حكم گرفتن شيربها چيست؟
✍پدر و مادر دختر حق ندارند به عنوان شيربها چيزى را از داماد مطالبه نمايند. اگر بدون رضايت چيزى را از او بگيرند حرام است و غير مشروع. علاوه بر اينها اين نوع سخت گيری ها در ازدواج اصلا سزاوار جامعه اسلامی نيست.
? در برخى محيط ها، مرسوم است كه خانواده عروس، پولى را به عناوين مختلف (مانند شيربها) از داماد مى گيرند، حكم آن چيست؟
✍همه مراجع: اگر آن را به عنوان جعاله در مقابل عمل مباحى دريافت كنند (مانند اينكه پدر يا برادر دختر براى وساطت، پول مى گيرند تا رضايت او را كسب كنند و يا اينكه خود داماد، مبلغى را با رضايت كامل به آنان مى بخشد) در اين صورت دريافت آن حلال است. اما اگر داماد آن را با ميل و رضايت نمى دهد؛ بلكه براى اين است كه خانواده عروس مانع ازدواج آنان نشوند، در اين صورت دريافت آن حرام است.
? آيا شير بهايى كه داماد به خانواده عروس داده است، مى تواند بعد از عقد از آنان باز پس گيرد؟
✍همه مراجع: اگر با رضايت تمام بخشيده و عين مال هم هنوز باقى است و يا اينكه اصلاً با ميل و رضايت نداده، مى تواند از آنان پس بگيرد. اما اگر به عنوان جعاله داده نمى تواند.
? منابع : فاضل، جامع المسائل، ج 1، س 1497 ؛ امام، تحريرالوسيلة، ج 2، فصل فى المهر، م 9 ؛ صافى،هدايه العباد، ج2، فصل فى المهر 9 ؛ سيستانى، منهاج الصالحين، ج 3، م 300 و 301 و دفتر: بهجت، نورى، مكارم، تبريزى، وحيد و خامنه اى.(احكام روابط زن و شوهر، پرسمان)