چهارشنبه 5 دي 1403

                                                                                                                        


                                   

                                                                                                                                                                                                                                 

 

 

اذان در گوش نوزاد یا دین تحقیقی

مي خواستم بدانم چرا بعد از اينکه بچه اي به دنيا مي آيد در گوش هاي او اذان و اقامه مي گويند که يعني مسلمان شده آيا نبايد اين امر بعد از بزرگ شدن وي و با تحقيق خود او صورت گيرد؟
در ابتدا بهتر است رواياتي را که به چنين امري شفارش کرده اند را بررسي کنيم تا بهتر بتوانيم وارد بحث و گفتگو شويم. در وسايل الشيعه، ج 15، ص 136، با حديثي روبرو مي شويم که از پيامبر نقل شده است؛ بدين صورت که پيامبر اکرم فرمودند: «کسي که خداوند به او فرزندي اعطا مي کند سزاوار است که در گوش راست او اذان و در گوش چپش اقامه بگويد چرا که اين کار او را از شر شيطان مصون مي دارد». و يا در حديثي ديگر از ابي عبدالله چيزي به همين مضمون وارد شده است با اين تفاوت که حکمت اين کار را چنين دانسته است که هيچ گاه کودک دچار مشکلات و گرفتاري هاي سخت نگردد.
خوب آنچه در اين روايات آمده است در واقع طلب خيري است براي کودک و ربطي به بحث عدم جواز تقليد در دين و لزوم به يقين رسيدن در اصول دين ندارد، چنين کاري بدين معناست که خداوندا اين کودکي که تو آنرا به ما سپرده اي را به گونه اي پرورش خواهيم داد که اولين سخنان و کلامي که مي شنود و آخرين گفتارهايي نيز که در واپسين لحظات عمرش در گوشش زمزمه مي گردد شهادت به وحدانيت و خداوندگاري تو باشد. و در واقع والدين با چنين کاري از خداوند مي خواهند که شرايط درک حقيقت و واقعيت را براي فرزندشان فراهم سازد. و از او خواستار آنند که کودک شان را از شر شيطان در امان دارد و روزگار را بر او سخت نگيرد.
علاوه بر اين که خوب مي دانيم اولين سخنان و رفتارها تأثير بسيار زيادي در کودک و فرايند يادگيري او دارد چرا که هم چون لوحي است که در بدو تولد از اطرافيان خود بسيار تأثير پذير است و چه بهتر که اولين نقشي که بر لوح دل کودک نقش مي بندد نام خداوند و ياد او باشد.
اما بايد توجه داشت که همه اين کارها از انسان، اختيار را سلب نمي کند و باعث نمي شود که او با اجبار و بدون بررسي و تحقيق، به خداوندگار اين عالم و اصول دين او ايمان و يقين آورد.
بايد خاطر نشان کنيم اين سخن که مي گويند بايد در اصول دين تحقيق کرد و آنگاه به يقين رسيد و تقليد در آنها روا نيست بدين معنا نمي باشد که فرد بخش زيادي از عمر خود را در پي يافتن دلايل فلسفي و استدلال هاي منطقي باشد. چرا که بسياري از اين اصول فطري اند و اگر فرد خواست ها و اميال و هواي نفساني را از خود دور سازد، براحتي آنها را مي پذيرد. اينکه بايد جهان جهان خالقي داشته باشد با اندک تأملي روشن مي گردد. اينکه ما بيهوده آفريده نشده ايم و بايد پس از مرگ جهاني ديگر باشد واقعا نيازمند برهان هاي فلسفي زيادي نيست چرا که اگر اين جهان با مرگ خاتمه مي يافت واقعا چه جهنمي وحشتناکي مي بود. تصور کنيد که فردي با تمام تلاش مقامي را کسب کرده و يا دانشي را فراگرفته و يا فرد مورد علاقه خود را يافته، اما ناگهان مرگ گريبانش را مي فشارد و او را به وادي نابودي و فنا مي کشاند. اگر واقعا چنين باشد پس بهتر است انسان خود به اين زندگي بي سرانجام پايان مي دهد.
اما واقعا ما خود درک مي کنيم که چنين نيست و پيامبران و امامان و نيز ديني که از طرف خداوند آورده اند اين را مي گويند و ما نيز واقعا با نظر به آموزه هايي که ارائه مي دهند و درک عقلاني بودن آنها، تصديق شان مي کنيم و اين کار واقعا به تلاش طاقت فرسا و سال ها تحقيق و بررسي راجع به دلايل و گفته در اين مورد ندارد. هر چند که چنين کاري نيز چه خود عملي پسنيديده است اما به يقين رسيدن چيزي نيست که ما آن را امري غير ممکن و دشوار در نظر بگيريم.

اطلاعات تماس

 

روابط عمومی گروه :  09174009011

 

 شماره نوبت استخاره: 09102506002

 

آیدی همه پیام رسانها :     @shiaquest

 

پاسخگویی سوالات شرعی: 09102506002

آدرس : استان قم شهر قم گروه پژوهشی تبارک

 

پست الکترونیک :    [email protected]

 

 

 

درباره گروه تبارک

گروه تحقیقی تبارک با درک اهميت اطلاع رسـاني در فضاي وب در سال 88 اقدام به راه اندازي www.shiaquest.net نموده است. اين پايگاه با داشتن بخشهای مختلف هزاران مطلب و مقاله ی علمي را در خود جاي داده که به لحاظ کمي و کيفي يکي از برترين پايگاه ها و دارا بودن بهترین مطالب محسوب مي گردد.ارائه محتوای کاربردی تبلیغ برای طلاب و مبلغان،ارائه مقالات متنوع کاربردی پاسخگویی به سئوالات و شبهات کاربران,دین شناسی،جهان شناسی،معاد شناسی، مهدویت و امام شناسی و دیگر مباحث اعتقادی،آشنایی با فرق و ادیان و فرقه های نو ظهور، آشنایی با احکام در موضوعات مختلف و خانواده و... از بخشهای مختلف این سایت است.اطلاعات موجود در این سایت بر اساس نياز جامعه و مخاطبين توسط محققين از منابع موثق تهيه و در اختيار كاربران قرار مى گيرد.

Template Design:Dima Group