من وقتي كه خيلي استرس دارم مثلاوقت بحثهاي كلاسيم بزاق دهنم خيلي زياد ترشح ميشه كه اين باعث ميشه بين صحبتام خيلي مكث كنم. ميشه راهنماييم كنين.
با سلام و سپاس از اينكه مركز ما را براي پاسخ و راهنمايي برگزيده ايد، پرسشگر گرامي، با توجه به اينكه جمع شدن آب در دهان شما كه باعث مكث در صحبت هاي تان مي شود؛ معلول استرس شماست لذا ما دراينجا تكنيكهايي را به شما ارائه مي دهيم تا از اين طريق بايدبتوانيد بر استرس خود فائق آييد و آنرا كنترل كرده و كاهش دهيد.
1- با صرف غذا آرامش بيابيد:
متخصصان ام .اي. تي طي پژوهشهائي به اين نتيجه رسيده اند كه مصرف كربوهيدراتها باعث افزايش سروتونين در مغز انسان شده و تأثير مثبتي بر خلق و خوي فرد مي گذارد. در نتيجه تأثير آرام بخشي بر كل بدن بجا مي گذارد و عوارض حاصل از فشار رواني همچون ، خشم ، تنش ، زود رنجي و ناتواني در تمركز را كاهش مي دهد.
2_ از خود سه سوال بپرسيد :
-آيا اين موضوع مهم است ؟
-آيا واكنش من در مقابل مسئله بجا و مناسب است ؟
-آيا اين جريان تغيير پذير است ؟
هر كسي مي تواند با بهره وري از اين روش و پرسيدن اين سوالها از خود و پاسخ دادن به آن ، خود را آرام ومحركهاي تنش زا را از ميان بر دارد . گفتني است كه چنين راهكاري در هر جايي كاربرد دارد .
3. قبل از حضور در مقابل جمع، نفسهاي عميق بكشيد، زيرا اين امر موجب كنترل شما بر خودتان مي گردد و از شدت استرس مي كاهد.
4 - عبادت كنيد : افراد وقت بسيار زيادي را صرف ناراحتي از رخدادهاي تلخ و ناگوار گذشته يا نگراني از آينده مي كنند. رمز كاهش فشار رواني اين است كه ياد بگيريد از نظر احساسي و عاطفي چگونه در زمان حال زندگي كنيد. داشتن اعتقادات مذهبي كمك زياد و موثري از اين بابت مي كند كه به نظر برخي روانشناسان، آرامبخش ترين آيين مذهبي هنگامي است كه هر روز صبح انجام پذيرد و لذا به نماز صبح خود اهميت ويژه اي بدهيد. از نظر دانش نورولوژي اين موضوع به اثبات رسيده كه عبادت و راز و نياز با پروردگار تاثير هورمورنهاي توليد فشار رواني همچون آدرنالين و نور آدرنالين را در بدن تقليل مي دهد. توجه داشته باشيد كه چنين آرامشي به خود شخص بستگي دارد. پس هرگاه ازفشارروحي رنج مي بريد از راه عبادت و انجام فرايض ديني، خود درماني كنيد.
5- ديدگاههاي خودتان را بررسي كنيد :
6- مهارت تنش زدايي(ريلكسيشين ) را فراگيريد؛ زيرا با بكار گيري اين مهارت كارآمد مي توانيد بر بسياري از موقعيتهاي تنش زاي زندگي غلبه نماييد، محققان حدود سي و پنج مشكل جسمي و رواني را برشمرده اند كه با توسل به اين مهارت بهبود يافته است. البته براي فراگيري صحيح اين مهارت بهتر است به يك مشاور و يا رواندرمانگر با تجربه مراجعه نماييد.
7- موقعيتهاي استرس زاي خود را كه در هنگام صحبت با ديگران شناسايي نماييد و سپس آنها را از كمترين استرس زايي تا بيشترين استرس زايي درجه بندي كنيد، مثلا كمترين استرس را در صحبت با يكي از دوستان خود داريد و كمي بيشتر را هنگام صحبت با دو و يا سه تن از دوستان خود داريد و بيشترين استرس را در سر كلاس هنگام ارائه ي كنفرانس داريد، سپس مطلبي را آماده كنيد و به يكي از دوستان خود ارائه دهيد و آنقدر تمرين نماييد كه ديگر در صحبت با اين دوست خود هيچ گونه استرسي نداشته باشيد و سپس سراغ موقعيت بعدي برويد و همان مطلب را در جمع دو و يا سه نفره مطرح كنيد و خوب تمرين نماييد تا هيچ گونه استرسي در موقعيت فوق نماند، سپس موقعيت بعدي را به عنوان هدف انتخاب كنيد و به همين ترتيب ادامه دهيد تا به ارائه مطلب سر كلاس برسيد؛ خواهيد ديد كه استرستان در اين محيط بسيار كمتر و قابل كنترل تر شده است. سپس به تمرين ادامه دهيد تا استرستان در اين موقعيت نيز كاملا برطرف شود. البته پيشنهاد كارشناسي ما اينست كه اين مراحل را تحت نظر يك رواندرمانگر و يا مشاور پي گيري نماييد زيرا انجام خوب مراحل بستگي به انجام خوب تكاليف و ارائه گزارش به رواندرمانگر و يا مشاور و گرفتن رهنمود از او دارد. البته شايد به صلاح ديد آنها و با توجه به شدت اضطراب تان در مراحلي نيز با تجويز روانپزشك از داروهاي سرتونولوژيك جهت كاهش استرس استفاده نماييد.