پنجشنبه 4 ارديبهشت 1404

                                                                                                                        


                                   

                                                                                                                                                                                                                                 

 

 

منو سخنرانی مکتوب

بسم‌الله الرحمن الرحیم.
لا حول و لا قوه الا بالله العلی العظیم الحمدالله رب العالمین الصلاهُ و السلامُ علی سیدنا محمد و علی آله الطَّیبین الطاهرین سییَّما بقیه الله فی الارضین و لعنُ علی اعدائهم اعداءِ الله اَجمَعین .
اللّهمَّ کُن لِولیکَ الحُجَّت ابن الحَسن صلواتُک علیه و عَلی آبائِه فی هذه السّاعَه و فی کلِّ ساعَه وَلیاً و حافِظاً و قائِداً و ناصِراً و دَلیلاً و عَیناً حتّی تُسکنهُ عَرضَک طَوعاً و تُمَتِّعَهُ فیها طَویلاً.

کانال سایت شیعه کوئست در ایتا اینجا کلیک کنید

توفیقی شد خطبه های نهج البلاغه را یک مروری می کردیم ، امروز خطبه ی ۱۲۳ که در آستانه ی جنگ صفین حضرت ایراد کردند ، گرچه بعضی از شارعین گفتند در جمل بوده، فرقی هم نمی کند به هرحال این خطبه در بحبوحه ی یکی از جنگ هاست.


حضرت چهار مطلب را در این خطبه مطرح کردند:


1- مطلب اول این است که : اینهایی که تو جنگ می آیند بعضی ها شجاع اند قوی اند نترس اند زور دارند ، بعضی ها ضعیفند یک خورده ترسو اند ، حضرت سفارش می کند به آن شجاع ها به آن با لستقامت ها به آنهایی که روحیه ی مبارزه دارند هوای اینها را هم داشته باشید . به اینها هم روحیه بدهید اینها را مواظبت کنید بلاخره یک بخشی از ترس و شچاعت هم ذاتی است دست خود آدم نیست.


یک وقتی یک آقایی بود من حالا اسمش را نمی آورم ایشان الان هم هست ، پیرمردی شده از مسئولین بوده یک وقتی بعد ازنظام. الان کنار است البته. ایشان می گفت من به رفقایم می گویم که زمان شاه، دعا کنید یک کاری کنید من دستگیر نشوم من یک سیلی بخورم همه تان را لو می دهم. من اصلا نمی توانم مقاومت کنم من آیت الله سعیدی آیت الله غفاری نیستم که پایم را قطع کنند اَرّه بگذارند بگویم نه. من یک سیلی بخورم از دَم لو میدهم. پس یک کاری کنید من گیر نیفتم.


حالا اینطور است آدم داریم محمد ابن ابی عمیر ۱۰۰تا ضربه شلاق خورد ۱۲۰ تا ضربه شلاق خورد یاران امام صادق را لو نداد. سمیه یاسر اینها، بعضی ها هم خب نمی توانند دست خودشان نیست تو جنگ جمل محمد حنفیه حمله کرد تا تک تیراندازها شروع کردن تیراندازی برگشت. آقا فرمودند : ادرَککَ عِرق من اُمِّک این ترس از مادرت تو جانت است و الّا بابایت که علی است . موثر است گاهی وراثتی است گاهی ..


امام رهبر کبیر انقلاب فرمودند آن شبی که من را از قم دستگیر کردند بردند تهران ، تو جاده ی تهران ماشین یک جایی رفت تو خاکی ، پیچید تو خاکی رفت ، ایشان فرمودند من یقین کردم می خواهند من را بکشند، چون از جاده منحرف شد. حالا یا می خواستند بترسانند یا کاری داشتند. گفت یقین کردم می خواستند من را بکشند. بعد دوباره آن افسر گفت برگرد. ماشین آمد تو جاده. فرمودند به خودم مراجعه کردم دیدم آن لحظه با الان فرقی نکردم. هیچی نترسیدم. هیچ ترسی نداشتم.


حضرت اولین توصیه اش این است : می گوید آنهایی که نترس هستید شجاعت دارید آنهایی که یک خورده ترسوترند ضعیف ترند را کمک کنید تو جنگ. بلاخره شماها بروید جلو زیر بال اینها را بگیرید این یک مطلب . حالا می خوانم برایتان.


2-مطلب دوم : حضرت می فرماید : مرگ و ذلت و زندگی دست خداست. نترسید از جهاد ، بلاخره کسی مرگش برسد ولو در بروج مُشیّده (برجهای مستحکم)باشد می میرد مرگش هم نرسد تو جنگ هم باشد می ماند. پس از مرگ نترسید. ترس از مرگ ترس بی موردی است بی دلیلی است. این هم دو که حالا توضیح خواهم داد منظور چه نوع مرگی هست؟


3-سومین مطلبی که آقا اینجا فرمودند: راجع به شهادت است ، که بهترین مرگ زیباترین مرگ اَفضَلُ الموت اَشرفُ الموت شَهاده.

4-چهارم هم در واقع حضرت پیش بینی کردند از زبانی و ضعف مردم کوفه که در آینده گرفتار خواهند شد.

بسم الله الرحمن الرحیم.


اما مطلب اول: وَأَی امْرِیء مِنْکمْ أَحَسَّ مِنْ نَفْسِهِ رَبَاطَةَ جَأْش عِنْدَ اللِّقَاءِ ، هرکدام از شما رَبَاطَةَ جَأْش یعنی قوت قلب، هرکدام قوت قلب دارید نترس تر هستید اما، وَرَأَی مِنْ أَحَد مِنْ إِخْوَانِهِ فَشَلاً ، می بینید یکی از دوستانش ضعیف هست می ترسد فَلْیذُبَّ عَنْ أَخِیهِ بِفَضْلِ نَجْدَتِهِ ، زکات هرچیزی دادن و انفاق از آن است. آنی که شجاع است به خاطر شجاعتش هوای ترسوها را هم داشته باشد مواظب آنها هم باشد.

بِفَضْلِ نَجْدَتِهِ الَّتِي فُضِّلَ بِهَا عَلَيْهِ كَمَا يَذُبُّ عَنْ نَفْسِهِ، بعد آقا می خواهد بفرماید اینها تقصیر هم‌ندارند بعضی هایشان دست خودشان نیست که می ترسند ، فَلَوْ شَاءَ اللَّهُ لَجَعَلَهُ مِثْلَهُ، خدا می توانست اینها را مثل شما قرار بدهد. حالا ژنش اینطور است بابایش اینطور بوده، ذاتش اینطور است بلاخره شما مثلا گاهی واقعا اینطور است ، مثلا حضرت امام مقام معظم رهبری، واقعا نترسند شجاعند.


شجاعت مگر امام سجاد تو منبر شام نفرمود؛ ما اهل بیت شش تا ویژگی داریم : ایُّها النّاس اُوتینا سِتًّ . یکیش والشّجاعَه شجاعت است. آنهایی که شجاع هستید هوای این هایی که ضعیف اند داشته باشید.


مطلب دوم : فرمودند : إِنَّ الْمَوْتَ طَالِبٌ حَثِيثٌ، مرگ طالب شَدید است . ول هم نمی کتد از این طلبکارها نیست که دوبار پرداخت نکنی برود بگوید ولش کن. آنقدر دنبالت می آید تا جانت را بگیرد. لَا يَفُوتُهُ الْمُقِيمُ وَ لَا يُعْجِزُهُ الْهَارِبُ، اگر کسی در جستجوی شماست اگر آن که فرار می کند از جنگ می آید سراغش آنی هم که تو جنگ است ممکن است از دنیا نرود بماند.

پس مرگ ، البته ما یک اَجل معلق داریم یک اجل مسمّی داریم ، منظور حضرت اجل مسمّی است، و الّا آدم‌خودش را از این پشت بام پرت کند پایین بگوید مرگ هرکسی مقدر است. بله تند برود از جاده بگوید اگر قرار است بمیریم می میریم، هرچی نوشتند. تو روایات داریم مردم به اجل مسمی کم می میرند. مَن یَموتُ بالذنوب اکثرُ مِمَّن یَموتُ بالآجال، آنهایی که در اثر گناه می میرند بیشتر از آنهایی اند که در اثر مرگ طبیعی می میرند.

بله گاهی تند رفتن بی احتیاطی کردن. تو غذا تو مسائل دیگر ، اینی که روایات هم داریم که یک لحظه عقب نمی افتد یک لحظه، تو آیات قرآن است که یک لحظه عقب و جلو نمی شود منظور اجل مسمّی است، حالا اینی که شهادت اجل مسمّی است یا اجل معلق باید رویش بحث بشود. یعنی این جوانی که الان حدود ۲۰۰ ۳۰۰ هزار جوان تو جنگ و انقلاب شهید دادیم اینها اگر جبهه نبود اجل مسمایشان غیر از این بود؟ یا نه شهادت اجل غیر مسمّاییست که اَفضَل موت است ، برترین موت است.


به همین جهت حضرت سومین نکته ای که اینجا می فرمایند ، می فرمایند: إِنَّ أَكْرَمَ الْمَوْتِ الْقَتْلُ،بعضی روایات دارد اشرفُ الموت ، حضرت می گوید بهترین مرگ شهادت است . وَ الَّذِي نَفْسُ ابْنِ أَبِي طَالِبٍ بِيَدِهِ قسم به آن خدایی که جان علی در دست اوست ، لَأَلْفُ ضَرْبَةٍ بِالسَّيْفِ هزارتا شمشیر بخورم ، أَهْوَنُ عَلَيَّ مِنْ مِيتَةٍ عَلَى الْفِرَاشِ ،مِیتَ به کَسر یعنی مُردن، با فتح یعنی مُرده. مَیتَ یعنی مُرده، مِیتَ یعنی مردن، هزارتا شمشیر بخورم بهتر از این است که تو رختخواب بمیرم.


یکی داشت دعا می کرد گفت ؛ من نوشتم دعایش را اینجا شما خواستید یاد بگیرید : اَللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ خَيْرَ مَا تُسْأَلُ فَأَعْطِنِي أَفْضَلَ مَا تُعْطِي خدایا بهترین چیزی که تاحالا بهترین بنده هایت خواستند به من بده . پیغمبر پشت سرش ایستاده بود ، فرمود: إِنِ اُسْتُجِيبَ لَكَ أُهَرِيقَ دَمُكَ فِي سَبِيلِ اَللَّهِ ، اگر این دعایت به اجابت برسد شهید می شوی. چون بهترین چیزی که بهترین بنده ها تاحالا از خدا خواستند چیه ؟ شهادت. و لذا تو روایات داریم که بالاتر از هر نیکی نیکی است ، فوقَ کلِّ برِّ مگر شهادت که از بالاتر نیست.


لذا رسول خدا فرمود: کسانی که می روند بهشت بهشان می گویند می خواهید برگردید به دنیا؟ فقط یک گروه می گویند می خواهیم برگردیم ، فقط شهدا الّا الشهید فَیتَمَنّی ان تَخرُجَ منها میگوید ما را از بهشت برگردانید دنیا ، می گویند برای چی؟ همه می گفتند می خواهیم برویم بهشت ، می گویند ، فیُقتَل عَشر مَرّات ما می خواهیم برگردیم ده بار دیگر شهید شویم. حالا شهادت چقدر زیباست من نمیدانم چون روایت دارد وقتی کسی شهید می شود ۷ تا جایزه بهش می دهند؛ یکیش این است که یَنظُرُ فی وَجهِ الله .


مرحوم طبرسی در مجمع البیان یک روایت طولانی نقل می کند یک تکه اش این است ؛می گوید : شهدا وقتی مرور می کنند توی صحرای محشر انبیاء به احترامشان قیام می کنند. خیلی عجیب است . می گوید انبیا وقتی می بیننید خب گروه های مختلفی رد می شوند اما برای شهدا یقومون، انبیاء قیام می کنند می ایستند در مسیر شهدا. و آنجا نقل می کند که : فرقی بین نبی و شهید نیست ، مگر نبوت. که حالا خودش کُلُّ الفرق است. مگر نبوت.

مثل اینکه بگوییم فرض کنید که خدایا فرقی بین تو و انبیا و ائمه نیست الا اینکه اینها عباد تو هستند. مگر نبوت. لذا خیلی شهادت مقام بلندی است مقام عالی است . به همین جهت هم تو روایات داریم مرتب از خدا شهادت را بخواهید.


یک دعا دارد تو ماه رمضان اللهم ارزقنا قَتْلا فِی سَبِیلِکَ تَحْتَ رَایَةِ نَبِیِّکَ . خود پیغمبر مرتب این دعا را می کرد : اللهم‌انّی اسئلُکَ اَن اُقتَل ثُمَّ اُحیاء ثم اُقتَل ثُمَّ اُحیاء.
آن وقت تو روایت داریم که کسی از خدا شهادت را مرتب بخواهد تو رختخوابش هم از دنیا برود این شهید محسوب می شود. این متن حدیث است.


آخرین‌نکته ای که حضرت در اینجا فرمودند یک پیشگویی است از آینده،وَ كَأَنِّي أَنْظُرُ إِلَيْكُمْ تَكِشُّونَ كَشِيشَ الضِّبَابِ، این سوسمارها وقتی با هم ‌تو آب حرکت می کنند اگر تو این فیلم های راز بقا دیده باشید ۵۰ تا ۱۰۰ تا سوسمار ضَب که ضِّباب جمعش است باهم حرکت می کنند یک صدایی از خودشان تولید می کنند یک آهنگی در واقع از خودشان تولید می کنند. حضرت می فرماید : من می بینم که شما در آینده یک ناله ای دارند ، ناله می کنید مثل ناله های سوسمار.


لَا تَأْخُذُونَ حَقّاً آنقدر سست می شوید که حقی را نمی گیرید، مگر همینطور نشد ؟ امام حسین سرش بالای نیزه تو کوفه مردم تماشا می کردند چکار کردند؟ نه آنجا تو کربلا اینهایی که آمدند کربلا مردم کوفه و بصره اند از شام کسی نیامده، خیلی کم تعداد کمی. لَا تَأْخُذُونَ حَقّاً، امام حسین علیه السلام فریاد زد: اَنَّ الحقَّ لا یُعمَلُ بِه .. اما کسی توجه نمی کرد .

شما مردم کوفه درآینده به جایی می رسید که لَا تَأْخُذُونَ حَقّاً، وَ لَا تَمْنَعُونَ ضَيْماً؛ شما ظلم را نمی گیرید ، چهل سال معاویه حکومت کرده بیست سال فرماندار بیست سال هم خلیفه. حالا به اعتبار خودشان . چقدر جنایت ؟ چقدر ظلم ؟ قتل مالک اشتر ، قتل حُجر ابن عدی شهادت عمر ابن همق ، کو مردم چه عکس العملی نشان دادند؟


شما کسانی هستید که در آینده قَدْ خُلِّيتُمْ وَ الطَّرِيقَ، فَالنَّجَاةُ لِلْمُقْتَحِمِ وَ الْهَلَكَةُ لِلْمُتَلَوِّم ، حضرت فرمودند نجات برای کسی است که خودش را تو میدان بیاندازد بیاید وسط بجنگد، قَدْ خُلِّيتُمْ وَ الطَّرِيقَ، فَالنَّجَاةُ لِلْمُقْتَحِمِ مقتحم یعنی کسی که اقتحام خودش را می اندازد تو معرکه ، اما وَ الْهَلَكَةُ لِلْمُتَلَوِّم متلوم یعنی سست ، کسی که سستی می کند هلاک می شود.


به هرحال پیام ‌این خطبه ی ۱۲۳ این است که انسان باید شجاع باشد از جهاد نترسد از شهادت نترسد، عزت اسلام است. شما روایات مارا نگاه کنید جهاد عزت اسلام است شهادت باعث رشد جامعه است. و اگر فرهنگ اسلام تا امروز پیش رفته یکی از دلایلش همین است. همین امروز هم مقام معظم رهبری تو جمع خانواده ی شهدای مدافع حرم فرمودند .


فرمودند : ما یک نفر را به سوریه نفرستادیم . یکی را بگویند آقا من فرستادم یا اجبار کردیم یا درِ خانه اش فرستادیم. یا این گردان باید برود.ایشان فرمود یک نفر تا کنون بنده یا گروه و نظام به سوریه نفرستادیم. همه ی اینهایی که رفتند خودشان رفتند. حتی التماس می کنند بعضی پیش ما می آیند التماس می کنند گریه می کنند اجازه بدهید برویم.

ولی این را فرمودند ، فرمودند : اگر آنجا این دفاع صورت نمیگرفت ، معلوم‌نبود چه اتفاقی در ایران و سایر عتبات بیفتد. با خمپاره ی ۶۰ آمدند تو حرم حضرت زینب . خمپاره ی ۶۰ را توی زنبیل هم‌می شود گذاشت نصب می کنی می گذاری داغون می کنی. تا اینجا خمپاره ی ۶۰ گرفتند آنجا.


تو یمن آمریکایی ها کم آوردند اگر یکی از اینها برای خودشان اتفاق بیفتد همه ی دنیا را پر می کنند. پیروزی است دیگر اینها وعده ی اِن تَنصُرالله یَنصُرکم است.

در مقابل فلسطینی ها اسراییلی ها کم آوردند‌ . این ایام اخیر هم ببینید شما همیشه اینطور بوده که آن ثمره ی دفاع ، وعده ی خداست. می فرماید اگر شما مقاومت کنید منتها نه هر مقاومتی اگر شهید شدید خدا خریدار است. ان الله اشتَری منَ المومنینَ انفُسَهم اموالهم ، مقاومتی که با التّائبونَ العابِدونَ الحامدون الصالحونَ الراکِعون، با توبه با عبادت . جهت دهی داشته باشد، جهت دهی داشته باشد .


این نکته ای است که در واقع در اهمیت جهاد و شهادت می افتد. خداوند ان شالله روح همه ی شهدا را و روح امام عزیز را از این جلسه شاد کند و آنها را مهمان سفره ی سید الشهدا اباعبدالله علیه السلام قرار دهد .
والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته.

اطلاعات تماس

 

کمک و هدایای مالی به سایت جهت پیشرفت:

6037998157379727 (بانک ملی بنام سیدمحمدموسوی )

روابط عمومی گروه :  09174009011

 

 شماره نوبت استخاره: 09102506002

 

آیدی همه پیام رسانها :     @shiaquest

 

پاسخگویی سوالات شرعی: 09102506002

آدرس : استان قم شهر قم گروه پژوهشی تبارک

 

پست الکترونیک :    [email protected]

 

 

 

درباره گروه تبارک
گروه تحقیقی تبارک با درک اهميت اطلاع رسـاني در فضاي وب در سال 88 اقدام به راه اندازي www.shiaquest.net نموده است. اين پايگاه با داشتن بخش های مختلف هزاران مطلب و مقاله ی علمي را در خود جاي داده که به لحاظ کمي و کيفي يکي از برترين پايگاه ها و دارا بودن بهترین مطالب محسوب مي گردد. ارائه محتوای کاربردی تبلیغ برای طلاب و مبلغان ،ارائه مقالات متنوع کاربردی پاسخگویی به سئوالات و شبهات کاربران ,دین شناسی، جهان شناسی ،معاد شناسی، مهدویت و امام شناسی و دیگر مباحث اعتقادی ،آشنایی با فرق و ادیان و فرقه های نو ظهور، آشنایی با احکام در موضوعات مختلف و خانواده و... از بخشهای مختلف این سایت است. اطلاعات موجود در این سایت بر اساس نياز جامعه و مخاطبين توسط محققين از منابع موثق تهيه و در اختيار كاربران قرار مى گيرد.

Template Design:Dima Group