شنبه 4 اسفند 1403

                                                                                                                        


                                   

                                                                                                                                                                                                                                 

 

 

منو سخنرانی مکتوب

توحید در آیةالکرسی
«بسم الله الرحمن الرحیم، الله لا اله الا هو» الله، نامی که معادلی به صورت تبیین و تشریح برایش نمی‌­شود پیدا کرد؛
چیست الله؟ خداست.
خدا کیست؟ آن موجودی است که «لا اله الا هو» هیچ معبودی به جز او نیست. اله را معبود معنا کنید.
اله یعنی هر آن موجودی که انسان در مقابل او به صورت تقدیس،[1] به صورت تعظیم و تکریم، خضوع می‌­کند، اختیار خودش را دست او می‌­دهد، سررشته زندگی‌اش را به او می­‌سپرد، او را دست باز و مطلق العنان[2] در زندگی خود قرار می‌­دهد، این را در اصطلاح قرآنی می­‌گویند اله.
آن کسانی که هوای نفس را سررشته‌دار زندگی خود می‌کنند، اله‌شان هوای نفس‌شان است. آن کسانی که یک انسان سرکشِ متجاوز را در امور زندگی خود، دستش را باز می­‌گذارند، اله‌شان همان شیطان است. آن کسانی که به سنت­‌ها و عقید­ه‌­های پوچ، به طور بی‌قید و شرط تسلیم می­‌شوند، اله‌شان همان سنت و عقیده پوچ است. هر چه در وجود انسان و در زندگی انسان، بی‌قید و شرط دستش باز باشد و حکومت و تحکم بکند، او اله است.

اینجا می­‌گوید که «لااله الا هو» هیچ الهی، هیچ معبودی به جز او نیست. یعنی چه نیست؟ یعنی در دنیا نیست؟ هزاران معبود بود در دنیا، سیصد و شصت تا در خودِ خانه کعبه آویزان و قرار داده شده بود، سیصد و شصت تا عروسک. همین‌قدر هم عروسک­‌های جاندار در دنیا، داشتند فرمانروایی می­‌کردند؛ چطور الهی نیست! پس اینی که می‌­گوید «لا اله الا هو» جز او الهی نیست؛ یعنی اله واقعی نیست، اله قانونی نیست، اله حقیقی نیست؛ یعنی هرکس دیگر را غیر از الله به الوهیت ـ به آن معنایی که گفتم ـ به معبودیت پذیرفتید، گناه کردید، بر خلاف حق، عملی انجام دادید؛ چون جز الله هیچ کس شایسته معبود بودن و الوهیت نیست.

خصوصیات الله در آیةالکرسی
«الله لا اله الا هو»، خصوصیت این الله، این اله یکتا و یگانه چیست؟ خصوصیاتش را مقداری می­‌شمرد:

۱. «الحی» زنده است
«الحی» زنده است؛ همه مرده‌­اند، دیگران موجودات مرده و مُردارند، او زنده است. بی‌جان­ها که پیداست، با جان­ها هم مرده‌­اند. با جانی که روزی نبوده و روز دیگری هم نخواهد بود، جانداری که جانش دائماً در تهدید است، موجود زنده‌­ای که زندگی‌اش با حرکت یک مو، با جنبش یک مغز گاهی تهدیدِ به فنا و نابودی می­‌شود، این چه جور زند­گی‌­ای‌ست؟ زنده جاودان، زنده اصیل، زنده حقیقی، آن کسی‌­ست که حیات برای اوست و هدیه و عطیه و موهبت اوست به همه جانداران، و او خداست. «الحی» آن زنده

۲. پایدار و پاینده
«القیوم» آن پایدار و پاینده. آن‌کسی که زندگی او دائمی و جاودانه و همیشگی است. آن‌کسی که زندگان به زندگی او زنده‌­­اند و اگر او نخواهد، اگر او اراده نکند، یک زنده و یک جلوه زندگی در جهان باقی نخواهد بود، «القیوم».

۳.برائتِ الله از غفلت
«لاتأخذه سنة و لا نوم» چُرت و خواب او را نمی­‌رباید؛ خواب سبک، چه برسد به خواب سنگین.
او را از خود نمی‌گیرد، یعنی چه؟ یعنی لحظه‌ای غفلت، لحظه‌ای بی‌توجهی، در وجود او و در حیات او راه ندارد. موجودات دیگر، خداوندگاران دروغین غفلت می‌کنند از خودشان، از مردم تحت اختیارشان، از جهانی که در قبضه آن‌ها هست، سراپا غفلتند، دائماً در غفلتند، آن‌جایی که ادعای آگاهی و اطلاع می‌کنند، آگاهی و اطلاع‌شان دروغین است. آنچه بر آنان غلبه دارد، غفلت است و نادانی است.

«الم تر الی الذین بدّلوا نعمت الله کفرا و احلّوا قومهم دار البوار* جهنّم یصلونها و بئس القرار»[3] که موسی بن جعفر صلوات الله علیه این آیه قرآن را برای هارون‌الرشید خواند. آیا ندیدی آن کسانی که نعمت­‌های خدا را کفران کردند، ناسپاسی کردند، قوم خود و دنباله‌روان خود را به وادی نبود و نابودی و نیستی و هلاکت و بدبختی کشاندند؟ کجاست آن وادی بدبختی و نیستی؟ جهنم! خودشان هم وارد جهنم شدند، دنباله‌روان بیچاره‌­شان را هم دنبال خودشان به جهنم کشاندند و چه بد جایگاهی­‌ست جهنم. موسی‌­بن‌جعفر صلوات الله علیه به هارون می‌­گفت تو از آنهایی.[4] خب اگر هارون غافل نباشد، چرا خودش و مردمش را به دوزخ بکشاند؟ پس سراسر غفلتند خدایان دیگر.

بی‌خودی خداوندگاران دروغین
آن که او را غفلت نمی­‌گیرد، حاکم واقعی این جهان است؛ یعنی الله، «لاتأخذه سنة و لا نوم»، به نظرتان نیاید که سنة یعنی چرت، خواب سبک و نوم، یعنی خواب معمولی یا سنگین را از خدا برداشتن و نفی کردن، چه لزومی داشت حالا اینجا؟ چرا؛ در بحث‌های بعدی خواهیم دید.
چون هر اشاره‌­ای در توحید، هر نکته‌­ای در توحید، اشاره به نفی الوهیت غیر خداست و اشاره به نقایص غیر خدا. هر چه درباره خدا اثبات می‌­شود، آن چیزهایی­‌ست که درباره مدعیان الوهیت نفی می­‌شود. آنچه در توحید گفته می­‌شود، آن چیزهایی‌­ست که در زندگی عملی موحدان و خداپرستان باید منعکس بشود.
تمام خصوصیات و دقایق توحید باید در زندگی مردم موحد نمونه‌­هایش وجود داشته باشد، که این در بحث­‌ها و تلاوت­‌های بعدی می‌­آید. بنابراین «الحی القیوم» اشاره است به غفلت‌­ها، خواب­‌ها، بی خودی‌های خداوندان و خدواندگاران دروغین.

۴. مالکیت و قدرتِ الله
«لا تأخذه سنه و لا نوم له ما فی السماوات و ما فی الارض» از آنِ اوست هر آنچه در آسمان­‌هاست و هر آنچه در زمین است؛ ملک اوست، بنده اوست.

۵. تمام عالم، یکسان در بندگی
«من ذالذی یشفع عنده الا باذنه» کیست که در مقابل او شفاعت کند، وساطت کند، جز به اذن او. هیچ قدرت دیگری سراغ نداریم ما که حتی به اندازه قدرت یک شفیع، بتواند در مقابل خدا عرض اندام بکند، اگر کسی شفاعت از دیگران می­‌کند، باز به اذن خدا می­‌کند. پیغمبران که شفاعت می‌کنند، اولیا و ائمه و صلحا و مؤمنین و شهدا که شفاعت می‌­کنند پیش خدا، جز به اذن خدا نمی­‌کنند؛ بنابراین آنها هم یک قدرت‌هایی در مقابل قدرت خدا، یک دکان­‌هایی در مقابل خدا نیستند. چنین نیست که آنها هم یک دم و دستگاه جداگانه‌­ای در مقابل دم و دستگاه خدا باشند، نه؛ بندگان خدا هستند، منتها بندگان مورد لطف و محبت خدا.

«من ذا الذی یشفع عنده الا باذنه» کیست آن که شفاعت کند نزد او جز به اذن و رخصت او؟

۶. محیطِ به تمام زندگی انسان‌هاست و موجودات
«یعلم ما بین ایدیهم و ما خلفهم» پیش روی آنها هر چه هست و پشت سر آنها، می­‌داند، یعنی محیطِ به تمام زندگی انسان‌­هاست و موجودات،«و لا یحیطون بشیء من علمه الا بما شاء» احاطه ندارند، گسترده نیست دانش‌شان به چیزی از دانش پروردگار، مگر آنچه خود او بخواهد.

ببینید چطور تمام عالم را به دو صف تقسیم می‌­کند. یک صف، صف خدا؛ یک صف، صف موجودات دیگر. در این صفِ دیگر، همه ذراتِ عالم بندگان خدایند در حد واحد. می‌­خواهم بگویم از لحاظ بندگی خدا، بین دو موجود عالم هیچ امتیازی نیست. از این جهت که بنده خدا هستند، از این جهت که تحت قدرت و در قبضه خدایند، همه یکسانند، هم! حتی بزرگ­‌ترین موجود عالم، عزیزترین و ارزشمند­ترین انسان تاریخ؛ یعنی وجود مقدس نبی اکرم صلی الله علیه، از لحاظ بنده خدا بودن، تحت اختیار خدا بودن، عبد خدا بودن، مثل همه ذرات دیگر وجود است. همان اندازه‌­ای که آنها تحت اختیار خدایند، همان اندازه هم پیغمبر تحت اختیار خداست.

این جور نیست که یک نبی‌­ای، یک مقامی، یک انسان بزرگی، چون بزرگ است، چون زبده است، چون محبوب خداست، چون عزیز خداست، یک مایه‌­ای از قدرت در مقابل خدا داشته باشد، نه؛ بندگان دست بسته و تسلیم پروردگارند و بزرگی­‌شان هم به همین است. در تشهد نماز می­‌خوانید «اشهد ان محمد عبده و رسوله» بنده خدا بودن را جلوتر می‌­آورید، شهادت می­‌دهم که محمد عبد او، بنده او و پیامبر اوست. اول بنده بودن را ذکر می­‌کنید.

۷. گستردگی و جهان‌شمولی قدرت الله
«وسع کرسیه السماوات و الارض» گسترده است تحت قدرت او آسمان­ها را و زمین را «و لا یؤوده حفظهما» نگاه‌داری آسمان­‌ها و زمین بر او گران و دشوار نیست،

۸. برتر و بلند مرتبه
«و هو العلی العظیم» اوست برتر و بلند قدر، اوست بزرگ و پرشکوه. از این آیات، شما از مجموع چه می‌فهمید؟ غیر از دقایقی که در آیه هست، غیر از نکات و ریزه­‌کاری‌­هایی که در هر جمله‌­ای هست. که یک مقداری‌­اش را ممکن است شما بفهمید یا من بفهمم و ده‌­ها یا صدها دقیقه و نکته دیگر هست که جز بندگان برگزیده خدا کس دیگر نمی­‌فهمد. از کله «الله لا اله الا هو»، امام سجاد یک لطایفی، یک دقایقی می‌­فهمد که من و شما نمی‌­فهمیم. غیر از این دقایق، غیر از نکات، غیر از مسائل اجتماعی یا اعتقادی که در اینجا هست، از مجموعش چه می‌­فهمید؟

پنجشنبه ۹ رمضان المبارک ۱۳۵۳ شمسی(حضرت ایت الله خامنه ایی)

[1] ـ (ق د س) پاک شمردن

[2] ـ بی قید و بند، بی چاک و بست

[3] ـ سوره مبارکه ابراهیم / آیات ۲۸ و ۲۹

[4] ـ تفسیر نور الثقلین / ذیل آیة ۲۸ سوره ابراهیم

اطلاعات تماس

 

کمک و هدایای مالی به سایت جهت پیشرفت:

6037998157379727 (بانک ملی بنام سیدمحمدموسوی )

روابط عمومی گروه :  09174009011

 

 شماره نوبت استخاره: 09102506002

 

آیدی همه پیام رسانها :     @shiaquest

 

پاسخگویی سوالات شرعی: 09102506002

آدرس : استان قم شهر قم گروه پژوهشی تبارک

 

پست الکترونیک :    [email protected]

 

 

 

درباره گروه تبارک

گروه تحقیقی تبارک با درک اهميت اطلاع رسـاني در فضاي وب در سال 88 اقدام به راه اندازي www.shiaquest.net نموده است. اين پايگاه با داشتن بخشهای مختلف هزاران مطلب و مقاله ی علمي را در خود جاي داده که به لحاظ کمي و کيفي يکي از برترين پايگاه ها و دارا بودن بهترین مطالب محسوب مي گردد.ارائه محتوای کاربردی تبلیغ برای طلاب و مبلغان،ارائه مقالات متنوع کاربردی پاسخگویی به سئوالات و شبهات کاربران,دین شناسی،جهان شناسی،معاد شناسی، مهدویت و امام شناسی و دیگر مباحث اعتقادی،آشنایی با فرق و ادیان و فرقه های نو ظهور، آشنایی با احکام در موضوعات مختلف و خانواده و... از بخشهای مختلف این سایت است.اطلاعات موجود در این سایت بر اساس نياز جامعه و مخاطبين توسط محققين از منابع موثق تهيه و در اختيار كاربران قرار مى گيرد.

Template Design:Dima Group