فضیلت لیلةالرغائب
لیلةالرغائب (شب آرزوها) به نخستین شب جمعه ماه رجب گفته میشود. در این شب فرشتگان بر زمین نازل میشوند تا رحمت الهی را به اهل عالم عرضه نمایند.
ب. فضیلت لیلةالرغائب
لیلةالرغائب (شب آرزوها) به نخستین شب جمعه ماه رجب گفته میشود. در این شب فرشتگان بر زمین نازل میشوند تا رحمت الهی را به اهل عالم عرضه نمایند.
واژه «رغائب» جمع «رغیبه» به معنای چیزی که مورد رغبت و میل است و نیز به معنای عطا و بخشش فراوان میباشد. بنابر معنای اول «لیلةالرغائب» شبی است که میل و توجه به عبادت و بندگی در آن بسیار است و بندگان خدا در این شب گرایش زیادی به رفتن به در خانه خدا و ارتباط و انس با او دارند. بر پایه معنای دوم، «لیلةالرغائب» شبی است که در آن عطاء و بخشش خدا بسیار است و بندگان خداوند با رو آوردن به بارگاه خدا و خشوع در برابر بزرگی خدا، شایسته دریافت انعام و عطا و بخشش بیکرانه خدا میشوند.
از پیامبر اكرم (صلی الله علیه و آله) روايت شده است که فرمود: «لَا تَغْفُلُوا عَنْ لَیْلَةِ أَوَّلِ جُمُعَةٍ مِنْهُ فَإِنَّهَا لَیْلَةٌ تُسَمِّیهَا الْمَلَائِکَةُ لَیْلَةَ الرَّغَائِبِ وَ ذَلِکَ أَنَّهُ إِذَا مَضَی ثُلُثُ اللَّیْلِ لَا یَبْقَی مَلَکٌ فِی السَّمَاوَاتِ وَ الْأَرْضِ إِلَّا وَ یَجْتَمِعُونَ فِی الْکَعْبَةِ وَ حوالیها وَ یَطَّلِعُ اللَّهُ عَلَیْهِمْ فَیَقُولُ لَهُمْ یَا مَلَائِکَتِی سَلُونِی مَا شِئْتُمْ فَیَقُولُونَ یَا رَبَّنَا حَاجَتُنَا إِلَیْکَ أَنْ تَغْفِرَ لِصُوَّامِ رَجَبٍ فَیَقُولُ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ قَدْ فَعَلْتُ ذَلِکَ؛[1]از اولین شب جمعه در ماه رجب غافل نشوید؛ زیرا شبی است که فرشتگان آن را "لیلةالرغائب"مینامند. این نامگذاری به این جهت است که هنگامی که یک سوم از شب گذشت، هیچ فرشتهای در آسمانها و زمین نمیماند، مگر اینکه در کعبه و اطراف آن جمع میشوند. آنگاه خداوند بهطور غیر منتظرهای نورش را بر آنان ظاهر میکند و به آنان میفرماید: ای فرشتگانم هر چه میخواهید از من درخواست کنید. فرشتگان عرض میکنند: حاجت ما این است که از روزهداران رجب درگذری. خداوند میفرماید: این کار را انجام دادم.»
آقا میرزا جواد ملکی تبریزی (ره) در ذیل این حدیث میگوید: «بهتر است کسی که این حدیث را میشنود، در این شب، زیاد بر فرشتگان صلوات فرستاده تا تکلیفی را که آیه تحیّت به عهدهٔ ما گذاشته، به اندازهٔ توانایی انجام داده باشد.»[2]
--------------------------------------------------------------------------------
پینوشت:
[1]. وسائل الشيعة، شيخ حر عاملى، مؤسسة آل البیت(علیهم السلام)، قم، چاپ: اول، 1409 ق. ج8 ؛ ص99
[2]. المراقبات، میرزا جواد ملکی تبریزی، مترجم: ابراهيم محدث بندرريگى، نشر اخلاق، قم، 1375ش، ص112.
منبع: ماهنامه اطلاعرسانی، پژوهشی، آموزشی مبلغان شماره 177