خداوند طي ماههاي آتي دو فرزند دختر به ما عنايت خواهد فرمود. چند سوال: 1. در انتخاب نام دچار مشكل شده ايم. علاقه من به اسامي و القاب فاطمه زهراست. لطفا كل اسامي و القاب ايشان را برايم بفرستيد تا از بين آنها انتخاب كنيم. 2. نظر خودم هانيه و هما است.( با اينكه هما از اسامي مقدس نيست). البته معتقدم اسم كودك تأثير به سزايي در شخصيت وي خواهد داشت. 3. روانشناسي كودكان دوقلو معضل بعدي ماست كه نياز به مطالعه داريم. آيا مطالب و رفرنسهاي مفيدي در اين موضوع خاص معرفي مي كنيد؟ بالاخره ممكن است يكي زيباتر از ديگري باشد و يا اختلافاتي با هم داشته باشند كه نبايد تبعيض قايل شد.
با سلام خدمت شما پرسشگر گرامی از اینکه با ما در ارتباط هستید تشکر می کنم. در مورد سوال شما نکاتی را در زیر بیان می کنیم که امیدواریم مورد استفاده شما واقع شود:
الف: برخی از مهمترین اسامی و القاب حضرت زهرا عبارتند از:
فاطمه، صدیقه، مبارکه، زکیه، طاهره، مطهّره، محدّثه، راضیه، مرضیّه، زهراء، منصوره، انسیه حوراء، بتول، حانیّه، عذراء، کریمه، عفیفه، حبیبه، مکرّمه، صفیّه، عالمه، علیمه، معصومه، منصوره، جمیله، معظّمه، حکیمه، فهیمه، عقیله، عابده، زاهده، عطوفه، کوثر، و...
ب: نامگذاري در روايات ما بسيار جدي و پر اهميت تلقي شده است. در برخي روايات همان طور كه براي واجبات سفارش شده، در مورد نامگذاري صحيح فرزندان نيز توصيههاي فراواني شده است. اميرمؤمنان، علي(ع) ميفرمايد:«حقّ فرزند بر پدر، سه چيز است: اوّل، نام نيكو براي او برگزيند. دوم، او را به آداب نيك ادب نمايد. سوم، به او قرآن بياموزد.» مادران و پدران مسلمان بايد بدانند كه چه بسا با نهادن نامي زشت و ناپسند، بر فرزندان خويش باعث حقارت و سرشكستگي آنان در تمام ايام زندگي خواهند شد. حضرت امام رضا(ع) ميفرمايد: «اوّلين نيكي پدر به فرزند خود اين است كه او را به اسم خوبي نامگذاري كند. پس مراقب باشيد اسم خوبي براي فرزند خود برگزينيد.»
نام خوب تآثیرات مهمی در فرد میگذارد: يكي از تأثيرات نام خوب آن است كه انسان سعي ميكند آنچنان كه صاحب اصلي نام داراي خصلتهاي خوب است، او نيز آنها را اكتساب كند و ميكوشد تا حدّ امكان از حيثيت آن نام خوب محافظت كند و از بركات آن بهرهمند شود. پيامبر اكرم(ص) ميفرمايد: «هميشه بركات خداوند بر اهل خانهاي كه يك نام از اسامي پيامبران در آن باشد، نازل خواهد گشت.» و يا حضرت علي(ع) از پيامبر اكرم(ص) نقل كرده كه ايشان ميفرمايند: «هر خانهاي كه نام پيامبري در آن باشد، هر صبح و شام مورد تقديس فرشتگان الهي قرار ميگيرد.»
بهتر است بدانيم كه با نهادن اسامي نيك و زيبا بر روي فرزندان خويش كه جگرگوشههاي ما هستند و دوست نداريم هيچ خاري بر پاي آنها بنشيند، كرامت انساني آنان را حفظ كردهايم و فروغي روشن را در آسمان ضميرش به وديعت نهادهايم. هرگاه كودكي پا به اين دنياي خاكي ميگذارد، همان طور كه دوست داريم ساختمان بدني سالم و بدون نقصي داشته باشد، همچنين بايسته است كه نام نيكي نيز داشته باشد.
والدين براي انتخاب نام بايد تمام سعي و تلاش خود را به كار ببرند تا نامي زيبا، مناسب و پُرمحتوا براي فرزند دلبندشان برگزينند و از اسامي زشت و سبك كه ممكن است در زمان طفوليت بسيار زيبا و شيوا جلوه كند، ولي براي سنين جواني يا بزرگسالي سبك و خجالتآور باشد، پرهيز نمايند؛ چه اينكه اين گونه از اسامي و القاب، دستاويزي خواهد شد براي تمسخر ديگران. گويند روزي امام صادق(ع) به عبدالملك بن اعين فرمودند: « چرا نام پسرت را ضريس گذاشتي؟ عبدالملك بيادبي كرد و گفت: چطور پدرت تو را جعفر ناميد؟ امام صادق(ع) فرمودند: جعفر نام نهري روان در بهشت است؛ اما ضريس نام شيطان است.»
اگر ما خود را مؤمن واقعي ميخوانيم، اگر ميگوييم كه ميخواهيم صراط مستقيم انبيا و اولياي دين را ادامه دهيم و فرهنگ آنان را ترويج دهيم، بايسته است كه به سيره آنان تمسك بجوييم و در انتخاب نام براي فرزندان خويش، به كلمات معنوي و توصيههاي حكيمانه اولياي خدا گوش جان بسپاريم. در روايت آمده است فردي نزد امام صادق(ع) رفت و در مورد نامگذاري فرزندش از ايشان مشورت خواست. امام صادق(ع) فرمودند: «اسمي براي فرزندت انتخاب كن كه بندگي خدا را بفهماند.»
آن حضرت همچنين فرمود: «اسامي خود را زيبا گردانيد؛ زيرا در روز قيامت با همين اسامي شما را صدا خواهند كرد.»
پس نام بد و ناپسند، و لقب و شهرت زشت، قبل از اينكه باعث حقارت فرد شود، نشان دهنده عدم مسئوليت والدين ميباشد كه در نام نهادن بر فرزند خود به اصول و ارزشهاي اخلاقي و معنوي توجهي نكردهاند. اميد است كه با بينش و بصيرتي برخاسته از روح دين و همسو با سيره انسانساز اهل بيت عصمت و طهارت(ع) اين وظيفه خطير را بهنيكويي انجام دهيم و به ترويج فرهنگ اسلامي در جامعه خود كمك نماييم.
ج: در مورد نحوه برخورد با کودکان دوقلو توجه شما را به مطلب زیر جلب میکنیم:
داشتن فرزندان دوقلو يک موهبت از جانب خداوند است، اما ممکن است ابتدا وقتي صاحب فرزند دوقلو شديد کميدچار ترس شويد و تصور کنيد که نگهداري و تأمين نيازهاي آنها دشوار است. البته اين موضوع کاملاً واضح است که نگهداري از يک نوازد کار دشواري است چه برسد به دو يا سه تا. اما با به کارگيري اين نکات ساده ميتوانيد از بزرگ کردن و نگهداري نوزادان خود لذت ببريد.
strong>خجالت نکشيد، کمک بگيريد
در روزهايي که احساس خستگي ميکنيد يابايد کارهاي ديگري انجام دهيد، ميتوانيد از پدر و مادر یا فردی دیگر بخواهيد به خانه شما بيايند و چند ساعتي مراقب نوزادان شما باشند.
برنامهريزي را به خاطر بسپاريد
دنبال کردن رفتارهاي متفاوت نوزادان ميتواند روز و شب شما را خسته کننده و عذابآور کند، بنابراين با داشتن يک برنامهريزي صحيح سعي کنيد کاستيها و نقصها را تا حد امکان برطرف کنيد. مثلا اگر يکي از دوقلوها ازخواب بيدار شد، ديگري را هم بيدار کنيد و به هردوي آنها در يک زمان غذا بدهيد. اجازه دهيد تا بچهها به برنامه ريزي شما عادت کنند.
کدام يک از اين دو بايد اول شير بخورد؟
گاهي اوقات يکي از دوقلوها ضعيفتر از ديگري است. بايد توجه داشته باشيدکه اول به نوزادي که قويتر است شير بدهيد، زيرا او با مکيدن بيشتر، راه جريان شير را بازتر ميکند و شير خوردن براي نوزاد ضعيفتر، راحتتر ميشود.
شيشه و پستانک، جدا، لطفا!
گاهي اوقات پزشک دستور غذايي خاصي به هر يک از دوقلوها ميدهد. بنابراين براي اينکه شير هر کدام با ديگري اشتباه نشود، شيشه مخصوص و جداگانهاي به هر کدام اختصاص دهيد و شيشهها را از رنگها و مارکهاي متفاوت انتخاب کنيد. در مورد پستانک هم اين نکته را رعايت کنيد. زيرا ويروس و بيماري به راحتي از طريق آن قابل انتقال است. علاوه بر اين، برنامه غذايي نيز تهيه کنيد. معمولا هميشه يکي از نوزادان، شکموتر و زرنگ تر از ديگري است. براي اينکه هر دو به طور يکسان غذا بخورند، ساعت شير خوردن و شيشه هر يک را در اين دفترچه يادداشت کنيد. مطمئن باشيد کار مشکلي نيست.
آنها با هم برابرند، مراقب رفتارتان باشيد
اگر دوقلوهاي شما، خواهر يا برادر بزرگتري دارند، مراقب احساسات آنها، به ويژه وقتي که دوقلوها کوچک هستند، باشيد. زيرا شيريني دوقلوها گاهي موجب ميشود که تمام توجه والدين و اطرافيان به آنها باشد و کودکان ديگر فراموش شوند. اين موضوع روي کودکان اثر ناخوشايندي بر جا خواهد گذاشت، بنابراين همه تلاش خود را بکنيد که به همه کودکان تان توجه و محبت يکساني داشته باشيد.
هر کدام از دوقلوها را به نام خود صدا کنيد و هرگز آنها را به نام «دوقلوها» صدا نزنيد. در هنگام رشد به هر کدام اسباب بازي و لباسهاي جداگانه بدهيد به طوري که متوجه شوند هر کدام شخصيت جداگانه و مختص خود دارند. در مناسبتهاي مختلف از آنها عکسهاي جداگانه بگيريد و براي اين که بعدها دچار مشکل نشويد، پشت هر عکس نام آنها را بنويسيد.
روانشناسي دوقلوها
بازيهاي يکسان، لباسهاي يک شکل و ... ايدههاي عجيب و غريبي است که معمولاً والديني که کودکان دوقلو دارند، تصور ميکنند بايد با فرزندانشان اين گونه رفتار کنند. اينکه دوقلوها کاملا شبيه هم باشند يا نه، چندان تفاوتي نميکند و پوشاندن لباسهاي يکسان به آنها به هيچ وجه، عمل درستي نيست. در مورد اسباب بازيها نيز همين طور است. اما به ندرت ممکن است اين موضوع مورد توجه قرار گيرد. برعکس، تمايل به شبيه کردن و مقايسه آنها بسيار رايج است.
در بين دوقلوها مقايسه اين که کدام بهتر غذا ميخورد، زودتر حرف ميزند يا راه ميرود، بسيار ديده ميشود. اما رفتار مناسب اين است که با هر يک بايد به شيوه اي مستقل برخورد داشت.
اين نکته ظريفي است که نياز به توجه خاص دارد. اگر احساس کردید در اين باره مشکلي داريد، حتما با متخصص اطفال يا روانشناس مشورت کنيد. تمام کساني که با دوقلوها رابطه دارند، با اين موضوع مواجه هستند.