چهارشنبه 24 ارديبهشت 1404

                                                                                                                        


                                   

                                                                                                                                                                                                                                 

 

 

منو سخنرانی مکتوب

سخنرانی مکتوب حجت الاسلام رفیعی -جامعه سالم


کانال ایتا شیعه کوئست: @shiaquest_net

قال الله تبارک و تعالی: يَا أَيُّهَا اَلَّذِينَ آمَنُوا اِتَّقُوا اَللَّهَ وَ كُونُوا مَعَ اَلصَّادِقِينَ»؛( توبه،119)
ای کسانی که ایمان آورده اید از [مخالفت فرمان] خدا بپرهیزید و با صادقان باشید.


مقدمه
سورۂ نور سوره عفاف و حجاب و امنیت اجتماعی است.نکاتی که در این سوره به شفافیت و وضوح بیان شده نکاتی است که برای همه جوامع مخصوصا جامعه امروز ما نکات کاربردی و قابل توجهی است. آیه سوم این سوره می فرماید: الزَّانِي لا يَنْكِحُ إِلاَّ زَانِيَةً أو مُشرِكَةً والزَّانِيَةُ لا يَنْكِحُهَا إِلَّا زَانٍ أَوْ مُشْرِكٌ وَ حُرِّمَ ذَلِكَ عَلَى اَلْمُؤْمِنِينَ»( نور،3)
مرد زناکار جز با زن زناکار یا مشرك ازدواج نمی کند؛و زن زناکار را،جز مرد زناکار یا مشرك،به ازدواج خود درنمی آورد؛و این کار بر مؤمنان حرام شده است!

یکی از زشت ترین گناهانی که هم پایه شرک دانسته شده زنا است.زنا موجب می شود کانون خانواده ها،نسل سالم و جامعه پویا از هم پاشیده شود.به همین دلیل در میان شش گناهی که در اسلام حد دارد اولین مورد زنا است که اگر مرد زن دار یا زن شوهردار باشد حکمش سنگسار است.اما اگر همسردار نباشد-که شرایطش در کتاب های فقهی آمده-صد ضربه شلاق می خورد.البته فیلم برداری و ورود به حریم خصوصی دیگران جایز نیست و فیلم و عکس جای شهادت عادل را نمی گیرد.

اثبات زنا با چهار شاهد عادل است.اگر کسی در چنین صحنه ای اقدام به برداشت فیلم کرد قاضی این فیلم بردار را تعزیر می کند.تنها راه اثبات زنا یا با اعتراف خود فرد است یا با شهادت چهار شاهد.دلیلش هم این است که اسلام می خواهد حریم ها از هم نپاشد.اما این مسئله که اثبات زنا تا حدودی سخت است،نشانه کاهش قبح این عمل نیست.

 

حکم ازدواج با مرد و زن زناکار
زنا عمل بسیار قبیح و زشت و ناپسندی است؛به گونه ای که خداوند در سومین آیه سوره نور می فرماید:اگر مردی اهل زنا بود ازدواج نکند مگر با زن زناکار يا مشرک.قرآن مشرک و زناکار را در کنار هم آورده است.و هم چنین می فرماید:اگر زنی زناکار است و می خواهد ازدواج کند،او هم با یک مرد مشرک یا زناکار ازدواج کند.ازدواج با مرد یا زنی که اهل زنا است بر مؤمنین حرام است.

 

مفسرین دو تفسیر بر این آیه دارند:

تفسير اول:عده ای می گویند:یک حکم شرعی است و باید رعایت شود.منتها مشروط به این که شخص،به زناکاری شهرت یافته باشد؛یعنی شغلش باشد و توبه هم نکرده باشد.

 

ذیل این آیه هم نوشته اند وقتی مردم مکه،یعنی مهاجرين فقیر،به مدینه آمدند؛تعدادی زن بدکاره و اهل فحشا در مدینه بود که درآمدشان از این راه بود.اموال زیادی هم داشتند.بعضی از این مردهای مؤمن مهاجر تصمیم گرفتند با این ها ازدواج کنند که از فقر مالی بیرون بیایند.در چنین شرایطی بود که این آیه نازل شد.
پس این آیه نمی خواهد بگوید اگر کسی یک وقتی مرتکب فحشا شده و توبه کرده،دیگر حق ندارد با انسان مؤمن ازدواج کند.پس این حکم ویژه زنای به شهرت و عدم توبه است.


تفسیر دوم: که با اهمیت تراست:گروهی نوشته اند این آیه یک حکم شرعی نیست،بلکه یک توصیه اخلاقی است؛یعنی لیاقت انسان زناکار این است که با یک زناکار یا مشرک ازدواج کند.برای مؤمن متدین حیف است که در دامن یک فرد اهل فحشا قرار گیرد.اگر این تفسیر درست باشد دیگر مسئله شرعی نیست.آقایان هم طبق آن فتوا نداده اند؛لذا ازدواج به زانیه را مکروه دانسته اند.

 

راهکارهای مبارزه با فحشا
ما نمی توانیم چشممان را بر واقعیت های جامعه ببندیم.متأسفانه شاهد گناه و معصیت و تن دادن به کارهای ناپسند حتی در میان افراد همسردار هستیم.برای این که جامعه از فحشا پاک شود چه باید کرد؟


ما انقلاب کردیم تا مردم از نظر دینی رشد کنند،فحشا در جامعه ریشه کن شود،ربا ریشه کن شود،تدین و حجاب زیاد شود و ...مشکل ما در زمان طاغوت،مشکل اقتصادی نبود.نسل گذشته ما برای اصلاح اقتصاد مردم گام برنداشتند؛ بلکه برای پیاده شدن اسلام گام برداشتند اگر ما می بینیم بدحجابی و فحشا و اختلاس و بی توجهی به امور افزایش پیدا می کند،متوجه می شویم حتما یک جای کار می لنگد.چرا نباید به سمت اهدافی که نظام برایش تشکیل شد پیش برویم؟


البته هنوز هم اکثریت جامعه ما مؤمن و متدین است.در تشییع جنازه شهدا می بینید چه جمعیتی می آید.ده ها هزار نفر در مراسم اعتکاف شب های احیاء حضور پیدا می کنند که نشان دهنده این حقیقت است که رشد دینی در جامعه بوده،اما نمی توانیم وجود برخی از ناهنجاری های جامعه را انکار کنیم.پرسش این است که چه باید کرد تا گناه و فحشا و زنا در جامعه ایجاد نشود؟

 

من سه نکته عرض می کنم که زمینه زنا و فحشا را در جامعه از بین می برد:
1-تحكيم بنیان خانواده
اولین نکته ای که باعث می شود زمینه زنا و فحشا در جامعه از بین برود،تحکیم بنیان خانواده هاست.

اگر مردان با زنانی به فساد کشیده می شوند،بخشی از آن ناشی از بی مهری مرد به زن یا زن به مرد است،ناشی از بی دقتی در زندگی است،ناشی از ارضا نکردن و رسیدگی نکردن زن به خودش یا مرد به همسرش است.
لَعَنَ اَلنَّبِيُّ صَلَّي اللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ اَلْمُتَغَافِلَ عَنْ زَوْجَتِهِ» (بحارالانوار،ج76،ص116)
پیامبر صلی الله علیه و آله لعنت کرد مردی را که خود را از همسرش به بی خبری می زند.

 

تغافل،گاهی از امور اقتصادی است،گاهی از امور جنسی زندگی زناشویی است و گاهی از امور عاطفی و اجتماعی است.بعضی مردها ارضای اجتماعی و عاطفی در خانه ندارند.بعضی مردها نمی توانند همسرشان را از نظر اخلاقی و دینی تأمین کنند.

 

بهترین زن در کلام امام رضا علیه السلام
حضرت ثامن الائمه علی بن موسی الرضا علیه السلام از جدشان امیرالمؤمنین علیه السلام نقل کرده اند که فرمود:خَيْرُ نِسَائِكُمُ اَلْخُمُسُ»؛
پنج گروه از زن ها بهترین زن ها هستند؛ یعنی اگر پنج ویژگی در زنی باشد،بهترین زن است.
قِيلَ يَا أَمِيرَ اَلْمُؤْمِنِينَ وَ مَا اَلْخَمُسُ»؛


گفته شد:یا امیرالمؤمنین!آن پنج ویژگی کدام است؟
فرمود: الْهَنِيَّةُ الليِّنة الْمُؤَاتِيَةُ الَّتِي إِذَا غَضِبَ زَوْجُهَا لَمْ تَكتَحِلْ بِغُمْضٍ حَتَّى يَرْضَى وَ إِذَا غَابَ عَنْهَا زَوجُهَا حَفِظَتْهُ فِي غَيْبَتِهِ فَتِلْكَ عَامِلٌ مِنْ عُمَّالِ اَللَّهِ وَ عَامِلُ اَللَّهِ لاَ يَخِيبُ» (الكافي،ج5،ص325)

1-سخت گیر نیست؛سختی در زندگی مرد ایجاد نمی کند
2- زبانش تیز نیست،بلکه نرم است
3- مطيع و پیرو همسر است
4- شب چشم برهم نمی گذارد مگر این که همسرش از او راضی باشد؛یعنی اول رضایت همسرش را جلب کند و بعد به خواب برود.زهرای مرضیه علیها السلام در بستر بیماری و در آخرین لحظات زندگی به امیرالمؤمنین علیه السلام عرضه داشت:علی جان!از من راضی هستی یا نه؟این سؤال اساسی حضرت زهرا است
5- اگر شوهرش به مسافرت رفت مال او را حفظ کند.

 

آیه پنجم سورۂ تحریم،ویژگی های زنان برگزیده را آورده و می فرماید:یا رسول الله!با این زنان ازدواج کن.این زنان قابل ازدواج و بهره برداری و حضور در زندگی تو هستند.

«مُسْلِمَاتٍ مُؤْمِنَاتٍ قَانِتَاتٍ تَائِبَاتٍ عَابِدَاتٌ سَائِحَاتٌ» (تحریم؛5.)
همسرانی مسلمان مؤمن توبه کار عابد هجرت کننده .

 

این صفات زنان برگزیده قرآنی است.زن قرآنی چه کسی است؟زنی که دین و باورهایش قوی است،مطيع حرف همسرش است،اگر خطایی در زندگی اش کرد آن را توجیه نمی کند،توبه کار است،بندگی دارد،در صفات خدا سیرو در عظمت خدا فکر می کند؛این ها زنانی هستند که قرآن معرفی کرده؛مثل آسيه،مثل بلقيس،ملكة سبأ؛او آن قدر فهیم بود که وقتی مشاورانش خواستند جنگ راه بیاندازند،این زن با درایتی ویژه به خدمت سلیمان آمد و ایمان را برگزید.یک زن،کشوری را از بت پرستی نجات داد.

 

متأسفانه کتاب های اندکی در حالات زنان نوشته شده.مرحوم محلاتی کتاب خوبی به نام ریاحین الشریعه نوشته و شرح حال برخی بانوان بزرگ را آورده است؛زنانی مثل نفیسه خاتون که در مصر مدفون است.این بانو شش هزار بار ختم قرآن کرد و سرانجام با دهان روزه از دنیا رفت.

 

پس یکی از راه های حفظ جامعه از فحشا این است که خانواده ها محکم ترو قوی تر باشند؛مردها به زن ها وزن ها به مردها رسیدگی کنند.اگر مرد در خانه محبت ببیند دنبال نامحرم راه نمی افتد.اگرزن در خانه محبت ببیند به فحشا کشیده نمی شود.

 

2-تقويت معنویت
دومین نکته ای که باعث می شود زمینه زنا و فحشا در جامعه از بین برود تقویت معنویت است.

مرحوم مجلسی در حالات امام حسن مجتبی عللیه السلام می نویسد:امام حسن مجتبی علیه السلام مشغول نماز بود،زن هرزه ای وارد شد که حواس او را پرت کند و او را به حرام دعوت کند.

 

امام علیه السلام تصورشان این بود که ایشان کاری دارد،نماز را سلام دادند و فرمود:حاجتی داری؟گفت:بله.حاجت من این است که شما با من مرتكب حرام بشويد.

 

اشک از چشمان امام جاری شد.فرمود: لَاَ تُحْرِقِينِي بِالنَّارِ و هُوَ يَبْكِي وَ اِشْتَدَّ بُكاؤُهُ بَكَتْ لِبُكَاؤُهِ فَدَخَلَ الْحُسَيْنُ عَلَيْهِ السَّلاَمُ و رَآهَا يَبْكِيَانِ فَجَلَسَ يَبْكِي...»؛


من را به آتش جهنم نسوزان و شروع به گریه کردن کرد.زن هم به گریه افتاد.ابی عبدالله علیه السلام داخل شد داستان را پرسید و ابی عبدالله علیه السلام شروع به گریه کردن کرد...

 

یک جلسه گناه تبدیل به یک جلسه گریه شد و آن زن هم توبه کرد و از حضور امام حسن علیه السلام مرخص شد.در این روایت دارد بعد از مدتی امام مجتبی علیه السلام به برادرشان امام حسین علیه السلام فرمود:دیشب برادرم یوسف را خواب دیدم و چهره او را دیدم و گفتم:تو کار بزرگی کردی از زلیخا گریختی.گفت: کار بزرگتر را تو کردی،زلیخا توبه نکرد به هر حال دروغ گفت و گردن من انداخت. (بحارالانوار،ج 43،ص340)

 

لذا این است که به امام حسن علیه السلام يوسف آل محمد صلی الله علیه و آله می گویند؛شاید یک وجهش این است که برای یوسف آل رسول هم پیش آمد منتها با این تفاوت که زلیخا دروغ گفت و دسیسه کرد تا آخر هم دست برنداشت اما امام با این حرکتشان این زن را به ایمان دعوت کرد.


این همان تقویت معنویت است؛یعنی وقتی مردی نگاهش به نامحرم می افتد چشمش را پایین بیاندازد و استغفار کند.زن نیز نسبت به حجاب و برخوردهایش کنترل داشته باشد.

 

من بارها و بارها روی منبر گفته ام که در مراکز دولتی ما نباید بی حجابی و بدحجابی باشد.کارکنان و کارمندان فرودگاه،بیمارستان و دانشگاه،حقوق بگیر دولت هستند؛باید به حجاب وادار شوند.

 

متأسفانه گاهی می بینیم همان خانمی که در هواپیما از مسافرتقاضا می کند حجاب را رعایت کن خودش حجاب خوبی ندارد و بدترین آرایش را دارد.مردم به نظام دینی رأی دادند،به افرادی رأی دادند که از آنها توقع دارند دغدغه دین داشته باشند.کسانی نباشند که خودشان عامل گسترش بی حجابی و سست شدن ارکان جامعه شوند.ارکان این نظام را روحانیت اداره می کند.توقع مردم از یک روحانی-در هر بخشی که هست-این است که حداقل دغدغه دینی و اسلامی داشته باشد.

 

3-ترویج حلال در جامعه
سومین نکته ای که باعث می شود زمینه زنا و فحشا در جامعه از بین برود ترویج حلال در جامعه است.

چرا ما برای حلال قبح قائلیم اما برای حرام قبح قائل نیستیم؟یعنی ما راحت از کنار رابطه ای حرام می گذریم اما نسبت به آن چه شرع حلال دانسته عکس العمل منفی نشان می دهیم.

 

توصیه به ازدواج
شخصی به خدمت رسول گرامی اسلام علیه السلام آمد.سنی از او گذشته بود و همسرنداشت.خیلی بد است مردهایی که همسرشان از دنیا می رود و ازدواج نمی کنند.خیلی بد است که بچه ها این موضوع را بی مهری به مادرشان می دانند.

 

برخی ائمه ما هنوز ده روز از مرگ همسرشان نگذشته بود که ازدواج کردند؛یعنی این هفتم و چهلم اعتباری است.به جز مراسم اربعین حسینی،برای احدی توصیه چهلم گرفتن نشده است.چرا گاهی یک مرد را دو-سه سال نمی گذارید ازدواج کند؟همین طور خانمی که همسر از دست داده است.این خیلی بد است که اجازه ازدواج مجدد را نمی دهند.
آن شخص به خدمت رسول خدا صلی الله علیه و آله آمد.حضرت فرمود:أَلْكَ زَوْجَةً قُلْتُ لَا قَالَ أَلْكَ جَارِيَةً قُلْتُ لَا قَالَ وَ أَنْتَ صَحِيحٌ مُوسِرٌ قُلْتُ نَعَمْ وَ اَلْحَمْدُ لِلَّهِ قَالَ فَإِنَّكَ إِذاً مِنْ إِخْوَانِ اَلشَّيَاطِينِ»؛

 

همسرداری؟گفت:نه.فرمود: آیا سالم هستی و پول داری؟گفت: بله. فرمود:تو از برادران شیطان هستی؛ازدواج کن.

مرد از لحن پیامبرصلی الله علیه و آله ترسید و گفت: زَوِّجْنِي قَبْلَ أَنْ أَقُومَ»؛
تا از این جا بلند نشدم همسری برای من انتخاب کن.

پیامبر صلی الله علیه و آله هم فرمود: زَوْجْتُكَ كَرِيمَةَ بِنْتَ كُلْثُومٍ اَلْحِمْيَرِيَّ»( مستدرک الوسائل،ج14،ص156)
کریمه دختر کلثوم حمیری را به ازدواج تو درآوردم.

 

به مسئله ازدواج اهمیت بدهید.قرآن نمی فرماید:جوان ها زن بگیرند؛می گوید:به آنها زن بدهید.(2) یک مقدار سخت گیری ها را هم کم کنید.سطح جهیزیه را پایین بیاورید.بگذارید ازدواج-به همه اقسامش-در جامعه گسترش یابد.اگر در حلال الهی محدودیت ایجاد کردیم،جامعه خود به خود به سمت حرام پیش خواهد رفت.

2- (وأنْكِحُوا الأَيَّامِي مِنْكُمْ والصَّالِحِينَ مِن عِبَادِكُمْ وإِمَائِكُمْ إن يَكُونُوا فُقَرَاءَ يُغْنِهِمُ اللَّهُ مِن فَضْلِهِ واللَّهُ وَاسِعٌ عَلِيم)(نور،32).

اطلاعات تماس

 

کمک و هدایای مالی به سایت جهت پیشرفت:

6037998157379727 (بانک ملی بنام سیدمحمدموسوی )

روابط عمومی گروه :  09174009011

 

 شماره نوبت استخاره: 09102506002

 

آیدی همه پیام رسانها :     @shiaquest

 

پاسخگویی سوالات شرعی: 09102506002

آدرس : استان قم شهر قم گروه پژوهشی تبارک

 

پست الکترونیک :    [email protected]

 

 

 

درباره گروه تبارک
گروه تحقیقی تبارک با درک اهميت اطلاع رسـاني در فضاي وب در سال 88 اقدام به راه اندازي www.shiaquest.net نموده است. اين پايگاه با داشتن بخش های مختلف هزاران مطلب و مقاله ی علمي را در خود جاي داده که به لحاظ کمي و کيفي يکي از برترين پايگاه ها و دارا بودن بهترین مطالب محسوب مي گردد. ارائه محتوای کاربردی تبلیغ برای طلاب و مبلغان ،ارائه مقالات متنوع کاربردی پاسخگویی به سئوالات و شبهات کاربران ,دین شناسی، جهان شناسی ،معاد شناسی، مهدویت و امام شناسی و دیگر مباحث اعتقادی ،آشنایی با فرق و ادیان و فرقه های نو ظهور، آشنایی با احکام در موضوعات مختلف و خانواده و... از بخشهای مختلف این سایت است. اطلاعات موجود در این سایت بر اساس نياز جامعه و مخاطبين توسط محققين از منابع موثق تهيه و در اختيار كاربران قرار مى گيرد.

Template Design:Dima Group