سه شنبه 13 آذر 1403

                                                                                                                        


                                   

                                                                                                                                                                                                                                 

 

 

منو سخنرانی مکتوب

مَثَل زمین نرم و زمین شوره زار

مؤمنان که آمادگى دریافت پیام الهى را دارند به وسیله قرآن رشد مى کنند و شکوفا مى شوند، ولى کافران در اثر دورى از خدا و عناد با حق و گناه و معصیت، آن آمادگى را ندارند و نمى توانند از هدایت هاى قرآن بهره گیرند و آن را در خود جاى دهند و رشد کنند.
تاریخ انتشار : 1399/12/6 بازدید : 625 منبع : کتاب چهل مثل از قرآن کریم؛ حقیقت جو، حسین
قرآن کریم می فرماید: (وَالْبَلَدُ الطَّیِّبُ یَخْرُجُ نَبَاتُهُ بِإِذْنِ رَبِّهِ وَالَّذِی خَبُثَ لاَیَخْرُجُ إِلا نَکِدًا کَذَا لِکَ نُصَرِّفُ الاَْیَتِ لِقَوْمٍ یَشْکُرُونَ). «و سرزمین پاکیزه(و شیرین) گیاهش به فرمان پروردگار می روید؛ اما سرزمین بد طینت(و شوره زار) جز گیاه ناچیز و بی ارزش از آن نمی روید؛ این گونه، آیات(خود) را برای آنها که شکر گزارند بیان می کنیم».[1]

هر زمین پاک و شایسته که آن

قابل زرع است و صالح رایگان

رستنی ها روید از وی صدهزار

چون که فرمان باشد از پروردگار

و آن که باشد شوره و ناپاک و بد

زآن برون ناید گیاه الاّ نکد

همچو قلب مؤمن و کافر به فرض

زد مثل آن هر دو را حق بر دو ارض

آن یک از آیات حقّ یابد رشاد

وین یکی زاید در او بخل و عناد

ما بگردانیم آیت های خود

این چنین شرح از مثال نیک و بد

برگروهی کز یقین دارند سهم

شکر نعمتها کنند از عقل و فهم[2]

وجه تشبیه
از ابن عبّاس و مجاهد و حسن که از مفسّران صدر اسلام هستند، روایت شده است که: «خداوند متعال این مثل را برای «مؤمن»و «کافر» زده است. دل مؤمن را به زمین پاکیزه و آماده و دل کافر را به زمین شوره زار تشبیه کرده است. پس هرگاه باران مواعظ از ابر رحمت پروردگار بر دل مؤ من ببارد، انواع طاعات و عبادات بر اعضا و جوارح او ظاهر می گردد و چون کافر آن را استماع کند، زمین دلش تخم نصیحت را قبول نمی کند و از او صفتی که به کار آید ظاهر نشود».[3]

از رسول اکرم صلّی اللّه علیه و آله و سلّم روایت شده است که فرمود: «مَثَل هدایت و علمی که خداوند مرا بدان مبعوث کرد، مَثَل باران شدیدی است که در سرزمینی ببارد و قسمتی از آن زمین(که پاکیزه و آماده است) آب را در خود فرو برد و گیاهان بسیار برویاند و بخشی دیگر از آن که خشک و بایر است آب را در خود نگه می دارد و مردم از آن می آشامند و درختستان و زراعت خویش را نیز از آن آبیاری می کنند و پاره ای دیگر از آن زمین که بیابان صاف و شوره زار است نه آب را در خود نگه می دارد که مردم از آن استفاده کنند و نه در خود فرو می برد که از آن گیاهی بروید.

و مثل کسانی که تحصیل علم می کنند چنین است: برخی علم و دانش را فرا می گیرند و به دیگران هم می آموزند و برخی دیگر نه خود از علم بهره ای می برند و نه به دیگران بهره ای می رسانند (یعنی طعم و شیرینی علم را درک نمی کنند و مزه علم در اعماق جانشان نمی نشیند که آن را به دیگران منتقل کنند)».[4]

مرحوم فیض کاشانی در کتاب «محجّه البیضا» در باره قلب تزکیه نشده و غیر مهذّب تمثیلی به نقل از «وهب»آورده که می گوید: «علم همچون بارانی است که از آسمان فرود می آید. شیرین و صاف: ریشه درختان از آب باران می نوشند و بر اساس طعم درختان، آب هم دگرگون می شود، میوه تلخ، تلخ تر می شود و میوه شیرین، شیرین تر. علمی را که افراد فرا می گیرند همین گونه است و به اندازه و به حسب همّتها و خواسته هایشان دگرگون می شود. در متکبّر، کبر می افزاید و در متواضع، تواضع و فروتنی...».[5]بنابر این وجه شباهت در این تشبیه «قابلیت درک فیض الهی»در مؤ من و «عدم قابلیت آن»در کافر است. زیرا تنها «فاعلیت فاعل»برای به ثمر رسیدن یک موضوع کافی نیست، بلکه استعداد و «قابلیت قابل»نیز شرط است. سعدی در این باره می گوید:

باران که در لطافت طبعش خلاف نیست در باغ، لاله روید و در شوره زار، خَس[6]دانه های باران حیات بخش است و لطیف تر از آن چیزی تصوّر نمی شود، امّا همین بارانی که در لطافت طبعش کلامی نیست، در یک جا سبزه و گل می رویاند و درجایی دیگر خسّ و خاشاک.

پی نوشت ها:

[1] اعراف.58.

[2] تفسیر صفی، ج 1، ص 356.

[3] اقتباس از تفسیر منهج الصادقین، ج 4، ص 42.

[4] اقتباس از تفسیر المیزان، ج 8، ص 177 178.

[5] محجّه البیضاء، ج 6، ص 237.

[6] کلّیات گلستان سعدی، باب اوّل، ص 124.

اطلاعات تماس

 

روابط عمومی گروه :  09174009011

 

 شماره نوبت استخاره: 09102506002

 

آیدی همه پیام رسانها :     @shiaquest

 

پاسخگویی سوالات شرعی: 09102506002

آدرس : استان قم شهر قم گروه پژوهشی تبارک

 

پست الکترونیک :    [email protected]

 

 

 

درباره گروه تبارک

گروه تحقیقی تبارک با درک اهميت اطلاع رسـاني در فضاي وب در سال 88 اقدام به راه اندازي www.shiaquest.net نموده است. اين پايگاه با داشتن بخشهای مختلف هزاران مطلب و مقاله ی علمي را در خود جاي داده که به لحاظ کمي و کيفي يکي از برترين پايگاه ها و دارا بودن بهترین مطالب محسوب مي گردد.ارائه محتوای کاربردی تبلیغ برای طلاب و مبلغان،ارائه مقالات متنوع کاربردی پاسخگویی به سئوالات و شبهات کاربران,دین شناسی،جهان شناسی،معاد شناسی، مهدویت و امام شناسی و دیگر مباحث اعتقادی،آشنایی با فرق و ادیان و فرقه های نو ظهور، آشنایی با احکام در موضوعات مختلف و خانواده و... از بخشهای مختلف این سایت است.اطلاعات موجود در این سایت بر اساس نياز جامعه و مخاطبين توسط محققين از منابع موثق تهيه و در اختيار كاربران قرار مى گيرد.

Template Design:Dima Group