جهاد فرهنگی ابزاری برای حراست از کیان الهی
روشن است که برای حراست از کیان الهی- اسلامی قلم و جوهر نوشتار علماء، از اسلحه و خون شهداء برتر است.
هم اکنون جهاد فرهنگی درگیر با فعّاليت هایی است که مروّج نظرياتي است كه اساس دين و ايمان و مسائل اسلامي را مورد هدف قرار داده است تا که عقائد اسلامی جوانان متزلزل مي سازد. قرائت هاي مختلف از دين و قبض و بسط تئوريك شريعت، برداشت هايي كه ما و شما تا به حال از كتاب و سنّت و منابع اسلامي داشته ايم تابع شرايط و ذهنيّت هايي خاصّی میداند که با تغيير آن شرايط و ذهنيّت ها ديگر نمي توان برداشت هاي سابق را پذيرفت و بايد برداشت ها و قرائت هاي نو و تازه اي از دين و قرآن و سنّت را حاكم دانسته و پذیرفت. اصولا برداشت از دين آزاد است و هر كس حق دارد برداشت خود را از دين داشته باشد و نمي توان و نبايد حقّ فهم دين و تبيين احكام و تفسير قرآن و احاديث را به فقها و مجتهدان منحصر دانست.
نتيجه چنين تفكّري اين خواهد بود كه هر روز، هر كسي هر چه از دين برداشت كرد و فهميد دينش همان است.
پاسخ اين كه در زندگي مسائل مختلفي باعث شده تغييرات متعددي در مسائل و احكام فقهي پيدا شود و هيچ كس منكر چنين چيزي نيست. سخن در كليّت و تعميم اين تغيير است.
از نظر منطقي، با ذكر چند مصداق و شاهد جزئي، نمي توان حكم كلّي و عمومي صادر كرد.
بحث تغيير و تحول و به عبارت دقيق تر، امكان تغيير و تحول تنها در دايره ظنّيات دين و فقه مطرح است و قطعّيات آن ها را شامل نمي شود.
اگر اصرار و تأكيد كرديد كه هيچ معرفتی ثابت نيست و هر معرفتي در معرض تغيير و تحوّل است. این نظریه اگر درست باشد خودش را نیز ردّ خواهد كرد،چرا که این بیان خود نیز از معارف است.
در آن بیان امام علی (ع) جهاد فرهنگی را دارای مراتب سهگانه براورد فرمود. ترتیب بیان امام (ع) سه نوع جهاد است كه ابتدا جهاد با مال، سپس جهاد با جان و در نهايت جهاد با زبان را مورد توجه قرار داده است .شايد وجه اين ترتيب اين باشد كه اگر فقط با بذل مال خطر دشمن از اسلام و مسلمین دفع مي شود جانتان را به خطر نيندازد. اما اگر مبارزه با مال كارساز نبود آن گاه بايد سلاح برداشته و آماده جان فشاني شويد و به جهاد با جان اقدام كنيد. با اين همه، ممكن است در ميدان ها و شرايطي، نه مال و نه جان كارآيي نداشته باشد و خطر دشمن دفع نگردد که در این صورت و لازم باشد كه با زبان و قلم وارد عرصه و میدان کارزار شويد و از دين و اسلام دفاع كنيد. از همين جا مي توان پي برد كه چرا صادق آل محمد (ع)فرموده اند:
«اِذا کانَ یَومُ القیامةِ جَمَعَ اللهُ عزّوجَلّ النّاسَ فی صَعیدٍ واحِدٍ، وَ وُضِعَتِ الموَازینُ، فَتُوزَنُ دِماءُ الشُّهداءِ مَعَ مِدادِ العُلَماءِ، فَیُرَحَجُّ مِدادُ العُلَماءِ عَلی دِماءِ الشُّهَداءِ»؛[1]
چون روز قیامت بپا گردد، خداوند متعال همه مردم را در یک سرزمین گرد هم آورده و میزان ها نهاده شود، پس خون شهداء با مرکب علماء سنجش گردد. در نتیجه مرکب (دوات) علماء بر خون شهداء برتر آید.
روشن است که برای حراست از کیان الهی- اسلامی قلم و جوهر نوشتار علماء، از اسلحه و خون شهداء برتر است. زیرا که اگر آن نباشد این نباشد. نوشته علماء است که خون شهید را معنادار ساخته و راه شهید را هموار میسازد. البته پس از شهادت شهید این نوشته عالم است که آن خون را در صفحه تاریخ ماندگار میکند و نام و راه شهید را زنده نگه میدارد.
و الحمدلله اولاً و آخراً
-------------------------------------------------------
[1]. محمد صدوق، من لایحضره الفقیه، ج4، ص 398، ح 5853.