پنجشنبه 1 آذر 1403

                                                                                                                        


                                   

                                                                                                                                                                                                                                 

 

 

 


 سه ماه است ازدواج کرده ایم و دائم با هم مجادله می کنیم . لطفا در باره مجادله توضیح دهید
•بله مجادله یک آفت بزرگ است و خیلی خطرناک است . یک وقت ، زوج ها  مشکلی در زندگی دارند .  همه مشکل دارند . یک وقت اختلاف سلیقه هایی دارد ، بعد می خواهند ، برای حل این اختلاف با همسرش گفتگو کنند . این خیلی عالی است . این گفتگو یک مهارت است ولی متاسفانه خیلی ها مهارت این گفتگو را ندارند تا می آیند شروع به گفتگو کنند ، تبدیل به بگو و مگو و مجادله میشود . گفتگو چیز جالبی است . و روی آن تاکید شده است . یک وقت شما یک حرف حقی دارید و می خواهید به همسر خود اثبات کنید ، اندیشه حقی دارید ، شما از مقوله گفتگو خارج میشوید . گفتگو برای اختلاف سلیقه و حل مشکلات است ولی اینجا به وادی جدل وارد میشود و جز راه کارهای اثبات حق درمنطق ، بقیه جدل است . اینجا جدل می کنیم . آیا عیبی دارد ؟ خیر . این یک ابزار برای اثبات حق است به معنای منطقی آن . این شیوه اولیا خداست : نحن المجادلون . ما از مجادلون هستیم و جادلهم هی بالتی احسن یعنی مجادله ای که توی آن دروغ ، بهتان ، افترا ، بی حرمتی ، فحش ، واژگان زشت نباشد ، اشکال ندارد .  
اما یک وقت شما روی مطلبی ، با هم گفتگو و جدل می کنید که نه رفع مشکل است نه اثبات حق. خودشان میگویند مابا هم سر ، مسائل بیهوده بحث میکنیم . نه برای رفع مشکل است نه برای اثبات حق است . این  یک جدال و نبرد بی حاصل است . چون نتیجه ای ندارد . خودشان میدانند به جایی نمیرسند و یک نبرد بی حاصل است . اگر این شد ، مراء( مراع ) میشود . مراء ، یک چیزی  ورای جدل است . این یکی از آفات زندگی است و به زندگی لطمه میزند وبخاطر همین است که این قدر روی مراء تأکید کرده اند. رسول اکرم (ص) فرموده اند : ایمان بنده تکمیل نمیشود مگر اینکه مراء را ترک کنند . چرا؟ زیرا المراء بذرالشر. مراء بذر شر است . یعنی این بذری است که می کارید و شرارت رشد میکند . بذر ظاهرش کوچک است . بعضی ها می گویند چه اشکال دارد ، با هم جرو بحث میکنیم و چند ساعت بعد آشتی میکنیم . این بگو و مگو ها بذر کوچک است . شما این را می کارید . این قضیه بامبو است که بعد از مدتها مثلا چهل رشد میکند . شما بذر را می کارید و زندگی را تباه می کنید . این کار شیطان است. المراءخلق ابلیس : من تقاضا میکنم دست بردارید . مراء بسیار خطرناک است . حالا هر کس که این مشکل را دارد و می فرماید من حرف حقی دارم ، میخواهم به همسرم اثبات کنم و او زیر بار نمیرود . خوب عزیز من وقتی که شما میدانید او زیر بار نمیرود ، این هم مراء(مراع )است . چون نتیجه ای ندارد . بنابراین فرموده اند : اترک المراءو لو کنت محقا : مراء را ترک کنید حتی اگر به حق باشد . پیامبر فرموده اند : پرهیزگارترین مردم آن کسی است که مراء را ترک کند  حتی اگر به حق باشد. عزیزان مراء را ترک کنید چون خطرناک است . به فرض می گوید همسرم شروع میکند ، ما میگوییم شما سکوت کن . بلغاری ها ضرب المثل هایی دارند که می گویند با سکوت میتوان شیطان را عصبانی کرد . یک طرف اگر سکوت کند ، مراءشکل نمیگیرد و تمام میشود . باید با یک لبخند تمام کرد نه با بی اعتنایی و ما بگوییم جواب ابلهان خاموشی است . در این صورت بیشتر حرصش می گیرد. با آرامش،  لبخند بزنید . سکوت کنید یا حق را هم به او بدهید تا زندگیتان در معرض مراء قرار نگیرد.

 بگو و مگوهای دوران عقد تا چه حد می تواند سلامت دوران عقد را به خطر بیاندازد؟
•باز از همان آفت ها است . تنش و اختلاف و بسیار هم جدی است . ما در زندگی درگیری های کلامی را در اصطلاح مراء می گوییم . مراء)مراع )جدال بی پایان و بی حاصل است . ما جدال داریم . نفس مجادله خوب است . مجادله اثبات حق ، برای دشمن است .  یک مسلمان ، برای  اثبات حق در مقابل کافر می تواند مراع کند ، تا این حق را ثابت کند . نحن مجادلون و همین مجادلون را قرآن می گوید بالتی هی احسن یعنی در مقابل دشمن می خواهی حق را اثبات کنی ، توهین و تحقیر و  بی ادبی نباشد. اگر چنین چیزی است اشکال ندارد . اما اگر شما یک جدال را شروع میکنی که دلت خنک شود یا پیروز میدان باشی ولی نمیخواهی حقی را ثابت کنی به آن مراء میگویند . می خواهد خود راثابت کند یا برتری خود راثابت کند که این ها بیهوده است و آفت ازدواج است . یا از این دو نفر یک نفر حرف،  حقی دارد وی می خواهد با جدال به همسرش بقبولاند ولی همسرش مقاومت میکند و میرسد به اینجا که این یک جدال بی پایان است و هر چقدرهم بگوید او نمیپذیرد ولو به حق است . این آقا محق است . امام رضا میفرماید : اترک المراء ولوکنت محقا . مراء را ترک کن حتی اگرحق با تو باشد . این بگو مگو ها دل راچرکین می کند . کینه می آورد و شما را به جدایی می کشاند .آقا علی (ع) فرمودند : مراء پیوندها را قطع میکند . این ارتباط مقدس را ، بگو ومگو ها از بین میرود و این مسئله این قدر مهم است که رسول اکرم (ص) میفرمایند : لایستکملوا عبدحقیقه الایمان حتی المراء . بنده در حقیقت ایمان به کمال نمیرسد اگر مراء را ترک نکند . این بگو و مگوها در این دوران ترک نشود ، پایه های زندگی ما متزلزل میشود و این یک چرخه معیوب است . یعنی ما میخواهیم این ساختمان را روی پایه های سست بنا کنیم و خطرناک است .
• من و شوهرم همه اش از هم ایراد میگیریم و سر هر چیز کوچکی دعوا و قشقرق به پا می کنیم. چه کار کنیم ؟
•این به یک اشکال  بنیادی بر میگردد . این زوج جوان که این قدر ایرادهای  همدیگر را می گیرند ، گمان می کنم به این قضیه برمیگردد که شاید یک فکر آرمان گرانه در قضیه ازدواج داشته اند و یک احساس شاعرانه داشته اند که من با یک نفر ازدواج خواهم کرد که مطلق خوب است . اگر چنین چیزی باشد ، ایرادگیری زیاد میشود . ولی اگر فکرمان این باشد که من با مطلق خوب ازدواج نکرده ام ، من با خوب نسبی ازدواج کرده ام ، من باکسی ازدواج کرده ام که هفتاد درصد خوب است و سی درصد صفات منفی دارد . ما همه گل هستیم ولی بی خار نیستیم . جالب است گل سرخ که مظهر عشق است پر از خار است . اگر این برای ما جا بیفتد که ما معایبی داریم و نقطه مثبتی ، دیگر این طور بهم ایراد نمی گیریم و سراغ نقاط مثبت می رویم . من به خانم و آقا میگویم اگر یک نقطه منفی در عضو خانواده دیدید ، فکرکنید یک نکته مثبت هم دارد . می بینیم خیلی نکته مثبت دارد و این نکته منفی حذف میشود و اگر ما روی نقاط مثبت ذون کنیم ، دیگر نقطه منفی شما را آزار نمیدهد . اگر مبنایمان را عوض کنیم زندگی خوبی خواهیم داشت .

 

اطلاعات تماس

 

روابط عمومی گروه :  09174009011

 

آیدی همه پیام رسانها :     @shiaquest

 

آدرس : استان قم شهر قم گروه پژوهشی تبارک

 

پست الکترونیک :    [email protected]

 

 

 

درباره گروه تبارک

گروه تحقیقی تبارک با درک اهميت اطلاع رسـاني در فضاي وب در سال 88 اقدام به راه اندازي www.shiaquest.net نموده است. اين پايگاه با داشتن بخشهای مختلف هزاران مطلب و مقاله ی علمي را در خود جاي داده که به لحاظ کمي و کيفي يکي از برترين پايگاه ها و دارا بودن بهترین مطالب محسوب مي گردد.ارائه محتوای کاربردی تبلیغ برای طلاب و مبلغان،ارائه مقالات متنوع کاربردی پاسخگویی به سئوالات و شبهات کاربران,دین شناسی،جهان شناسی،معاد شناسی، مهدویت و امام شناسی و دیگر مباحث اعتقادی،آشنایی با فرق و ادیان و فرقه های نو ظهور، آشنایی با احکام در موضوعات مختلف و خانواده و... از بخشهای مختلف این سایت است.اطلاعات موجود در این سایت بر اساس نياز جامعه و مخاطبين توسط محققين از منابع موثق تهيه و در اختيار كاربران قرار مى گيرد.

Template Design:Dima Group