اندازه گیری استرادیول , هورمون محرک فولیکول , پرولاکتین و تستوسترون اغلب در این بیماران انجام می شود. جریان خون واژن به طور غیر مستقیم با استفاده از فوتو پلاتیسموگرافی داپلر و حرارت سنجی قابل اندازه گیری است. طبق معیار تعریف
dsm-iv اختلال عملکرد جنسی به صورت آشفتگی میل جنسی و تغییرات روانی زیستی مشخص کننده چرخه پاسخ جنسی که باعث پریشانی شدید و مشکلات فردی می شود… می باشد
اختلالات میل جنسی
کمبود یا فقدان مداوم یا مکرر فانتزی ها ,افکار یا امیال نسبت به فعالیت جنسی که منجر به آشفتگی فرد می شود , میل جنسی کاهش یافته است. شایعترین اختلال عملکرد بوده و در ۴۰% بیمارانی که برای مشاوره جنسی مراجعه می کنند وجود دارد. مبتلایان میل جنسی کاهش یافته اغلب دچار اشکال در انگیزش و ارگاسم نیز هستند. کاهش شدید میل جنسی یا اختلال بیزاری جنسی عبارت است از بیزاری هراس گونه مداوم یا مکرر و اجتناب از تماس جنسی که باعث آشفتگی فردی شود و علت این اختلال اغلب بصورت سابقه تجاوز جنسی مانند زنا یا کودک آزاری است.
اختلال انگیزش جنسی
ناتوانی مداوم یا مکرر در کسب یا حفظ هیجان جنسی کافی است که باعث اشفتگی فرد شود و ممکن است طبیعی یا روانی باشد
اختلالات ارگاسم
اشکال, تاخیر , یا فقدان مداوم یا مکرر رسیدن به ارگاسم به دنبال تحریک و انگیزش کافی زنان بدون ارگاسم در مقایسه با زنان ارگاسمیک: ۱- در ارتباط با شریک جنسی خود مشکل بیشتری در زمینه فعالیت های جنسی شامل تحریک کلیتوریس دارند۲- نظر منفی تری نسبت به خود ارضائی دارند ۳- به تابوهای جنسی بیشتر پایبند هستند ۴- گناه جنسی بیشتری احساس می کنند
اختلالات درد
اختلالات درد جنسی شامل : درد هنگام دخول , انقباض واژن هنگام دخول , و درد های غیر جنسی است. درد هنگام دخول عبارت است از درد مداوم یا مکرر آلت تناسلی هنگام امیزش جنسی که ممکن است ناشی از تحریک جنسی , دخول همراه با زور , یا دخول عمیق باشد یا بلافاصله پس از آمیزش روی دهد. بیماری آندومتریوز , وستیبولیت , کمبود استروژن , چسبندگی تخمدان به قسمتی از لگن بنام کلدوساک و عفونت های لگنی یا ادراری از عوامل مطرح هستند. همچنین بیماری ام اس , صدمات نخاع و اعصاب محیطی و عوامل روانی. در انقباض روانی که واژینیسموس گفته می شود وجود درد الزامی نیست( اسپاسم عضلات پوبوکوکسیژیوس و لواتور آنی). درد غیر آمیزشی شامل : درد جنسی مداوم یا مکرر در آلت تناسلی در پاسخ به محرک های جنسی غیر از دخول است.
علل اختلالات جنسی زنان:
اشکالات دستگاه مغز و اعصاب , تروما یا بیماری نخاع , دیابت
عروقی : فشار خون گرفتگی عروق محیطی و مشکلات آئورت ایلیاک
روانی : اضطراب , ترس , عصبانیت
هورمونی : یائیسگی , نارسائی زودرس تخمدان , پرولاکتین بالا
عضلانی : نقص عضلات کف لگن , جوشگاه برش هنگام زایمان بنام اپیزیوتومی
درمان:
درمان جایگزین استروژنی در زنان یائیسه و یا تستوسترون در آنها
انگیزش : داروهای ویاگرا ۱ ساعت پیش از فعالیت جنسی باعث حفظ نعوظ در مردان می شود. در زنان با تسهیل نرم شدن( لوبریکاسیون) , بهتر شدن خونرسانی کلیتوریس , و تورم آلت تناسلی به درمان ارگاسم دیررس و آنورگاسمی کمک می کند. همچنین دردرمان اختلال عملکرد جنسی به دنبال مصرف داروهای روانگردان , ضد افسردگی کمک کننده است. درمان غیر داروئی ابزار درمان کلیتورال نام دارد eros-ctd
ارگاسم
درمان بر اساس به حد اکثر رساندن تحریک و به حد اقل رساندن مهار است.
درد شایعترین علت درد هنگام دخول پیش ار یایسگی وستیبولیت واژن است. رایجترین درمان ها عبارتند از : درمان شناختی- رفتاری , بیوفیدبک و جراحی آن قسمت در صورت لزوم ( بنام وستیبولکتومی)
درمان انقباض واژن
شامل شل کردن عضلات واتساع واژن است.
سیستیت بینابینی
علائم خفیف به تغییرات رژیم غذائی, کاهش استرس , بیوفیدبک و آموزش مثانه پاسخ می دهد. اجتناب از نوشیدنی های اسیدی , الکی با گاز دار یا غذاهای ادویه دار و شیرین کننده های مصنوعی در برخی بیماران باعث کاهش درد می شود. تنها داروی خوراکی موجود که به تائید اداره نظارت بر دارو و غذای آمریکا رسیده است پنتوزان پلی سولفات سدیم است. داروهای ضد اسپاسم التهاب آنتی هیستامین و شل کننده های عضلانی نیز ممکن است درد را تسکین دهند.اختلال جنسی در زنان Female Sexual Dysfunction یا (F.S.D) شایع و با سن آنها رابطه داشته و با بالا رفتن سن بیشتر میشود. ۳۰ تا ۵۰ درصد زنان آمریکایی به این اختلال دچار هستند. اطلاعات در مورد ساختمان و فیزیولوژی پاسخ جنسی و یا پاتوفیزیولوژی اختلالات جنسی زنان محدود میباشد. بالا رفتن سن، فشارخون، کشیدن سیگار، افزایش کلسترول خون و جراحیهای لگن با اختلالات جنسی در خانمها همراه میباشد.
مستر (Master) وجانسون (Janson) در سال ۱۹۶۶ سیکل پاسخ جنسی زنان را به ۴ مرحلهی هیجان (تحریک) Excitment ، سکون Plateau، ربوخه Orgasmو مرحلهی بازگشت به حالت اولیه Resolution طبقهبندی کردند. در سال ۱۹۷۹ کاپلان این سیکل را در سه مرحله تمایل Desir تحریک (Arousal) و ارگاسم میداند که اختلالات جنسی زنان طبق این طبقهبندی بیان میشوند.
-۱ کم شدن میل جنسی Low Sexual Desire (Decreased Libido)
الف- اختلال میل جنسی کم کار Hypoactive sexual Desire Disorder (H.S.D)
عبارت است از کم شدن یا نبودن تمایل جنسی در نتیجهی عوامل روانی هیجانی یا ثانویه به مسایل فیزیولوژیکی مثل کاهش هورمونها یا مداخلات پزشکی وجراحیمانند قطع هورمونهای زنانه در اثر مونوپوز و یا جراحیهایی مانند (برداشتن تخمدانها، برداشتن غدد فوق کلیوی، برداشتن غدهی هیپوفیز و مصرف داروهای سایتوتوکسیک ویا بیماریهای غدد مترشحهی داخلی (اختلالات هیپوتالاموس، هیپوفیزو بیماریادیسون)
ب- اختلال انزجار جنسی (Sexual Aversion Disorder)S.A.D
ترس و یا انزجار (مداوم) نسبت به تمایل جنسی معمولاً زمینهی هیجانی یا روانی مختلفی دارد که از جمله آن میتوان به تجاوزات دوران کودکی اشاره کرد.
-۲ اختلال تحریک جنسی (Sexual Arousal Disoder)
عبارت است از ناتوانی مداوم و تکرار شونده و کافی نبودن پاسخ گیرندههای حسی برای رسیدن یا ادامه دادن تحریکات برای تماس جنسی و یا نبودن ترشحات دستگاه تناسلی به اندازهی کافی و چون در Clitoral و Labial خون به اندازهی کافی کشیده نمیشود آنها ضخیم نمیشوند. هم چنین شل نشدن عضلات صاف واژن موجب اختلالات تحریک جنسی میشوند. این حالات ممکن است ثانویه به فاکتورهای روان شناسی یا عوامل فیزیولوژیکی وطبی باشد که باعث کاهش جریان خون کلیتوریس و واژن میشوند. سابقهی ضربه به لگن ، جراحی لگن یا علت دارویی (داروهای مهار کننده جذب مجدد سروتونین SSRIS در سیستم سلسلهی اعصاب مرکزی) نیز ممکن است اختلالات تحریکی را ایجاد نماید.
-۳ اختلالات ارگاسم Orgasmic Disorder
تأخیر یا نبودن ارگاسم (اوج لذت جنسی یا ربوخه) بعد از تحریک
الف- نوع اولیه:
که هیچگاه ارگاسم انجام نشده است Anorgasmia.
ب- نوع ثانویه:
تجربهی ارگاسم حداقل برای یک بار وجود دارد. عدم تکرار ارگاسم به علت ضربههای روحی تجاوزات جنسی، اختلالات هورمونی بعد از اعمال جراحی نیز رخ میدهد. فاکتورهای طبی و فیزیکی و داروهای SSRIS نیز به بدتر شدن اوضاع کمک میکند و یا وضعیتی که در شرایط خاصی ارگاسم حاصل می شود
منبع:www.iransalamat.com