سه شنبه 4 دي 1403

                                                                                                                        


                                   

                                                                                                                                                                                                                                 

 

 

 

 

دانشجويي هستم كه هنگام امتحانات و ساير تكاليف درسي بسيار اضطراب و استرس دارم كه روي نتيجه كارم تأثير مي گذارد؛ مرا راهنمايي كنم كه چطور آرامش يابم؟

خوشحاليم از اينكه با فردي هم صحبت هستيم كه در مواجهه با مشكلات و دغدغه هاي ذهني اش، اقدام به مشاوره خواهي مي كند. اين را بدانيد كه يكي از نشانه هاي افراد عاقل و پويا كسب آگاهي در زمينه هاي مورد نياز است.

از پرسش شما مشخص است كه شما از اضطراب امتحان رنج مي بريد؛ اين نوع اضطراب، فرد را در خصوص توانايى‏هايش دچار ترديد مى ‏سازد و توان او را براى مقابله با موقعيت امتحان كاهش مى ‏دهد. فردى كه اضطراب امتحان دارد، ممكن است درس را بداند؛ امّا شدت اضطراب، وى را از آشكار ساختن معلوماتش باز دارد.
بهتر است بدانيد مقداري استرس و اضطراب در انجام دادن كارها طبيعي است و بايد باشد. نام اين نوع استرس و اضطراب طبيعي را مي توان «نگراني براي انجام دادن صحيح كار» ناميد. براي مثال وقتي آشپز، غذايي را بر روي اجاق گذاشته، اين فكر و دغدغه همراه اوست كه مبادا غذا بسوزد؛ اگر اين نگراني در او نباشد بي خيال مي شود و غذا هم مي سوزد. كارهاي ديگر هم ( از جمله امتحان و تكاليف درسي) به همين شكل. اما اگر اين استرس و اضطراب از حد طبيعي و متعادل خود خارج شود و زندگي فرد را تحت الشعاع قرار دهد آنگاه به ديد يك مشكل بايد به آن نگريست و به فكر درمانش بود. زيرا اين نوع اضطراب، اضطرابي منفي است و مي تواند عامل بسياري از اختلالات شناختي، عاطفي و جسماني گردد. اين نوع اضطراب در نهايت انسان را از بخش عمده‏ اي از امكانات و توانمندي هايش محروم مي سازد به گونه‏ اي كه نمي تواند از استعدادهاي وجودي اش به درستي بهره‏مند شود. بُعد منفي و مخرّب اضطراب، فرد را از رويارويي درست با مشكلات و موقعيت ‏هاي جديد باز مي دارد.

اضطراب امتحان مى‏ تواند دو علت عمده داشته باشد : آشكار و پنهان :
1. علت آشكار؛ علت آشكار اضطراب امتحان، هراس از تحقير و آبروريزى است. فرد احساس مى ‏كند اگر موفق نشود، در برابر دوستان يا خانواده‏ اش تحقير مى ‏شود و آبرويش مى ‏رود. در واقع احساس مى‏ كند عزت نفس و غرورش با موفقيت ارتباط دارد و اگر امتحان را خراب كند، از احترام ديگران محروم مى ‏شود يا از دانشگاه اخراج مى ‏گردد.
2. علت پنهان؛ گاه انسان بدان سبب كه خود را به حركت در مسير طراحى شده، به وسيله ديگران ناگزير مى ‏بيند، دچار اضطراب مى ‏شود.
برخى از پژوهشگران هم عواملى مانند فقدان مهارت‏هاى مطالعه را سبب اضطراب مى ‏دانند و مى ‏گويند: «چون فرد نمى ‏داند چگونه و به چه روشى مطالعه كند، مطالب را خوب دريافت نكرده، هنگام امتحان مضطرب مى ‏شود». در اين صورت، بايد به مهارت‏هاى مطالعه توجّه كافى مبذول شود و مطالب علمى و درسى با برنامه‏ريزى صحيح و بهره‏گيرى از روش‏هاى صحيح مطالعه شود تا هنگام امتحان مشكلى پيش نيايد.

روش‏هاى كاهش اضطراب امتحان
1. ياد خدا؛ با وضو در جلسه امتحان حاضر شويد، نام خدا را با توجّه كامل بر زبان جارى كنيد و از او يارى جوييد.
2. روى آوردن به خودگويى مثبت؛ برخى افراد در خلال موقعيت‏هاى اضطراب (نظير امتحان)، در حالت خودگويى منفى فرو مى ‏روند و عباراتى چون «با هيچ چيز درست نخواهد شد» و «من در اين امتحان موفق نمى ‏شوم» را بر زبان مى ‏رانند! اين خودگويى‏ها به افزايش سطح اضطراب و كاهش كارآمدى فرد مى ‏انجامد. بنابراين، فرد بايد به جاى خودگويى‏هاى منفى، به خودگويى‏هاى مثبت روى آورد؛ مانند «گام به گام پيش مى ‏روم»؛ «مى‏ توانم بر اين موقعيت امتحان مسلط شوم».
3. فرمان به خويشتن؛ هنگام امتحان به خود بگوييد: اضطراب قبل از امتحان، پديده‏ اى طبيعى است و هر كس ممكن است دچار آن شود. اين اضطراب سبب نمى گردد امتحانم را خراب كنم و حتّى باعث مى ‏شود خود را بيشتر و بهتر آماده سازم.
4. بيان اغراق‏ آميز اضطراب؛ اندكى قبل از امتحان احساس اضطراب خود را به طور اغراق‏ آميز بيان كنيد؛ مثلاً بگوييد: قلبم از شدت تپش مى‏ خواهد بيرون بزند. به دوستانتان بگوييد: «بچه‏ها اين قدر ترسيده‏ ام كه گويا قلبم از سينه بيرون زده است» . سعى كنيد اين احساس خود را پنهان نسازيد. هر قدر اين احساس در شما بماند، شدتش بيشتر مى شود. آشكار كردن اين احساس، باعث مى ‏شود دوستانتان تذكر دهند : جاى نگرانى نيست، ما هيچ احساس بدى نداريم. تو بى‏جهت چنين احساسى پيدا كرده‏ اى. همين گفت و گوها و آشنايى با موقعيت‏هاى دوستانتان، اضطراب را كاهش مى ‏دهد.
5. زودتر در محل آزمون حضور يافتن؛ ساعتى قبل از امتحان در محل حاضر شويد؛ ولى از مطالعه و بحث درباره امتحان بپرهيزيد.
6. پديد آوردن آرامش فيزيكى؛ وقتى روى صندلى آزمون نشستيد، دقايقى پيش از شروع امتحان - بى‏آنكه توجّه كسى را جلب كنيد - چند نفس عميق بكشيد. سپس همه عضلات بدن را يكباره منقبض سازيد، چند ثانيه صبر كنيد و آن گاه همه را رها كرده، به آرامشى كه از نوك پنجه‏هاى پا به طرف بالا مى‏ آيد توجّه كنيد. در اين هنگام، آرامش را به تمام نقاط بدنتان ببريد و آرام و آرام‏تر شويد. دوباره چند نفس عميق بكشيد و به خود چنين تلقين كنيد: «راحتم، خيلى راحتم، آماده‏ ام به خوبى امتحان دهم».
7. پديد آوردن آرامش روانى؛ هنگام امتحان، وقتى جاى مناسب يافتيد و نشستيد، چشم‏هايتان را ببنيديد و منظره زيبايى را كه قبلاً ديده ‏ايد (رودخانه آرام، كوهستان پر برف، چمن‏زار زيبا و...)، در ذهن مجسم كنيد. خود را در آن محل زيبا ببينيد و آرامشى را كه مى ‏توانيد در آن مكان داشته باشيد، احساس كنيد. پس از چند ثانيه، چشم‏هايتان را باز كنيد و با اين احساس آرامش به استقبال امتحان برويد.
8. پاسخ گزينشى به پرسش‏ها؛ قبل از پاسخ دادن به پرسش‏ها، به اجمال در آنها بنگريد. نخست به پرسش‏هايى كه پاسخش را كاملاً مى ‏دانيد، پاسخ دهيد و سپس سراغ ديگر سؤال‏ها برويد.
اميدواريم با توجّه به آنچه درباره اضطراب و «اضطراب امتحان» بيان شد و اهتمام كامل و دقيق به راه‏كارهاى ارائه شده، اضطراب امتحان را به حداقل ممكن كاهش دهيد و در اين زمينه به آرامش برسيد. البتّه اين هدف به تدريج به دست مى ‏آيد. مطمئن باشيد با جديت، پشتكار و تمرين و اجراى پيوسته نكات كاربردى ياد شده، به موفقيت كامل دست خواهيد يافت و پيروز خواهيد شد.
موفق و سربلند باشيد؛ باز هم با ما مكاتبه كنيد.

 

 

اطلاعات تماس

 

روابط عمومی گروه :  09174009011

 

 شماره نوبت استخاره: 09102506002

 

آیدی همه پیام رسانها :     @shiaquest

 

پاسخگویی سوالات شرعی: 09102506002

آدرس : استان قم شهر قم گروه پژوهشی تبارک

 

پست الکترونیک :    [email protected]

 

 

 

درباره گروه تبارک

گروه تحقیقی تبارک با درک اهميت اطلاع رسـاني در فضاي وب در سال 88 اقدام به راه اندازي www.shiaquest.net نموده است. اين پايگاه با داشتن بخشهای مختلف هزاران مطلب و مقاله ی علمي را در خود جاي داده که به لحاظ کمي و کيفي يکي از برترين پايگاه ها و دارا بودن بهترین مطالب محسوب مي گردد.ارائه محتوای کاربردی تبلیغ برای طلاب و مبلغان،ارائه مقالات متنوع کاربردی پاسخگویی به سئوالات و شبهات کاربران,دین شناسی،جهان شناسی،معاد شناسی، مهدویت و امام شناسی و دیگر مباحث اعتقادی،آشنایی با فرق و ادیان و فرقه های نو ظهور، آشنایی با احکام در موضوعات مختلف و خانواده و... از بخشهای مختلف این سایت است.اطلاعات موجود در این سایت بر اساس نياز جامعه و مخاطبين توسط محققين از منابع موثق تهيه و در اختيار كاربران قرار مى گيرد.

Template Design:Dima Group