شنبه 3 آذر 1403

                                                                                                                        


                                   

                                                                                                                                                                                                                                 

 

 


در قسمت قبل به روش های تربیت دینی در آموزش و پرورش پرداختیم . اینك در ادامه می خوانیم .

د- فنون و ابزار لازم
1- در جنبه ابزار: وسایل وابزار تربیت در این راه بسیار و برخی از آنها عبارت اند از:
داستان ها : منظور داستان های مربوط به پیشوایان مذهب است كه ذكر آن ضمن بالا بردن سطح فكر و معرفت كودكان سبب ایجاد عُلقه ( دلبستگی ) و تلاش برای همانندی هم خواهد بود. شما به همراه داستان و شرح حال و زندگی اولیای مذهب می توانید معارف و مباحثی را به كودك القاء كنید.

محافل و مجامع: قرار دادن كودك در جو مذهبی مثل مساجد و محافل، جلسات مذهبی ، اجتماعات سالم دینی در رشد و پرورش دینی آنها بسیار مؤثر است . كودكان ما از حدود سه سالگی چنین آمادگی را دارند و در ضمن آن به فراگیری آیات و دعا و برنامه ها می پردازند. طفل از همراهی با پدر برای رفتن به مسجد و مجلسی خوشحال می شود و به مسائل مذهبی با علاقه گوش می كند. از حدود هشت سالگی دوست دارد عضو سازمان مذهبی شود و به خاطر آن احساس غرور می كند.

رفتارهای مذهبی جمعی : برگزاری نماز جماعت ، تربیت گروه سرودهای مذهبی و مشاركت دادن كودك در آن ، خود از مسائل مورد علاقه كودك است . دكلمه ، نمایش ، عبادت های جمعی ، آوازهای مذهبی به صورت گروهی در تربیت مذهبی كودكان بسیار مؤثر است و موجباتی را برای رشد مذهبی ، صفا و اخلاص فراهم می آورد ؛ اگر چه برخی از آنها برای خوشایند دیگران صورت گیرد.

منطق و استدلال : به كار بردن منطقی كودك پسند ، و بیان مسئله به زبانی كه كودك را اقناع كند خود در رشد مذهبی او مؤثر است . برنامه ها باید به صورتی منسجم و هماهنگ باشند، طوری كه به كودك نظمی فكری بدهند ، برای طفل قابل درك و فهم باشند و او را درحد توان فكری قانع سازند. و البته فراموش نخواهیم كرد كه تفكر منطقی در كودكان از حدود هفت سالگی ظهور كرده و تدریجاً رشد خواهد كرد.

فرصت ها: در جریان زندگی و در مسیر آن گاهی فرصت هایی پدید می آیند كه دقایق آن برای مربی غنیمت و كل آن به صورت ابزار و وسیله ای در اختیار است. در جامعه اسلامی ما جشنها ، وفات ها ، اعیاد و مراسم بسیارند. دراین فرصت ها می توان بحث هایی را ترتیب داد و ضمن آن از مسائل اسلامی ، از راه و رسم حیات اسلامی ، از اخلاق و عادات مذهبی سخن گفت و بذر رفتار اسلامی را در نهاد كودك كاشت .

2- در جنبه فنون : در این جنبه ها نكات و شرایط متعددی مطرحند كه ذكر همه آنها در این مختصر میسر نیست، آنچه با رعایت اختصار دراین رابطه می توان ذكر كرد عبارتست از :

 

 

 


- ارائه الگو: ما ناگزیریم دراین رابطه بیشتر حرف بزنیم از آن بابت كه نقش الگو ها در رنگ دادن زندگی كودك سرنوشت ساز است. اصولاً تربیت ، و به ویژه تربیت دینی بر اساس دستورات عملی و مدل هایی خواهد بود كه والدین و مربیان به كودك عرضه می كنند. طفلی كه رفتاری را از والدین خود ببیند از آن تبعیت خواهد كرد، خواه رفتاری سالم باشد وخواه ناسالم .

جنبه تبعیت از الگو درهمه ی سنین مهم است و در شش تا دوازده سالگی دارای نقشی قوی تر از دیگر سنین است . البته فراموش نخواهیم كرد كه تصور كودك چهار ساله از پدرش این است كه او قدرت مطلق است، همه چیز را می داند و هرچه را كه انجام می دهد درست است. به همین نظر است كه ما توصیه می كنیم والدین و مربیان مراقب رفتار و سخنان خود باشند.

ما حتی معتقدیم كه الگوهای تربیتی كودكان در جنبه ی اخلاق ، و در صبر و اخلاص و امانت و پاكی و بركناری از شبهات باید خدا گونه باشند، صاحب علم و آگاهی باشند و نظریه ای را عرضه و ارائه كنند كه مدافع آن هستند ، در نظر داشته باشند كه ذهن كودك به زمین آماده ای شبیه است كه همه چیز را می پذیرد ، حتی اوهام و خرافات را .

ما به نصیحت زبانی در پرورش دینی چندان معتقد نیستیم ، قائلیم كه نقش عملی والدین كارسازتر است و رفتار مذهبی كودك به میزان علاقه و شایستگی و میزان درك و فهم والدین و نوع رفتار و موضعگیری آنها در برابر حوادث بستگی دارد .

عبرت آموزی : این هم نكته ای مهم و سازنده در تربیت است كه هر واقعه و جریانی را به صورت درسی در آوریم كه كودك از آن استفاده كند. این كه فردی دروغ گفته و رسوا شده ، این كه فردی دیگر خیانت كرده و آبرویش رفته است و آن سومی كه تنبلی و تن پروری كرده و گرفتارشده و آن چهارمی نتیجه بد عمل خود را كشف كرده ، و آن پنجمی كه از دنیا رفته و از او نام نیك یا بدی باقی مانده برای كودك درس است. مربی لایقی می خواهد تا این درس را به كودك القاء و وقایع را به نحوی مفید و شایسته ارزیابی كند.

توجه به رغبت : كودك همه گاه آماده انجام دادن همه كارها نیست . در ساعتی نمی خواهد با شما نماز بخواند او را تحت فشار قرار ندهید و مجبورش نكنید كه حتماً برخیزد و چنین كند كه زیان آن از نفعش بیشتر است . بگذارید خود با رغبت به سوی شما آید تا براساس حضور قلب به عبادت بپردازد . تحمیل به اسم مذهب مفید نیست.

از مجاورت نیكو با كودك استفاده كنید و بكوشید كودك با شما یا فرد دیگری كه پایبند به مذهب است مأنوس شود. انس ها و الفت ها ، انضباط مذهبی را درونی می كنند. طفل درعین آزادیِ فكر، به آزادی عبادت و اطاعت هم دست خواهد یافت و این امر اگر ازهمان آغاز كودكی پیگیری شود ، در قبل از ده و حتی در هشت سالگی ثمرات خود را نشان می دهد و به اصطلاح قواعد مذهبی در او ریشه دار می شوند.

ادامه دارد ...
در قسمت بعد به این مطلب می پردازیم كه در طریق تربیت دینی چه مراقبت هایی لازم است ؟

 

 

اطلاعات تماس

 

روابط عمومی گروه :  09174009011

 

آیدی همه پیام رسانها :     @shiaquest

 

آدرس : استان قم شهر قم گروه پژوهشی تبارک

 

پست الکترونیک :    [email protected]

 

 

 

درباره گروه تبارک

گروه تحقیقی تبارک با درک اهميت اطلاع رسـاني در فضاي وب در سال 88 اقدام به راه اندازي www.shiaquest.net نموده است. اين پايگاه با داشتن بخشهای مختلف هزاران مطلب و مقاله ی علمي را در خود جاي داده که به لحاظ کمي و کيفي يکي از برترين پايگاه ها و دارا بودن بهترین مطالب محسوب مي گردد.ارائه محتوای کاربردی تبلیغ برای طلاب و مبلغان،ارائه مقالات متنوع کاربردی پاسخگویی به سئوالات و شبهات کاربران,دین شناسی،جهان شناسی،معاد شناسی، مهدویت و امام شناسی و دیگر مباحث اعتقادی،آشنایی با فرق و ادیان و فرقه های نو ظهور، آشنایی با احکام در موضوعات مختلف و خانواده و... از بخشهای مختلف این سایت است.اطلاعات موجود در این سایت بر اساس نياز جامعه و مخاطبين توسط محققين از منابع موثق تهيه و در اختيار كاربران قرار مى گيرد.

Template Design:Dima Group