شنبه 3 آذر 1403

                                                                                                                        


                                   

                                                                                                                                                                                                                                 

 

 

فضایل صدیقه کبری سلام الله علیها

اعوذباالله من الشیطن الرّجیم بسم الله الرّحمن‏ الرّحيم‏. الحمد لله ربّ العالمین. والعاقبة للمتقین. والجنة للمومنین. والنَارللکافرین.‏ الصّلوة والسّلام علی سیّدنا و نبیّنا ابی القاسم محمّد و علی آله الطاهرین و لعنة الله علی أعدائهم أجمعین . قال رسول الله صلی الله علیه و سلّم:‌ إنّما فاطمة‌ بضعة منّی یؤذینی ما آذاها وینصبنی ماانصبها .

حمد و سپاس ایزد منّان را سز ا است و سلام و درود پیشگاه حضرت محمّد صلی الله علیه و آله وسلم و ائمه معصومین علیه السلام باد که جامعة بشری را به سوی رشد توسعة معنوی، سعادت و رستگاری ابدی هدایت کرده اند.

حضرت فاطمه زهراء سلام الله علیها پر فضیلت ترین بانوی اسلام است و در عین حال مظلوم ترین آنها نیز است چون تقریباً بعد از رحلت رسول خدا صلی الله علیه و آله وسلم مخالفان با تمام قدرت به انکار فضائل آن حضرتI و مخالفت فکری و عملی با او نمودند و سپس این مظلومیت ها قرن به قرن ادامه پیدا کرد و هر عصری اشخاص مانند ابن حزم اندلسی و ابن تیمیه حرانی و ابن کثیر شامی و دیگران پیدا شدند تا این نور را خاموش نمایند و فراموش کردند که محمَدبن عیسی بن سوره روایتی از عبدالله بن زبیر واواز رسول خدا صلی الله علیه از و سلّم نقل می کند: إنّما فاطمة‌ بضعة منّی یؤذینی ما آذاها وینصبنی ماانصبها[1]. پیامبر اسلام صلی الله علیه وسلّم فرمودند: فاطمه سلام الله علیها پاره تن و جان من است. و آنچه او را آزار دهد مرا آزار می‌دهد، و آنچه او را به زحمت می‌اندازد مرا به زحمت می‌اندازد.

و در روایات دیگر پیامبر خدا صلی الله علیه وآله وسلّم خطاب به حضرت علی علیه السّلام فرمودند : اوتیت ثلاثا لم یؤتهن احد لا انا: اوتیت صهرا ولم اوت انا مثلی، واوتیت زوجة صدّیقة مثل إبنتی و لم اوت مثلها زوجة واوتیت الحسن والحسین من صلبک ولم اوت من صلبی مثلها ولکنَّکم منَّی وانا منکم[2].

سه چیز به تو داده شده است که نه به من داده شده ونه به کسی دیگر: تو داماد من هستی و پدر خانمی مثل رسول خدا صلی الله علیه و آله وسلّم داری،برای من پدر زنی مثل تو داده نشده است، به تو همسری صدّیقة مانند دخترم داده شده که به من چنین همسری داده نشده است. به تو فرزندانی مثل حسن و حسین علیهم السّلام داده شده،در حالی که به من مثل آنها داده نشده است ولی درعین حال شما از من هستید ومن از شما هستم. درذیل آیة ۳۳ از سوره احزاب که می فرماید:إنّما یرید الله لیذهب عنکم الرّجس أهل البیت و یطهرّکم تطهیرا ؛ أنزلت هذه الآیة في خمسة: في رسول الله، وعلي، و الحسن، والحسین، والفاطمة علیهم السّلام و روی أن رسول الله (ص) کان یمرّ ببیت فاطمة علیها السّلام إذا خرج إلی الصّلاة و یقول: السّلام علیکم أهل البیت ورحمة الله برکاته،یرحمکم الله.هماناخداونداراده فرمود تا رجس و پلیدگی را از شما اهل بیت عصمت و طهارت علیهم السّلام دور سازد وشما را پاک و پاکیزه گرداند)، هماناخداوند روایت می کنند که؛این آیه ی شریفه در مورد پنج نفر نازل شده است که عبارتند از: رسول خدا (ص)،حضرت علی (ع)، حضرت امام حسن و حضرت امام حسین و حضرت فاطمه علیهم السّلام[3]۔ ودر این مورد نقل است که: رسول خدا صلی الله علیه وآله وسلّم هر وقت برای نماز از منزل خارج می شدند و از رو بروی منزل حضرت فاطمه سلام الله علیها عبور می کردند، توقّف می کردند و چنین می فرمودند:سلام و رحمت و برکت خداوند بر شما ای اهل بیت من....

عن ابن عباس قال :قال رسول الله صلي اللَّه عليه وآله وسلّم: أفضل النّساء أهل الجنّة أربعة؛ مریم بنت عمران، و آسیه بنت مزاحم، وخدیجه بنت خویلدو فاطمة بنت محمَد صلي اللَّه عليه وآله وسلّم وافضلهنَّ عالمة فاطمة[4]. از ابن عباس نقل شده است که پیامبر خدا صلي اللَّه عليه وآله وسلّم فرمودند:سیّده زنان چهار تا هستند،مریم بنت عمران، وآسیه بنت مزاحم، وخدیجه بنت خویلد وفاطمه بنت محمّد صلي اللَّه عليه وآله وسلّم و بر ترین از آنان عالمه فاطمه سلام الله علیها است.

و در روایت دیگر هست: قال رسول الله صلی الله علیه و آله وسلّم: اوَل شخص تدخل الجنّة فاطمة بنت محمّد صلی الله علیه و آله وسلّم ومثلها في هذه الأمّة مثل مریم في بني اسرائیل[5].

پیامبر خدا صلی الله علیه و آله وسلّم فرمودند: نخستین کسی که وارد بهشت می شود حضرت فاطمه سلام الله علیها دختر محمّد صلی الله علیه و آله وسلم است واو درمیان این امّت مثل مریم درمیان بنی ص اسرائیل است.

حافظ احمد بن علی نقل کرد که پیامبر خدا صلی الله علیه و آله وسلّم درباره حضرت فاطمه زهراء سلام الله علیها فرمودند: فاطمة حوراء انسیّة کلّما اشتقّت الی الجنّة قبلتها[6].

فاطمه سلام الله علیها حوریه ای است به صورت انسان هر وقت که من مشتاق بهشت شوم وی را می بوسم. ابن مسعود روایت کرده است که پیامبراکرم صلي اللَّه عليه وآله وسلّم فرمودند: بهترین مردان شما علی علیه السّلام و بهترین جوانان تان حسن و حسین علیهم السّلام و بهترین زنان شما فاطمه سلام الله است[7]. وجایدیگر در کنز العمَال آمده پیامبرخدا صلی لله علیه و آله وسلّم به علی علیه السّلام فرمودند هل تدر لم سمَّیت فاطمة ؟ قال علی(ع)، لم سمَّیت؟ قال لآنَّها فطمت هی و شیعتها من النَّار.

ای علی می دانی برای چه فاطمه سلام الله علیها ، فاطمه نام گذاری شده است، علی علیه السّلام عرض کرد،به چه جهت فاطمه نام نهاده شده است؟ پیامبر خدا صلی لله علیه و آله وسلّم فرمودند؛ به این جهت که او خود و پیروان و دوستانش را از آتش نجات داده است.

علی عليه السّلام نقل شده است که رسول اکرم صلي اللَّه عليه و آله وسلّم فرمودند: ای فاطمه! آیا میدانید چرا نام تو را فاطمه سلام الله علیها ناميدند؟ علي عليه‏ السّلام گفت:اي رسول خدا صلي اللَّه عليه و آله و سلّم چرااورا فاطمه ناميدند؟ حضرت فرمودند: «یقول سمَّیت فاطمة لأنَّ اللَّه فطمها و ذریَتها من النّارمن لقی اللَّه منهم باالتّوحید والإیمان بما جئت به.»

فاطمه را فاطمه ناميدند زیرا خداوند او وفرزندانش را که موحد هستند وبه آنچه برمن نازل شده ایمان آورده اند از آتش دورمی دارد،واز این روایت که او" فاطمه" سلام الله علیها ناميده است.

از عایشه نقل شده است که حضرت فاطمه سلام الله علیها سلمان را برای قرض گرفتن گندم یا خرما، پیش شمعون یهودی می‌فرستد تااعرابی را اطعام نماید و با اینکه حضرت فاطمه (س) و خانواده‌اش از سه روز چیزی نخورده بودند ولی بازهم برای خودش یا خانواده‌اش چیزی از آن برنداشت.

در ادامه نوشته که پیامبر صلّی الله علیه و آله وسلّم وارد خانه ی فاطمه سلام الله علیها شد، دید رنگ صورت دخترش زرد شده است، علتش را معلوم کرد، عرض کرد: از گرسنگی . حضرت صلّی الله علیه و آله وسلّم دعا کرد: خدایا این دختر پیغمبر توست و این بچه‌ها پیش، بر اینها رحم کن.

سپس به فاطمه (س) فرمود که برود به اطاقش، وضو بگیرد و دو رکعت نماز بخواند.

در آخر نماز فاطمه سلام الله علیها دعا کرد: خدایا همانا فاطمه علیه السّلام دختر نبی تو است گرسنگی، او را در سختی قرار داده است،‌و این علی بن ابیطالب (ع) پسر عمّ نبی تو است که او را گرسنگی تحت فشار قرار داده است. خدایا بر ما نیز مائده‌ای از آسمان نازل فرما. همانطوری که آن را بر بنی اسرائیل نازل کردی ولی آنان کفر ورزیدند اما ما بر آن ایمان داریم.

(هنوز دعای ایشان تمام نشده بود که) مائده از آسمان که در آن گوشت نرم و تازه که بوی آن از مشک هم بهتر بود. حضرت فاطمه سلام الله علیها او را در دست گرفت از اتاق بیرون آمد.

حضرت علی علیه السّلام فرمود: این را از کجا آوردی؟ فاطمه سلام الله علیها فرموند: این از طرف خداوند است. پیامبر خدا صلّی الله علیه و آله وسلّم فرمود: تعریف و ستایش از آن خدایی است که مرا دختری داده که مثل آن مریم است که هر وقت زکریا در محراب عبادت او می‌آمدند نزد او رزق می‌یافتند و وقتی درباره ی آن سوال می‌کردند – پاسخ می‌داد: این از طرف خدا است.

سپس فرمود: این نتیجه ی آن صدقه‌ای است که فاطمه سلام الله علیها به اعرابی داد. فلذا خداوند متعال در قبال آن فاطمه (س) را صد تا مائدة در بهشت اعطا کرده است، که این یکی از آن است، پس همه ‌تان بخورید تا سیر بشوید[8].

از رسول خدا صلّی الله علیه و آله و سلّم نقل شده است حضرت فرمودند:هنگامیکه خداوند متعال آدم ابوالبشر را آفرید و از روح خود در او دمید،آدم به جانب راست عرش نگریست ، پنج هیکل نوری را در حال رکوع وسجود دیده گفت: پروردگارا آیا قبل از من کسی را از خاک وگل آفریده ای؟ فرمود: نه، ای آدم، گفت پس این پنج هیکلی که به شکل و قیافه خودم می بینم کیستند؟ فرمود: اینان پنج نفر ازفرزندان تو می باشند که اگر آنان نبودند تو را نمی آفریدم، اینها پنج تنی هستند که برای آنان پنج اسم از اسامی خودم را جدا ساخته (وآنان را به آن اسامی نامیدم) اگر آنان نبودند، بهشت و دوزخ، عرش و کرسی، آسمان و زمین و ملائکه و جنّ و انس را نمی آفریدم ، من محمودم و این محمّد است ، من عالي هستم و این علي است، من فاطرم و این فاطمه است، من احسانم و این حسن است و من محسنم واین حسین است، به عزّت خود سو گند یادکرده ام که هیچ کس به اندازه یک ذرّه بغض و کینه آنان را نزد من نیاورد مگر اینکه اورا به دوزخ خود وارد سازم و از این کار پاکی هم ندارم .ای آدم، اینان برگزیدگان من از میان آفریدگانم می باشند، به وسیلۀ آنان رهائ بخشیده، و به آنان هلاکشان می کنم، اگر توبه من نیازی داري به اینان توسل بجوي، سپس پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله وسلّم فرمودند ما کشتی نجاتیم[9] ...

مصیبت حضرت فاطمه سلام الله علیها:

السّلام علیک یا فاطمه الزّهرا،یابنت رسول الله یاقرّه عین الرّسول

همین روزها که روزهای آخرعمرزهرای مرضیه بوداسماءبنت عمیس حضورداشت اسماء ناقل این حدیث است که یکی از این روزها وجود مقدس زاهرای مرضیهI مرا صدا زدند وفرمودند اسماء! دقایقی من استراحت میکنم، توهم از اتاق بیرون برو، حسن و حسین علیهماالسلام به مسجد رفتند، زینب وامَ کلثوم را خانه زن های هاشمی فرستاد، امیرالموءمنین علیه السلام مسجد بود، از اتاق بیرون آمدم جلوی در ب اتاق قدم می زد م، می خواست ندای حق را لبیک بگوید! بعد هر چه صدا زدم، دیدم که فاطمه جواب نمی دهد ای دختر پیامبر! " وانکبَت علیها" خودش را انداخت روی زاهری مرضیهI، فاطمه جان! سلام مرا به پیغمبر برسان .

فواقع علیَ علی وجهه[10] امیرالموءمنین علیه السلام روی زمین افتاد و از حال رفت قدری آب به سر و صورتش زدند تا چشمانش را باز کرد، فرمود: بمن العزاء یا بنت محمَد کنت بک أتعزَی ففیم العزاء من بعدک فاطمه جان! دیگر با چه کسی درد دل کنم؟ دیگر غصه های دلم را با چه کسی بگویم؟

وسیعلمُ الّذِین ظلمواایّ منقلب ینقلبون

شوکت علی

 

 


[1] - صحیح جامع ترمذی، ج۲ ، ص ۳۱۹

[2] - الإستیعاب فی معرفةالأصحاب، ج۲ ، ص ۷۵۱

[3] - کشف الغمَه، ج۱ص ،۴۳

[4] - البدایه و النهایه ، ج ۲ ، ص ۶۱

[5] - منتخب کنز العمَال فی سنن الاقوال والاحوال ، ج ۶ ، ص۲۱۹

[6] - تاریخ بغداد، ج ۵، ص۸۶

[7] - کنز العمَال فی سنن الاقوال والاحوال ، ج ۶ ، ص ۲۱۷

[8] - نزهةالمجالس و منتخب النَفائس، ج۱، ص ۲۲۴

[9] - فرائدالسمطین، ج۱ ، ص۳۶

[10] - بحار الانوار، ج ۴۳، ص۱۸۶

 

اطلاعات تماس

 

روابط عمومی گروه :  09174009011

 

آیدی همه پیام رسانها :     @shiaquest

 

آدرس : استان قم شهر قم گروه پژوهشی تبارک

 

پست الکترونیک :    [email protected]

 

 

 

درباره گروه تبارک

گروه تحقیقی تبارک با درک اهميت اطلاع رسـاني در فضاي وب در سال 88 اقدام به راه اندازي www.shiaquest.net نموده است. اين پايگاه با داشتن بخشهای مختلف هزاران مطلب و مقاله ی علمي را در خود جاي داده که به لحاظ کمي و کيفي يکي از برترين پايگاه ها و دارا بودن بهترین مطالب محسوب مي گردد.ارائه محتوای کاربردی تبلیغ برای طلاب و مبلغان،ارائه مقالات متنوع کاربردی پاسخگویی به سئوالات و شبهات کاربران,دین شناسی،جهان شناسی،معاد شناسی، مهدویت و امام شناسی و دیگر مباحث اعتقادی،آشنایی با فرق و ادیان و فرقه های نو ظهور، آشنایی با احکام در موضوعات مختلف و خانواده و... از بخشهای مختلف این سایت است.اطلاعات موجود در این سایت بر اساس نياز جامعه و مخاطبين توسط محققين از منابع موثق تهيه و در اختيار كاربران قرار مى گيرد.

Template Design:Dima Group