يكشنبه 4 آذر 1403

                                                                                                                        


                                   

                                                                                                                                                                                                                                 

 

 

راهکارهای افزایش محبت همسران
امام صادق علیه السلام فرمودند:‌ هنگامی که مرد با خانواده‏اش برخورد می‏کند، [به آنان] سلام کند و هنگام ورود با صدای کفش و با سرفه کردن، خانواده‏اش را از آمدن خود با خبر کند، تا اینکه چیزی نبیند که او را ناخوش آید .
عشق و محبت حق شماست
امروزه علی رغم مشکلات عدیده ای که بر سر راه ازدواج جوانان عزیز وجود دارد ،کسانی هم که در این آشفتگی با هزاران زحمت موفق به ازدواج می شوند از زندگی مشترکشان چیزی نگذشته است که اختلافات و درگیری ها بالا می گیرد و در این میان گویی طلاق بهترین راهکار است . و نتیجه اش هم رشد روز افزون طلاق و افزایش جرم و بزهکاری است .
ما در صدد ریشه یابی علل طلاق نیستیم چرا که هر خانواده ای که در صدد از هم پاشیدن است می دانند که ریشه اش کجاست ،اما بهتر است به بیان راهکارهایی پرداخت که به انسجام خانواده ها کمک کند.
و چه خوب است که برای گرفتن راهکار به سیره رفتاری بهترین همسر عالم نظری بیندازیم باشد که درس بگیریم و زندگی خود را از هجوم طوفان های بنیان کن و خانه بر انداز محفوظ بداریم .
امیر و مولای اهل ایمان، همسران همدل را عامل آرامش روانی یكدیگر می‌دانست و همواره از مردان می خواست بهترین همسر برای خانم‌هایشان باشند.

حق اکرام و همسرنوازی
هر که زنی را به همسری می‌گیرد، باید او را احترام و اکرام نماید.[1] زنان در دست شما امانتند، بر آنان سخت مگیرید و معطّل و بلاتکلیفشان مگذارید. [2]
امیر و مولای اهل ایمان، همسران همدل را عامل آرامش روانی یكدیگر می‌دانست و همواره از مردان می خواست بهترین همسر برای خانم‌هایشان باشند. خود چنان همسر نمونه ای بود که وقتی رسول گرامی از دخترش پرسید: همسرت را چگونه یافتی؟ حضرت فاطمه (سلام الله علیها) پاسخ داد: «بهترین شوهر».[3]
پیامبر عزیز خدا صلی الله علیه و آله می‏فرمایند:
قول الرجل للمراة انی احبک لا یذهب من قلبها ابدا ؛ این گفتار مرد به همسرش که «من تو را دوست دارم‏ ، هرگز از قلب زن بیرون نمی‏رود
پیشوای پارسایان، مردان را از همسرآزاری به شدت پرهیز می‌داد و می‌فرمود:
هر مردی همسرش را با زبانش بیازارد، خداوند والا نه سخنی از او می‌پذیرد، نه عدالت‌ورزی‌اش را و نه نیکوکاری‌اش را،گرچه روزها را روزه گیرد و شب ها را به نماز ایستد و... تا آن هنگام که همسرش را خرسند سازد... و اگر همسرش را خرسند نسازد، از نخستین افرادی خواهد بود که وارد دوزخ می‌شود. [4]
جواب شما را در کلام معصومین(علیه السلام) می توان یافت همانا آنان الگوی ما در تمام زمینه ها هستند لذا توجه شما را به احادث زیر جلب می کنیم:

اخلاق شوهر نسبت‏به همسر
1- حضرت امیرالمؤمنین علی علیه السلام می‏فرمایند:
«فدارها علی کل حال واحسن الصحبة لها فیصفو عیشک[5] ؛ همیشه با همسرت مدارا کن، و با او به نیکی همنشینی کن تا زندگیت ‏با صفا شود .»
از تکبر و خشونت‏بپرهیز
2-پیامبر عزیز خدا صلی الله علیه و آله می‏فرمایند:
«خیر الرجال من امتی الذین لایتطاولون علی اهلیهم و یحنون علیهم ولا یظلمونهم[6] ؛ بهترین مردان امت من، آن کسانی هستند که نسبت‏ به خانواده خود خشن و متکبر نباشند و بر آنان ترحم و نوازش کنند و به آنان آزار نرسانند .»
سیلی، هرگز!
3- پیامبر عزیز خدا صلی الله علیه و آله می‏فرمایند:
«فای رجل لطم امراته لطمة، امرالله عزوجل مالک خازن النیران فیلطمه علی حر وجهه سبعین لطمة فی نار جهنم[7] ؛ هر کس به صورت زنش سیلی بزند، خداوند به آتشبان جهنم دستور می‏دهد تا در آتش جهنم هفتاد سیلی بر صورت او بزند .»
چگونگی عشق را به خود بیاموزیم
من تو را دوست دارم
4- پیامبر عزیز خدا صلی الله علیه و آله می‏فرمایند:
«قول الرجل للمراة انی احبک لا یذهب من قلبها ابدا[8] ؛ این گفتار مرد به همسرش که «من تو را دوست دارم‏» ، هرگز از قلب زن بیرون نمی‏رود.»
تامین سعادت دینی و دنیایی همسر
5- پیامبر عزیز خدا صلی الله علیه و آله می‏فرمایند:
«للمراة علی زوجها ان یشبع بطنها، و یکسو ظهرها، ویعلمها الصلاة والصوم والزکاة ان کان فی مالها حق، ولاتخالفه فی ذلک[9] ؛ حق زن بر شوهرش این است که او را سیر کند، لباس بپوشاند، نماز و روزه و زکات را - اگر در مال زن حق زکاتی است - به او یاد دهد، و زن نیز در این کارها با او مخالفت نورزد .»
پیشوای پارسایان، مردان را از همسرآزاری به شدت پرهیز می‌داد و می‌فرمود:
هر مردی همسرش را با زبانش بیازارد، خداوند والا نه سخنی از او می‌پذیرد، نه عدالت‌ورزی‌اش را و نه نیکوکاری‌اش را،گرچه روزها را روزه گیرد و شب ها را به نماز ایستد و... تا آن هنگام که همسرش را خرسند سازد... و اگر همسرش را خرسند نسازد، از نخستین افرادی خواهد بود که وارد دوزخ می‌شود
آیا هدیه هم می‏خری؟
6- پیامبر عزیز خدا صلی الله علیه و آله می‏فرمایند:
«من دخل السوق فاشتری تحفة فحملها الی عیاله کان کحامل صدقة الی قوم محاویج ولیبدا بالاناث قبل الذکور فان من فرح ابنته فکانما اعتق رقبة من ولد اسماعیل ومن اقر بعین ابن فکانما بکی من خشیة الله ومن بکی من خشیة الله ادخله الله جنات النعیم[10]؛ هر کس به بازار رود و هدیه‏ای برای خانواده‏اش بخرد و ببرد، [پاداش او ] مانند کسی است که برای نیازمندان صدقه می‏برد(و هنگامی که هدیه را به خانه می‏برد)، باید، قبل از پسران، به دختران بدهد، زیرا کسی که دخترش را شادمان کند، مانند کسی است که یک بنده از فرزندان اسماعیل را آزاد کرده است . و هر کس [با دادن هدیه‏ای] چشم پسری را روشن کند، گویا از ترس خدا گریسته است و هر کس از ترس خدا بگرید، خداوند او را داخل نعمت‏های بهشت کند .»
بازار و خرید گوشت
7- امام سجاد علیه السلام می‏فرمایند:
«لان ادخل السوق ومعی درهم ابتاع به لحما لعیالی وقد قرموا الیه احب الی من ان اعتق نسمة[11] ؛ برای من به بازار رفتن و خرید یک درهم گوشت‏برای خانواده‏ام که میل به گوشت دارند، از بنده آزاد کردن دوست داشتنی‏تر است .»
سوغاتی را فراموش نکن
8- امام صادق علیه السلام می‏فرمایند:
«اذا سافر احدکم فقدم من سفره فلیات اهله بما تیسر [12] ؛ هرگاه یکی از شما به مسافرت رود و سپس از سفر برگردد، پس باید برای خانواده خود به اندازه‏ای که توانایی دارد سوغاتی بیاورد .»
برای او آرایش می‏کنی؟
9- امام باقر علیه السلام می‏فرمایند:
«النسآء یحببن ان یرین الرجل فی مثل ما یحب الرجل ان یری فیه النسآء من الزینة[13] ؛ همان گونه که مردان دوست دارند زینت و آرایش را در زنانشان ببینند، زنان نیز دوست دارند زینت و آرایش را در مردانشان ببینند .»
10- راوی می‏گوید به امام صادق علیه السلام عرض کردم: حق زن بر شوهرش چیست؟ حضرت فرمودند:
«. . . ولاتکون فاکهة عامة الا اطعم عیاله منها ولایدع ان یکون للعید عندهم فضل فی الطعام وان یسنی لهم فی ذلک شی‏ء ما لم یسن لهم فی سآئر الایام [14]؛ ... هر میوه‏ای که همه مردم از آن می‏خورند، باید به خانواده‏اش بخوراند و در روزهای عید خوراک آنان را افزایش دهد، و چیزهایی برای آنان فراهم کند که در روزهای دیگر فراهم نمی‏کرده است.»
سوء الظن
تهمت و سوء ظن هرگز
11- امام صادق علیه السلام می‏فرمایند:
«لا تقذفوا نسآءکم فان فی قذفهن ندامة طویلة وعقوبة شدیدة [15]؛ به زنان خود تهمت نزنید [و نسبت ناروا ندهید]، زیرا در این کار، [برای شما] پشیمانی طولانی و کیفر سختی خواهد بود .»
خدا کند تو بیایی
12- پیامبر عزیز خدا صلی الله علیه و آله می‏فرمایند:
«هلک بذی المروة ان یبیت الرجل عن منزله بالمصر الذی فیه اهله[16]؛ از جوانمردی دور است که [مردی] در شهری که خانواده‏اش هستند باشد، ولی در غیر خانه خود بخوابد .»
امام باقر علیه السلام می‏فرمایند: النسآء یحببن ان یرین الرجل فی مثل ما یحب الرجل ان یری فیه النسآء من الزینه ؛ همان گونه که مردان دوست دارند زینت و آرایش را در زنانشان ببینند، زنان نیز دوست دارند زینت و آرایش را در مردانشان ببینند
آداب ورود به خانه
13- امام صادق علیه السلام می‏فرمایند:
«یسلم الرجل اذا دخل علی اهله واذا دخل یضرب بنعلیه ویتنحنح یصنع ذلک حتی یؤذنهم انه قد جآء حتی لا یری شیئا یکرهه[17]؛ هنگامی که مرد با خانواده‏اش برخورد می‏کند، [به آنان] سلام کند و هنگام ورود با صدای کفش و با سرفه کردن، خانواده‏اش را از آمدن خود با خبر کند، تا اینکه چیزی نبیند که او را ناخوش آید .»
در کنار همسر نشستن
14- پیامبر عزیز اسلام صلی الله علیه و آله می‏فرمایند:
«جلوس المرء عند عیاله احب الی الله تعالی من اعتکاف فی مسجدی هذا[18]؛ نشستن مرد در کنار خانواده‏اش، نزد خدای بزرگ دوست داشتنی‏تر از اعتکاف [و نشستن] در این مسجد من است .»
تا کنون لقمه در دهانش گذاشته‏ای؟
15- پیامبر عزیز خدا صلی الله علیه و آله می‏فرمایند:
«ان الرجل لیؤجر فی رفع اللقمة الی فی امراته[19] ؛ مرد در برابر لقمه‏ای که در دهان زنش می‏گذارد پاداش می‏برد .»
کتک نزن، فریاد نکش!
16- پیامبر عزیز خدا صلی الله علیه و آله به یکی از زنان درباره حق زن بر شوهرش می‏فرمایند:
«حقک علیه ان یطعمک مما یاکل ویکسوک مما یلبس ولا یلطم ولا یصیح فی وجهک[20] ؛ حق تو بر شوهرت این است که از آنچه خود می‏خورد به تو غذا دهد، و از آنچه خود می‏پوشد تو را نیز بپوشاند، و به روی تو سیلی نزند و فریاد نکشد.»

پی نوشت ها :
1. رسول الله(صلی الله علیه و آله):: «مِنَ اتَّخَذَ زَوجَةً فَلیکرِمها» محدّث نوری، مستدرک الوسائل، ج1، ص412، ح1023.
2. امیرالمؤمنین(علیه السلام): «...وَ إِنَّهُنَّ أمانَةُ اللهِ عندَكُم فَلا تُضارُّوهُنَّ وَ لا تَعضِلُوهُنَّ» محدث نوری، مستدرك الوسائل، ج14، ص251، ح16622.
3. مجلسی، بحارالانوار، ج42، ص117.
4. شیخ حرّ عاملی، وسائل الشیعه، ج20، ص211، ح25455.
5. مکارم الاخلاق، ص‏218
6. همان، ص‏216 .
7. مستدرک الوسائل، ج‏14، ص‏250
8. وسائل الشیعة، ج‏14، ص‏10
9. مستدرک الوسائل، ج‏14، ص‏243
10. وسائل الشیعة، ج‏15، ص‏227 .
11. همان، ج‏15، ص‏251
12. همان، ج‏8، ص‏337
13. مکارم الاخلاق، ص‏80
14. وسایل شیعه، ج‏15، ص‏227 .
15.بحارالانوار، ج‏103، ص‏249 .
16. وسائل الشیعة، ج‏14، ص‏122 .
17. بحارالانوار، ج‏76، ص‏11 .
18. میزان الحکمة، ج‏4، ص‏287
19. المحجة البیضاء، ج‏3، ص‏70 .
20. مکارم الاخلاق، ص‏.

اطلاعات تماس

 

روابط عمومی گروه :  09174009011

 

آیدی همه پیام رسانها :     @shiaquest

 

آدرس : استان قم شهر قم گروه پژوهشی تبارک

 

پست الکترونیک :    [email protected]

 

 

 

درباره گروه تبارک

گروه تحقیقی تبارک با درک اهميت اطلاع رسـاني در فضاي وب در سال 88 اقدام به راه اندازي www.shiaquest.net نموده است. اين پايگاه با داشتن بخشهای مختلف هزاران مطلب و مقاله ی علمي را در خود جاي داده که به لحاظ کمي و کيفي يکي از برترين پايگاه ها و دارا بودن بهترین مطالب محسوب مي گردد.ارائه محتوای کاربردی تبلیغ برای طلاب و مبلغان،ارائه مقالات متنوع کاربردی پاسخگویی به سئوالات و شبهات کاربران,دین شناسی،جهان شناسی،معاد شناسی، مهدویت و امام شناسی و دیگر مباحث اعتقادی،آشنایی با فرق و ادیان و فرقه های نو ظهور، آشنایی با احکام در موضوعات مختلف و خانواده و... از بخشهای مختلف این سایت است.اطلاعات موجود در این سایت بر اساس نياز جامعه و مخاطبين توسط محققين از منابع موثق تهيه و در اختيار كاربران قرار مى گيرد.

Template Design:Dima Group