چهارشنبه 5 دي 1403

                                                                                                                        


                                   

                                                                                                                                                                                                                                 

 

 

 

انواع موسیقی کدام ها اند؟
 
از نظر دین مقدس اسلام موسیقی به ۲ نوع است:
 
۱- موسیقى مطرب و مناسب با مجالس لهو و لعب و عیاشی که هنگام گوش دادن به آن انسان را به وجد میاورد.
 
۲- موسیقى غیر مطرب و معمولى که انسان را به هیجان شهوى و وجد وا دار نمی‌کند.
 
همانطور که میدانید وقتی که مریض میشویم پیش دکتر مراجعه میکنیم، وقتی که ماشین ما خراب میشود پیش میکانیک مراجعه میکنیم؛ اگر مریض شویم خود ما بدون اینکه چیزی نمیدانیم دارو مصرف کنیم یا دست به تعمیر ماشین خود بزنیم کار احمقانه ای است به همین ترتیب به تمام مشکلات زندگی خود پیش یک متخصص مراجعه میکنیم تا مشکل را ما را بر طرف سازد. در امورات دینی و احکام ۳ حالت دارد یا باید شما مجتهد باشد، یا محتاط باشید و یا مقلد باشید به این ترتیب اگر مجتهد و محتاط نیستید باید از مرجع تقلید اعلم تقلید کنید.
 
تمامی مراجع تقلید گوش دادن به موسیقی که مطرب بوده و مناسب مجالس لهو و لعب و عیاشی است و هنگام گوش دادن به آن انسان را به وجد می آورد را حرام دانسته اند. و تمامی مراجع تقلید موسیقی که برخلاف شماره اول است یعنی مناسب جلسات لهو و لعب و عیاشی نیست و انسان را به وجد نمی آورد را حرام نمی دانند مگر آیات عظام گلپایگانى (‌ره) و صافى گلپایگانى (‌دام عزه).
 
حرام چیست؟ حرام گناه کبیره‌ی است که با تکرار آن وسیله ذلت و بدبختی انسان در دنیا و آخرت فراهم میشود. با انجام حرام و تکرار آن باعث میشود از خداوند دور شویم، از عبادات لذت نبریم، به معنویات علاقه ای نشان ندهیم و نسبت به آنان دلسرد شویم، نسبت به واجبات کاهل میشویم، قلب چرکین میشود، شیطان بر ما چیره میشود و آنجاست که وا ویلاست!
 
چرا موسیقی حرام شده است؟ علت تحریم و مضرات آن چیست؟
 
‌علت تحریم موسیقى حرام واضح است، زیرا موسیقی‌های شهوت زا انسان را به لهو و لعب و عیّاشى و‌بى و بند و بارى سوق می‌دهد و باعث تزلزل اعتقادات مذهبی می شود و وقتی که اعتقادات مذهبی به تزلزل کشیده شد آنجاست که مانند بی دینان در امورات خود دنیایی خود عمل میکنیم، که این، سبب بدبختی انسان در دنیا و آخرت میشود.
 
خوب چرا حرام شد؟ مشخصه که خدا هرچیزی را که برای ما در دنیا و آخرت ضرر داشته حرام کرده و آن چیزی هم که به فایده ما در دنیا و آخرت بوده واجب گردانیده، این مورد هم از روی محبت خدا نسبت به مخلوقش حرام شده تا مخلوقش به گناه و حرام گرفتار نشود که اسباب بدبختی او در دنیا و آخرت فراهم شود. در غیر آن از خدا چه کم میشد که ما موسیقی حرام گوش کنیم؟ حیف نیست این وقت پر ارزش را صرف گوش دادن به موسیقی های بی معنی و پوچ بگردانیم و گناه جمع کنیم؟ نکته مهمی که قابل ذکره اینه که ما را خدا خلق کرده است، قرآنی هم فرستاده که انسان به گمراهی کشیده نشوند (همانطور که وقتی تلوزیونی میسازند با آن دفترچه راهنما مینویسند که طرز استفاده آن را به صورت درست بدانیم) آیا این درست است ما که مخلوق هستیم از خالق خود در چیزهای که ما را امر و نهی نموده پیشی بگیریم؟ به راستی ما بهتر میدانیم یا آنکه ما را خلق کرده؟ جواب مشخص است.
 
از ضررهای دیگر موسیقی میتوان به اعتیاد به موسیقی اشاره کرد یکى از آثار سوء موسیقى این است که نوازنده یا شنونده را معتاد می‌کند و این اعتیاد‌ عواقب بدى به دنبال دارد؛ همچنان سر و صداى زیادی که تولید میشود براى دستگاه شنوایى زیان آور است؛ تأثیر سر و صداى زیاد برروح و روان انسان نیز یکى از آثار بد موسیقى قلمداد می‌شود، از ضررهای جسمیموسیقی اینست که سر و صدای زیاد حساسیت را نسبت به حمله ویروس‌ها زیاد می‌کند وناراحتی‌های کلیوی، زخم معده و‌فساد دندان‌ها از آثار بد سر و صدا محسوب می‌شود. تنها این موارد نیست بلکه از دیگر ضررهای جسمی موسیقی میتوان به ضرر رسانیدن به معده اشاره کرد. براساس آزمایش‌هایى که پرفسور «‌لودویگ دوملینگ» درباره موسیقی‌هاى شب‌کوتاه، موزارت، سمفونی، سرنوشت بتهون، موزیک بیت، آوازهاى پاپ یعنى موزیک مدرن نسل جوان انجام‌داده و آزمایشهای مکررّ انجام گرفته، ترشح عصاره گوارشى معده و اسید کلریدریک در کسانى که به موزیک‌پاپ گوش کرده بودند، بیش از سائرین تقلیل و کاهش یافته بود. همچنان موسیقی باعث کوتاهی عمر میشود زیرا در بررسی‌هایى که محققّان کرده‌اند، از بین ۴۶ نفر موسیقی‌دان و نوازندگان‌ایتالیایی، فرانسوی، انگلیسی، آلمانى و غیره، متوسط عمر آنان ۴۷ سال بوده است.
 
بنده خودم در جامعه بسیار دیدم که جوانی که به امورات مذهبی بسیار پایبند بود، بخاطر گوش دادن به آهنگ و موسیقی بعد از مدتی به صورت کامل عوض شد و نه تنها واجبات را انجام نمیداد بلکه حرام هایی را هم انجام میدهد. بله این چنین است، موسیقی حرام انسان را به سوی حرام سوق میدهد همانطور که قرآن کریم، مداحی، سخنرانی های مذهبی انسان را به سوی معنویات سوق میدهد؛ حرام ذلت و خواری است، و معنویات رسیدن به درجات عالی اخروی و زندگی درست و سالم در دنیا. انتخاب با شماست!
 
نظر قرآن در مورد موسیقی
 
در قرآن کریم این راهنمای بزرگ الهی در مورد موسیقی نیز اشاره شده است:
 
در سوره مبارکه لقمان آیه ۶ چنین آمده است: «و بعضی مردم خریدار سخنان بیهوده و سرگرم کننده اند تا بی هیچ عملی دیگران را از راه خدا گمراه کنند و آن را به سخره گیرند؛ آنان برایشان عذابی خوارکننده است». و همچنین در سوره حج آیه ۳۰ به «واجتنبوا قول الزور/ از سخن باطل دوری کنید» اشاره شده است.
 
آیت الله مکارم شیرازی در تفسیر آیه شش سوره لقمان درباره جایگزین های موسیقی می نویسد:
 
«برای برطرف کردن خستگی و ایجاد نشاط، راه های مناسب و سالمی وجود دارد، مانند سیروسفر، ورزش، دید و بازدید، گفت و گوهای علمی و انتقال تجربه و از همه مهم تر ارتباط با آفریدگار هستی که تنها آرام بخش دل هاست، چرا خود را سرگرم لذت هایی کنیم که پایانش ذلت و آتش است؟».
 
موسیقی در احادیث
 
رسول گرامی اسلام (ص) فرمودند: «‌غنا و آوازهاى لهوى (‌ترانه) باعث نفاق در قلب می‌شود». و فرمود: «‌از شنیدن‌چنگ و غنا دورى کنید. آن‌ها در قلب شما نفاق ایجاد می‌کند»؛ یعنى کم کم طورى می‌شوید که ظاهراً مسلمان‌هستید، ولى در عمل و کردار اسلام را قبول ندارید. «‌سه چیز قلب انسان را پر قساوت می‌گرداند: شنیدن و گوش دادن به‌صداها و گفتارهاى لهو؛ دنبال صید رفتن براى خوشگذرانی؛ به دربار شاهان رفت و آمد کردن.» همچنین فرمودند: «‌چهار چیز قلب را فاسد می‌کند و موجب نفاق قلبى می‌شود: گوش دادن به لهویات؛ فحّاشی‌کردن؛ به دربار سلاطین رفت و آمد کردن و دنبال صید رفتن».
 
حضرت امام علی(ع) فرمودند: «‌پولى که به آوازه خوان هرزه داده می‌شود، حرام است».
 
امام صادق (ع) فرمودند: خانه ای که در آن غناء و ساز و آواز نواخته شود، از مصیبت ها و بلاهای دردناک در امان نیست و دعا در آن خانه مستجاب نمی گردد و فرشتگان به آن خانه وارد نمی شوند. و باز به یکی از اصحاب خود که هنگام قضای حاجت بیشتر توقف می کرد فرمودند تا آواز و خوانندگی همسایه اش را بیشتر گوش کند، فرمود: «غسل توبه کن و هر چه می توانی نماز بخوان؛ چه بسیار بدحالتی بود اگر با این حال می مردی. کار زشت را به اهلش واگذار زیرا هر چیز، اهلی دارد». همچنین این حضرت فرمودند: «‌زن آوازه خوان (‌مغنیّه) ملعون است و هرکس او را به منزل دعوت کند و به او پول‌بدهد، ملعون است».
 
امام باقر (ع) فرمودند: غنا و آوازه خوانی از جمله گناهانی است که خداوند برای آن وعده آتش داده است، سپس این آیه را تلاوت فرمود: «برخی از مردم کسانی هستند که سخن بیهوده را می خرند تا دیگران را از روی نادانی از راه خدا گمراه کنند و آیات الهی را به استهزاء گیرند، برای آنان عذابی خوارکننده خواهد بود».
 
امام رضا (ع) فرمودند: گوش دادن به (صدای) تارهای موسیقی از گناهان کبیره است.
 
در این زمینه احادیث زیادی وارد شده است که میتوانید در سایت نور آسمان مشاهده کنید.
 
و حال فتوای مراجع تقلید
 
حضرت آیة الله سیستانی: «اگر موسیقی مناسب مجالس لهو و عیاشی نباشد حرام نیست.»
 
حضرت آیة الله تبریزی: «گوش دادن به موسیقی لهوی که مناسب مجالس خوش گذارنی می باشد، جایز نیست و همچنین ساخت و تعلیم و خرید و فروش ابزار آلات موسیقی لهوی جایز نیست.»
 
حضرت آیة الله خامنه ای: «هر گونه نوازندگی مطرب لهوی که متناسب با مجالس عیش و نوش باشد حرام است.»
 
حضرت آیة الله فاضل لنکرانی: «موسیقی اگر مطرب و مهیج و مناسب مجالس لهو و لعب باشد حرام است و در غیر این صورت مانعی ندارد و مرکز پخش تأثیری در حکم ندارد.»
 
حضرت آیة الله بهجت: «اگر موسیقی مطرب باشد، استماع و خرید و فروش آن حرام است.»
 
حضرت آیة الله صافی گلپایگانی: «آنچه را عرف مردم موسیقی می دانند،
 
ستماع آن و ساخت و تعلیم و تعلم و فروش آلات آن حرام است.»
 
حضرت آیة الله مکارم شیرازی: «کلیه صداها و آهنگ ها که مناسب لهو و فساد است، حرام و غیر آن حلال است و تشخیص آن با مراجعه به اهل عرف عام خواهد بود.»
 
حضرت آیة الله مظاهری: «اگر موسیقی لهوی و تحریک کننده باشد، حرام است.»
 
حضرت آیة الله گلپایگانی (رضوان الله تعالی علیه): «غنا کشیدن صدا و دور دادن آن به کیفیّت خاصه ی طرب آور است که مناسب با مجالس لهو و محافل انس و طرب و موافق با آلات لهو ولعب است و خواندن به نحو غنا و گوش دادن به آن و تکسب به آن حرام است و فرقی نمی کند که همراه با آلات لهو خوانده شود یا نه و در کلام باطل استعمال شود یا در قرآن یا دعا یا مرثیه یا شعر.»
 
علامه محمد تقی جعفری (ره) در مورد ضررهای موسیقی چنین گفته است:
 
۱- ایجاد عدم تعادل و توازن بین اعصاب سمپاتیک و پارا سمپاتیک
۲- عامل ایجاد مرض مانی (نوعی جنون است که درجات متعددی دارد)
۳- مرض سکلموتیمی
۴- کوتاهی عمر
۵- مرض پارانویا
۶- ضعف اعصاب
۷- اختلالات دماغی (اغتشاشات مغزی، هنجانات روحی-جنون)
۸- تاثیرات قلبی
۹- واسطه انتحار و خودکشی
۱۰- بیماری فشار خون
۱۱- عامل فحشا
۱۲- تضعیف و تضییع حس شنوایی
۱۳- تضعیف و تضییع حس بینایی
۱۴- هیجان
۱۵- سلب اراده و شکست شخصیت
۱۶- سلب غیرت
۱۷- عامل جنایت
۱۸- جلب توجه غیر طبیعی
۱۹- از دست دادن نیروی فکری
۲۰- تضییع نیروی قضاوت
۲۱- افسردگی و خمودگی
۲۲- تهییج عشق
۲۳- شکست عمر و جوانمردی
۲۴- زنجیر بردگی
۲۵- روش لغو
۲۶- اتلاف وقت
 
نظر دانشمندان در مورد موسیقی
 
دکتر ولف آدلر (پروفسور دانشگاه کلمبیا) می گوید: موسیقی علاوه بر این که سلسله اعصاب ما را در اثر جلب دقت خارج از طبیعی آن، سخت خسته می کند. عمل ارتعاش صوتی که در موسیقی انجام می شود تولید تعرض خارج از حد طبیعی در جلد می نماید که بسیار زیانمند است.
کانت (فیلسوف مشهور آلمان) می گوید: موسیقی اگر از همه هنر ها مطبوعتر است ، ولی چون چیزی به بشر نمی آموزد از همه هنرها پست تر است.
دکتر آرنولد فریدمانی (پزشک بیمارستان نیویورک و رئیس کلینیک سردرد) او با کمک دستگاهای الکترونی تعیین امواج مغز و تجربیاتی که طی مراجعه هزاران بیمار به دست آورده است ثابت کرده است یکی از عوامل مهم خستگی های روحی و فکری و سردرد های عصبی، گوش دادن به موسیقی رادیو است مخصوصا برای کسانی که به موسیقی آن دقت و توجه می کنند.
دکتر رابرت (متخصص روانشناسی کودک در انگلیس) اطفال در رحم مادر تحت تاثیر موسیقی قرار می گیرند و اگر مادر حامله به موسیقی گوش دهد ضربان قلب طفل در رحم زیاد می شود. این حالت از شش ماهگی به بعد است.
دکتر اوریزن اسموت مارون: هیجان بزرگترین عامل سکته های قلبی است هنرمندان اغلب به علت سکته قلبی در گذشته اند. از این بیان معلوم می شود هیجان حاصله از موسیقی تا چه حد خطرناک است.
 
دکتر ولف ادلر پرفسور دانشگاه کلمبیا میگوید: بهترین و دلکش ترین نواهای موسیقی شوم ترین اثار را روی اعصاب انسان باقی میگذارد، اصولا شنیدن موسیقی و کنسرت در اعصاب یک نوع اثر تخدیری ایجاد میکند. گاهی آنچنان شدید است که شنونده را مانند افراد بهت زده میسازد (حتما تجربه کردید) و لذت فوق العاده ای که افراد از آن میبرند از همین اثر تخدیری است. واضح است که اینگونه تخدیر ها زیان های فراوانی دارند آمار جنایت هایی که نمودار این حقیقت است بسیار است.
 
همچنان بعضی دانشمندان گفته اند موسیقی مخصوصا آهنگ های تند باعث تحریکاتی در سمپاتیک و پاراسمپاتیک میشود که این موضوع باعث به هم خوردن تعادل اعصاب میشود و همین موضوع باعث ضعف اعصاب و خیلی از بیماری های دیگر مانند اختلال حواس، پریشانی، جنون، مشکل شنوایی، نا بینایی و…. میشود.
 
بنابراین موسیقى مخصوصاً موسیقی‌هاى هیجان آور باعث بروز مفاسدى در افراد و جامعه می‌شود که قابل‌چشم‌ پوشى نیست و زمینه‌ ساز مفاسدی از قبیل فسادهاى اخلاقی، بزهکاری، لاابالی‌گری، شهوت رانی‌های‌مضرّ مانند استمنا، زنا و حتی همجنس بازى می‌شود. لذا اگر مختصر نفعى داشته باشد، باید به خاطر مضارّ عمده‌اش از آن‌چشم پوشى کرد.
 
خلاصه اینکه دوست عزیز، موسیقی از نگاه اسلام، عقل و علم به صورت کامل رد است و اینکه میگویند موسیقی غذای روح است کاملا اشتباه است زیرا از احادیث و نظرات دانشمندان چنین استنباط میشود که موسیقی عذاب روح است. بوسیله موسیقی ما به آرامش نخواهیم رسید، خداوند در قرآنکریم میفرمایید: آگاه باشید که دل ها تنها به یاد خدا آرام می یابد. ببینید خداوند میفرماید تنها با یاد خدا! آیا ما از خدا بهتر و بیشتر میفهمیم؟ آیا آرامش در غیر یاد خدا موجود است؟ هرگز.
 
تجربه کنید! موسیقی را مدتی کنار بگذارید و شاهد تغییرات، آرامش واقعی، احساس زندگی به خدا و ارتقا معنویات در زندگی خود باشید، یا حد اقل از آنانی که موسیقی را کنار گذاشته اند در مورد وضعیت گذشته و حالشان بپرسید، یا کسانی که قبلا روابط اجتماعی، اعتقادات مذهبی و آرامش در زندگی خود داشتند و اکنون مثل قبل نیستند، ببینید جز موسیقی چیز دیگر این موارد را بر هم زده است؟
 
امیدوارم این مقاله برای شما مفید واقع شده باشد، باشد تا عمر گرانبهای جوانان عزیز مسلمان ما در دانلود آهنگ جدید و لهو لعب سپری نشود و از این سرمایه گرانبهای الهی نهایت استفاده مفید و معنی را ببرند، چرا که آخرت از همین دنیا ساخته میشود. حضرت امام رضا (ع) می فرمایند: کسی که از غنا دوری کند در عوض، درختی در بهشت هست که وقتی خداوند دستور میدهد باد آن را به حرکت در آورد. نغمه خوشی از آن درخت بهشتی بلند می شود که مانند آن را تا به حال نشنیده است، و کسی که از غنا اجتناب نکند آن صوت زیبا را نمی شنود. حال برایتان روشن شد که موسیقی از نگاه اسلام (با شرایطی که گفته شد) حرام است، از نگاه علم روز و پزشکی نیز مضر است و از سایر ابعاد صدمه میزند؛ همچنان روشن شد که موسیقی (با شرایطی که گفته شد) آرامبخش نیست و جایگزین موسیقی برای برای رفع خستگی ذهنی و پر شدن اوقات فراغت تعیین شد؛ حال چرا موسیقی گوش میدهید؟ بخش نظرات را در این نوشته فعال گذاشتم، لطفا نظراتی مانند دلم میخواهد موسیقی حرام گوش کنم و نظرات بی مورد ندهید، زیرا ما بنده دل خود نیستیم که هرچه دل مان خواهد همان کنیم، بنده خدا هستیم و هرچه خدا بگوید باید همان کنیم؛ زیرا خدا از ما بهتر میدانید چون خالق ماست.
 
کلام آخر:   پس دوستان عزیز نه تنها گوش کردن و اعتیاد به آهنگ عوارض اخروی دارد عوارض دنیوی و علمی هم دارد پس اگر گرفتار چنین اعتیاد وحشتناکی هستیم از خداوند طلب بخشش و توبه کنیم قبل از اینکه خدای نکرده کار از کار گذشته باشد و به خاطر همین عمل گرفتار عذاب الهی در این دنیا و جهان آخرت شویم و خدای نکرده قرن ها قرن و سال ها سال در آتش سخت جهنم بسوزیم.
 
 

 

اطلاعات تماس

 

روابط عمومی گروه :  09174009011

 

 شماره نوبت استخاره: 09102506002

 

آیدی همه پیام رسانها :     @shiaquest

 

پاسخگویی سوالات شرعی: 09102506002

آدرس : استان قم شهر قم گروه پژوهشی تبارک

 

پست الکترونیک :    [email protected]

 

 

 

درباره گروه تبارک

گروه تحقیقی تبارک با درک اهميت اطلاع رسـاني در فضاي وب در سال 88 اقدام به راه اندازي www.shiaquest.net نموده است. اين پايگاه با داشتن بخشهای مختلف هزاران مطلب و مقاله ی علمي را در خود جاي داده که به لحاظ کمي و کيفي يکي از برترين پايگاه ها و دارا بودن بهترین مطالب محسوب مي گردد.ارائه محتوای کاربردی تبلیغ برای طلاب و مبلغان،ارائه مقالات متنوع کاربردی پاسخگویی به سئوالات و شبهات کاربران,دین شناسی،جهان شناسی،معاد شناسی، مهدویت و امام شناسی و دیگر مباحث اعتقادی،آشنایی با فرق و ادیان و فرقه های نو ظهور، آشنایی با احکام در موضوعات مختلف و خانواده و... از بخشهای مختلف این سایت است.اطلاعات موجود در این سایت بر اساس نياز جامعه و مخاطبين توسط محققين از منابع موثق تهيه و در اختيار كاربران قرار مى گيرد.

Template Design:Dima Group