پنجشنبه 1 آذر 1403

                                                                                                                        


                                   

                                                                                                                                                                                                                                 

 

 

منو سخنرانی مکتوب

وحدت و اصلاح ذات
اوائل نهضت پس از بازگشت امام از قيطريه بعضي مراجع آن زمان با امام مشكل پيدا كردند و حرفشان اين بود كه امام تند مي‌رود.

در قرآن مجيد از اصلاح بين افراد جامعه سخن گفته شده است و همه را به اقدام در اصلاح امر فرموده اين گونه آمده است كه «فَاَصْلِحوا بَيْنَ اَخَوَيْکُمْ»[1] بين برادران را اصلاح كنيد. اما به واقع برادران چه كساني هستند؟ قرآن اهل ايمان را برادر دانسته است: «اِنَّمَا الْمُؤْمِنونَ اِخْوَه»[2] تنها اهل ايمان برادرند. بنابر اين، ايمان وجه مشترکي است که هر قدر قوي تر و بيشتر شود عامل وحدت برادرانه بيشتر خواهد شد.
ازوحدت اصلاح ذات بين منظور اين است كه بايد ريش‌ها هم قد شود. بلكه اين است كه اختلاف سلايق در خارج موجب نزاع و درگيري نشود، نه اين كه اجماعي بين بين حاصل آيد كه نه اين باشد و نه آن. چرا كه مسير بين بين نه اين است و نه آن، و در هر حال باطل محض است كه قرآن كريم از آن اصطلاح خاصي دارد. اهل نفاق نه بر كفر محض استوارن و نه بر حق خالص كه آن‌ها:«مُذَبْذَبينَ بَيْنَ ذلكَ لا اِلي هؤُلاءِ وَ لا اِلي هؤُلاءِ»[3] بين و بين اين و آن را دارند. نه با اين‌ها هستند و نه با آن‌ها. با توجه به اين كه حق و صراط مستقيم يكي بيش نيست، اگر بر اين صراط باشيم و آن را رها كنيم بي‌شك، اهل حق بازنده طريق مستقيم‌اند، «فَمَا ذَا بَعْدَ الْحَقّ اِلا الضّلال»[4] پس از حق چيزي جز گمراهي نيست. نبايد به غلط آن را اعتدال و ميانه روي نام نهاد.
حضرت آيت‌الله مصباح (مدظله) مي‌فرمودند: اوائل نهضت پس از بازگشت امام از قيطريه بعضي مراجع آن زمان با امام مشكل پيدا كردند و حرفشان اين بود كه امام تند مي‌رود. «خود رأي است» و «به حرف ديگران توجه نمي‌كند» كساني درصدد برآمدند كه توافقي بين آقايان حاصل كنند. در آن مجلس‌ آقاي هاشمي اين پيشنهاد را داشت. آن گروه بنده، آقاي هاشمي، آقاي رباني شيرازي، آقاي مكارم، قبل از هر چه خدمت آقاي شريعتمداري رفتيم ايشان گفتند: مبارزه كار يك روز و دو روز و يكسال هم نيست. اين پروژه دراز مدت مي‌خواهد. شورايي مي‌خواهد كه نظر اكثريت را گرفته و به آن عمل شود. آن‌جا هيچ كس حرفي نداشت بزند.
من فهميدم مسئله چيست و ايشان چه منظوري دارند. گفتم خوب است افرادش را معين كنيد، مگر الان اين گونه نيست؟ خوب جلساتي بود كه در آن امام، ايشان، آقاي گلپايگاني و آقاي ميلاني (رضوان الله عليهم) تبادل افكار مي‌كردند. لطفاً اسم ببريد تا به امام عرض كنيم، ايشان گفت. آقا صادق روحاني، ابوالفضل زاهدي. البته اين‌ آقايان اهل مبارزه نبودند و تحت تأثير ايشان و از ايشان حرف شنوايي داشتند.
از جلسه خارج شديم. من گفتم برايم معلوم شد. ديگر با امام صحبتي نداريم. ايشان دنبال نظر خودشان هستند و امام هم نمي‌پذيرند. ولي دوستان به زور ما را بردند. رفتيم خدمت امام (ره)، وقتي مسئله مطرح شد ايشان فرمود: اگر در اصل مبارزه با شاه همه مخالف باشند من به تنهايي مي‌روم و اين را وظيفه مي‌دانم. ولي در كيفيت اختلاف است، حاضرم نظر اكثريت را بپذيرم تا كه زودتر به هدف خود برسيم. پاسخ امام (رض) تمام بود. چرا كه آقاي شريعتمداري در اصل مبارزه حرف داشت. جالب توجه اين بود كه حضرت امام در ضمن صحبت فرمود: بعضي مي‌گويند چرا تندروي مي‌كنيد! چرا نمي‌گويند كندروي مي‌كني؟!
نتيجه اين گفتگو روشن، تام و تمام است. هدف گم نشود، و ابزار راه هدف را ويران نسازد چنان چه از هر طريق سير جايز نيست.
والحمد لله اولا و آخر

[1].سوره مباركه حجرات، آيه شريفه 10.
[2].سوره مباركه حجرات، آيه شريفه 10.
[3]. سوره مباركه نساء، آيه شريفه 143.
[4]. سوره مباركه يونس، آيه شريفه 32.

اطلاعات تماس

 

روابط عمومی گروه :  09174009011

 

آیدی همه پیام رسانها :     @shiaquest

 

آدرس : استان قم شهر قم گروه پژوهشی تبارک

 

پست الکترونیک :    [email protected]

 

 

 

درباره گروه تبارک

گروه تحقیقی تبارک با درک اهميت اطلاع رسـاني در فضاي وب در سال 88 اقدام به راه اندازي www.shiaquest.net نموده است. اين پايگاه با داشتن بخشهای مختلف هزاران مطلب و مقاله ی علمي را در خود جاي داده که به لحاظ کمي و کيفي يکي از برترين پايگاه ها و دارا بودن بهترین مطالب محسوب مي گردد.ارائه محتوای کاربردی تبلیغ برای طلاب و مبلغان،ارائه مقالات متنوع کاربردی پاسخگویی به سئوالات و شبهات کاربران,دین شناسی،جهان شناسی،معاد شناسی، مهدویت و امام شناسی و دیگر مباحث اعتقادی،آشنایی با فرق و ادیان و فرقه های نو ظهور، آشنایی با احکام در موضوعات مختلف و خانواده و... از بخشهای مختلف این سایت است.اطلاعات موجود در این سایت بر اساس نياز جامعه و مخاطبين توسط محققين از منابع موثق تهيه و در اختيار كاربران قرار مى گيرد.

Template Design:Dima Group