در مورد خطاب های قرآنی( آیه 27 سوره نور)توضیحاتی بفرمایید.
پاسخ – تولد حضرت زینب را تبریک می گوییم. آیه 27 سوره نور در مورد رفت و آمد به خانه ی دیگران است. خدا در این آیه می فرماید: ای مومنان اگر خواستید به خانه ای غیر از خانه ی خودتان بروید وارد نشوید مگر اینکه اجازه بگیرید.( در این آیه کلمه ی اذن را بکار نبرده است بلکه کلمه ی انس را بکار برده است یعنی اجازه را محترمانه و محبت آمیز بگیرید) و بر اهل خانه سلام کنید.( پس کسی که وارد خانه می شود باید سلام کند)این برای شما بهتر است.
ممکن است که وقتی شما می خواهید وارد خانه ای بشوید، اهل خانه آماده ی پذیرایی از شما نباشند. پس شما باید هنگام ورود با یا الله گفتن اجازه بگیرید. پیامبر به خانه ی حضرت زهرا آمدند و در زدند، حضرت زهرا فرمود: پدرم وارد شوید. پیامبر فرمود همراه(جابر) هم دارم ،آیا همراه من هم بیاید؟ حضرت فاطمه(س)فرمود که پدر من حجاب ندارم، صبر کنید. حضرت آماده شدند و بعد میهمان ها وارد شدند.
فردی از پیامبر سوال کردند که وقتی ما وارد منزل پدر یا مادرمان می شویم ،آیا باید اجازه بگیریم؟ پیامبر فرمود :شاید مادر شما لباس مناسب بر تن نداشته باشد، پس اجازه بگیرید.
یکی از اصحاب نزد پیامبر رفت و پیامبر فرمود: وقتی در می زنید به درگاه در نایستید، به سمت راست یا چپ در بایستید( زیرا اگر شما در درگاه خانه بایستید وقتی در باز می شود تمام خانه مشخص است). دین ما به این مسائل ریز اهمیت داده است. درهای قدیم دو تا کلون برای در زدن داشت که با آن مشخص می شد که زن در می زند یا مرد. البته الان با آیفون های تصویری این مشکلات حل شده است.
پس اسلام اجازه ی ورود به حریم خصوصی افراد را نمی دهد، مواظب باشید که از زندگی خصوصی افراد فیلم نگیریم یا اگر فیلمی به دست ما افتاد نباید آنرا برای دیگران برجسته کنیم. الان در اینترنت زندگی خصوصی دیگران را به نمایش می گذارند که این کار حرام است و تجسس در زندگی دیگران محسوب می شود. درعروسی ها با موبایل ها فیلم نگیرید زیرا آقا راضی نیست که از زنش عکسی گرفته بشود.
در دین اسلام، شادابی و شادی موج می زند. در روایات ما واژه ی فرح و سرور وجود دارد. در کتاب خصال ،مرحوم صدوق روایت داریم که ده چیز نشاط آورد است :پیاده روی ، در آب راه رفتن، سوارکاری، نگاه به سبزه و گل ،نگاه به همسر و... یکی ازعوامل شادابی رفت و آمد و صله ی رحم است. در این رفت و آمدها، باید حریم ها حفظ بشود. دست دادن با نامحرم حرام است و داشتن حجاب جلوی نامحرم ها لازم است. این آیه می فرماید که برای رفتن به خانه ی دیگران اجازه بگیرید، پس حتما باید درون خانه هم حدودها رعایت بشود. رفت و آمد خوب است. گاهی قُضات تعریف می کنند که مشکلات عدیده ای بخاطر بی مبالاتی و رعایت نکردن حدود، اتفاق افتاده است .
شیطان اول انسان را وسوسه می کند ،بعد دور انسان می چرخد ،بعد دست روی شانه انسان می گذارد، بعد در کنار انسان می نشیند و با انسان خودمانی می شود و در آخر انسان عبد شیطان می شود. کسی که ولی شیطان می شود اول با وسوسه شروع کرده است تا به القاء رسیده است . حدیث داریم که شیطان در انسان مثل خون جاری است.
خدا در ادامه ی آیات می فرماید: اگر اجازه ی ورود به شما ندادند یا کسی در داخل نبود، وارد نشوید. اگر صاحب خانه به شما اجازه ی ورود نداد برگردید و ناراحت نشوید.
ممکن است که کسی به در منزل شما بیاید و منزل شما آماده نباشد ،اگر به طرف بگویید که من در وقت دیگری از شما پذیرایی می کنمف فرد نباید ناراحت بشود. از این آیه می توان فهمید که اگر انسان می خواهد به میهمانی برود خوب است که از قبل هماهنگی کند. حارثه بن عبدالله، به حضرت علی(ع) گفت که امشب به منزل ما بیایید. امام فرمود: به سه شرط به منزل تو می آیم :خودت را به تکلف نیندازی، هر چه در خانه داری برای من بیاوری و همسر و فرزندانت را آزار ندهی.
آیه بعدی می فرماید که برای مراکز عمومی اجازه گرفتن لازم نیست .در قدیم کاروانسراهایی بود که درآن اثاث می گذاشتند و وقتی می خواستند آنرا بردارند نیاز به اجازه نبود.
آیه 29 و 30 سوره نور می فرماید که آقایان و خانم ها، دو چیز را حفظ کنید :چشم و قوای جنسی تان را. چرا خدا قبل از حفظ قوای جنسی می فرماید که چشمتان را حفظ کنید ؟ زیرا دروازه ی تحریک قوای جنسی، چشم است. بیشتر گرفتار ها از نگاه آغاز می شود. جوانی به من می گفت که من اختیار چشمم را ندارم و همسر هم دارم، چکار کنم ؟ به او گفتم که اگر نگاهت را مدیریت نکنی، نمی توانی آنرا کنترل کنی، نذر کن ، صدقه بده ،عزم و اراده بکار ببر تا بتوانی این مشکل را حل کنی. همه ی مشکلات از نگاه های حرام شروع می شود. زیرا این کار زمینه ی شهوت کاذب را فراهم می آورد و جوان را تحریک می کند.
خانم ها طوری از منزل بیرون بیایند که زمینه ی این نگاه فراهم نشود. وقتی شما با مانتوی کوتاه و شلوار تنگ و موهای بیرون ریخته از خانم بیرون می آیید(ممکن است که خانم بدحجاب نماز هم بخواند و دنبال فحشاء هم نباشد و بد حجابی فرهنگش شده باشد)ممکن است که جوانان تحریک بشوند. اگر شما حجاب را رعایت کنید جامعه سالم می ماند. بدحجابی گناه فردی نیست بلکه گناه اجتماعی است. سعی کنید حجاب را رعایت کنید و کسانی هم که می خواهند به بدحجاب ها تذکر بدهند با زبان خوب تذکر بدهند.
در آیه حجاب داریم : ای پیامبر، به مومنین بگو که چشمهایشان را پایین بیندازند و خیره نشوند ،قوای جنسی شان را کنترل کنند، این برایشان خوب است و در ادامه می فرماید: ای پیامبر به زن های مومن هم بگو که نگاه نکنند. پس آقایان هم باید حجاب را رعایت کنید. بعضی از آقایان حدود را رعایت نمی کنند و قسمتی از بدن شان نمایان است. خانم ها حق ندارند به آقایان نگاه کنند. در ادامه می فرماید :زن ها زیورهایشان را آشکار نکنند .ای پیامبر، به زن های مومنین بگو که مغنه یا روسری های بلند بپوشند و روی سر و گردن را بپوشانند. خوب است که خانم ها حجاب را بخاطر همسر و حریم خانواده شان رعایت کنند و همچنین بخاطر خودشان رعایت کنند تا کمتر در معرض خطر قرار بگیرند. در ادامه آیه می فرماید که جلوی شوهر ،پدر یا فرزند نیازی به سر کردن مغنه نیست.
البته در خانه هم باید نسبت به محارم ،پوشش را رعایت کرد. مادرها و خواهرها هم باید در خانه حریم را رعایت کنند. وقتی شما به خانه ی پدرتان می روید لباسی می پوشید که با لباس خانه تان فرق می کند.
در ایام نوروز فقرا و مستمندان فامیل را فراموش نکنید. امسال پنجم فروردین به روایتی شهادت حضرت فاطمه(س) است ،انشاءالله تکریم و شئون رعایت بشود.
انشاءالله با آغاز سال جدید خداوند عاقبت ما و فرزندان ما را به خیر بگرداند. و حال ما را به بهترین حال تغییر بدهد.