جمعه 3 اسفند 1403

                                                                                                                        


                                   

                                                                                                                                                                                                                                 

 

 

منو سخنرانی مکتوب

کانال سایت شیعه کوئست در ایتا اینجا کلیک کنید

اقسام اخلاص
قبل از اینکه به علامات و نشانه های اخلاص بپردازیم، به اقسام آن اشاره ای می کنیم:[1]

الف. اخلاص در نیت و اعتقاد: یعنی اعتقاد راسخ داشته باشیم که در عالم، هیچ مؤثری جز ذات حق تعالی نیست و فقط او را فاعل تمام افعال بدانیم. هر چه اعتقاد به توحید افعالی عمیق تر باشد، مرتبه اخلاص، بالاتر و والاتر است. حال اگر چنین باوری در شخص شکل گیرد، آثار مفیدی در زندگی دنیایی وی در پی خواهد داشت. قرآن کریم به این قسم اخلاص اشاره دارد و می فرماید: بَلی مَنْ أَسْلَمَ وَجْهَهُ لِله وَ هُوَ مُحْسِنٌ فَلَهُ أَجْرُهُ عِندَ رَبِّهِ وَ لَا خَوْفٌ عَلَیهِمْ وَ لَا هُمْ یحْزَنُونَ؛[2] آری؛ کسی که با اخلاص به خدا روی آورد و نیکوکار باشد، پاداش او نزد پروردگار اوست؛ نه ترسی بر آن هاست و نه غمگین خواهند شد.

آیات و روایات متعددی در این رابطه به ما رسیده است؛ از جملۀ آن، قلب سلیم در قرآن کریم است که اشاره به اخلاص در اعتقاد و نیت دارد؛ چنانکه امام معصوم(ع) دربارۀ قلب سلیم می فرمایند: قلب سلیم، قلبی است که خداوند را ملاقات می کند؛ در حالی که غیر از خداوند، احدی در آن جای ندارد و هر قلبی که در آن شرک یا شک باشد، آن قلب نزد خداوند، بی ارزش است.[3]

ب. اخلاص در عمل و رفتار: این قسم اخلاص، در آموزه های دینی، بیشتر بروز دارد. اینک به بخشی از مصادیق آن اشاره می کنیم:

1.اخلاص در عبادت
انسان در ارتباط با خداوند متعال باید خالص باشد. البته این خود، مرتبط با اخلاص در توحید و اعتقاد می باشد؛ ولی از آنجایی که عبادت، نوعی عمل در رابطه با حضرت حق می باشد در این قسم مطرح کردیم. قرآن درباره اصحاب کهف می فرماید: ... فَقَالُواْ رَبُّنَا رَبُّ السَّمَاوَاتِ وَ الْأَرْضِ لَن نَّدْعُوَاْ مِن دُونِهِ إِلَهًا لَّقَدْ قُلْنَا إِذًا شَطَطًا؛[4] گفتند: پروردگار ما، پروردگار آسمان ها و زمین است. هرگز غیر او معبودی را نمی پرستیم که اگر چنین گوییم، سخنی به گزاف گفته ایم. جملۀ «لَن نَّدْعُوَاْ مِن دُونِهِ إِلَهًا» اشاره به اخلاص در عبادت دارد.

2.اخلاص در انفاق
همان گونه که ارتباط با خالق باید پیراسته از شرک باشد، در ارتباط با مخلوق نیز باید چیزی جز رضایت خداوند متعال در کار نباشد. قرآن کریم می فرماید: فََآتِ ذَا الْقُرْبی حَقَّهُ وَ الْمِسْکینَ وَ ابْنَ السَّبِیلِ ذَالِک خَیرٌ لِّلَّذِینَ یرِیدُونَ وَجْهَ اللهِ وَ أُوْلَئک هُمُ الْمُفْلِحُونَ؛[5] حق نزدیکان و مسکینان و در راه ماندگان را ادا کن. این برای آن ها که رضای خدا را می طلبند، بهتر است و چنین کسانی رستگارانند.

3.اخلاص در تبلیغ
ابلاغ دستورات حیات بخش پروردگار متعال، آنگاه تأثیرگذار است که شخص هیچ انگیزه ای به جز رضایت پروردگار عالم نداشته باشد. قرآن کریم درباره انبیاء می فرماید در برابر رسالت و تبلیغ هیچ مزدی را دریافت نمی کنند: فَمَا سَأَلْتُکمُ مِّنْ أَجْرٍ إِنْ أَجْرِی إِلَّا عَلَی اللهِ؛[6]من از شما اجر و پاداشی نخواستم؛ چرا که اجر و پاداش من تنها بر خدا است، که این مضمون، در آیات متعدد آمده است.

در نشانه هایی که ذکر می کنیم، برخی مربوط به اخلاص در نیت و اعتقاد می باشد و برخی به اخلاص در رفتار اشاره دارد. البته تذکر این نکته لازم به نظر می رسد که افراد با ممارست و تمرین در کسب اخلاص، این علامات را در خود تثبیت می نمایند و بدون شک درجات افراد مخلص فرق می کند و برخی از نشانه ها، در انسان های کامل ظهور و بروز دارد.

..................

پی نوشت ها:

[1] البته موارد ذکر شده، چه بسا در طولِ هم باشند؛ چرا که منشأ اخلاص در عمل، چیزی نیست جز اعتقاد، ایمان و یقین به اینکه جز خداوند متعال، مؤثری در عالم هستی نمی باشد.

[2] سوره بقره: 112.

[3] کافی، شیخ کلینی، تهران، دارالکتب الاسلامیه، 1365 ش، ج 2،ص16.

[4] سوره کهف:14.

[5] سوره روم: 38.

[6] سوره یونس:72.

اطلاعات تماس

 

کمک و هدایای مالی به سایت جهت پیشرفت:

6037998157379727 (بانک ملی بنام سیدمحمدموسوی )

روابط عمومی گروه :  09174009011

 

 شماره نوبت استخاره: 09102506002

 

آیدی همه پیام رسانها :     @shiaquest

 

پاسخگویی سوالات شرعی: 09102506002

آدرس : استان قم شهر قم گروه پژوهشی تبارک

 

پست الکترونیک :    [email protected]

 

 

 

درباره گروه تبارک

گروه تحقیقی تبارک با درک اهميت اطلاع رسـاني در فضاي وب در سال 88 اقدام به راه اندازي www.shiaquest.net نموده است. اين پايگاه با داشتن بخشهای مختلف هزاران مطلب و مقاله ی علمي را در خود جاي داده که به لحاظ کمي و کيفي يکي از برترين پايگاه ها و دارا بودن بهترین مطالب محسوب مي گردد.ارائه محتوای کاربردی تبلیغ برای طلاب و مبلغان،ارائه مقالات متنوع کاربردی پاسخگویی به سئوالات و شبهات کاربران,دین شناسی،جهان شناسی،معاد شناسی، مهدویت و امام شناسی و دیگر مباحث اعتقادی،آشنایی با فرق و ادیان و فرقه های نو ظهور، آشنایی با احکام در موضوعات مختلف و خانواده و... از بخشهای مختلف این سایت است.اطلاعات موجود در این سایت بر اساس نياز جامعه و مخاطبين توسط محققين از منابع موثق تهيه و در اختيار كاربران قرار مى گيرد.

Template Design:Dima Group