چرا اسلام دستور به قطع دست سارقان داده است؟
✳️قطع دست شايد حکمي سخت به نظر برسد اما وقتي به شرايط اجراي اين حکم نگاهي ميندازيم متوجه ميشويم که انساني که تمامي شرايط براي اجراي قطع دست را داشته باشد انصافا خيلي بايد شقي و لایق این حکم باشد!!
?شرایط قطع دست:
?1) فردي که در سن قبل از بلوغ جرمي مرتکب شود، این حدّ درباره او اجرا نمی شود.
?2)آنكه از حِرز باشد. یعنی جای سربسته و قفل زده شده ای را سرقت کند. بنابراین اگر كسی مالی را از صحرا، جاده، مسجد و نظیر این اماكن كه محل رفت و آمد است بدزدد، دست او را نمی برند.
?3)آنكه خودش قفل را بشكند؛ و یا دیوار خانه را سوراخ كند. در این صورت اگر شخص دیگری قفل را بشكند، و این سارق، مال را برباید، حكم قطع برای او نیست.
?4)آنكه باید دزدی مخفیانه باشد. یعنی اگر دزد در حضور مالک چیزی بدزد؛ حدّ قطع دست بر او جاری نیست.
?5)آنكه دزدی در عامِ مَجاعة نباشد؛ یعنی در سال خشكی و تنگی كه قحطی پیش آمده است؛ نبوده باشد. و چنانچه دزدی در این سال ها چیزی را بدزدد؛ حكم قطع ید دربار او نیست.
✅برخی از محققین و علما از مورد فوق چنین استنباط مینمایند که در کشور فقیر و یا کشوری که درگیر مشکلات اقتصادی بسیار است، این حکم نباید اجرا شود.
?6)تحویل دزد به حاکم شرع یعنی اگر دزد را تحویل حاکم بدهند و از خطای اون نگذرند شامل قطع دست میشود .
?و ضمنا بریدن دست اینطور نیست که تمام دست دزد قطع شود.
بلکه بریدن چهار انگشت دست راست و تمام كف دست نیز باید باقی بماند.
?اسلام ستیزانی که حکم قطع دست را وحشیانه میشمرند،هرگز فکر کرده اند که اگر دزدی خسارت قابل توجهی به صاحب مال نزده باشد دزد را میبخشد و عموما از اینکه انگشتان وی را قطع نمایند، صرف نظر میکند.
? اگر هم گران تمام شده باشد و ضربه سنگینی به زندگی وی وارد آورده باشد ، انصافا حقش است که مجازات شود
⛔️ زیراکه فردی که دارنده تمام این شرایط باشد،محتاج نبوده و صرفا جهت ثروت اندوزی و هوای نفسش ، دست رنج افراد دیگر را دزدیده و به این فکر نکرده که با دزدی چه مشکلات لاینحلی برایشان ایجاد کرده است...
?در آخر اینکه همیشه به حکمت دستورات خالق انسان ایمان داشته باشیم که او از همه به درونیات و اسرار انسانها آگاه و از همه نسبت به آنها مهربانتر است
???????????
منابع
?.ك:تفسير طبرسى،ج 10،ص 372
?وسايل الشيعه،ج 18،ابواب حد السرقة،باب 4.