شنبه 9 تير 1403

                                                                                                                        


                                   

                                                                                                                                                                                                                                 

 

 

منو سخنرانی مکتوب

رضا

آيت الله جوادى آملى

مرحله «رضا» براى سالكان كوى حق، آن است كه انسان سالك به جايى برسد كه نه تنها كوشش كند خدا از او راضى باشد بلكه بكوشد او از «قضا و قدر» خدا راضى باشد. بنابراين، رضا بر دو قسم و هر دو قسم نيز از منازل سير و سلوك است:



قسم اول: آن است كه انسان بكوشد خدا از او راضى باشد؛ يعنى، با انجام واجب و ترك حرام به جايى برسد كه خدا از او راضى و خشنود باشد كه در اين صورت گرفتار قهر خدا نخواهد شد.



قسم دوم: آن است كه انسان بكوشد از قضا و قدر الهى راضى باشد؛ يعنى هر چه خدا انجام مى‏دهد او بپسندد و به آن رضا بدهد و اين مقام، مهم است. البته مرحله اول براى هر انسانى لازم است؛ اما كسب مرحله و مقام دوم مقدور همه نيست.



در سيره و سنت حضرت رسول اكرم صلى الله عليه و آله و سلم آمده است كه در همه زندگيش هرگز «اى كاش» نگفت.

«لم يكن رسول الله صلى الله عليه و آله و سلم يقول لشي‏ء قد مضى: لو كان غيره». 2

زيرا همه گفتار و رفتارش مطابق قضاى الهى تنظيم مى‏شد و اين مقام كامل رضاست؛ و چون وجود مبارك آن حضرت اسوه سالكان است، برخى عارفان در هفتاد سال زندگى خود همان راه پيغمبر صلى الله عليه و آله و سلم را پيمودند و در همه اين مدت پر بركت در باره چيزى كه اتفاق مى‏افتاد «ليته لم يكن» ، و در باره چيزى كه اتفاق نمى‏افتاد «ليته كان» نمى‏گفتند:

عن عارف عمر سبعين سنة

«يا ليت لم تقع» ولا لما ارتفع

أن لم يقل رأسا لأشيا كائنة

مما هو المرغوب «ليته وقع» 3

چنين سيره و سنتى كه در زندگى معصومان ( عليهم السلام) و شاگردان و رهروان آنا مشاهده مى‏شود مبتنى بر اين اساس مرصوص معرفتى است كه چون مى‏دانستند خدا حكيم محض است و همه كارهايش، بر اساس عدل، حكمت و رحمت است.



ذات اقدس خداوند در سوره مباركه «حديد» حقيقت زهد را كه زمينه نيل به مقام رضاست بازگو كرده، مى‏فرمايد: همه مقدرات، قبل از تحقق در جهان عينى، در كتاب آسمانى و الهى تنظيم شده است:

«لكيلا تأسوا على ما فاتكم و لا تفرحوا بما اتكم». 4

تا شما نسبت به آنچه از دستتان مى‏رود يا مصيبتى كه دامنگيرتان مى‏شود اظهار افسوس و رنج نكنيد و براى امور دنيوى كه به شما مى‏رسد خوشحال نباشيد. «فرح» در برابر رخدادهاى گوارا و «افسوس» در مورد فقدان چيزهاى گوارا روا نيست و كسى كه بر اثر معرفت از معبر زهد گذشت و به مقام رضا رسيد، در هر دو حال مزبور به كار خدا راضى است و اين رضا نتيجه «محبت» و محبت، ثمره معرفت است. كسى كه خدا را به عنوان مبدأ حكمت و رحمت بشناسد، به او دل مى‏سپارد و در پيشگاهش سر مى‏سايد و اين سرساييدن و دل سپردن محبت است و يكى از ثمرات اين محبت، رضاست.

قرآن كريم از سالكانى كه به اين مرحله بار يافته‏اند چنين تعبير مى‏كند:



«رضى الله عنهم و رضوا عنه ذلك لمن خشى ربه». 5

كسى كه از خدا «خشيت» داشته باشد، به جايى مى‏رسد كه خدا از او و او هم از خدا راضى است. خشيت هم محصول علم و معرفت است:

«إنما يخشى الله من عباده العلماء». 6

و با محبت هم جمع مى‏شود؛ وقتى انسان خدا را مبدأ حكمت و رحمت بشناسد، از او هراسناك است كه مبادا كارى را بر خلاف حكم حكيمانه او انجام دهد تا خداى حكيم بر اساس حكمتش او را مؤاخذه كند. چون خداوند حكيم هرگز حكمت را رها نمى‏كند و هيچ وسيله‏اى، نيز حكمت او را دگرگون نمى‏كند:

«يا من لا يغير حكمته الوسائل». 7

يعنى، نمى‏شود با توسل به وسايل، كارى كرد كه خدا بر خلاف حكمت، كارى انجام دهد يا چيزى را ترك كند.

غرض آن كه، چون انسان سالك، خدا را مبدأ حكمت و رحمت مى‏شناسد و هر گونه اثرى را در نظام هستى از او مى‏داند قهرا به او دل مى‏بندد و محصول اين دلبستگى هم رضاى به كار اوست. پس آيه «رضى الله عنهم و رضوا عنه ذلك لمن خشى ربه». 8 مقام «رضا» را به «خشيت» ارتباط مى‏دهد و خشيت را در آيه «إنما يخشى الله من عباده العلماء» به معرفت وابسته مى‏داند. بنابراين، معرفتاست كه زمينه اين گونه مسائل را فراهم مى‏كند.

قرآن كريم در زمينه «رضا» مى‏فرمايد:

«فلا و ربك لا يؤمنون حتى يحكموك فيما شجر بينهم ثم لا يجدوا فى أنفسهم حرجا مما قضيت و يسلموا تسليما». 9

سوگند به پروردگار تو، اينها هرگز ايمان نمى‏آورند مگر اين كه به جايى‏برسند كه در همه اختلافهاى فكرى، اخلاقى، مالى و... تو را حكم قرار دهندو به محكمه قسط و عدل تو مراجعه كنند. گاهى اختلاف فكرى، در درون‏خود انسان است؛ مثل اين كه، بين دو مكتب فكرى، متحير مى‏ماند و گاهى با انديشمندان ديگر، اختلاف فكرى دارد و گاهى هم با صاحب اوصاف ديگر، اختلاف اخلاقى و وصفى دارد؛ چنانكه گاهى با ديگران، اختلاف در رفتار و مسائل حقوقى پيدا مى‏كند. در همه اين مواردى كه اختلاف و «مشاجره» پيدا مى‏شود، مرجع حل اختلاف و مشاجره، پيغمبر صلى الله عليه و آله و سلم و قانون خداست.

انسان وقتى مؤمن است كه در همه موارد مشاجره و اختلاف به محكمه و مكتب پيغمبر صلى الله عليه و آله و سلم مراجعه كند و اگر آن را قبول نداشته باشد و به آن مراجعه نكند، اصلا مسلمان و مؤمن نيست. ولى مؤمن بعد از مراجعه نيز آنچه را كه صاحب محكمه يعنى دين بيان مى‏كند مى‏پذيرد و نه تنها ساكت بلكه ساكن مى‏شود و مى‏آرمد؛ يعنى، از نتيجه محكمه، چه به سود و چه به زياناو باشد، راضى است.



در جايى ديگر مى‏فرمايد:



«و ما كان لمؤمن و لا مؤمنة إذا قضى الله و رسوله أمرا أن يكون لهم الخيرة». 10

هيچ مرد و زن با ايمانى حق ندارد در برابر حكم خدا و پيغمبر او اظهار رأى كند و بگويد : من اين را قبول دارم و آن را قبول ندارم؛ زيرا حق انتخاب و اختيار در برابر حكم قطعى خدا و پيغمبر او، با ايمانسازگار نيست. ايمان به شريعت اسلام، بدين معناست كه اين دين، حق است و بنابراين، پس از پذيرش اصل دين، مؤمن مجاز نيست در باره داوريهاى دين اظهار نظر كند و حق اختيار به خود بدهد.

تذكر: نام فرشته دربان بهشت «رضوان» است: «أمر الله رضوان خازن الجنان أن ينادي في أرواح المؤمنين». 11 و اين بدان معناست كه مقام رضا، در بهشت و «باب الجنه» است و انسان راضى، از در بهشت مى‏گذرد و كسى كه به مقام رضا نرسيده باشد، از اين در وارد نمى‏شود و در حقيقت، خود آن مقام، در است و خود آن فرشته، باب است كه به صورت يك مقام خاص به ما تعليم شده است.
......................................................

پى‏ نوشت‏ها:

1. كتاب: مراحل اخلاق در قرآن ص 377.

2. اصول كافى، ج 2، ص 63.

3. شرح منظومه، بخش حكمت، ص .358 نيز ر.ك. معراج السعادة، ص 767.

4. سوره حديد، آيه 23.

5. سوره بينه، آيه 8.

6. سوره فاطر، آيه 28.

7. عدة الداعى، ص 22.

8. سوره بينه، آيه 8.

9. سوره نساء، آيه 65.

10. سوره احزاب، آيه 36.

11. بحار، ج 6، ص 292.

منبع:اخلاق نت

اطلاعات تماس

 

روابط عمومی گروه :  09174009011

 

آیدی همه پیام رسانها :     @shiaquest

 

آدرس : استان قم شهر قم گروه پژوهشی تبارک

 

پست الکترونیک :    [email protected]

 

 

 

درباره گروه تبارک

گروه تحقیقی تبارک با درک اهميت اطلاع رسـاني در فضاي وب در سال 88 اقدام به راه اندازي www.shiaquest.net نموده است. اين پايگاه با داشتن بخشهای مختلف هزاران مطلب و مقاله ی علمي را در خود جاي داده که به لحاظ کمي و کيفي يکي از برترين پايگاه ها و دارا بودن بهترین مطالب محسوب مي گردد.ارائه محتوای کاربردی تبلیغ برای طلاب و مبلغان،ارائه مقالات متنوع کاربردی پاسخگویی به سئوالات و شبهات کاربران,دین شناسی،جهان شناسی،معاد شناسی، مهدویت و امام شناسی و دیگر مباحث اعتقادی،آشنایی با فرق و ادیان و فرقه های نو ظهور، آشنایی با احکام در موضوعات مختلف و خانواده و... از بخشهای مختلف این سایت است.اطلاعات موجود در این سایت بر اساس نياز جامعه و مخاطبين توسط محققين از منابع موثق تهيه و در اختيار كاربران قرار مى گيرد.

Template Design:Dima Group