اهميت نماز ظهر و مراقبت بر نمازها
حافظوا علي الصّلوات و الصّلوة الوسطي و قوموا لله قانتين.
در انجام همه نمازها و نماز مياني (ظهر) كوشش و مواظبت كنيد، در حال عبادت و خضوع كنان براي خدا به پا خيزيد.«بقره ، 238»
شأن نزول
جمعي از منافقان گرمي هوا را بهانه براي ايجاد تفرقه در صفوف مسلمين قرار داده بودند و در نماز جماعت شركت نميكردند و به دنبال آنها نيز بعضي ديگر از شركت در جماعت خودداري كرده بودند و جماعت مسلمين تقليل يافته بود پيامبر اكرم ـ صلّي الله عليه و آله ـ از اين امر بسيار ناراحت شد و آنها را تهديد به مجازات شديد كرد زيد بن ثابت نيز نقل ميكند كه پيامبر ـ صلّي الله عليه و آله ـ در گرماي فوقالعاده نيمروز نماز (ظهر) را با جماعت ميگذارد و اين كار براي ياران او بسيار سنگين بود كه آيه فوق نازل شد و اهميت نماز ظهر را به خصوص بيان كرد.
بر نمازهاي واجب در اوقات و اركان آنها مداومت كنيد.
نماز وسيلهاي است كه انسان را با آفريدگار جهان مربوط ميسازد و در صورتي كه با شرايط صحيح انجام گيرد دل را لبريز از عشق و محبت خدا ميكند.
در پرتو نماز انسان بهتر ميتواند خود را از گناهان و آلودگيها و نافرماني پروردگار حفظ كند، لذا اين آيه تأكيد ميكند كه مسلمانان در به پا داشتن اين فريضه بزرگ كوشا باشند و آن را با خشوع و خضوع و توجه كامل را بجا آورند مخصوصاً روي نماز وسطي تكيه كرده به محافظت آن دستور خاص ميدهد.
تأكيد اين آيه بر نماز شايد سرش اين باشد كه مبادا امور دنيوي و طبيعي كه مهم آنها همان امر ازدواج است شما را از ياد خدا غافل گرداند اين است كه ميفرمايد: بر حفظ تمامي نمازهاي پنجگانه و بالخصوص نمازي كه در وسط نمازهاي پنجگانه واقع است بكوشيد.
ارجمندي دعا در حال قيام به هنگام نماز
امام باقر ـ عليه السّلام ـ ميفرمايد: و القنوت، هو الدعاء في الصّلوه في حال قيام. قنوت، دعا در نماز، در حال قيام است.
نمازگزار را امر به مداومت و استقامت و ايستادگي و پايداري بر تمام نمازها ميكند كه جداً بايستي مراعات نمازها را بنمايد.