پسر 2 ساله دارم كه بيش از اندازه تحرك داره و فضوله، آيا مشكل خاصي داره؟
خوشحاليم شما مخاطب ما هستيد اميدواريم راهنماي خوبي در رابطه با اين موضوع براي شما باشيم.
در مورد سوال بايد خدمت شما عرض نماييم در عين ساده بودن اما جوانب مهمي را در بر دارد و بعلت عدم توضيح بيشتر دچار ابهام است. يكي از مهمترين اركان مشاوره مخصوصاً در زمينه راهنمايي كه باعث مي گردد نتيجه مطلوبي از آن حاصل گردد ميزان اطلاعاتي است كه شما بايد در اختيار مشاور قرار دهيد ؛ زيرا به هر حال تفاوت هاي فردي افراد در وضعيت و شرايط خانوادگي ،محيطي ،شخصيتي ،جنسيتي و ... ايجاب مي كند كه مشاوره ها با فرد مورد نظر و شرايط وي مطابقت داشته باشد.بطور كلي بايد بيان داريم كه معمولا در جامعه به كودكي كه كمي جنب و جوش بيشتري نسبت به كودكان ديگر داشته باشد بيش فعالي مي گويند. قابل ذكر است كه بيش فعالي يكي از اختلالاتي است كه ممكن است برخي از كودكان به آن مبتلا شوند.اين اختلال داراي علايمي است كه مي توان در تشخيص اين اختلال كمك نمايد اما بايد اين نكته را مورد توجه قرار داد كه تشخيص صحيح و برچسب اختلال بيش فعالي بايد توسط روانپزشك صورت گيرد و والدين نمي توانند بصرف بودن برخي از اين علايم در كودك خود او را بيش فعال بنامند.لذا اگر احساس مي كنيد فرزندتان بيشتر از معمول جنب و جوش دارد به يك متخصص روانپزشك مراجعه و موضوع خود را مطرح نماييد.براي اطلاع بيشتر به اين موضوع بطور كامل مي پردازيم.اختلال كم توجهي ـ بيش فعالي عبارت است از يك نوع رفتار خاص در كودكان به طوري كه اين كودكان تنها ميتوانند براي مدت كوتاهي روي يك موضوع خاص تمركز كنند. ضمناً اين كودكان گاهي حركات و رفتار كنترل نشدهاي را به طور ناگهاني از خود بروز ميدهند. به نظر ميرسد كه اين اختلال در اختلالات يادگيري نقش داشته باشد و تخمين زده ميشود حدود 10%-5% كودكان مدرسهاي گرفتار اين اختلال باشند.
علايم شايع
1. زياد صحبت ميكند.
2. وسط صحبت يا كار ديگران ميپرد.
3. به نظر ميرسد كه اصلاً گوش نميدهد
4. كودك روي صندلي مرتب ميجنبد و دستها و پاهاي خود را تكان ميدهد.
5. وقتي به كودك گفته ميشود كه بنشينيد، فقط به مدت كوتاهي روي صندلي بند ميشود.
6. حواس كودك به راحتي پرت ميشود.
7. قبل از مطرح شدن كامل سؤال، كودك پاسخ را ميدهد.
8. كودك در رعايت نوبت در بازي و صف مشكل دارد.
9. كودك در اجراي دستورالعملها مشكل دارد.
10. كودك قادر به تمركز روي يك كار يا بازي مشخص نيست.
11. مرتب از يك كار تمام نشده منصرف شده، به كار ديگري ميپردازد.
12. در انجام بازي، بدون ايجاد سروصدا، مشكل دارد.
13. چيزهاي مورد نياز براي انجام كارها را گم ميكند.
14. اغلب كارهاي خطرناك انجام ميدهد بدون اينكه به عواقب ناگوار آنها توجه داشته باشد.
علل بيش فعالي ناشناخته است. فرضيات زيادي مطرح شدهاند، اما هيچ يك تأييد يا رد نشدهاند. تصور بر اين است كه منشاي آن بيولوژيك باشد.
درمان
در بعضي از موارد، رفتار غيرطبيعي كودك به هنگام بلوغ كاملاً برطرف ميشود. در بعضي ديگر، بيش فعالي با افزايش سن كاهش مييابد. و در برخي مواقع و شرايط لازم است تا درمان صورت گيرد.البته درمان بايد توسط روانپزشك صورت گيرد.زيرا در بسياري از موارد از دارو درماني براي كنترل و درمان اين اختلال استفاده مي نمايند.البته در كنار دارو درماني نياز به راهبردهاي تغيير رفتار نامطلوب لازم است.
رژيم غذايي
به افرادي كه داراي اين اختلال هستند رژيم غذايي مخصوصي پيشنهاد شده است: حذف كليه افزودنيهاي غذايي (ادويه جات و غيره)، حذف مواد به خصوصي از رژيم غذايي، يا ويتامين درماني شديد. اغلب تحقيقات پزشكي اشاره به اين دارند كه اين رژيمها براي تعداد بسيار كمي از كودكان مفيد هستند. اما بسياري از والدين تغييرات قابل توجهي را در رفتار كودكان خود پس از استفاده از اين رژيمها گزارش كردهاند. شايد دليل آن اين باشد كه با تهيه غذاهاي مخصوص براي كودك، وي احساس ميكند كه توجه بيشتري به او ميشود. در مورد هرگونه رژيم غذايي مخصوصي كه براي كودك خود در نظر داريد با پزشك خود مشورت كنيد.