پنجشنبه 1 آذر 1403

                                                                                                                        


                                   

                                                                                                                                                                                                                                 

 

 

فضائل حضرت زهرا سلام الله علیها
فضائل حضرت زهرا سلام الله علیها

اعوذ بالله من الشیطن الرجیم. بسم الله الرحمن الرحیم. الحمد لله رب العالمین و الصلاة و السلام علی خاتم النبیین ابی القاسم المصطفی محمد صلی الله علیه و آله وسلم و علی عترته الطیبین الطاهرین المعصومین المکرمین سیما بقیة الله الاعظم روحی و ارواح العالمین لتراب مقدمه الفداء و اللعنة علی اعداءهم اجمعین الی لقاء یوم الدین.اما بعد فقال رسول الله صلی الله علیه و آله وسلم : « لو کان الحُسنُ شخصاً لکان فاطمة بل هی اعظم » رسول مکرم اسلام صلی الله علیه و آله وسلم در وصف فاطمه زهرا می فرماید: فاطمۀ من با تمام زیبایی ها همسان و بلکه بالاتر است. ([1])

حضرت فاطمه سلام الله علیها از منظر رسول خدا صلی الله علیه و آله وسلم دارای عظمت وشأن والایی است. از این رو آن حضرت دخترشان را به (( ام ابیها )) خطاب می فرمودند این تعبیر پیامبر صلی الله علیه و آله وسلم بسیار بلند و رفیع است. امّ یعنی ریشه و اصل، درخت بدون ریشه دوام ندارد و اصالت و حیاتش بستگی به ریشه دارد. عرب به ریشه ام می گویند بنا بر این فاطمه اطهر سلام الله علیها اصل وجود مبارک پیامبر گرامی اسلام صلی الله علیه و آله وسلم است .

مرحوم آیة الله العظمی نجفی مرعشی (رح) در جلسه درسشان فرمودند : " پدرم مدّتی متوسل به امام زمان علیه السلام بود می خواست قبر مادرمان زهرای مرضیه سلام الله علیها را پیدا کند. در یکی از شب ها امام زمان علیه السلام را در خواب دید که فرمودند: مخفی بودن قبر مادرم سند مظلومیت آن حضرت است. و این حقّانیّت شیعه است و به همین جهت باید مخفی باقی بماند اما شما هر چه از مادرمان زهرا سلام الله علیها می خواهید، از حضرت معصومه سلام الله علیها بگیرید، خدا همه را به ایشان عنایت کرده است.([2])

آنچه مشهور است این است که معرّف باید برتر از معرّفی شده باشد بناء بر این در معرفی حضرت زهرا سلام الله علیها تنها پیامبر خدا صلی الله علیه و آله وسلم و امامان معصوم علیهم السلام که وجودشان از وجود پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله وسلم تولد یافته است ، می توانند به تبیین و معرفی شخصیت حضرت زهرا بپردازند بناء بر این ما انسان های ضعیف چگونه می توانیم فضایل وجودی و مکارم اخلاقی یگانۀ آفرینش را درک کنیم مگر آن که دست نیاز به سوی کلام آسمانی انوار از زبان آنان بشناسیم.

پیامبر صلی الله علیه و آله وسلم در حالی که دست دخترشان فاطمه زهرا را گرفته بودند، فرمودند: « مَن عرف هذه فقد عرفها ومَن لم یَعرفها فهی فاطمة ُ بنتُ محمد فهی بضعة منّی و هی قلبی و روحی التی بین جنبیّ فمن آذاها فقد آذانی و من آذانی فقد آذی اللهَ.» ([3]) هر کس فاطمۀ مرا می شناسد که می شناسد و هر کس او را نمی شناسد، بداند او فاطمه دختر محمد است. این فاطمه پارۀ تن من است او قلب من است این دختر دل و جان من است که درمیان دو پهلویم قرار گرفته است هر کس او را اذیت کند، مرا اذیت کرده و هر کس مرا اذیت کند به طور یقین خدا را اذیت کرده است. مرحوم علامه امینی در کتاب " الغدیر" با استناد به 59 سند و مدرک به ویژه کتب صحاح اهل سنت، این حدیث را بیان می کند، ضمن آن که به تفصیل دربارۀ صحت سند آن بحث می نماید. بناء بر این، اهل سنت هم این روایت را مسلم و قطعی و دارای اعتبار می دانند. نکته قابل توجه این که از این تعبیر حضرت زهرا نیز استفاده کردند و آن وقتی بود که پیامبر(ص) رحلت فرموده و امت به جای همدردی و تسلیت به آن عزیز به اذیت و آزار آن حضرت پرداختند تا جایی که فاطمه به مسجد رفته و خطبۀ مشروحی ایراد فرمود و در ضمن آن فرمود:« واعلموا انّی فاطمة و ابی محمد صلی الله علیه و آله وسلم » [4]بدانید من فاطمه هستم و پدرم محمد صلی الله علیه و آله وسلم .

امیر المؤمنین علی علیه السلام می فرماید: به رسول خدا عرض کردم یا رسول الله صلی الله علیه و آله وسلم مرا بیشتر دوست داری یا دخترتان فاطمه را ؟ پیامبر فرمودند: « فهیَ اَحَبُّ الیَّ منک و انت اَعَزُّ علیَّ منها.[5] » فاطمه نزد من محبوب تر است و تو عزیز تر هستی . این بیان رسول خدا تساوی و برابری حضرت علی و فاطمه زهرا را در تمامی زمینه ها بیان می کند زیرا پیامبر صلی الله علیه و آله وسلم هیچ کدام را بر دیگری ترجیح ندادند. در این ارتباط امام صادق علیه السلام می فرماید : « لولا اَنّ امیر المؤمنین تزوّجها لما کان لها کُفوٌ الی یوم القیامة علی وجه الارض آدم فمن دونه.»[6] اگر امیر المؤمنین با حضرت زهرا ازدواج نکرده بود تا روز قیامت هیچ کفو و هم شان در بین فرزندان آدم برای آن حضرت یافت نمی شد علامه مجلسی در توضح این مطلب می فرماید: این حدیث بر فضیلت حضرت راضیه مرضیه سلام الله علیها دلالت می کند و این که ایشان از تمام انبیا حتی پیامبران اولو العزم – به استثنای پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله وسلم – برتر و والاترند و این نکته از کلمه کفو به دست می آید زیرا کفو به معنی نظیر و مثل است و جایی که برای حضرت زهرا سلام الله علیها به غیر از علی علیه السلام نظیر و مثل وجود نداشته باشد معلوم است که دیگران از نظر ارزش و جایگاه کمتر از حضرت صدیقه طاهره سلام الله علیها هستند و تنها کسی که هم شأن وهم درجۀ او است،شوهر والا مقامش علی بن ابی طالب است.کفو فقهی به این معنی است که اگر مرد و زن هر دو مؤمن بودند تفاوت های دیگر مانع از همسری آنان نیست ممکن است مرد عالم باشد، ولی زن علم چندانی نداشته باشد و یا زن دارای ویژگی و تخصصی باشد که مرد آن را نداشته باشد، به هر حال اگر در ایمان هر دو مشترک بودند هم کفو محسوب می شوند ولی احادیثی که هم کفو بودن فاطمه زهرا و حضرت علی را بیان می کند مطابق بودن وهم نظیر بودن آن دو در تمامی خصوصیات ها و شرائط و خصلت ها را بیان می نماید بنا بر این اگر امیر المؤمنین آفریده نمی شد، صدیقه کبری در عالم هستی فرد و یکتا بود، زیرا مثل و مانندی نداشت. پس به این نتیجه می رسیم که این دو بزرگوار از نظر مقامات نیز یکسان اند و هیچ گونه برتری بر یکدیگر ندارند یعنی در علم، شجاعت، تقوی،عرفان، صبر.....مساوی هستند[7]

خداوند در قرآن می فرماید: « لقد کان لکم فی رسول الله اسوة حسنة لمن کان یرجوا الله و الیوم الاخر و ذکر الله کثیراً.»[8] مسلماً برای شما در زندگی رسول خدا صلی الله علیه و آله وسلم سرمشق نیکویی بود برای آن ها که امید به رحمت خدا و روز رستاخیز دارند و خدا را بسیار یاد می کنند. بر این اساس، پیامبر صلی الله علیه و آله وسلم الگو هستند. امام علی علیه السلام می فرماید: « لِکٌّلِ مأمومٍ امامٌ یقتدی به و یستضئ بنور علمه »[9] هر مأمومی امامی دارد که باید به او اقتداء کند و از نور علمی او بهر ببرد.بر این اساس پیامبر (ص) و ائمه الگوی انبیاء الهی و مؤمنین هستند که درمیان چهارده معصوم حضرت صدیقه طاهره جایگاه ویژه و مخصوص دارد چرا که امام زمان (عج الله تعالی فرجه ) می فرماید: « و فی إبنة رسول الله لی أسؤة حسنة »[10] دختر پیامبر برای من اسوه و الگو ست. و در جایی دیگر پیامبر در فضائل حضرت زهرا می فرماید: در قیامت وقتی خدای متعال مخلوقات را زنده کرد و آن ها را جمع نمود، در این حال منادی الهی از زیر عرش ندا می دهد« یا معشر الخلائق غضوا ابصارکم لتجوز فاطمة بنت محمد سیدة نساء العلمین علی الصراط. » ای بندگان خدا چشم هایتان را پایین اندازید تا فاطمه دختر محمد صلی الله علیه و آله وسلم سرور و مهتر زنان عالمیان از صراط عبور می کند در این هنگام همه و همۀ چشم های خود را بندند تا این که فاطمه از صراط عبور می نماید و تنها محمد و علی و حسن و حسین علیهم السلام و اولاد طاهرین شان آن حضرت می نگرند وقتی فاطمه زهرا سلام الله علیها وارد بهشت می شود چادرش بر روی صراط پهن می شود در حالیکه یک طرف آن داخل بهشت در دست زهرای مطهر است و طرف دیگرش در صحرای قیامت باقی مانده است. در این وقت بار دیگر منادی ندا می دهد " یا ایّها المحبّون لفاطمة تعلّقوا بأهداب مرط فاطمة سیدة نساء العالمین " ای دوستداران و علاقه مندان فاطمه خود را به رشته های چادر فاطمه سرور زنان عالمیان متصل کنید، دوستان آن حضرت هر کدام رشته را در دست می گیرند. و در ادامه می فرماید : " یتعلّق بها اکثر من ألف فئام و ألف فئام . قالوا و کم فئامٍ واحد ؟ قال ألف ألف یُنجَون بها من النار .[11] به چادر حضرت فاطمه بیش از هزار هزار فئام آویزان می شوند و نجات می یابند، آن گاه از حضرت در مورد فئام پرسیدند حضرت فرمود: هر فئام یک ملیون است این چادر چیست؟ ظاهر آن چگونه است؟ مراد آن چیست؟ تفسیر ملکوتی و باطنی آن چه می باشد؟ تنها خدا می داند ولی نکتۀ مهم و قابل توجه این است که این چادرمصداق رحمت و مهربانی فاطمه در قیامت است که نسبت به دوستان و شیعیان شان ابراز می دارند.

السلام علیک یا بنت رسول الله . السلام علیک یا بنت نبی الله اسلام علیک یا فا طمة الزهراء

اگر نگاهی به ما کند زهرا دردهارادوا کند زهرا

بر دل و جان ما صفا بخشد گر نگاهی به ما کند زهرا

جان خود را به محسن خود را در دین فدا کند زهرا

امیر المؤمنین پس از رحلت پیامبر صلی الله علیه و آله وسلم مشغول غسل و کفن رسول خدا بود امّا منافقین به ظاهر مسلمان ، در سقیفه جمع شده بودند تا مسیر اسلام را منحرف کنند خانۀ علی علیه السلام عزادار رسول الله صلی الله علیه و آله وسلم است به جای تسلیت به تنها یاد گار رسول خدا و دلداری به اهل بیت آن حضرت، آمدند و شروع به تهدید وار عاب نمودند. تا آن جا که در خانۀ وحی را به آتش کشیدند. عمرمی گوید من چنان با لگد به در زدم و او را به در چسپاندم که صدای ناله اش بلند شد " أبتاه یا رسول الله صلی الله علیه و آله وسلم " ای پدر رسول الله این چنین با دختر تو می کنند . " آه یا فضّة الیک فقد والله قُتِلَ ما فی اخشائی من حملٍ " ای فضه مرا دریاب .به خدا خدا قسم بچه ام را کشتند من وارد خانه شدم چنان با کف دست از روی مقنعه بر صورت فاطمه زدم که گوشواره اش شکست و بر روی زمین افتاد.[12]

الا لعنة الله علی القوم الظالمین .

محمد اقبال


[1] احمد رحمانی همدانی، فلطمه زهرا بهجه قلب المصطفی، انتشارات شفق، قم، 1420ق، ص10.

[2] حسین گنجی، فاطمه کوثر رسول،طویان محبت، قم، 1384ش،ص153.

[3] اربلی، علی بن عیسی، کشف الغمه، تبریز، انتشارات بنیی ها شم، 1381ق، ج1، ص466.

[4] طبرسی، احتجاج، نشر مرتضی، مشهد مقدس، 1402ق،ج1،ص100.

[5] فاطمه کوثر رسول، ص160.

[6] بحار الانوار، ج43، ص10.

[7] فاطمه کوثر رسول، ص161

[8] احزاب/21

[9] نهج البلاغه/ نامه 45

[10] مجلسی، محمد باقر بحار الانوار، بیروت، 1404ق، ج 53، ص180.

[11] بحار الانوار، ج8، ص67.

[12] همان، ج30،ص 293-294.

 

اطلاعات تماس

 

روابط عمومی گروه :  09174009011

 

آیدی همه پیام رسانها :     @shiaquest

 

آدرس : استان قم شهر قم گروه پژوهشی تبارک

 

پست الکترونیک :    [email protected]

 

 

 

درباره گروه تبارک

گروه تحقیقی تبارک با درک اهميت اطلاع رسـاني در فضاي وب در سال 88 اقدام به راه اندازي www.shiaquest.net نموده است. اين پايگاه با داشتن بخشهای مختلف هزاران مطلب و مقاله ی علمي را در خود جاي داده که به لحاظ کمي و کيفي يکي از برترين پايگاه ها و دارا بودن بهترین مطالب محسوب مي گردد.ارائه محتوای کاربردی تبلیغ برای طلاب و مبلغان،ارائه مقالات متنوع کاربردی پاسخگویی به سئوالات و شبهات کاربران,دین شناسی،جهان شناسی،معاد شناسی، مهدویت و امام شناسی و دیگر مباحث اعتقادی،آشنایی با فرق و ادیان و فرقه های نو ظهور، آشنایی با احکام در موضوعات مختلف و خانواده و... از بخشهای مختلف این سایت است.اطلاعات موجود در این سایت بر اساس نياز جامعه و مخاطبين توسط محققين از منابع موثق تهيه و در اختيار كاربران قرار مى گيرد.

Template Design:Dima Group