راه موفقیت و معرفی کتبی مفید در این زمینه
دانشجوي عمران هستم و می خوام در آينده يک شركت تاسيس كنم. مي خواستم بدونم برای رسیدن به موفقیت باید چکار کنم؟
خوشحاليم شما مخاطب ما هستيد. اميدواريم راهنماي خوبي در رابطه با اين موضوع براي شما باشيم.
موفقيت افراد مشهور و به طور كلي موفقيت در هر كارى، مرهون عوامل زير است :
1. شناخت هدف
2. شناخت توانايى ها، علايق و استعدادهاى خود
3. برنامه ريزى درست و سنجيده
4. ارادهاى محكم و عزمى راسخ
5. همت بلند و تلاش و پشتكار زياد
6. توكل بر خداوند
بايد انسان در تمام شؤن زندگى، هدف خود را به روشنى تعيين نمايد، تا در نيل بدان راهكارهاى مناسبى را برگزيند. در اين جا لازم است خود را- كه مجموعهاى از توانايىها، استعدادها، سليقهها و علايق است- به طور صحيح و واقعبينانه بشناسد و نقاط ضعف و قوت خود را تشخيص دهد، تا با توجه به آن توانايىها و زمينههاى مورد علاقه خويش، حركت خود را آغاز كند. سپس براى اين كه از تمام امكانات خود- از جمله زمان، اين گوهر گرانبها- بيشترين و بهترين استفاده را ببرد، بايد تحت برنامه اى منظم، فعاليتهاى شبانهروزى خود را تنظيم كند و طبق يك جدول زمانبندى شده، كار خود را پىگيرى نمايد. در مرحله چهارم بايد ارادهاى محكم داشته باشد و از اهمال كارى و سستى بپرهيزد و با روشهاى مناسب، اراده خويش را تقويت نموده، با اعتماد به نفس كامل راه را ادامه دهد. در مرحله پنجم، در برابر مشكلات و سختىهاى كار و فعاليت، خسته نشود و پشتكار لازم را داشته باشد، كه در غير اين صورت به هدف نخواهد رسيد. از آغاز كار نيز بايد ياد خدا و توكل بر او را پشتوانه اصلى كار خود قرار دهد و از اين منبع نامتناهی فيض و بركت، مدد جويد.
كسي كه مي خواهد در راه موفقيت قدم بر دارد لازم است تا مقدمات رسيدن به آن را نيز فراهم نمايد :
1. برنامه ريزى : برنامه ريزى براى موفقيت، برج مراقبت پيشروى به سمت اهداف است.
2. خودباورى : اساس ايمان، خودباورى است. انسان خودباور به توان خويش ايمان دارد و ايمان، انتظارى مطمئن است.
3. حركت : خروج از سكون و عدم توقف، ضامن موفقيت است؛ اما حركتى كه حساب شده و طبق برنامه باشد.
4. جرأت : عدم هراس و اين پا و آن پا كردن و حتى پذيرش شكستها اساس موفقيت است.
5. خود تشويقى : خود تشويقى به معناى خود شيفتگى نيست. انسان گاه نياز دارد فهرست موفقيتهاى خود را تنظيم كند و حتى به بعضى تقدير نامه ها و سپاس نامه ها چشم بيندازد تا باور كند دوباره مى تواند موفقيتى جديد به وجود آورد. انسان براى موفقيت بايد بلند نظر باشد و از بلند پروازى معقول نهراسد. بايد به جاى غرق شدن در نهرهاى كوچك به سمت درياهاى موفقيت حركت كرد؛ از جويبار حقيرى كه به چالهاى مى ريزد، هيچ كس مرواريد صيد نخواهد كرد. شاهين موفقيت در افقها و بلندىها است و مرواريد توفيق در اقيانوسها. بايد بلند نظر و بلند پرواز و غواص بحرهاى بىكران بود و باور داشت كه دستان خداوند همواره به سمت انسانهاى جوياى موفقيت گشوده است.اما آنچه در اين بلند پروازي نبايد ناديده گرفت معقول بودن است. زماني كه فيلتري بنام عقل بر سر راه فكر قرار گيرد اجازه نمي دهد هر فكري بعنوان يك آرزو و هدف قرار بگيرد، زيرا نرسيدن به آن شكستي محسوب مي شود كه مي تواند بر روحيه انسان لطمه زده و قدرت حركت را از انسان بگيرد . در مورد اهداف خود لازم است ارزيابي دقيقي انجام دهيد و اهداف واقعي را از غير آن جدا و براي رسيدن به آنها از برنامه ريزي و مشاوره ديگران استفاده نماييد. آنچه لازمه اين حركت است اعتقاد به اين است كه هر حركتي از سكون شروع مي شود و كم كم بر سرعت افزوده مي گردد. لذا در ابتداي حركت به كم قانع باشيد و اميدوارانه كار را ادامه دهيد؛ افرادي كه توقع خود را متناسب با ظرفيت و توانايي خود تنظيم نمي كنند يا از حركت مي ايستند يا مسير را اشتباه رفته و به دنبال راه هاي ميانبر مي گردند كه در هر دو حالت آغاز شكست است. ما امروزه اغلب در شرايط شتاب هستيم و سعى داريم مسائل رانیز به سرعت حل كنيم، اما در واقع بر شدت آنها مى افزاييم و از آن جا كه همه چيز را مسأله مهم مى دانيم، از يك تصمیم به سراغ تصمیمی ديگر مى رويم و بعد از مدتى به تدريج باور مى كنيم كه همه چيز مسأله بزرگى است. به اين مهم توجه نمى كنيم كه طرز برخورد ما با مسائل، روى چگونگى حل آنها تأثير مى گذارد. ما بايد بياموزيم كه با مسائل راحتتر و با سرعتي مناسب برخورد كنيم. اگر اين نكته را بياموزيم، مسائلى كه حل ناشدنى به نظر مى رسند راحتتر و بىاهميتتر به نظر خواهند رسيد و حتى مسائل بزرگتر و به راستى استرسآميز به قدر سابق انسان را ناراحت نمى كنند.
اركان موفقيت :
برخى از صاحب نظران، مانند «گواين»، معتقدند چند رکن ضرورى در درون ما وجود دارد كه در هر وضعيتى، تجسم خلاقيت و موفقيت را رقم مى زنند. اين عناصر عبارتند از :
1. آرزوها؛ آرزوها و خواستن مقدمه باور است و بايد از دل و جان باشد. انسانى كه آرزوهاى معقول دارد، به مرحله آفرينش دست خواهد يافت. منظور از آرزو احساس روشن و نيرومند است نه خواستن از سر اعتياد و حرص و تملك. گاه، در خصوص بعضى مسائل، از خود بپرسيد : «آيا حقيقتاً از صميم قلب مى خواهم اين هدف محقق شود؟» آرزوها موتور حركتند. اين موتور، موتورهاى ذهنى را به تكاپو و توقفها را به تلاطم در مى آورد. هر چه آرزوها معقولتر باشند، درجه تحقق شان بالاتر مى رود.
2. باور و اعتقاد؛ هر چه بيشتر به هدف برگزيده خود و امكان حصول آن اعتقاد داشته باشيد، يقين بيشترى احساس خواهيد كرد. همواره از خود بپرسيد : «آيا باور قلبى دارم كه اين هدف مى تواند وجود داشته باشد؟»، «آيا باورم اين است كه حصول و تحقق آن براى من ممكن است؟» وقتى باورمندى به موفقيت بالا باشد، انسان از مواهب زير برخوردار مى گردد :
الف) نوع نگاهش به زندگى مثبت مى شود.
ب) حركت، فعاليت و تلاش خود را با برنامه ريزى توأم مى كند.
ج) در تكرار شكستهاى جزئى حل نمى شود.
د) همواره براى توفيقات بيشتر فعاليت مى كند.
چنانچه آدمى اميال و آرزوهاى خود را مرده تلقى كند و خود را در كل عالم بىستاره به شمار آورد، به مرحله باور مثبت نمى رسد و همواره در باور منفى غوطهور خواهد شد. برخى از اشخاص فرياد مى زنند «من در انتظار بدترين حوادث هستم» يا فرياد مى زنند و باور دارند كه «باز هم بدترينها در راه است». قبول شكست پياپى و ايمان به اضمحلال وجود و عدم انديشه در مراحل موفقيت، آدمى را بىخاصيت مى كند و انسان در تخريب خود تسليم مى شود. اين افراد عملاً بدترين و غير منتظرهترين حوادث را به خود مى خوانند. بنابراين، بايد در آغاز، انديشه خود را دگرگون كنند. وقتى فرد عادت كند پيوسته باختها، شكستها، فقدانها، كينهها، دشمنىها و اتفاقات ناگوار را پيشاپيش خود فراخواند، ديگر به سمت موفقيتها و كاميابىها و خوشبختىها و بركات جهت نمى يابد. پس كارى كنيد تا موفقيت را به مرحله باور برسانيد و چيزى بپنداريد كه شما منتظرش هستيد؛ باورهاى مثبت، عامل هدايتگر انسان به سمت موفقيت است و انسان موفقيت جو موفقيت ساز مى شود. گويا دستانى نامرئى به سمت او دراز مى شوند تا وى را يارى دهند. چنين انسانى، داراى نظم، برنامه ريزى و فرصتشناسى مى شود . باورهاى منفى نيز به اندازه باورهاى مثبت قدرت دارند، اما تأثير منفى مى گذارند . گاه يك باور منفى يقينى، تركشهاى خود را در سرتاسر زندگى يك فرد رها مى سازد. نبايد فراموش كرد كه باور داشتن به چيزى سبب مى شود آن چيز تجلى كند.
راهكار عملي :
يكى از تمرينات معروفى كه روان شناسان بر آن تأكيد مى ورزند، پالايش افكار است كه آغاز راه برنامه ريزى موفقيت به شمار مى آيد، زيرا قدرتمندترين كارى كه براى عوض كردن دنيا مى توانيد انجام دهيد، عوض كردن اعتقادات منفی درباره ماهيت زندگى و مردم و واقعيات و تبديل اين باور به اعتقادات مثبت و عمل طبق آن است. پس اگر در رسيدن به هدفى دچار مشكل هستيد و خود را ناموفق مى پنداريد يا احساس مى كنيد در درونتان مقاومتى وجود دارد كه نمى گذارد به هدف برسيد، تمرين پالايشگرى زير را انجام دهيد :
يك صفحه كاغذ برداريد و بالاى آن بنويسيد افكار زير علت ناتوانى من در رسيدن به هدف است. آن گاه آن چه به ذهنتان مى آيد فهرست كنيد. مدت زمان طولانى به هر جمله فكر نكنيد و زيادى آن را جدى نگيريد. فوراً حدود 20 يا 30 مورد را - حتى اگر احمقانه و بچگانه مى نمايد - بنويسيد؛ براى مثال مى توانيد موارد زير را يادداشت كنيد :
1. خيلى تنبل هستم. 2. خودم را كوچكتر از تصور ديگران مى بينم. 3. پول كافى ندارم. 4. قبلاً امتحان كردهام و اثر نكرده است. 5. مادرم گفته نمى توانم. 6. نمى خواهم. 7. خيلى سخت است. 8. مى ترسم. 9. شاد نيستم. 10. در دنيا و اين آسمان يك ستاره ندارم. 11. بدبختترين آدمم. اكنون چند دقيقه آرام بنشينيد و ببينيد كدام يك از مواردى كه نوشتهايد به راستى حقيقت دارند و تا چه اندازه به آنها اعتقاد داريد. بدين ترتيب، در مى يابيد چه نوع محدوديتهايى را بر خود و جهانتان تحميل كردهايد. هر گاه احساس كرديد بسيارى از اين موارد وهمى اند، فهرست را پاره كنيد و دور بيندازيد. اين نشان مى دهد:
الف) مواردى كه نوشتيد نبايد در زندگيتان اقتدار داشته باشند.
ب) ايمان به هدف فراسوى باورهاى غلط است.
ج) حقيقت وجود خود و توان شما بسيار فراتر از وضع موجود است.
اگر بعد از تمرين پالايشگرى آرام بنشينيد و بياساييد و چند عبارت تأكيدى مثبت و باز و سازنده را جانشين باورهاى بسته و منقبض و محدود كننده خود سازيد، گامى بلند به سمت موفقيت برخواهيد داشت و در حقيقت به سمت برنامه ريزى موفقيت پنجرهاى خواهيد گشود. عبارات تأكيدى زیر در این زمینه سودمند خواهند بود :
- اكنون همه گذشته را به طور كامل رها مى كنم.
- من آزادم! اكنون هر گونه اعتقاد منفى و محدود كننده را نابود مى كنم.
- اين گونه باورها بر من اقتدارى ندارند.
- اكنون همه را مى بخشم و رها مى كنم.
- من مى توانم شاد و خوشبخت و سعادتمند باشم.
- اكنون هر چه احساس گناه، ترس و خشم و غضب و نفرت و انزجار است، دور مى ريزم.
- من آزاد، روشن و شفاف و پر از انرژى ام.
*** معرفی کتبی مفید در این زمینه، جهت مراجعه و مطالعه :
1. درى مخفى به روى موفقيت؛ فلورانس اسكاول شين، ترجمه المعى، شهلا
2. جادوى مديريت؛ پرموديترا و ديپاك ماهندرو؛ ترجمه قراچه داغى، مهدی
3. تجسم خلاق؛ شاگتى گواين؛ ترجمه خوشدل، گیتی
4. هدف : رمز پيروزي دانشمندان؛ عليزاده بيلهسوار، مقصود
5. مردان علم در ميدان عمل؛ حسيني، نعمتالله
6. موفق ها و ناموفق ها؛ فرخمهر،علي
7. موفقيت از آن شماست : نيروي درون خود را براي رسيدن به كاميابي و خوشبختي آزاد كنيد؛ دني، ريچارد؛ ترجمه قراچهداغي،مهدي
8. موفقيت در گرو انسانيت؛ پيره بابي، آر
9. موفقيتهاي كليدي؛ تريسي، برايان؛ ترجمه توتونچيان، محمود و تقيزاده، صفدر.
10. مردان بزرگ تاريخ؛ نيكسون، ريچاردميلهاوس؛ ترجمه ثقهالاسلامي، جعفر
11. مردان جادويي؛ رضامهجور، سيامك و رستمپور، عادل
12. بينديشيد و ثروتمند شويد؛ هيل، ناپلئون؛ ترجمه قراچهداغي، مهدي
13. پله پله تا اوج؛ زيگلار، زيگ؛ ترجمه فاتحي، مهناز
14. همه چيز با خدا ممكن است : قانونمندي طبيعت؛ حورايي، مجتبي و نوري، فريبا
15. هفت عادت مردمان كامياب: درسهايي آموزنده در دگرگون سازي شخصيت؛ كاوي، استفان؛ ترجمه شمس، يحيي