چهارشنبه 14 آذر 1403

                                                                                                                        


                                   

                                                                                                                                                                                                                                 

 

 

منو سخنرانی مکتوب

اعتکاف امام مجتبی علیه السلام و برآوردن حاجت مومن

ميمون بن مهران گويد: امام مجتبى عليه السلام در مسجد اعتكاف كرده بود و من نزد او نشسته بودم كه مردى آمد و عرض كرد: اى فرزند رسول خدا شخصى از من طلب دارد و مى‏خواهد مرا به اين جهت به زندان افكند، امام عليه السلام فرمود: «بخدا سوگند اكنون ثروتى ندارم كه قرض تو را بپردازم»، آن مرد گفت: شما بيا با او صحبت كن. امام مجتبى عليه السلام كفش خود را پوشيد كه حركت كند. من به امام عرض كردم: اى فرزند رسول خدا آيا اعتكاف خود را فراموش نمودى؟ حضرت فرمود: «فراموش نكردم، ولى از پدرم شنيدم كه مى‏گفت پيامبر خدا صلّى اللَّه عليه و آله و سلم فرمود: هر كس براى برآورده شدن حاجت برادر دينى خود تلاش كند گويا نه هزار سال خدا را عبادت كرده كه روزها را روزه گرفته و شبها را به نماز ايستاده باشد».

الآداب الدينية للخزانة المعينية با ترجمه عابدى ص 364‏

اعتکاف و نشستن در نزد دانشمند

حضرت امیر المونین علی علیه السلام : نشستن يك ساعت در پيش دانشمند دوست‏تر است بسوى خدا از عبادت يك سال كه هيچ معصيت خدا را نكرده باشد و نگاه كردن به عالم دوست‏تر است بسوى خدا از اعتكاف يك سال در مسجد الحرام و زيارت دانشمند دوست‏تر است بسوى خدا از هفتاد حج و عمره و بهتر است از هفتاد مرتبه طواف خانه‏ى خدا و خدا برايش هفتاد درجه بلند گرداند و خدا بهر حرفى كه از دانشمند مى‏آموزد ثواب هفتاد حج قبول شده در نامه‏ى عملش مى‏نويسد و بر او رحمتش را فرو مى‏فرستد و فرشتگان گواهى دهند كه بهشت بر او واجب است‏.

ارشاد القلوب-ترجمه رضايى، ج‏1، ص: 394

اعتکاف و رفع حاجت مومن

مضر بن قاموس گفت كه: بامام هفتم گفتم بمن خبر رسيده كه از پدرت حسين كه يكى از براى حاجتى نزد او آمد و باو گفتند آن حضرت معتكف است: و او بنزد امام حسن (ع) رفت و اين را باو گفت و آن حضرت فرمود: ندانست كه راه رفتن براى انجام حاجت مؤمن تا برآوردنش بهتر است از اعتكاف دو ماه پياپى در مسجد الحرام با روزه آن سپس امام هفتم (ع) فرمود: و از اعتكاف در همه روزگار.

آداب معاشرت-ترجمه جلد شانزدهم بحار الانوار، ج‏1، ص: 151

قرض به مومن ، دعای برمومن ، کمک به مومن ستمدیده

امام صادق علیه السلام فرمود: مؤمنى نباشد كه او مؤمن را بخانه خود برد و سير بآن خوراك دهد جز اينكه بهتر باشد از آزادى يك بنده، و مؤمنى نباشد كه براى رضاى خدا بمؤمنى وامى دهد جز كه خدا مزد صدقه باو دهد و مؤمنى نباشد كه در انجام حاجت برادر مؤمنش راه رود جز كه خدا بهر گامى حسنه‏اى برايش نويسد و سيئه از او بريزد و درجه‏اى بالا برد، و باز هم ده حسنه برايش فزايد و در ده حاجت او را واسطه پذيرد، مؤمنى نباشد كه در پشت سر براى برادرش دعا كند جز كه خدا باو فرشته‏اى گمارد كه ميگويد مانند آن براى خودت باشد، و مؤمنى نباشد كه گره كار برادر مؤمنش را گشايد جز كه خدا يك گرفتارى آخرت را بر او گشايد، و مؤمنى نباشد كه به مؤمن‏ ستمديده كمك دهد براى رفع ستم او جز كه بهتر باشد از روزه داشتن يكماه با اعتكاف در مسجد الحرام، و مؤمنى نباشد كه يارى كند برادر مؤمنش را (با قدرت بر نصرت او) جز كه خدا او را در دنيا و آخرت يارى كند.

آداب معاشرت-ترجمه جلد شانزدهم بحار الانوار، ج‏1، ص: 202

احترام به سادات

حسن بن محمّد قمى گفت از مشايخ و پيران قم روايت كرده‏ام كه حسين بن حسن بن جعفر بن محمّد بن اسماعيل بن جعفر صادق عليه السّلام در قم زندگى ميكرد و آشكارا بشرب خمر مى‏پرداخت يك روز براى احتياجى كه داشت بدر خانه احمد بن اسحق اشعرى رفت كه وكيل اوقاف در قم بود ولى احمد بن اسحاق باو اجازه ورود نداد بناچار با اندوه و ناراحتى بخانه خود برگشت.

احمد بن اسحاق آن سال عازم حج شد همين كه رسيد بسامرا اجازه ورود خواست تا خدمت امام حسن عسكرى عليه السّلام برسد اما امام عليه السّلام باو اجازه ورود نداد و گريه‏ها كرد و بسيار زارى و تضرع نمود تا بالاخره اجازه يافت وقتى وارد شد عرضكرد يا ابن رسول اللَّه چرا بمن اجازه نفرموديد خدمتتان برسم من كه از شيعيان و ارادتمندان شماهم.

فرمود چون پسر عموى مرا از در خانه‏ات راندى احمد گريه‏اش گرفت و قسم‏ ياد كرد كه اجازه ندادن من بواسطه آن بود كه شايد او از شرابخوارى توبه كند فرمود راست ميگوئى ولى چاره‏اى نيست بايد آنها را گرامى بداريد و احترام كنيد در هر حال مبادا ايشان را تحقير كنيد و اهانت نمائيد چون انتساب بما خانواده دارند كه در اين صورت زيانكار خواهيد بود.

وقتى احمد بقم برگشت بزرگان بديدن او آمدند حسين نيز از كسانى بود كه بديدن احمد شتافت اما همين كه احمد او را ديد از جاى جست و باستقبالش شتافت و اكرامش نمود و در صدر مجلس او را نشانيد حسين ديدن اين همه احترام برايش بى‏سابقه بود و بعيد شمرد پرسيد چه شده كه اين قدر بمن احترام ميكنى احمد جريان خود را با امام عسكرى عليه السّلام توضيح داد.

همين كه حسين شنيد از كار زشت خود پشيمان شد و توبه كرد بخانه برگشت تمام شراب‏هائى كه داشت بزمين ريخت و اسباب و وسائل شراب را شكست و از پرهيزكاران و صالحين و اشخاص با ورع گرديد پيوسته ملازم مسجد بود و اعتكاف مى‏كرد و شب زنده‏دار بود تا مرگ گريبانش را گرفت و نزديك قبر حضرت معصومه دفن شد.

زندگانى حضرت جواد و عسكريين عليهم السلام، ص: 283

قال رسول اللّه صلّى اللّه عليه و آله: «اعتكاف عشر فى رمضان يعدل حجّتين و عمرتين».

رسول خدا صلّى اللَّه عليه و آله فرمود: «اعتكاف ده روز در رمضان با دو حج و دو عمره برابرى مى‏كند»

زیارت امام حسین علیه السلام و اعتکاف

امّ سعيد مى‏گويد: نزد امام صادق (ع) بودم كه كنيزم آمد و گفت: مركب راآوردم. امام (ع) فرمود: اى امّ سعيد، اين مركب چيست و قصد كجا دارى؟ مى‏گويد: گفتم: مى‏خواهم به زيارت قبور شهيدان بروم. فرمود: به من بگو چرا امروز كار شما مردم عراق اين قدر عجيب شده است كه از راههاى دور براى زيارت قبور شهداى احد مى‏آييد و زيارت قبر سيد الشهداء را ترك مى‏كنيد؟ راستى چرا به زيارت قبر او نمى‏رويد؟ امّ سعيد مى‏گويد: گفتم: سيّد الشهداء كيست؟ فرمود: حسين بن على (ع).

گفتم: من يك زن هستم [و به تنهايى نمى‏توانم اين كار را انجام دهم‏]. فرمود: براى امثال تو هيچ گونه مانعى از رفتن به زيارت آن حضرت نيست. گفتم: زيارت او چه ثوابى براى ما دارد؟ فرمود: با يك حجّ و يك عمره و اعتكاف و روزه دو ماه در مسجد الحرام برابر است.

ثواب الاعمال-ترجمه انصارى، ص: 191

پاداش يارى كردن برادر مؤمن‏

ابراهيم بن عمر يمانى مى‏گويد: امام صادق (علیه السلام) فرمود: هيچ مؤمنى مؤمن ستمديده‏اى را كمك نمى‏كند مگر اينكه اين عمل او از روزه و اعتكاف يك ماه در مسجد الحرام بهتر است.

ثواب الاعمال-ترجمه انصارى، ص: 285

اعتکاف رسول اعظم صلی الله علیه و آله

صدوق در كتاب «فقيه» به سند خود، از امام صادق عليه السلام نقل ميكند كه فرمود: رسول خدا صلّى اللَّه عليه و آله در ماه رمضان- سال اول هجرت- در دهه اول در مسجد «اعتكاف» كرد. و سال بعد در دهه دوم اعتكاف نمود، ولى پس از آن هميشه در دهه سوم ماه رمضان اعتكاف نمود.

سنن النبى صلى الله عليه و آله با ترجمه ‏فارسى، ص: 298

یک روز کمک به مومن

قال رسول الله صلی الله علیه و آله : عون العبد أخاه يوما خير من اعتكافه شهرا.

کسی که به برادر خود كمك يك روزه كند بهتر از اعتكاف يك ماهه است.

نهج الفصاحة مجموعه كلمات قصار حضرت رسول ص، ص: 577

قال رسول الله صلی الله علیه و آله : جلوس المرء عند عياله أحبّ إلى اللّه من اعتكاف في مسجدي هذا.

 

اطلاعات تماس

 

روابط عمومی گروه :  09174009011

 

 شماره نوبت استخاره: 09102506002

 

آیدی همه پیام رسانها :     @shiaquest

 

پاسخگویی سوالات شرعی: 09102506002

آدرس : استان قم شهر قم گروه پژوهشی تبارک

 

پست الکترونیک :    [email protected]

 

 

 

درباره گروه تبارک

گروه تحقیقی تبارک با درک اهميت اطلاع رسـاني در فضاي وب در سال 88 اقدام به راه اندازي www.shiaquest.net نموده است. اين پايگاه با داشتن بخشهای مختلف هزاران مطلب و مقاله ی علمي را در خود جاي داده که به لحاظ کمي و کيفي يکي از برترين پايگاه ها و دارا بودن بهترین مطالب محسوب مي گردد.ارائه محتوای کاربردی تبلیغ برای طلاب و مبلغان،ارائه مقالات متنوع کاربردی پاسخگویی به سئوالات و شبهات کاربران,دین شناسی،جهان شناسی،معاد شناسی، مهدویت و امام شناسی و دیگر مباحث اعتقادی،آشنایی با فرق و ادیان و فرقه های نو ظهور، آشنایی با احکام در موضوعات مختلف و خانواده و... از بخشهای مختلف این سایت است.اطلاعات موجود در این سایت بر اساس نياز جامعه و مخاطبين توسط محققين از منابع موثق تهيه و در اختيار كاربران قرار مى گيرد.

Template Design:Dima Group