مقدمهاي بر مشکلات مرحله جواني
دوره جواني به دليل ويژگي هايي که دارد به عنوان يکي از دوران هاي مهم زندگي فرد به شمار مي رود. شرايط و موقعيت هايي که فرد در اين دوران تجديد مي کند نقش مهمي در مراحل بعدي زندگي او خواهد داشت.
اين مرحله سني مورد توجه صاحب نظران و روان شناسان و متخصصان اجتماعي است. علاوه بر برنامه ريزي هاي فردي که در اين دوران مورد تاکيد صاحب نظران و روان شناسان و متخصصان اجتماعي است. علاوه بر برنامه ريزي هاي فردي که در اين دوران مورد تاکيد و توجه است اغلب برنامهريزي هاي اجتماعي با توجه افزودن بر نيروي جوان طرح و اجرا مي شوند.
مشکلات رواني و در حل دوران جواني
زندگي فردي در مراحل قبلي زندگي تاثير زيادي در شيوه زندگي او در دوره جواني دارد. به عبارتي طرح زندگي در اين دوران طرحي است که پايه ها و اساس آن در مراحل قبلي ريخته شده است. با اين حال اين دوره سني نيز مسائل و مشکلات ويژه خود را داراست تصميم گيري هاي فرد در اين دوره حائز اهميت فراواني است و يکي از مشکلات رايج اين دوران مساله تصميم گيري است. جواناني که در تصميم گيري و اجراي اهداف و انتخاب راه هاي مربوط به مسائل زندگي خود مشکل پيدا مي کنند، معمولا مشکلات ديگري را نيز تجربه خواهند کرد. بر اين اساس مشکل تصميم گيري از مشکلات رايج جوانان است که معمولا علت يابي و آموزش روش هاي صحيح انتخاب و تصميم گيري قابل حل خواهد بود. مشکلات و ناراحتي هاي مربوط به افسردگي و اختلالات خلقي و اضطرابي نيز در اين دوران شيوع بيشتري پيدا مي کنند و برخي اختلالات روحي و رواني نقطه شروع در اين دوران دارند. بطور کلي تحقيقات گوناگوني که انجام شده نشان دهنده شيوع فراواني افسردگي، وابستگي دارويي و بي اشتهايي عصبي با رژيم غذايي سخت و خودکشي است. خودکشي به مفهوم واقعي در دوران کودکي وجود ندارد، اما ويژگي منحصر به فرد نوجواني و جواني اين است که در طي اين دوران تلاش براي خودکشي به اوج خود ميرسد. هر چند وجود اين مشکل به صورت انديشه خودکشي مطرح باشد نه احترام به آن. هم چنين مطالعات نشان مي دهند که اختلالات شديدي مثل اسکيزفروني در دوارن جواني بروز مي کنند. همين طور اعتياد و وابستگي دارويي در اين دوران شيوع فراوان تري پيدا مي کند، هر چند خاص اين دوران نيستند و در مراحل بعدي زندگي بزرگسالي نيز مي توانند تظاهر پيدا کنند.
بيکاري در دوران جواني
دوران جواني دوره آغاز فعاليت، سازندگي و بالندگي است. با توجه به شرايط اجتماعي جامعه معمولا جوانان با مشکلات بيکاري در جوامع مختلف مواجه مي شوند. که البته ميزان درگيري فرد با اين مشکل متاثر از شيوه زندگي او در گذشته و ساير عوامل خواهد بود. بطوري که افراد مختلف از لحاظ شدت و درجه درگيري با اين مشکل متفاوت از يکديگر خواهند بود. معمولا افرادي که نوجواني سالمي را گذاراندهاند، مهارت هاي خوب شناختي و اجتماعي را کسب کردهاند بهتر مي توانند از فرصت هاي شغلي استفاده مي کنند و توانايي هاي خود را به کار گيرند. جوانان پرانگيزه، پر تلاش و پشتکار کمتر اين مشکل را تجربه ميکنند و در نتيجه کمتر با عوارض حاصل از بيکاري مواجه مي شوند.
ازدواج و دوره جواني
خيلي روشن است که ازدواج مهم ترين ويژگي منحصر به فرد دوران جواني است. اين ويژگي زماني ممکن است به صورت يک معضل و يک شکل همراه باشد. عدم رشد شناختي، عاطفي و اجتماعي فرد معمولا به مساله ازدواج در اين دوران دامن مي زند. اطلاع رساني و آگاه سازي جوانان در خصوص يادگيري مهارت هاي شناختي مربوط به ازدواج و انجام انتخاب ها و تصميم گيري هاي مناسب خواهد انجاميد.
ساير مشکلات دوران جواني
مهاجرت، بزهکاري و ... از مشکلات ديگر رايج در اين دوران هستند. عموما مهاجرت براي کسب شرايط زندگي ايدهآلتر و به دنبال بيکاري و ... در بين جوانان ديده مي شود. هم چنين بزهکاري در نتيجه مهارت هاي کسب نشده دوران قبل از لحاظ شناختي و ... در اين دوران شايع است.
منبع: دانشنامه رشد