چهارشنبه 7 آذر 1403

                                                                                                                        


                                   

                                                                                                                                                                                                                                 

 

 

ثواب نماز

مي خواستم بدونم که نماز خواندن ثواب دارد يا نه؟( البته احتمال قوي مي دهم که حتما دارد) اما اين سؤال پيش مي آيد که چون نماز يک وظيفه براي هر مسلمان هست پس اين يک وظيفه است و ثوابي ندارد. بسيار ممنون مي شوم که مرا راهنمايي کنيد.
در پاسخ به سوال شما به چند نكته اشاره مي كنيم.
الف) اصل ثواب به معناى عود و رجوع و بازتاب است. ثاب يثوب يعنى: رجع (بازگشت). ثواب عمل، يعني بازتاب نتيجه عمل، از آن روي ثواب را جزاى طاعت دانسته‏اند؛ يعنى، چيزى كه در برابر طاعت به انسان بر مى‏گردد. مثوبة نيز به همين معناست: لمثوبة من عنداللّه‏خير؛ يعنى جزا و پاداش الهى برتر و والاتر است(بقره، آيه 103).
ب) ثواب و پاداش مى‏تواند به صورت كمّى و كيفى هر دو باشد.
نعمت‏هاى بهشتى كه ثواب و پاداش اهل طاعت است از دو بعد مادى و معنوى هر دو برخوردار است. بنابر اين مى‏تواند كميّت هم داشته باشد. در قرآن مجيد به هر دوصورت اشاره شده است؛ مثلاً ملاحظه كنيد گاهى چنين تعبير شده است كه: من جاء بالحسنة فله عشر امثالهاكسى كه كار نيكى انجام دهد ده برابر به او پاداش داده خواهد شد(انعام، آيه 160). البته اين ده برابر منحصر در كميت نيست؛ بلكه بدين معنا است كه اجر و ثواب او را بيش از آنچه او انجام داده است، خواهيم داد. ولى اين مضاعف بودن هر دو بعد كمّى و كيفى را شامل است. در بسيارى از تعبيرات قرآنى به كيفيت جزا اشاره دارد؛ نظير ان كتاب الابرارلفى عليين؛ نامه اعمال ابرار و نيكان در جايگاه منيع و مرتفعى است»(مطففين، آيه 18). نامه اعمال آنها در جايگاه منيع و مرتفعبودن نشانگر آن است كه مقام آنها نيز والا و منيع است. (تفسير نمونه ذيل آيه) يا فاولئك مع الذين انعم اللّه‏ عليهم من‏النبيين والصديقين والشهداء والصّالحين و حسن اولئك رفيقاً؛ آنهايى كه از خدا و رسولش اطاعت مى‏كنند سرانجام در مجاورت افرادى قرار خواهندگرفت كه مورد انعام پروردگار قرار گرفته‏اند؛ از انبيا و صديقين و شهدا و صالحين كه آنات همنشينان شايسته و با ارزشى هستند(نساء، آيه69). ملاحظه مى‏كنيد كه در آيه مذكور سخن از كيفيت جزا و پاداش است.
ج) شكى نيست كه قسمتى از اجر و پاداش نيكى‏ها، مربوط به كمال وجودى و ارتقاى شخصيت خود انسان است.لهم درجات عند ربهم(انفال، آيه 4)؛ بلكه هم درجات عنداللّه‏(آل عمران، آيه 163). براى آنها فرداى قيامت درجاتى در ساحت پروردگار است بلكه خودشان درجات خواهند بود.
ولى نمى‏توان گفت كه هر چه هست، در اندرون وجود آنهاست؛ نظير اينكه صاحبان علم و معرفت و هنر و حكمت در همين دنيا از دو بعد اجر و منزلت برخوردارند: هم از بعد شخصيت و كمال وجودى خودشان و هم برخوردار ازمجالست با رجال و شخصيت‏هاى وزين و ارجمند و مى‏بينيم كه اصولاً محيط زندگى آنها، چه از نظر فيزيكى و مادى وچه از نظر فكرى و فرهنگى، فراتر و عالى‏تر از ديگران است. اين مسأله در قيامت نيز مطرح است. گر چه همه آنچه هست از درون شخص و كمال نفس انسان نشأت مى‏گيرد، ولى در عين حال و با يك ديد ديگر نمى‏توان همه چيز رامنحصر به درون ذات دانست؛ مثلاً شراب طهورى كه از كوثر بهشت مى‏نوشند يك ثواب است، ولى آيا يك شى‏ء درونى است يا به هر حال خارج از وجود آنها است؟ و قس على هذا.
چ) در مورد وصول به خداوند گفتني است:
خداي متعال ذات هستي است و انسان مظهر خداوند است، مظهر هيچ گاه نمي تواند به ذات الهي برسد و ذات شود. ذات واحد است و منحصر به خداوند، آنچه براي انسان رسيدني است، صفات وكمالات الهي است كه در بهشت نيز به آنها وصول خواهد يافت.
بنابراين بهشت چيزي غير از ظهور و جلوه رحمت خدا نيست و اينطور نيست كه به بهشت رسيدن غير از به خدا رسيدن باشد. بهشت مظهر لطف، رحمت، نعمت و صفات و كمالات الهي است و با درخواست بهشت و رسيدن به بهشت در حقيقت مي توان به خدا رسيد و اين منافاتي با به خدا رسيدن ندارد. منظور از ثواب هم بازتاب نيكي است كه خداي متعال براي اعمال نيك انسان قرار داده كه به صورت نعمت هاي بهشتي نمود پيدا خواهد كرد.
ح) آنچه عامل اصلي کمال انسان و رسيدن به الطاف و عنايات اوست روح عبوديت و خاکساري و سر سر سپاري در محضر حقتعالي است و انجام هر کار نيکي اعم از مستحبات و واجبات جلوه هاي تحقق عبوديت است و انجام واجبات از جهتي تعبد بيشتري را در برابر حقتعالي به دنبال دارد ، زيرا عين فرمانبرداري و اطاعت است و از همين رو در تقرب انسان به خدا و کمال نفس انسان و نزديکتر شدن به عنايات او تاثير بسزايي دارد . از همين رو معني ندارد که مانع ثواب باشد. البته بايد توجه داشت که هيچکس با هيچ عملي از خداوند پاداشي طلب ندارد ، بلکه پاداشها همه تفضلي از سوي خداوند است.
در هر صورت مانعي ندارد كه انسان به وظيفه خود عمل كندواز او هم تقدير شود وپاداش داده شود.

اطلاعات تماس

 

روابط عمومی گروه :  09174009011

 

آیدی همه پیام رسانها :     @shiaquest

 

آدرس : استان قم شهر قم گروه پژوهشی تبارک

 

پست الکترونیک :    [email protected]

 

 

 

درباره گروه تبارک

گروه تحقیقی تبارک با درک اهميت اطلاع رسـاني در فضاي وب در سال 88 اقدام به راه اندازي www.shiaquest.net نموده است. اين پايگاه با داشتن بخشهای مختلف هزاران مطلب و مقاله ی علمي را در خود جاي داده که به لحاظ کمي و کيفي يکي از برترين پايگاه ها و دارا بودن بهترین مطالب محسوب مي گردد.ارائه محتوای کاربردی تبلیغ برای طلاب و مبلغان،ارائه مقالات متنوع کاربردی پاسخگویی به سئوالات و شبهات کاربران,دین شناسی،جهان شناسی،معاد شناسی، مهدویت و امام شناسی و دیگر مباحث اعتقادی،آشنایی با فرق و ادیان و فرقه های نو ظهور، آشنایی با احکام در موضوعات مختلف و خانواده و... از بخشهای مختلف این سایت است.اطلاعات موجود در این سایت بر اساس نياز جامعه و مخاطبين توسط محققين از منابع موثق تهيه و در اختيار كاربران قرار مى گيرد.

Template Design:Dima Group