يكشنبه 4 آذر 1403

                                                                                                                        


                                   

                                                                                                                                                                                                                                 

 

 

لعن برکتی

مسئله «لعن» یکی از موارد تنش‌زا میان شیعیان و عامه است. عامه لعن را نسبت به صحابه جایز نمی‌دانند؛ به جهت اینکه آن‌ها را عاری از خطا و اشتباه می‌دانند. ولی شواهدی در قران و احادیث مبنی بر لعن گروهی از صحابه آمده است که خداوند ایشان را مورد لعن قرار داده است[۱] و به همین جهت، شیعه لعن کسانی را که مورد لعن خدا و رسول قرار گرفتند را جایز می‌داند. و البته تاییدی بر حرف شیعه نیز در صحیح بخاری آمده است که می‌گوید: «چرا من کسانی را که پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) لعن نموده‌اند، لعن نکنم؟»[۲]بنابراین جای این سئوال باقی است که چرا وهابیت نسبت به لعن کسانی که مورد لعن خدا و رسولش قرار گرفتند، اینگونه تند و تکفیری عمل می‌کنند؟

مگر نه این است که هرکس مورد لعن قرار بگیرد اگر سزاوار آن نباشد، این لعن به خود همان شخص لعن کننده باز می‌گردد؟ برای وضوح مطلب به این روایت بسنده می‌کنیم: « از ابودرداء شنیدم که می‌گفت: پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) فرمود: به درستی که اگر بنده چیزی را لعنت کند، لعنت به آسمان می‌رود پس درهای آسمان بسته شده و راه وی را می‌بندند؛ سپس به زمین می‌آید، درهای زمین نیز به روی او بسته می‌شود؛ پس به چپ و راست می‌رود، اما راهی پیدا نمی‌کند؛ سپس به سوی کسی می‌رود که لعنت شده، اگر وی صلاحیت لعن را داشت، (به او می‌خورد) و اگر نداشت، به کسی که لعنت کرده باز می‌گردد.»[۳]

 با توجه به وجود چنین روایتی در صحیح بخاری که مورد قبول وهابیت می‌باشد، می‌بایست دیگر جای نگرانی برای ایشان نباشد؛ و مهم‌تر اینکه: در صحیح مسلم بابی را گشوده به این عنوان که: « باب در مورد کسی که پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) او را لعنت، دشنام یا نفرین کرده در حالی که آن شخص سزاوار آن نبوده، این لعن برای او، پاک شدن از گناهان و پاداش و رحمت است.» همچنین مسلم نیشابوری در این باب ۱۳ روایت با همین مضمون نقل می‌کند که ما در این‌جا به ذکر یک مورد آن بسنده می‌کنیم: « ابوهریره گوید از پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) شنیدم که فرمود: من محمد بشری بیش نیستم که همچنین دیگر بندگانت خشمگین می‌گردم؛ پس هرگاه یکی از مسلمانان را دشنام داده، لعن کرده و یا شلاق زدم، این کار را برای او مایه پاکی و رحمت در قیامت قرار ده.»[۴]

حال با وجود چنین روایاتی که شما آنها را صحیح دانسته و در صحاح خود نقل کردهاید؛ شما که خلفای سه‌گانه خویش را برترین محلوقات خداوند پس از رسول گرامی اسلام (صلی الله علیه و آله و سلم) می‌دانید، نه تنها باید از احکام تکفیری خود دست بردارید، بلکه باید لعن شیعیان را موجب رحمت و برکت برای بزرگان خود در روز قیامت به شمار آورید.

 

 

منابع:

[۱]. قرآن کریم در سوره احزاب آیه ۵۷ کسانی را که پیامبر را آزرده باشند را لعن کرده و مسلما مشمول عده‌ای از اصحاب می‌شود.
[۲]. سنن ابی‌داود, ج ۴, ص ۱۵۳, ح ۴۹۰۵, باب ۵۳, باب فی اللعن، سلیمان بن اشعث ابوداود السجستانی (۲۷۵ ه) 
[۳]. صحیح مسلم, ج ۴, ص ۲۰۰۷, کتاب ۴۵, کتاب البرّ و الصله, باب ۲۵, باب من لعنه النبی او سبّه مسلم بن الحجاج نیشابوری (۲۶۱ ه)
[۴]. صحیح مسلم, ج ۴, ص ۲۰۰۸, کتاب ۴۵, کتاب البروالصله, باب ۲۵, باب من لعنه النبی او سبّه, مسلم بن الحجاج نیشابوری (۲۶۱ ه) 

اطلاعات تماس

 

روابط عمومی گروه :  09174009011

 

آیدی همه پیام رسانها :     @shiaquest

 

آدرس : استان قم شهر قم گروه پژوهشی تبارک

 

پست الکترونیک :    [email protected]

 

 

 

درباره گروه تبارک

گروه تحقیقی تبارک با درک اهميت اطلاع رسـاني در فضاي وب در سال 88 اقدام به راه اندازي www.shiaquest.net نموده است. اين پايگاه با داشتن بخشهای مختلف هزاران مطلب و مقاله ی علمي را در خود جاي داده که به لحاظ کمي و کيفي يکي از برترين پايگاه ها و دارا بودن بهترین مطالب محسوب مي گردد.ارائه محتوای کاربردی تبلیغ برای طلاب و مبلغان،ارائه مقالات متنوع کاربردی پاسخگویی به سئوالات و شبهات کاربران,دین شناسی،جهان شناسی،معاد شناسی، مهدویت و امام شناسی و دیگر مباحث اعتقادی،آشنایی با فرق و ادیان و فرقه های نو ظهور، آشنایی با احکام در موضوعات مختلف و خانواده و... از بخشهای مختلف این سایت است.اطلاعات موجود در این سایت بر اساس نياز جامعه و مخاطبين توسط محققين از منابع موثق تهيه و در اختيار كاربران قرار مى گيرد.

Template Design:Dima Group