ياري طلبي از نماز
يا ايّها الّذين امنوا استعينوا بالصّبر و الصّلوة انّ الله مع الصّابرين.
اي افراد با ايمان از صبر و استقامت و از نماز (در برابر حوادث سخت زندگي) كمك بگيريد. (همانا) خداوند با صابران است. « بقره ، 152»
در اين آيه به دو اصل توصيه شده نخست مسألهي خود ياري و اتكا به نفس كه به عنوان صبر از آن ياد گرديده و ديگر اتكاء به خداوند كه با نماز به آن اشاره شده است.
نماز يكي از بزرگترين عبادتي است كه قرآن به آن دعوت ميكند.
هنگامي كه علي ـ عليه السّلام ـ با مشكلي برخورد ميكرد به نماز برميخاست و پس از نماز به دنبال حل مشكل به راه ميافتاد و آيه را قرائت ميفرمود.
تكيه گاه دروني انسان صبر و تكيه گاه بروني نماز است.
يكي از رازها و فوائد نماز اين است كه موجب استواري و استقامت نمازگزار در برابر سختيها و ناگواريها ميگردد.
ممكن است براي بعضي اين موضوع تعجبآور باشد در حالي كه چنين نيست زيرا به هنگام حوادث سخت و مشكلات طاقت فرسا كه انسان نيروي خود را براي مقابله با آنها ناچيز ميبيند نيازمند به تكيهگاهي است كه از هر جهت نامحدود و بيانتها است نماز او را با چنين مبدئي مربوط ميكند و با اتكاء بر او ميتواند با روحي مطمئن و آرام امواج سهمگين مشكلات را در هم بشكند.
صبر از عاليترين صفات و ملكات انساني است.
قرآن كراراً آن را ستايش كرده و تقريباً در هفتاد مورد به صبر ترغيب نموده است.[1]
و در هر مورد از قرآن كه خداوند وصايا و سفارشهايي ميكند نماز اولين و مهمترين آنهاست. خدا همراه صابران است.[2]
بوسيله نماز نيز كه متضمن يادآوري از خدا و خشوع در برابر او تلاوت قرآن كه بر وعده ثواب و عذاب و هدايت مشتمل است كمك بجوئيد البته نماز كه داراي اين اوصاف است انسان را به حسنات ميخواند و از سيئات باز ميدارد.
اين آيه دلالت دارد بر اينكه تشريع نماز لطفي است از جانب خداوند به بندگان خود كه به آن وسيله بر انجام ساير عبادات توفيق حاصل كنند چنانكه فرمود انّ الصّلوة تنهي عن الفحشاء و المنكر (يعني نماز از عمل قبيح و ناپسند انسان را باز ميدارد.[3]
[1] . نمونه، ج 1، ص 38.
[2] . تفسير راهنما، ج 1، ص 392.
[3] . مجمع البيان، ج 2 ص 431.