آیات مهدوی – آیه ۱۴۸ سوره بقره
وَلِکُلٍّ وِجْهَهٌ هُوَ مُوَلِّیهَا ۖ فَاسْتَبِقُوا الْخَیْرَاتِ ۚ أَیْنَ مَا تَکُونُوا یَأْتِ بِکُمُ اللَّهُ جَمِیعًا ۚ إِنَّ اللَّهَ عَلَىٰ کُلِّ شَیْءٍ قَدِیرٌ
موضوع: کابینه دولت موعود
امام سجادj میفرماید: «کسانی که از بسترشان ناپدید میشوند، ۳۱۳ مرد به تعداد اهل (جنگ) بدر هستند. پس در مکه حاضر خواهند شد و این قول خداوند است که میفرماید: «أَیْنَ ما تَکُونُوا…» و آنان اصحاب حضرت قائم هستند».
امام صادقj نیز در اینباره میفرماید: «قطعاً این آیه درباره ناپدپدشدگان از اصحاب قائم نازل شده است که میفرماید: «أَیْنَ ما تَکُونُوا یَأْتِ…» ( بحارالأنوار، ج۵۲، ص۲۸۶)همانا آنها شبانه از بسترهایشان ناپدید میشوند و صبح در مکه خواهند بود و بعضی از آنان در ابرها حرکت میکنند و با اسمش و اسم پدرش و ویژگی و نسبش شناخته میشوند. مفضل میگوید: به حضرت عرض کردم: فدایتان شوم کدامشان از نظر ایمان با عظمتتر هستند؟ امامj فرمود: آنکه روز در ابرها حرکت میکند».
نکات
آنچه از روایات متعدد در اینباره به دست میآید، این است که این افراد که به تعداد اهل بدر هستند، از یاران ویژه و فرماندهان ارشدِ سپاه حضرت هستند.
درباره این مسأله که آیا همه آنان تا زمان ظهور زنده هستند یا اینکه افرادی از آنان که از دنیا رفتهاند و با ظهور حضرت، رجعت خواهند نمود، بیان صریحی دیده نشده؛ اما از ظاهر روایات، چنین به دست میآید که برخی از آنها از دنیا رفتهاند و با ظهور حضرت به اذن الهی رجعت خواهند نمود. افزون بر اینکه هیچ دلیلی نیز بر عمر طولانی این افراد نداریم.
بنابر برخی روایات در میان آنان پنجاه زن وجود دارد؛ اکنون دو سؤال مطرح میشود که:
آیا این زنان، جزء ۳۱۳ نفر هستند؟
نقش آنها چیست؟ آیا آنها نیز همانند مردان، فرماندهی و مدیریت امور را در دست خواهند داشت؟
در پاسخ سؤال اول باید گفت: تعبیر روایت این است که «فِیهِمْ خَمْسُونَ امْرَأَه» در بین آنان پنجاه زن هستند، نفرمود: «منهم خمسون امرأه» از آنها پنجاه زن هستند تا دلالت کند که بخشی از ۳۱۳ نفر زن هستند.( بحارالأنوار، ج۵۲، ص۲۲۲)
و اما درباره سؤال دوم باید گفت در یک قیام و انقلاب جهانی، مأموریتهایی یافت میشود که لازم است زنان آن را بر عهده بگیرند، مانند: آنچه در گذشته اتفاق افتاده است؛ مثلِ مأموریت حساسِ انتقال عایشه از کوفه به مدینه که به وسیله بیست نفر از زنان انجام شد.
بنابر روایات، این زنان به مداوای مجروهان و پرستاری بیماران میپردازند، همانگونه که در صدر اسلام در برخی از جنگها، مثل جنگ احد همراه رسول خدا به این امور میپرداختند.
د) یاران حضرت، به این تعداد پایان نمییابد، بلکه حلقه بعدی، ده هزار نفر میباشند که با کامل شدن این عده، ایشان از مکه خارج خواهند شد، سپس بر تعداد یارانش افزوده خواهد شد.
--------------------------------------
السّجّاد (علیه السلام)- الفُقَدَاءُ قَوْمٌ یُفْقَدُونَ مِنْ فُرُشِهِمْ فَیُصْبِحُونَ بِمَکَّهًَْ وَ هُوَ قَوْلُ اللَّهِ عَزَّوَجَلَّ أَیْنَ ما تَکُونُوا یَأْتِ بِکُمُ اللهُ جَمِیعاً وَ هُمْ أَصْحَابُ الْقَائِم (عجل الله تعالی فرجه الشریف).
امام سجاد (علیه السلام) منظور از «فقراء» گروهی هستند که از بسترهایشان غیب میشوند و صبح در مکّه خواهند بود؛ و این همان قول خدای عزّوجلّ است: أَیْنَ ما تَکُونُوا یَأْتِ بِکُمُ اللهُ جَمِیعاً و آنان یاران قائم (عجل الله تعالی فرجه الشریف) هستند.
تفسیر اهل بیت علیهم السلام ج۱، ص۷۲۸ بحارالأنوار، ج۵۲، ص۳۶۸/ الغیبهًْ للنعمانی، ص۳۱۳/ البرهان
الصّادق (علیه السلام)- لَقَدْ نَزَلَتْ هَذِهِ الْآیَهًُْ فِی الْمُفْتَقَدِینَ مِنْ أَصْحَابِ الْقَائِمِ (عجل الله تعالی فرجه الشریف) قَوْلُهُ عَزَّوَجَلَّ أَیْنَ ما تَکُونُوا یَأْتِ بِکُمُ اللهُ جَمِیعاً إِنَّهُمْ لَمُفْتَقَدُونَ عَنْ فُرُشِهِمْ لَیْلًا فَیُصْبِحُونَ بِمَکَّهًَْ وَ بَعْضُهُمْ یَسِیرُ فِی السَّحَابِ نَهَاراً یُعْرَفُ اسْمُهُ وَ اسْمُ أَبِیهِ وَ حِلْیَتُهُ وَ نَسَبُهُ قَالَ فَقُلْتُ: جُعِلْتُ فِدَاکَ أَیُّهُمْ أَعْظَمُ إِیمَاناً؟ قَالَ: الَّذِی یَسِیرُ فِی السَّحَابِ نَهَاراً.
امام صادق (علیه السلام) این آیه دربارهی یاران گمنام قائم (عجل الله تعالی فرجه الشریف) نازل شده است خداوند تبارک و تعالی میفرماید: أَیْنَ ما تَکُونُوا یَأْتِ بِکُمُ اللهُ جَمِیعاً آنها هنگام شب از روی فرش خانهی خود ناپدید میشوند و صبح را در مکّه خواهندبود؛ بعضی از آنها [نیز در آن روز] روی ابرها حرکت میکنند و همگان، نام پدر و حسب و نسب آنان را میدانند. عرض کردم: «کدام یک از از این دو دسته از لحاظ ایمان برتر هستند»؟ فرمود: «آنها که در هنگام روز، روی ابرها حرکت میکنند».
تفسیر اهل بیت علیهم السلام ج۱، ص۷۲۶ بحارالأنوار، ج۵۲، ص۲۸۶/ کمال الدین، ج۲، ص۶۷۲/ منتخب الأنوارالمضییهًْ، ص۱۷۹