جوان و عصر پاسخگويي به اميال واقعي و نيازها
عصر ظهور، تنها عرصه بروز و ظهور و پاسخگويي به اميال واقعي و نيازهاي انسان است؛ از اين رو جوانان با شوق و شور به سوي آن حضرت ميشتابند و گرداگردش حلقه ميزنند و پيامش را به گوش جان ميشنوند.
ويژگیهای جوان در عرصه مهدیياوری (قسمت دوّم)
با توجه به خصلت، مرام و شخصيت جوانان در عصر ظهور، اكثر ياران امام مهدي (ارواحنافداه) از اين گروه سنّي هستند. صفاي باطن یکی از این ویژگیها بود که در قسمت قبل به آن پرداخته شد و چند ويژگي دیگر که سبب حضور عارفانه و عاشقانه جوانان در عرصه فرخنده «مهدیياوری» ميباشد، بدين شرح است:
زيباگرايي
اميرالمؤمنين (علیه السّلام) فرموده اند: «إنَّ اللهَ جَميلٌ وَ يُحِبُّ الجَمالَ»؛ خداوند متعال زيبا است و زيبايي را دوست دارد.1
يكي از ويژگيهاي فطري جوانان، زيباشناسي و زيباطلبي است. روانشناسان معتقدند جوانان پيشگامان زيبايي بوده و ارزشهاي زيباشناختي را در مرحله اول اهميت قرار ميدهند.2 اسلام به روحيه زيباشناختي جوان توجه كامل دارد و براي حفظ و تقويت اين روحيه، دستورات و تأكيدات ويژهاي بر آراستگي ظاهر، بهداشت عمومي بدن و... بيان فرموده است.
تأمين نياز زيباشناسي و زيباطلبي، در دوران حكومت امام مهدي (ارواحنافداه) به بهترين و كاملترين صورت محقق ميگردد؛ زيرا دولت او، دولت زيباييهاست. آن هنگام كه جوانان ميبينند دولت زيباييها در حال شكل گرفتن است، جانانه به سوي آن ميشتابند.
انقلاب دروني و هيجان
در دوران جواني، روح و جسم جوان در پي تحولاتي عميق و گسترده به طور چشمگيري دگرگون ميشود و روحيات پيچيده انساني به طور همهجانبه و با شتابي بيسابقه، خود را بروز ميدهد. گويي در بناي عظيم انسان، با انفجاري فراگير تمام ابعاد حياتي او در هم فرو ميريزد و با دميدن روح تازهاي در كالبدش، همه نيروها را شتابان و پر هيجان تعالي ميبخشد. روانشناسان اين دوره را با تعابير مختلفي توصيف كردهاند:
تولد دوباره؛3
دوران طوفان، فشار و جهش؛ 4
دوره انقلاب، سركشي، نوآوري، تقدسگرايي و عدالتطلبي.5
اين انقلاب دروني، هيجان، فشار و جهش را هيچ حكومتي جز حكومت جهاني امام مهدي (عجّل الله تعالی فرجه الشّریف) نميتواند پاسخگو باشد. بيشتر حكومتها باعث ازدياد هيجان يا سركوب روحيه جواني هستند؛ امّا دوران ظهور و پس از آن، زمان رشد و تعالي روحيهها و تكامل عقل، اخلاق و آرزوهاست. عصر ظهور، تنها عرصه بروز و ظهور و پاسخگويي به اميال واقعي و نيازهاي انسان است؛ از اين رو جوانان با شوق و شور به سوي آن حضرت ميشتابند و گرداگردش حلقه ميزنند و پيامش را به گوش جان ميشنوند.
نوگرايي
يكي از صفات بارز جوانان، تجددطلبي و نوگرايي است. آنان با تمام وجود خواستار مطالب و حقايقي هستند كه جديد باشد. تغيير، تحول، جديد شدن و به روز بودن، عشق جواني است و همين روحيه سبب ميشود جوانان، سهم بسزايي در دولت كريمة مهدوي داشته باشند؛ زيرا حكومت امام عصر (سلام الله علیه) در صدد تغيير و تحول همه جهان است.
ويژگيهاي دوران جواني كه نمودهاي آن در دولت كريمه مهدوي موج ميزند، فراوان است كه برخي ديگر از مهمترين اين ويژگيها عبارتند از:
الف) روحية انتقادي: به سبب اجراي عدالت مهدوي و انتقاد به ظلم جهاني، حضور مؤثر جوانان در اين عرصه معنا مييابد؛
ب) احساس فداكاري، شجاعت، شهامت، گذشت و ايثار: در دولت عدل، براي رفع ظلم، اين خصلت فراوان مورد نياز است كه جوانان پاسخگوي اين نياز هستند؛
ج) روحية مبارزهجويي و عدالتخواهي؛
د) احساس مسؤوليت و پذيرش تكاليف اجتماعي؛
هـ) آزادگي، فتوّت و جوانمردي؛
و) وفاداري به عهد و پيمان.
هيچ انقلابي نميتواند به اين روحيات و خصوصيات به طور همزمان پاسخ دهد مگر انقلاب جهاني حضرت مهدي (ارواحنافداه) كه همگان چشمانتظار اويند. دولت امام زمان (سلام الله علیه) مطابق فطرت انسانها است؛ ازاينرو پاسخگوي تمام نيازها، به ويژه نيازهاي روحي و رواني نسل جوان، است.6
--------------------
پی نوشت ها:
1. شيخ حرّ عاملي، وسائل الشيعه، ج5، ص5، ح5739.
2. خادمي كوشا، محمدعلي، جوان در پرتو اهلبيت (علیهم السّلام)، ص68.
3. ژان ژاك روسو.
4. استانلي هال.
5. موريس دبس.
6. ر.ك: نصوري، محمدرضا، قرآن، مهدي و جوانان، ص46ـ66.
برای مطالعه مطالب مرتبط بر روی لینک های زیر کلیک نمائید:
چرا جوانان با پيامبر همراه شدند؟ (قسمت اوّل)
مهمترین ویژگی اصحاب امام زمان