روش اجرای جلسه در مقابل مستمع
در این روش مداح در مقابل مستمع قرار میگیرد و به صورت رو در رو باید برنامه خود را اجرا نماید که ممکن است در روضه خوانی و مولودی خوانی در جاهای مختلف از قبیل : جلسات روضه خوانی، دانشگاه، مدرسه و… باشد که به این نحوه میباشد.
در مجالس سوگواری
۱. بسم الله الرحمن الرحیم
۲. رباعی یا مقدمه
۳. مدح
۴. مرثیه
۵. مصیبت
۶. نوحه
۷. شور
۸. دعای پایان مجلس
در مجالس مولودی
۱. بسم الله الرحمن الرحیم
۳. رباعی یا مقدمه
۳. مدح
۴. مولودی و سرودخوانی
البته ترتیبهایی که در بالا آمده است قانون و لازم الاجرا نمیباشد؛ بلکه سلیقه ای و بستگی به نوع جلسه و زمان و… دارد که با مداح با استفاده از فن روانشناسی مداحی تشخیص دهد که در هر جلسه ای قرار است از بانوی دوعالم حضرت زهرا (س) بخوانیم: اللهم صل علی فاطمه و ابیها و بعلها و بنیها… را بخوانیم که همه اینجا به نوع جلسه بستگی دارد.
روش اجرای جلسه در مراسمات دعاخوانی (پشت به مستمع)
در این روش مداح معمولا در جلوی جمعیت و رو به قبله برنامه خود را اجرا مینماید و که از آرامش و اطمینان بیشتری برخوردار است زیرا در مقابل جمعیت و رو در رو با مستمع در حین خواندن و اجرای برنامه نیست که به این نحو میباشد.
۱. اللهم صل علی محمد و آل محمد (۱ یا ۳ مرتبه)
۲. مقدمه (دعای فرج – مناجات و…)
۳. اشعار مناجاتی
۴. دعا
در روش فوق هم توضیحاتی دارد که برای عزیزان بیان مینماییم.
در روش دعاخوانی میتوان به طور سلیقه ای اما بر پایه اساسی و اصولی خاص خودش خواند که بستگی دارد ما چه دعایی میخواهیم بخوانیم مثلا برای دعای کمیل که در قسمت مقدمه میتوانیم یا دائم الفضل علی البریه… و یا دعای فرج و یا الهی عظم البلاء و با در دعای توسل میتوان دعای فرج را خواند اما باید بدانیم که همه این مراحل بستگی به زمان و ظرفیت مستمع دارد و نباید بیش از اندازه وقت مردم را برای خواندن دعا گرفت.
و باید بدانیم که افراد از اینگونه جلسات حالت زدگی پیدا کنند مثلا در خواندن دعای توسل حتما نباید مقدمه و شعر و در هر فرازی هم از کنایه ها و مصیبت ها استفاده نماییم بلکه بادی به طور بسیار منظم و دقیق و در حد ظرفیت مجلس برنامه اجرا نماییم.