بي حرمتي نسبت به والدين شود. با احترام گذاشتن، آنها نرم خوي تر مي شوند.
3· از ايجاد تغيير و اصلاح در رفتار پدرتان مأيوس نشويد.
4· هر جا و در هر موقعيتي که نيازمند کمک شما هستند سريعا و با کمال احترام به خصوص در حضور ديگران به کمک آنها بشتابيد.
5· بهترين وسيله براي سالم سازي زمينه تأثير بر روي رفتار پدرتان محبت نمودن به او, تحويل گرفتن و احترام گذاردن به او است آن هم احترام بدون قيد و شرط و به عنوان پدر و بزرگ خانواده.
6· برخورد شما با وي بايد ارزاني كننده محبت, در بردارنده عشق و گوش بفرمان بودن و خدمت كردن و دلدادن و حريم قائل شدن باشد و از هر برخورد مستقيمي كه نتيجه اي غير از اين داشته باشد اجتناب كنيد و هرگز مرتكب رفتاري كه پيامي غير از موارد بالا را دارد, نشويد.
7· تمام اعضاي خانواده بخصوص فرزندان بايد چنين برخوردي با پدرتان داشته باشند و از صف آرائي و برانگيختن احساسات خصمانه عليه يكديگر سخت پرهيز نمايند و نبايد به شكلي رفتار كنند كه پدر احساس كند همگي بر عليه او متحد شده اند بلكه بايد واقعا نسبت به يكديگر احساس صميميت, رفاقت و حبورزي داشته باشيد و از جانبداري از مادرتان در برابر پدرتان نيز جدا خودداري كنيد و در يك كلام آنها را در عشق ورزي و حرفهاي تلخ به خودشان واگذاريد.
7· براي تأمين اهداف رفتاري خود در مورد پدر از روش غيرمستقيم استفاده کنيد و آن دو مکانيزم دارد، ابتدا خودتان را به اخلاق نيک بياراييد و آنها را عملا پیاده نمایید. اين بهترين شيوه اصلاح بزرگترها است . در ادامه از افرادي که در پدرتان نفوذ دارند و مي توانند تأثير بگذارند (مانند روحاني محل، معتمدين محل، اقوام و خويشان دلسوز ...) استفاده نماييد. چرا که بعضي از پدرها بر خلاف اخلاق بدي که در خانه دارند در بيرون از خانه، به خصوص نزد بعضي افراد نرم و حرف شنو هستند لذا از طريق آنها مي توانيد به اهداف خود در زمينه اصلاح اخلاق پدرتان، برسيد.
8· می توانید احادیثی که در مورد خوش خلقی و یا مذمت بد دهانی وارد شده است را،در جاهایی از خانه که قابل مشاهده می باشد نصب نمایید.
9· در مواقع بیکاری و اوقات فراغت خانواده ،می توان کتابهای داستانی در موارد بالا ،که آثار خوب خوش خلقی و آثار زیان آور بد دهانی را بیان می کنند ،برای همه اعضاء خانواده خوانده شود.
انشاالله با رعایت نکات بالا ،حتما تغیییرات مثبتی در رفتار پدرتان ایجاد خواهد شد.