مؤلف:
آيت الله مكارم شيرازى و گروهى از دانشمندان به نامهاى حجج الاسلام: محمدرضا آشتيانى، محمد جعفر امامى، عبدالرسول حسنى، سيد حسن شجاعى، محمود عبداللهى، محسن قرائتى، محمد محمدى اشتهاردى و شهيد سيد نورالله طباطبائى نژاد.
زندگينامه و اظهار نظرها:
آيت الله مكارم شيرازى در سال 1347 ق در شيراز ديده به جهان گشود. تحصيلات ابتدايى و دبيرستان را در شيراز به پايان رساند. وى در حدود چهارده سالگى دروس دينى و مجموع دروس مقدماتى و سطح متوسط و عالى را در مدتى نزديك به چهار سال به اتمام رساند و در هيجده سالگى حاشيه اى بر كفاية الاصول آخوند خراسانى نوشت و در همان سال وارد حوزه علميه قم گرديد و از جلسات علمى و درسى اساتيد بزرگ آن زمان مانند آيت الله بروجردى و آيات بزرگ ديگر بهره گرفت.
سپس وى رهسپار حوزه علميه نجف اشرف گرديد و در دروس استادان عالى مقام همچون: آيات عظام: حكيم، عبدالهادى شيرازى و سيد ابوالقاسم خوئى شركت جست.
ايشان در پيروزى انقلاب اسلامى حضور فعالى داشت و به همين دليل چند بار به زندان افتاد و يا تبعيد شد. وى در تدوين قانون اساسى در خبرگان اول به نمايندگى از طرف مردم شيراز نقش مؤثرى ايفا نمود.[1] وى اينك از مراجع تقليد و مدرسان درس عالى خارج حوزه علميه قم است.
تأليفات:
فيلسوف نماها، آفريدگار جهان، رهبران بزرگ، تفسير نمونه، تفسير موضوعى پيام قرآن و... .
معرفى اجمالى كتاب:
تفسير نمونه از متداول ترين تفاسير فارسى عصر حاضر است كه با زبان ساده و گويا و قابل استفاده براى عموم به نگارش درآمده و استقبال بسيار خوبى از آن شده است. اين تفسير بارها چاپ شده و به زبانهاى انگليسى، اردو و عربى به نام الامثل في تفسير القرآن المنزل ترجمه شده است.
ويژگى اين تفسير عصرى بودن آن است كه مناسب با نيازها و پرسشهاى عصر، پيام قرآن را به زبان روز تبيين مى كند و با روش ساده و به دور از بحثهاى كلاسيك ادبى، كلام وحى را تفسير مى نمايد. جلوه مهم اين تفسير، در گرايش به جنبه هاى هدايتى و تربيتى است كه مؤلفان آن را تعقيب كرده اند و در روش ارائه مطالب، متأثر از تفاسير الميزان، مجمع البيان و تفسير مراغى بوده اند.
شيوه مفسران در ارائه مطالب چنين است كه در آغاز، پس از بيان نكات كلى و عام در هر سوره به فضاى حاكم بر سوره، به سبك و سياق و موضوعات مهم مطرح شده در سوره اشاره مى شود. آن گاه به مضمون آيه پرداخته، با شيوه بيانى و تحليلى، مسائل زندگى و هدايت انسان با توجه به موضوع آيه تشريح مى شود.
وضعيت نشر:
اين كتاب در 27 جلد به زبان فارسي به همت انتشارات دارالكتب الاسلاميه، به سال 1394 ش چاپ شده است.
کارهاي ديگر درباره اين تفسير به شرح ذيل انجام شده است:
1. گزيده تفسير نمونه (در 6 جلد)
2. تلخيص تفسير نمونه (هر جزء در يک جلد)
3. تفسير پيام قرآن (تفسير موضوعي نمونه)
4. داستان پيامبران (از تفسير نمونه)
[1]. مجله گلستان قرآن، شماره 46، ص 38.
محمدرضا ضميري- کتابشناسي تفصيلي مذاهب اسلامي، ص 522- 523