پرسشگر گرامي، ذهن منطقي شماست كه در عبور از شبهات و سؤالات، استفاده از نگاه تخصصي ديگران را بر مي تابد؛ به همراهي با شما افتخار مي كنيم.
در مورد تعداد و تربيت فرزندان يا موضوع كنترل جمعيت در اسلام مباحث مختلفي قابل طرح و بررسي است. مثلاً كنترل جمعيت، آيا از نظر اسلام صحيح است؟ ميزان آن يا به عبارتي تعداد فرزند مطلوب از نظر اسلام چگونه است؟ كنترل جمعيت آيا در هر زمان براي افراد، خانواده، كشور و جامعه مفيد است؟ اگر كنترل جمعيت به همين صورت ادامه پيدا كند چه اتفاقاتي براي خانواده، خود فرزندان و در وهله بعد براي جامعه و كشور خواهد افتاد؟ آيا توصيه به افزايش جمعيت متوجه همه افراد و خانوادههاست؟ آيا همه خانوادهها ميتوانند فرزندان زياد داشته باشند؟ تعداد فرزند مطلوب با توجه به شرايط اقتصادي، فرهنگي و تربيتي خانوادهها چندتاست؟ و ... قصد تفصيل و پرداختن به همه اين مباحث را نداريم فقط به ذكر چند نكته در اين زمينه بسنده ميكنيم :
1. در مورد تعداد فرزند، در متون اسلامي و روايات، عددي مشخص نشده ولي جهت گيري كلي روايات معصومين(ع) به سمت داشتن تعداد بالاي فرزندان مي باشد. پيامبر اكرم (ص) فرمودند : با يكديگر ازدواج كنيد و بر تعدادتان بيفزاييد، همانا من به تعداد شما مباهات ميكنم (بحارالانوار، ج 17، ص 259).
2. در اسلام، آن چيزي كه بيشتر از هر چيزي در مورد فرزندان اهميت دارد، تعداد آنها نيست بلكه تربيت صحيح و ديني آنهاست. تأمين نيازهاي مادي و معنوي فرزندان، امر بسيار مهمي است كه لازم است در فرزند آوري مورد توجه قرار گيرد؛ بنابراين چنانچه خانواده اي توانايي بر طرف كردن نيازهاي مادي و معنوي فرزندان خود را دارد، مي تواند براي داشتن تعداد بيشتر فرزند برنامه ريزي كند.
3. چنانچه نگاهي سيستمي به خانواده داشته باشيم، بسياري از رفتارهاي كودك در زير سيستم فرزندي شكل مي گيرد؛ يعني براي اينكه كودك شما در رفتارهاي خود داراي پختگي باشد، علاوه بر اينكه با والدين خود تعامل دارد، لازم است با خواهر و برادر در محيط خانواده ارتباط داشته باشد، بديهي است زماني كه كودكي از داشتن برادر و خواهر محروم شد، رفتارهايي كه در سايه تعامل او با برادر و خواهرش شكل مي گيرد، در او بوجود نمي آيد و رفتارهاي كودك از اين لحاظ ناپخته مي گردد. به ياد داشته باشيد به هيچ عنوان محيط هايي مانند مهد كودك نمي تواند جاي خالي خواهر و برادر را براي فرزند شما پر كند. در اينجا ذكر اين نكته ضروري است كه از نظر روان شناسان غربي، خانواده اي مي تواند از لحاظ تربيتي موفق باشد كه بيش از دو فرزند داشته باشد. بنابراين خانواده اي مي تواند در تربيت فرزند خود موفق باشد كه داراي چنين شرايطي باشد.
4. از آنجا كه متأسفانه داشتن فرزند كم، در جامعه ما تبديل به فرهنگ شده است، به نظر مي رسد در آينده اي نه چندان دور، ايران اسلامي در زمينه تعداد جمعيت با مشكلات زيادي روبرو شود. از اين رو وظيفه افرادي مانند شما كه سعي مي كنند زندگي خود را بر اساس فرهنگ اسلامي تنظيم كنند اين است كه علاوه بر اينكه در راه پيدا كردن دستورات اسلامي در زندگي خود تلاش مي كنند و در اين مسير از هيچ چيزي واهمه ندارند، ديگران را نيز با دليل و استدلال، با فرهنگ اسلامي آشنا كنند و آنان را در زمينه به كار گيري فرهنگ اسلامي در جنبه هاي مختلف زندگي بويژه ازدياد نسل تشويق كنند.
5. روايات زيادي در متون ديني ما وجود دارد كه بر رزاق بودن خداوند تأكيد مي كند، بنابراين مشكلات مادي نمي تواند دليل قانع كننده اي براي تعداد كم فرزندان باشد، البته به شرطي كه علاوه بر توكل بر خداوند در حد توان خود براي برآورده كردن نيازهاي مادي خانواده تلاش كنيد.
*** بنابراين به طور كلي و با توجه به روايات ازدياد نسل و همچنین روايات صله ارحام و اينكه صله رحم خود يك موضوع مهم و قابل توجه است و يكي از نتايج آن بحث حمايت عاطفي و حتي اقتصادي از خويشاوندان است، علاوه بر اينكه در روايات افزايش فرزند موضوعيت دارد و مطلوب است، ملازمه اي بين افزايش كميت با كاهش كيفيت تربيت و كيفيت زندگي وجود ندارد، چرا كه مي توان رشد كمي و كيفي را با هم داشت. يعني هميشه چنين نيست كه كاهش جمعيت، تربيت بهتر و رفاه بيشتر را بدنبال داشته باشد. ما بايد با تلاش و همت همه جانبه كميت و كيفيت را با هم بالا ببريم.
اميدواريم توانسته باشيم پاسخ سوال شما را داده باشيم. اگر بازهم سوال يا ابهامي در اين زمينه بود باز هم با ما مكاتبه كنيد.